Belçika İçecekleri

Belçika'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Belçika İçkileri Nelerdir?

Belçika içecek kültürü, özellikle alkol tüketimine dayalıdır. En ünlü Belçika içkileri arasında Belçika birası bulunmaktadır ve dünyaca ünlü birçok Belçika birası vardır. Belçika içki kültüründe bira tüketimi günlük yaşantının bir parçasıdır ve bira mayalama zanaatı bir gelenektir.

Belçika birası, 2016 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine eklenmiştir. Belçika içecek kültüründe, alkollü içeceklerin yanı sıra alkolsüz içecekler de tüketilmektedir.

Belçika’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Belçika içki kültürü biracılık faaliyetleri ile Roma öncesi dönemde gelişmiştir. Belçika’da MS 3. ve 4. yüzyıllara ait, Galya ve Roma kentlerinin kalıntılarında yerli biracılık faaliyetinin izleri bulunmuştur. Orta Çağ’da ise Gruut veya Gruit, bira mayalama sürecinin temel bir parçasıydı. Bu, Bruges’deki Gruuthuse gibi aile adlarına yansımıştır. Belçika’da bira o yıllarda manastırlarda üretilmiştir ve şerbetçi otunun biranın ekşimesini engellediği manastırlarda keşfedilmiştir. Şerbetçi otunun bira kalitesini iyileştirdiği düşünülerek daha sıklıkla kullanılmıştır. Belçika’nın farklı bölgelerinde farklı bira mayalama yöntemleri izlenmiştir. Belçika’nın Pajottenland bölgesinde biralar, yabani mayalar ve kendiliğinden fermente olan bir mayalama tekniği ile elde edilmiştir. Belçika’nın kısmen Zenne vadisine özgü olan bu fermente tekniği ile Lambik tipi biralar üretilmiştir.

Kutsal Roma İmparatoru II. Joseph’in ve daha sonra Napolyon’un hükümdarlığı sırasında çoğu manastır kaldırılmıştır ve bira kazanları ortadan kaybolmuştur. Bugün, altısı Belçika’da bulunan Trappist emirlerinde otantik biralar bulunmaktadır. Manastır biralarının aksine, Trappist biraları yalnızca manastırın duvarları içinde mayalanmaktadır. Belçika içki kültürü, günümüzde fabrikalarda bira mayalamaya dönüşmüştür. Birçok Belçika birası, mikro bira fabrikalarında mayalanırken, büyük bira fabrikaları da bulunmaktadır.

Belçika içkilerine en fazla ana şehirler olan Brüksel, Brugge, Gent ve Anvers’da rastlanmaktadır. Belçika içkileri samimi kafeler, şık kokteyl barlar ve özgün Belçika gece kulüpleri gibi çeşitli mekanlarda kolayca bulunmaktadır. Belçika’nın başkenti olan Brüksel caz barlarıyla revaçtadır ve şehirde bir yıl boyunca her gece farklı bir mekanda içki içilecek kadar bar vardır. Belçika’nın turistik şehirleri olan Gent ve Brugge’de birkaç gece kulübü bulunmakla birlikte kent, tarihi içki içme merkezleriyle daha iyi bilinmektedir. Belçika’nın liman kenti olan Anvers’te ise hareketli bir kulüp ortamı vardır ve Belçika’nın en büyük gece kulübü buradadır.

Belçika’da üretilen 800’den fazla bira çeşidi vardır. Belçika bira kültüründe, tipik bir bira menüsü, en az yarım düzine fıçı bira ve farklı türlerde iki düzine şişe bira sunmaktadır. Tadım kafeleri dört veya daha fazla kişilik partiler için tadımlar sunar. Belçika’da bazı tadım kafeleri 100’den fazla bira çeşidi ve bir düzineden fazla fıçı bira sunmaktadır. Gruplar çeşitli biralar sipariş edip fazla bardak alarak sırayla tadım yapmaktadırlar. Belçika’da etkinlikler bu şehirlerden uzaklaştıkça azalmakla beraber iyi bir bira sunan mekan her zaman bulunmaktadır.

Belçika Birası Nedir?

Belçika birası yerel olarak üretilen bira çeşitlerinin genel ismidir ve Belçika’nın ulusal içkisidir. Belçika birası yapım yöntemine, içeriğine, rengine ve alkol oranına göre çeşitlenmektedir. Belçika biraları, köpüklü biralardan amber biralara, lambik biralara, kırmızı Flaman biralarına, ekşi-kahverengi ve sert biralara kadar çeşitli karakteristik özellikler bulundurmaktadır.

Belçika birası üretiminde 4 farklı mayalama tekniği öne çıkmaktadır ve bu yöntemler Belçika birasına özgüdür. Geleneksel Belçika içkilerinden olan biranın yapımı kendiliğinden fermantasyon, karışık asit fermantasyonu, soğuk ya da sıcak fermantasyon gibi mayalama yöntemlerini içermektedir.

Belçika Bira Markaları Hangileridir?

Belçika’nın ünlü bira markaları aşağıda listelenmiştir.

  • Achel
  • La Trappe
  • Duvel
  • Chimay
  • Vedett
  • Kwak
  • Kriek
  • Westmalle
  • Orval
  • Rochefort
  • Liefmans
  • Ciney
  • Augustijn

Türkiye’de Satılan Belçika Biraları Hangileridir?

Türkiye’de satılan Belçika biralarının listesi aşağıdaki gibidir.

  • Duvel
  • Leffe
  • Hoegaarden
  • Grimbergen

En Ünlü Belçika İçkileri Nelerdir?

En ünlü Belçika içkileri arasında öne çıkan Belçika biraları dünya çapında tanınmaktadır ve birçok ülkede tüketilmektedir. Ünlü Belçika birasının yanı sıra Belçika’nın kokteyl gibi bilinmeyen içecekleri de vardır.

Belçika’da en çok tüketilen içecekler aşağıda listelenmiştir.

  • Black Russian
  • Kriek Lambic
  • Jenever
  • Witbier
  • Dubbel
  • Lambic

Belçika mutfağının Avrupa’nın en iyisi olduğundan sıklıkla bahsedilmektedir. Bira ve şarap gibi içkilerin Belçika yemekleri pişirilirken kullanımı oldukça yaygındır.

Black Russian Nedir, Nasıl Üretilir?

Belçika içkilerinden olan Black Russian, Belçikalı bir barmen tarafından 1949 yılında, Brüksel’de üretilmiştir. Black Russian’ın ana malzemeleri kahlua kahve likörü ve votkadır ve adındaki Rus vurgusu içindeki votkayı simgelemektedir.

Black Russian geleneksel olarak kahve ve votkayı çalkalayarak yapılmaktadır. Black Russian servis edilirken buzsuz, garnitürsüz olarak servis edilir ve servis bardağı eski moda bir bardaktır. Black Russian hazırlanırken içine kola eklenir ise kokteylin adı Tall Black Russian ya da Dirty Black Russian olarak değişmektedir ve kokteyl bardaklarında servis edilmektedir.

Kriek Lambic Nedir, Nasıl Üretilir?

Kriek Lambic meyvelerden üretilen bir tür biradır ve çok tüketilen Belçika içkilerindendir. Kriek Lambic geleneksel olarak Brüksel ve Pajottenland bölgesinde üretilmektedir. Kriek Lambic içkisinin ana malzemesi kirazdır ve bu kirazlar Belçika’nın Schaarbeekse bölgesinden gelmektedir. Günümüzde Kriek Lambic üretilirken Morelle kirazları da kullanılmaktadır.

Kriek Lambic hazırlanırken kirazlar çekirdekleriyle beraber yumuşatılıp ezilmektedir. Ezilen kirazlar damıtılmış Belçika içkilerinden olan lambik bira ile karıştırılmakta ve bira olgunlaşmaya bırakılmaktadır. Kriek Lambic de diğer lambik bira türleri gibi kendiliğinden fermente olmaktadır. Kriek Lambic’in tadı farklı karakterlere sahip olabilmekte ve kuru ve ekşi bir bitişe sahip olarak nitelendirilmektedir.

Jenever Nedir, Nasıl Yapılır?

Jenever, ardıç aromalı bir likördür ve geleneksel Belçika içkilerindendir. Jenever çeşitli tahılların maltlanması ve ardıç gibi botanik otların eklenmesiyle üretilir. Jenever, iki veya daha fazla distilatın karışımıdır. Birincisi mısır, buğday ve çavdardan yapılan viskiye benzeyen bir distilattır. İkincisi ise ardıçla aşılanmış bir distilattır. Ünlü Belçika içkilerinden olan Jenever, en çok Liege şehrinde üretilmektedir.

Witbier Nedir, Nasıl Yapılır?

Witbier, popüler Belçika içkileri arasındır ve bir tür buğday birasıdır. Witbier, eski kökenlere sahiptir ve Hoegaarden tarafından 1960’da yeniden canlandırılmıştır. Witbier, geleneksel olarak maltlanmamış buğday ile mayalanır ve filtrelenmez. Witbier genellikle kişniş, narenciye kabuğu rendesi ile baharatlanır. Witbier’in içine başka baharat karışımlarının ve aromaların eklendiği de bilinmektedir. Witbier bira sarı malt renginde, içimi kolay, pürüzsüz ve ferahlatıcıdır. Witbier’in tadı malt tatlılığına sahiptir ve bazen içine çok az şerbetçi otu eklenir.

Dubbel Nedir, Nasıl Yapılır?

Dubbel Belçika’da ortaya çıkan Trappist bira türlerindendir. Dubbel içkisinin modern versiyonu 1926’da üretilen Westmalle biraları olarak görülmektedir. Dubbel Bruin olarak adlandırılan bu yeni tür, birçok Belçika fabrikasında farklı tipleriyle üretilmektedir. Belçikalı Dubbel, kahverengi biralardan farklı olarak kalın ve koyu karamelize bir şurup olan candi şekerinden almaktadır. Dubbel’in içinde genellikle şeker, kuru üzüm, mal ve koyu meyvelerden oluşan aromalar vardır. Dubbel biralar kahverengiden kehribara kadar değişmektedir.

Lambic Nedir, Nasıl Yapılır?

Lambic, kökleri Pajottenland ve Brüksel’de bulunan geleneksel Belçika birasıdır. Lambic içinde %30 buğday olacak şekilde doğal ve yerel yabani mayalarla üretilir. Yabani mayalarla üretilen Lambic kendiliğinden fermente olma özelliğine sahiptir. Lambic biralar, yerel özelliklerinden dolayı tahmin edilemez karakterlerdir. Lambic’e lezzet katmak için bazen geuze denilen başka türlerle karıştırılmaktadır.

Belçika İçki Fiyatları Nasıldır?

Marketlerdeki ve restoranlardaki Belçika içki fiyatları 2021 verilerine göre listelenmiştir.

MarkalarMarket fiyatları (33 ml)Restoran fiyatları (33 ml)
Dubbel Kriek2.44 EUR3.50 EUR
Rodenbach1.12 EUR4.00 EUR
Augustijn1.35 EUR4.00 EUR
Leffe Blonde1.19 EUR4.00 EUR
Chimay Triple1.78 EUR4.50 EUR
Kwak2.60 EUR4.50 EUR
Lindemans Kriek1.65 EUR4.50 EUR
Triple Karmeliet2.58 EUR4.50 EUR
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: