Belçika Kültürü

Belçika Kültürü ve Gelenekleri Nelerdir?

Belçika kültürü politik ve dilsel ayrımlarıyla beraber Felemenk, Fransız, Valon, Alman ve diğer küçük toplulukların Belçika sınırları içerisinde beraber yarattığı kültürlerden oluşmaktadır. Belçika kültürü ve gelenekleri, Belçika halkının; sanat, edebiyat, mutfak, spor, din, dans ve müzik konularında davranışlarını ve alışkanlıklarını içeren kültürün adıdır.

Belçika kültürünü oluşturan değerler aşağıda listelenmiştir.

  • Belçika dini kültürü
  • Belçika edebiyat kültürü
  • Belçika sanat kültürü
  • Belçika mutfak kültürü
  • Belçika halk dansı kültürü
  • Belçika spor kültürü
  • Belçika müzik kültürü
  • Belçika gece hayatı ve eğlence kültürü

Belçika’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Belçika anayasası vatandaşlarına din özgürlüğü sağlamaktadır. Belçika yasaları, Katoliklik, Protestanlık, Anglikanizm, İslam, Yahudilik ve Doğu Ortodoksluğu da dahil olmak üzere birçok dini ve ayrıca dini olmayan felsefi kuruluşları resmi olarak tanımaktadır. Budizm de laik standartlar altında tanınma sürecindedir. Resmi tanınma, din görevlilerinin devlet tarafından maaş alması anlamına gelmektedir.

Ebeveynler, devlet okuluna giden çocuklarına dini eğitim sağlamak için tanınmış herhangi bir dini veya mezhebi seçebilimektedirler. Resmi olarak tanınmayan dinlere bağlı olanlar, dinlerini uygulama hakkından mahrum bırakılmamaktadırlar. Ancak devlet maaşı alamamaktadırlar.

Belçika din yapısı çeşitlilik içeren bir yapıya sahiptir. 2019 verilerine göre Belçika nüfusunun %60’ını Hristiyanlar oluşturmaktadır. Belçika nüfusunun %54’ü Katolik mezhebine, %3’ü Protestanlık mezhebine, %1’i Ortodoksluk mezhebine ve %2’si de diğer Hristiyanlık mezheplerine bağlıdır. Belçika nüfusunun %31’i herhangi bir dine bağlı olmadığını açıklarken %5’i İslam’a inanmakta, %0,3’ü Budizm ve %0,3’ü Yahudilik dinine bağlı olduğunu belirtmektedir. Diğer dinlere inananların oranı ise %4’tür. Belçika’da hakim din olan Hristiyanlık 1981 yılında %73,5 iken, 2009 yılında %52,5’a kadar düşmüştür. Sonrasında yeniden yükselişe geçse de son yıllarda bir düşüş eğilimi göstermektedir. Ateist olduğunu veya herhangi bir dine bağlı olmadığını ifade edenlerin oranı ise son yıllarda yükselmektedir.

Belçika’da resmi tatil olarak ilan edilen dini bayramlar Hristiyanlık dininin bayramlarıdır. Bu bayramlar İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. gündeki dirilişinin kutlandığı bayram olan Paskalya Pazartesisi, bilinen ve bilinmeyen tüm azizlerin anıldığı Azizler Günü, Meryem’in vefat ettiği ve göğe kabul edildiği gün olarak kutlanan Göğe Yükseliş Günü, İsa’nın ölüp tekrar göğe yükseldiği günün ertesi olarak kutlanılan Beyaz Pazartesi, İsa’nın Tanrı’nın yanına dönüş günü olarak kutlanan İsa’nın Göğe Yükselişi Günü ve İsa’nın doğduğu gün olarak kutlanan Noel’dir. Bu resmi tatiller dışında tatil ilan edilmese de kutlanan dini bayramlar bulunmaktadır.

Batı kiliselerinde, (Katolik, Anglikan, Lutheryan ve bazı Protestan kiliselerinde) Hristiyanlar İsa’nın 40 gün çölde oruç tutmasına ithafen 40 gün oruç tutmaktadırlar. Oruç zamanı Kül Çarşambası ile başlayıp Paskalya Günü ile bitmektedir. Pazar günleri oruç tutulmamaktadır. Hristiyanlıkta pazar günü kiliseye gidilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre Belçika’da kiliseye gitme oranı her yıl ortalama %0,5-1 oranında düşmektedir.

Belçika Bayard Nedir?

Bayard, Fransız destansı şiirinde yer alan bir karakterden üretilen efsanevi bir koy atıdır. Bayard ruhuyla ün sahibidir ve binicilerine göre bedenini ayarlamak gibi doğaüstü bir yeteneğe sahiptir.

Bayard ilk olarak 12. yüzyıl Fransız destansı şiirlerinde Quatre Fils Aymon’da (Aymon’un Dört Oğlu) Renaud de Montauban’ın atı olarak ortaya çıkmıştır.

Bayard, Renaud ve üç kardeşini aynı anda taşıyıp, insan konuşmasını anlayan bir attır. Şiirin sonuna doğru Renaud Bayard’ı hükümdar Charlemagne’a bırakmak zorunda kalır. Charlemagne, Bayard’ı kahramanlıklarından dolayı onu cezalandırmak için boynuna bir taş bağlayıp denize bırakır ancak Bayard taşı kırar ve sonsuza kadar yaşamak için ormana kaçar.

Bayard ayrıca Luigi Pulci, Matteo Maria Boiardo ve Ludovico Ariosto’nun şövalye konularındaki epik şiirlerinde de yer alır.

Daha sonraki epik şiirlerde Bayard’ın Renaud’a verilmeden önce, sihirbaz olan kuzeni Maugris tarafından satın alındığı anlatılır. Sonraları Maugris kılık değiştirir ve Renaud’a, bir büyünün etkisi altında olan vahşi bir atın ormanda dolaştığını ve bu atın Galyalı Amadis’e ait olduğunu ve ancak Amadis’in soyundan bir şövalye tarafından kazanılabileceğini söyler. Renaud sonunda Bayard’ı etkisi altına alır ve büyüsünü bozar.

Belçika Edebiyat ve Sanat Kültürü Nasıldır?

Belçika çok dilli yapıya sahip bir ülkedir ve Belçika edebiyatı da bu çeşitli diller içinde ayrı ayrı gelişmiş şekildedir. Belçika edebiyatında en çok eser verilen diller, en çok konuşulan diller olan Felemenkçe ve Fransızcadır. Felemenkçe Belçika edebiyatının kökenleri 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Hugo Claus, Louis Paul Boon, Hendrik Conscience, Eric de Kuyper, Guido Gezelle ve Dimitri Verhulst gibi yazarlar Felemenkçe dilinde eserler vermiş önemli Belçikalı yazarlardandır.

Fransızca Belçika edebiyatı ise 17. yüzyıla dayanmaktadır. Henri Michaux, Amélie Nothomb, Georges Simenon, Henri Vernes ve Jean-Philippe Toussaint; Fransızca eserler vermiş önemli Belçikalı yazarlardandır.

Belçika’da kullanılan bir diğer önemli dil Valoncadır. Valonca Belçika edebiyatının kökenleri de 16. yüzyıla dayanmaktadır. Henri Simon, Willame Georges ve Laloux Auguste; Valonca eserler vermiş önemli Belçikalı yazarlandandır.

Resim, Belçika’da gelişmiş ve birçok eserler verilmiş bir sanat dalıdır. Belçika’da resim sanatının ilk ürünleri 15. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Belçikalı ressamlar 15. yüzyıldan beri barok, neoklasizm, sembolizm, izlenimcilik ve sürrealizm gibi birçok akımın etkisinde eserler vermiştir. Hippolyte Boulenger, René Magritte, Felicien Rops, Theo van Rysselberghe, Jan van Eyck, Antoine Wiertz ve Peter Paul Rubens önemli Belçikalı ressamlardandır.

Belçika’da heykel sanatı da önemli bir yer tutmaktadır. Jacques du Broeucq, Belçika’nın ilk önemli heykeltraşlarından biridir. George Grard, Léon Mignon, Constantin Meunier ve Louis Jéhotte Belçika’da önemli eserler vermiş heykeltraşlardandır.

Peter Paul Rubens Kimdir?

Peter Paul Rubens; Hollanda Altın Çağı’nda yaşamış, günümüzde Belçika’nın topraklarında yer alan, Güney Hollanda’daki Brabant Dükalığı’ndan bir Flaman sanatçı ve diplomattır. Peter Paul Rubens günümüzde Almanya topraklarında yer alan, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun Siegen şehrinde, 28 Haziran 1577 tarihinde dünyaya gelmiştir. Rubens 30 Mayıs 1640’ta, 62 yaşındayken günümüzde Belçika topraklarında yer alan İspanyol Hollandası’nın Antwerp şehrinde vefat etmiştir.

İlk çalışmalarının çoğu dini eserler olan Rubens daha sonraları Katolik karşıtı reform resminin önde gelen isimlerinden biri olmuştur. Barok tarzında verdiği eserleriyle ünlü olan Rubens, portreler ve nü resimler çizmiştir. Genç Bir Bilginin Portresi, Phaeton’un Düşüşü, Haçtan İniş, Cennetin Dört Nehri, Avusturyalı Anna’nın Portresi bazı önemli eserleridir ve bu önemli eserler Avrupa’nın çeşitli müzelerinde sergilenmektedir. Belçikalı ünlüler arasında önemli bir yere sahip olan Rubens ressamlığın yanında sanat koleksiyonculuğu yapmış bir bilim adamı, İspanyol ve İngiliz kralları tarafından şövalye ilan edilmiş bir diplomattır.

Adolphe Sax Kimdir?

Antoine Joseph Adolphe Sax; günümüzde Belçika topraklarında yer alan, Güney Hollanda’nın Dinant şehrinde, 6 Kasım 1814 tarihinde dünyaya gelmiştir. Sax, 7 Şubat 1984’te 79 yaşındayken Fransa’nın Paris şehrinde vefat etmiştir.

Adolphe Sax 1840’ların başında saksafonu icat edip 1846’da saksafonun patentini alan mucit ve müzisyendir. Saksafonu kullanan ilk müzisyen olan Adolphe Sax aynı zamanda saksotromba, saxhorn ve saxtuba’yı da icat etmiştir. Ayrıca klarnet de çalmıştır. Adolphe Sax Paris Konservatuarı’nda öğretmenlik de yapmıştır.

Belçika Mutfak Kültürü Nasıldır?

Belçika mutfak kültürü geniş bir çeşitlilik gösterirken, komşu ülkeleri olan Fransa, Almanya ve Hollanda mutfaklarından da izler taşımaktadır. Ayrıca Belçika içerisinde de bölgelere göre mutfak kültürü değişiklik göstermektedir. Belçika bira, çikolata, waffle ve patates kızartmasıyla ünlüdür.

Belçika yemeklerinden tipik olarak kullanılan malzemeler; et, peynir ve tereyağı gibi Avrupa mutfaklarının temel malzemelerinin yanı sıra patates, pırasa, gri karides, beyaz kuşkonmaz, Belçika birası ve Belçika hindibasıdır. Belçikalılar genellikle hafif bir kahvaltı, orta öğle yemeği, atıştırmalık ve büyük bir akşam yemeği ile günde dört öğün yemek yemektedirler.

Belçika’nın ulusal yemeklerinin yanı sıra dünyaca popüler olan hamburger, pizza, makarna gibi yemekler de Belçika’da popülerdir.Patates kızartmalı midye (Mosselen met friet), Belçika’nın ulusal yemeklerinden biridir. Bu yemekte soğan ve kereviz ile pişirilmiş veya buğulanmış midye, patates kızartması ile servis edilmektedir. Belçika’nın ulusal yemeği olarak kabul edilen bir diğer yemek de patates kızartmalı biftektir (biefstuk met friet). Yeşildeki yılan balığı (Paling in ‘t groen) doğranmış yılan balığının taze otlarla beraber pişirilmesiyle yapılan, Antwerp bölgesine ait bir yemektir.

Patates kızartmasının nereye ait olduğu kesin olmasa da Belçika menşeli olduğu iddia edilmektedir ve Belçika’da çok popülerdir. Yemeğin en eski kanıtı, 1781’de yazılmış ve Meuse Nehri çevresindeki Namur, Dinant ve Andenne sakinlerinin yaklaşık 1680’den beri nasıl kızarmış patates yediklerini anlatan Curiosités de la table dans les Pays-Bas-Belgiques adlı bir kitaptır. Belçika’da evlerin büyük çoğunluğunda kızartmalar için fritöz bulunmaktadır. Belçika sokaklarında fast food standları ve kulübelerinin çoğunda da patates kızartması satılmaktadır. Patates kızartmaları çeşitli soslarla beraber servis edilmektedir.

Belçika’da özellikle kızartmalarla birlikte sunulan soslar çok çeşitlidir. Ketçap ve mayonez dünyanın her yerinde olduğu kadar ünlüyken, Belçika’ya özgü özellikle mayonez bazlı birçok sos da bulunmaktadır. Mayonez, domates salçası ve közlenmiş biberden yapılan andalouse sosu; mayonez, domates, soğan, glikoz, sarımsak ve soya sosundan yapılan mammoet sosu; mayonez, beyaz lahana, tarhun, hamur, salatalık, soğan ve hardaldan yapılan bicky sosu; bira, kekik, ardıç meyveleri, hardal ve baharatlı ekmekten yapılan carbonade flamande sosu Belçika mutfağında önemli yer tutan soslardandır.

Belçika yüksek kaliteli çikolatalarıyla da ünlüdür. 1884 yılında kalitesinin bozulmaması için kanunla içeriği düzenlenen Belçika çikolatasının tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. En az %35’lik saf kakao oranıyla ve geleneksel yöntemlerin kullanılmasıyla Belçika çikolatası kalitesini koruyabilmektedir.

Belçika’nın kendine özgü tatlıları da bulunmaktadır. Dünyaca ünlü olan waffle’ın da Belçika veya Fransa’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Waffle, Belçika’da en çok tercih edilen tatlılardan biridir ve neredeyse her bölgesinin kendine özgü waffle tarifi bulunmaktadır. Sütlaçlı bir tart olan rijstevlaai; akasya zamkı ve ahudududan yapılan şeker cuberdon; un, yumurta, maya, süt, kabartma tozu, kuş üzümü ve kuru üzümle yapılıp kızartılan oliebol Belçika’ya özgü önemli tatlılardandır.

Belçika Halk Dansı Kültürü Nasıldır?

Belçika halk danslarının kökeni geçen yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Halk dansları, işçi sınıfı gençliği gibi sosyalist çevrelerde popülerdir.

1935 yılında kurulan Flaman Halk Dansları ve Halk Müziği Enstitüsü (VIVO), geçmişte yeterince önem verilmemiş Belçika halk danslarını yeniden keşfetmeyi ve bu dansları Belçika halkına öğretmeyi amaçlamaktadır. Belçika halk dansları bayrak sallama, kukla tiyatroları ve halk müziği ile zenginleşmiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Belçika yabancı halk dansları popülerleşmiştir.

Belçika’da birçok halk dansları topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluklar kendi kültürlerini ve folklorlarını çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde dans, müzik, bayrak sallama, tipik kostümler, şarkı söyleme gibi yollarla göstermektedirler.

Belçika’nın Yöresel Kıyafetleri Nasıldır?

Belçika’nın geleneksel kıyafetleri 19. yüzyılın sonlarında kayda geçmiştir. Baskı veya nakışla süslenmiş Belçika geleneksel kıyafetlerinin yapımında genellikle yün, keten ve pamuk, ayakkabıların yapımında deri kullanılmaktadır. Felemenk ve Valon topluluklarının kıyafetleri nadiren giyilmekte olup, Fransız topluluğun kıyafetleri daha çok kullanılmaktadır. Belçikayöresel kıyafetleri sadece özel günlerde, özel kutlamalar ve festivallerde giyilmektedir.

Belçikalı kadınların geleneksel kıyafeti avcı elbisesidir. Geniş, dışa dönük kolları bu elbisenin en çarpıcı özelliğidir. Elbise Kelt işlemeleriyle süslenmektedir. Elbisenin biyeli kenarları ve renkli boncuklarla süslenmiş bağları bulunmaktadır. Beyaz bir kombinezonla giyilmektedir. Avcı elbisesi hala çok popülerdir ve gelinliklerde kullanılmaktadır.

Belçikalı erkeklerin yöresel kıyafetleri Fransız modasının etkisinde kalmıştır. Büzgülü bol gömlek, önlük ve bere Belçikalı erkeklerin yöresel kıyafetlerinin parçalarıdır.

Belçika Spor Kültürü Nasıldır?

Belçika’da spor toplum için önemli bir yer tutmaktadır. 2010 yılı itibariyle, Belçika 17.000 spor kulübüne ve yaklaşık 1,35 milyon üyeye sahiptir. Belçika’da en yaygın spor dalı futboldur. Ayrıca ​​bisiklet, tenis, masa tenisi, atletizm, yüzme, basketbol, ​​badminton, judo, hokey, kürek, motokros, otomobil yarışı, voleybol ve koşu da popüler spor dalları arasındadır.

Belçika Futbol Federasyonu 1895 yılında kurulmuştur. 1908 yılında kurulup Belçika’nın en başarılı futbol kulübü olan R.S.C. Anderlecht’in, 5 Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra Belçika’nın birinci liginde 34 şampiyonluğu vardır. Club Brugge KV, Royale Union Saint-Gilloise, Royale Standard de Liège ve K.V. Mechelen Belçika’nın diğer önemli futbol kulüpleridir.

Belçika Kraliyet Bisiklet Ligi, Felemenkçe konuşan WBV ve Fransızca konuşan FCWB olarak ayrılmıştır. Tüm zamanların en iyi Belçikalı bisikletçisi olan Cannibal lakaplı Eddy Merckx, Tour de France ve Giro d’Italia’yı 5’er kez, Vuelta a España’yı 1 kez, UCI Yol Dünya Şampiyonası’nı 3 kez kazanmıştır. Roland Liboton, Mario De Clercq, Wout van Aert ve Erwin Vervecken diğer önemli bisikletçilerdendir.

Belçika Kraliyet Tenis Federasyonu Fransızca konuşan AFT ve Felemenkçe konuşan VTV olarak ayrılmıştır. Belçika’nın teniste dünya şampiyonu olmuş iki oyuncusu vardır. Kim Clijsters, 2011’de üç ABD Açık ve Avustralya Açık olmak üzere 41 WTA şampiyonluğu kazanmıştır. Justine Henin ise yedi Grand Slam dahil olmak üzere 43 WTA şampiyonluğu kazanmıştır.

Belçika Müzik Kültürü Nasıldır?

Belçika’nın müzik kültürü Felemenkçe, Fransızca ve Valonca dillerinin etkisiyle çok çeşitlenmiş bir kültürdür. Ayrıca özellikle 19. yüzyıldan beri Belçika sömürgesi altında olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden ve diğer ülkelerden gelen mülteciler de Belçika’nın müzik kültürünü etkilemiştir.

15. ve 16. yüzyıl Belçika müzisyenleri Rönesans müziği üzerinde oldukça etkili olmuştur. Johannes Ciconia, Gilles Binchois ve Johannes Ockeghem Belçika’nın önemli ilk dönem müzisyenlerindendir. Erken dönem Belçika’da, klasik müzik önemli bir yer tutmuştur.

Caz müziğin gelişmesinde en etkili olan saksafon, Adolphe Sax tarafından Belçika’da icat edilmiştir. Belçikalı gitarist Django Reinhardt, 1930’lu yıllarda Avrupa’da doğan ilk önemli caz müzisyenlerinden biri ve tüm zamanların en önemli caz gitaristlerinden biridir. Aka Moon, Bobby Jaspar, Bert Joris, Steve Houben ve René Thomas diğer önemli Belçikalı caz müzisyenleridir.

Belçika’nın halk müziği, komşu ülkeleriyle benzerlik göstermektedir. Belçika’nın geleneksel müziğinde en çok kullanılan müzik aletleri çeşitli gayda türleri (doedelzak, muchosa, pipasso, Schäferpfeife) ve hurdy-gurdy’dir. 1960’ların sonlarına doğru Belçika’da geleneksel müzik, Wannes Van de Velde, Willem Vermandere ve Walter De Buck gibi müzisyenlerin çabalarıyla daha popüler hale gelmiştir.

Chanson, Belçika’da özellikle Fransızca konuşan insanlar arasında popüler bir müzik türüdür. Chanson lirik içerikli herhangi bir Fransız şarkısıdır. En büyük Belçikalı chanson sanatçısı, klasik şarkıları birçok uluslararası sanatçı tarafından yorumlanan Jacques Brel’di. Ayrıca Felemenkçe konuşan bazı Belçikalılar da bu türde eserler vermektedir.

Levenslied, Belçika müziğindeki popüler müziğin bir alt türüdür. Lavenslied’ın konuları aşk, sefalet ve uzak, güneşli, egzotik tatil yerleri gibi konularda tatlı veya acı, hafif ve duygusal olabileceği gibi düşündürücü ve karanlık da olabilmektedir. Jan Verbraeken ve Will Tura, bu müzik türünü kullanan iki önemli Belçikalı müzisyendir.

Tüm dünyada popüler olan pop, rock, hip hop, elektronik müzik Belçika’da da popüler müzik türleridir. De Kreuners, Plastic Bertrand, Plastic Bertrand, Ostrogoth, Stromae ve Hooverphonic dünyaca ünlü Belçikalı müzisyenlerdendir.

Belçika’da Gece Hayatı ve Eğlence Kültürü Nasıldır?

Belçika’da gece hayatı için birçok seçenek bulunmaktadır. Sakin kafe ve publar, partiler, restoranlar, birahaneler, operalar, orkestralar, tiyatrolar, barlar ve gece kulüpleri, sokak etkinlikleri Belçika’nın hemen hemen her bölgesinde bulunabilmektedir.

Belçika’nın başkenti olan Brüksel, gece hayatı için en çok seçenek bulunduran şehirdir. Paris, Londra veya Amsterdam gibi diğer büyük Avrupa şehirleri kadar çok olmasa da Brüksel’de gece boyu dans edilen gece kulüpleri ile ünlüdür. Canlı müzik olan barlar, tekno müzik barları, jazz barlar, geleneksel barlar, Halloween veya Noel gibi özel temaları olan barlar, herkesin masalarda dans ettiği barların yanı sıra dans kulübüne çevrilmiş eski bir Anglikan Kilisesi gibi kendine özgü barları da bulunmaktadır.

Antwerp şehri de Belçika’nın gece hayatı hareketli olan şehirlerinden biridir. Antwerp’in gece kulüpleri özellikle Schelde Nehri etrafında bulunmaktadır. Antwerp’te gecenin herhangi bir saatinde eğlenilecek bir yer ve yapılabilecek bir etkinlik bulunmaktadır. Küçük dans kulüplerinden geniş dans kulüplerine, tekno veya elektro müziklerin çalındığı barlardan canlı müzik yapılan barlara, kalabalık barlardan daha sakin barlara çeşitli eğlence mekanlarının bulunduğu bir şehirdir.

Liege, diğer şehirlere kıyasla daha küçük bir şehir olsa da gece hayatı canlı olan bir şehirdir. Le Carre (Meydan) olarak bilinen genellikle sabah 6’ya kadar açık olan barların bulunduğu bir bölgesi vardır.

En Ünlü Belçika Gece Kulüpleri Hangileridir?

Belçika’nın en ünlü gece kulüpleri aşağıda listelenmiştir.

  • Fuse: Brüksel’de bulunan Fuse, Belçika’nın dünyaca ünlü gece kulüplerinden biridir. Cuma ve cumartesi geceleri 11’de açılan Fuse’da, canlı müzik ve çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Özellikle tekno müzik severlerin en çok tercih ettiği gece kulüplerinden biri olan Fuse’a, yalnızca biletle giriş yapılabilmektedir. Yaklaşık 2000 kişilik kapasitesiyle şehrin en büyük kulüplerinden biridir.
  • Le Cactus: Brüksel’de bulunan Le Cactus, 1923 yılında yapılmış bir binaya sahiptir. 1986’dan beri hizmet veren Le Cactus cuma ve cumartesi geceleri 11’den sonra gece kulübü olarak hizmet vermekte ve diğer günlerde ise çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Le Cactus şampanyalarıyla ünlü bir gece kulübüdür.
  • De Coulissen: Brugge’de bulunan De Coulissen tarihi bir binada yer alan bir bar ve gece kulübüdür. Perşembe, cuma ve cumartesi geceleri 10’dan sonra hizmet veren De Coulissen’de DJ’ler sahne almaktadır.
  • Kompass Klub: Gent’te bulunan Kompass Klub konserlere, DJ’lere, canlı müziğe ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan bir gece kulübüdür.
  • Bloody Louis: Brüksel’de bulunan Bloody Louis 2013 yılından beri hizmet vermektedir. Martin Solveig, Snakehips, Diplo, Major Lazer ve Drake gibi ünlü sanatçıların konser verdiği bu gece kulübü özellikle pembe neon ışıklarıyla akıllarda kalmaktadır.

Belçika Yöresel Oyunları Hangileridir?

Belçika’nın yöresel oyunları aşağıda listelenmiştir.

  • Cramignon
  • Zwierig Dansje
  • Bogenca Roussel
  • Mandendans
  • De Loere
  • Dradenspinnen
  • Wasvrouwendans
  • Bogencaroussel

Belçika Milli Bayramları Hangileridir?

Belçika’nın milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Belçika Flaman Topluluğu Günü: 1302 yılındaki Altın Mahmuzlar Savaşı’nın yıldönümü 11 Temmuz’da kutlanmaktadır.
  • Belçika Ulusal Günü: Belçika’nın her yıl 21 Temmuz’da kutlanan ulusal bayramıdır. Belçika’nın ilk hükümdarı olan Kral I. Leopold’un 1831’de göreve başlamasının yıldönümüdür.
  • Valon Günü: Belçika’nın Valon Bölgesi’nin yıllık resmi tatilidir. Eylül ayının her üçüncü Pazar günü kutlanmakta ve Valonların 1830’daki Belçika Devrimi’ne katılımı anılmaktadır.
  • Fransızların Topluluk Günü: Vatanseverlerin 1830’da Brüksel’de Hollanda ordusuna karşı kazandığı zaferi anan bu bayram her yıl 27 Eylül’de kutlanmaktadır.
  • Mütareke Günü: Her yıl 11 Kasım’da, I. Dünya Savaşı’nın Batı Cephesi’ndeki düşmanlıkların sona ermesi için Fransa’nın Compiègne kentinde imzalanan ateşkes anılmaktadır.
  • Almanca Konuşan Topluluk Günü: Belçika’da Almanca konuşan topluluğun tatil günüdür. Her yıl 15 Kasım’da kutlanmaktadır.
  • Kral Bayramı: 1866’dan beri Belçika’da 15 Kasım’da kutlanmaktadır.

Belçika’da Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar Hangileridir?

Belçika’da düzenlenen festivaller ve karnavallar aşağıda listelenmiştir.

  • Boombal Festivali: Boombal Festivali, Belçika’nın halk dansları festivalidir. Avrupa’da en iyi halk dansları festivallerinden biri olan Boombal Festivali Lievegem kentinde yapılmaktadır. Flanders’ın en büyük halk festivalidir ve halk danslarının yanında yerel vejetaryen yemeklerin de sunulduğu bir festivaldir.
  • Rock Werchter Festivali: 2015 yılında en iyi müzik festivali seçilerek Arthur Ödülü’nü alan Rock Werchter, birçok Belçikalı müzisyenin sahne aldığı Belçika’nın en büyük rock festivalidir.
  • Binche Karnavalı: 14. yüzyıldan beri kutlanmakta olan Binche Karnavalı her yıl Belçika’nın Binche kasabasında, Kül Çarşambası’ndan önceki pazar, pazartesi ve salı günlerinde yapılmaktadır. Sokak gösterileri, müzik ve dans içeren karnavalda davul sesleriyle kötü ruhları kovmak için yürüyüşler yapılmaktadır.
  • Salon Du Chocolat Brussels: Belçika’nın en iyi çikolata festivali olan Salon Du Chocolat, her yıl Brüksel’de düzenlenmektedir. Bu festivalde Belçika’nın en iyi çikolatalarının sunulmasının yanında aşçılık ve pastacılık dersleri de verilmektedir. Çikolatacılar, pasta şefleri ve tasarımcıların hazırladığı çikolatalı elbiselerin sergilendiği defileler ve çikolatadan çeşitli sanat eserlerinin de bulunduğu festival şubat ayında yapılmaktadır.
  • Brugge Bira Festivali: Bu festival, kış mevsiminde taze demlenmiş en iyi baharatlı, benzersiz aromalı ve harmanlanmış biraların sunulduğu festivaldir.
  • Aalst Karnavalı: Yaklaşık 600 yıldır yapılmakta olan Aalst Karnavalı UNESCO tarafından kültürel miras olarak tanınmış bir karnavaldır. Üç gün boyunca şenliklerle devam eden Aalst Karnavalı; kukla kıyafetleri,süpürge dansı ve karşı cinslerin kıyafetlerini giyinme ile hicivli ve alaycı bir ruh ile yapılmaktadır.
  • Çiçek Halı Festivali: Brüksel’de yapılan bu çiçek festivalinde Büyük Saray’a giden yolda çiçeklerden dokuma şeklinde halı yapılmaktadır. İki yılda bir yapılan bu festivalde bir tema belirlenmekte ve yaklaşık 1 milyon çiçek kullanılarak bir aranjman yapılmaktadır.

Belçika’da her yıl onlarca festival ve karnaval düzenlenmektedir. Bu festivallere katılmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Belçika vizesi alması gerekmektedir.

Belçika Tomorrowland Festivali Ne Zaman Düzenlenir?

Tomorrowland Festivali, bir elektronik müzik festivalidir. 2005 yılından beri düzenlenen Tomorrowland, Avrupa’nın en büyük müzik etkinliklerinden biri olarak kabul görmektedir. Tomorrowland Belçika’nın Antwerp eyaletinin Boom kentinde düzenlenmektedir. 2017 yılına kadar temmuz ayının 3. hafta sonunda düzenlenmekte olan festival, 2017 yılı itibariyle temmuz ayının son iki hafta sonunda düzenlenmeye başlanmıştır. Avicii, David Guetta, Afrojack, Nervo, Hardwell, Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike ve The Chainsmokers gibi dünyaca ünlü birçok DJ’in sahne aldığı Tomorrowland, 2019 yılında yaklaşık 400.000 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir.

Tomorrowland Festivali Uluslararası Dance Müziği Festivali’nde en iyi müzik etkinliği; Avrupa Festival Ödülleri’nde en iyi büyük festival; Birleşik Krallık Festival Ödülleri’nde en iyi denizaşırı festival ödülü dahil olmak üzere birçok ödül almış bir festivaldir.

Belçika’da Kültürel Tanıtımından Sorumlu Kuruluşlar Nelerdir?

Belçika’da, Belçika kültürünü tanıtmak için açılmış kurum ve kuruluşlar aşağıda listelenmiştir.

  • Uluslararası Kraliçe Elizabeth Yarışması: Adını Belçika Kraliçesi Elizabeth’ten alan Uluslararası Kraliçe Elizabeth Yarışması, her yıl Brüksel’de düzenlenen bir müzik yarışmasıdır. Bu yarışma keman, piyano, kompozisyon ve şan dallarında gerçekleşmektedir.
  • La Monnaie: Belçika’nın ulusal operasıdır. Belçika müziğinin tanıtılmasına yardımcı olan, dünya çapında ilgi gören bir kurumdur.
  • Belçika Ulusal Orkestrası: Belçika müzik kültürünü dünyaya tanıtmaktadır.
  • Boombal: Boombal bir festival olmasının yanı sıra Belçika halk danslarının hem Belçika halkına hem de uluslararası alanda tanıtılmasını ve öğretilmesini sağlayan bir olgudur.
  • Kunstenpunt: Flanders Sanat Enstitüsü Belçikalı sanatçıların eserlerinin dünya çapında tanıtılmasını, uluslararasılaştırılmasını desteklemek amacıyla kurulmuştur.
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: