Birleşik Arap Emirlikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birleşik Arap Emirlikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birleşik Arap Emirlikleri, kuzey yarım kürede, Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda yer almakta olan ve Umman, Katar ve Suudi Arabistan ile komşu olan bir ülkedir. Nüfusu 2020 yılı itibariyle 9,9 milyon olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’dir ve ülke monarşi ile yönetilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, yedi emirliğin bir araya gelerek oluşturduğu bir federasyondur ve 1972 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanmıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri Nerededir?

Birleşik Arap Emirlikleri kuzey yarım kürede, Asya kıtasının güneybatısında, 22°50' ve 26° kuzey enlemleri ile 51° ve 56°25' doğu boylamları arasında yer almaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Haritadaki Yeri Nerededir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Haritadaki Yeri Nerededir?
Birleşik Arap Emirlikleri’nin Haritadaki Yeri Nerededir?

Birleşik Arap Emirlikleri haritada Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda, Basra Körfezi ve Umman Körfezi’nin birleştiği yerde yer almaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sınır Komşuları Hangi Ülkelerdir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, güneyinde Umman ve doğusunda ise Suudi Arabistan olmak üzere iki sınır komşusu bulunmaktadır.

BAE Sınırları ve Sınır Uzunlukları Ne Kadardır?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Umman ile 450 km ve Suudi Arabistan ile 530 km olmak üzere toplam 980 km kara sınır uzunluğu vardır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yüzölçümü Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin yüzölçümü 83.600 km²’dir ve buna göre Birleşik Arap Emirlikleri, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 116. ülkesidir.

Birleşik Arap Emirlikleri Siyasi Haritası Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri siyasi haritası aşağıda verilmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri Siyasi Haritası Nasıldır?
Birleşik Arap Emirlikleri Siyasi Haritası Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri'ni Oluşturan Emirlikler Hangileridir?

Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 emirlik aşağıda listelenmiştir.

  • Abu Dabi
  • Dubai
  • Acman
  • Füceyre
  • Resü’l-Hayme
  • Şarika
  • Ummül-Kayveyn

BAE Şehirleri Nelerdir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin toplam 23 şehri bulunmaktadır.

Nüfus sıralamasına göre Birleşik Arap Emirlikleri şehirleri aşağıda listelenmiştir.

  • Dubai
  • Şarika
  • Abu Dabi
  • Acman
  • Resü'l Hayme
  • Musaffah
  • Fucayra
  • Khalifa
  • Reef Al Fujairah
  • Bani Yas
  • Zayed
  • Ummü'l-Kayveyn
  • Al Shamkha
  • Al Ayn
  • Khor Fakkan
  • Dibba Al Fujairah
  • Dibba Al Hisn
  • Al Dhaid
  • Al Ruways
  • Muzayri

Dubai ve Şarika, 1 milyonun üzerinde nüfusa sahipken, nüfusu 100 binin üzerinde olan diğer büyük Birleşik Arap Emirlikleri şehirleri ise Abu Dabi, Acman, Resü'l Hayme ve Musaffah’tır.

BAE Devletinin Başkenti Neresidir?

BAE Devletinin Başkenti Neresidir?
BAE Devletinin Başkenti Neresidir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’dir. Abu Dhabi, ülkenin orta batısında, Basra Körfezi kıyısında yer almaktadır. Abu Dhabi, aynı kıyı şeridinde yer alan Dubai’ye 139 km, doğusunda yer alan Al Ayn’a ise 171 km uzaklıkta yer almaktadır.

Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandıktan sonra bir uzlaşma ile Birleşik Arap Emirlikleri başkenti geçici olarak Abu Dhabi ilan edilmiş ve 1990’ların başında ise kalıcı başkent olmasına karar verilmiştir. Yüzölçümü 972 km² olan Abu Dhabi’nin 2021 itibariyle nüfusu 1,5 milyondur.

Abu Dhabi, hava yolu taşımacılığı açısından Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai’den sonra en işlek havalimanına sahiptir. Abu Dhabi Emirliği, su yolu taşımacılığında da gelişmiş olup birçok liman işletmektedir. Görece kozmopolit bir kent olan Abu Dhabi, İran, Asya ve Avrupa’dan gelen birçok göçmene ev sahipliği yapmaktadır; bu da kenti bölgedeki en hoşgörülü kentlerden biri haline getirmekte ve kentin yaşam standartlarını yükseltmektedir. Abu Dhabi’de yerel özel okullar ve devlet okullarının haricinde devlet destekli bir şekilde New York Üniversitesi, New York Film Akademisi, Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü gibi uluslararası okullara ev sahipliği yapmaktadır.

Ülkenin ve bağlı olduğu emirliğin başkenti olan Abu Dhabi, ülkenin siyaset merkezi olduğu gibi aynı zamanda da sanayi, kültür ve ticaret merkezidir ve bu sektörler ülke ekonomisinin üçte ikisini oluşturmaktadır.

Fiziki Birleşik Arap Emirlikleri Haritası Nasıldır?

Fiziki Birleşik Arap Emirlikleri haritası aşağıda verilmiştir.

Fiziki Birleşik Arap Emirlikleri Haritası Nasıldır?
Fiziki Birleşik Arap Emirlikleri Haritası Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Coğrafi Özellikleri Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Coğrafi Özellikleri Nasıldır?
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Coğrafi Özellikleri Nasıldır?

Umman, Katar ve Suudi Arabistan’a komşu olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Umman Denizi ve Basra Körfezi’ne kıyısı bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri, topografik olarak görece düz bir ülkedir ve deniz seviyesinin üzerinde sadece Jebel Hafeet dağının bulunduğu Al Ayn bölgesi ile Al Hajar Dağları’nın bulunduğu ve ülkenin kuzeydoğusunda yer alan dağlık bir bölge bulunmaktadır.

Hürmüz Boğazı’na kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin coğrafi konumu, boğazın petrol ticareti için hayati öneme sahip olmasından dolayı stratejiktir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Deniz Var Mıdır?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde deniz vardır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Basra Körfezi’nin güneyine ve Umman Körfezi’nin kuzeybatısına kıyısı bulunmaktadır.

BAE Kıyı Şeridi Uzunluğu Ne Kadardır?

BAE kıyı şeridi uzunluğu 1.318 km’dir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İklim Özellikleri Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin iklimi, genel olarak çöl iklimi olarak nitelendirilmektedir ve 45 dereceye ulaşabilen sıcaklıklar görülmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en sıcak ve yağışlı bölgesi Abu Dhabi iken en soğuk bölgesi ise Fucayra’dır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yıllık ortalama yağışlı gün sayısı sadece 25’tir.

Tüm yıl boyunca sıcak olma özelliği olan Birleşik Arap Emirlikleri iklimi kuzey bölgelerinde subtropik, güney bölgelerinde ise tropiktir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Nüfusu Ne Kadardır?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin nüfusu Dünya Bankası verilerine göre 2020 yılı itibariyle 9,9 milyondur.

Dünya bazında bir inceleme yapıldığında Birleşik Arap Emirlikleri nüfus bakımından dünyanın en kalabalık 93. ülkesidir.

BAE Nereye Bağlıdır?

Birleşik Arap Emirlikleri bağımsız bir ülkedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Ne Zaman Kurulmuştur?

Birleşik Arap Emirlikleri, 1971 yılında Abu Dabi, Dubai, Şarika, Füceyre, Ummül-Kayveyn ve Acman Emirliklerinin bir araya gelmesiyle kurulmuş ve 1972’de Resü’l-Hayme’nin de federasyona dahil olmasıyla bugünkü halini almıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Resmi Dili Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi dili Arapçadır.

Arapçanın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nde İngilizce de yaygın bir şekilde konuşulmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri dili Arapça olmasına rağmen devlet okullarında İngilizce eğitim de verilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde konuşulan diğer diller arasında yaygınlığı düşük olsa da Farsça, Peştuca ve Hintçe gibi diller bulunmaktadır.

Arap Emirlikleri'nin Siyasi Yapısı Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri, federal bir devlettir ve monarşi ile yönetilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde federasyonu Abu Dabi, Acman, Şarika, Füceyre, Ummül-Kayveyn, Dubai ve Resü’l-Hayme adlı yedi şeyhlik oluşturmakta ve ülke bu yedi emirliğin yönetici şeyhlerinden oluşan bir Federal Yüksek Konsey tarafından yönetilmektedir.

Bireysel emirliklerin yöneticilerine atıfta bulunmak için Birleşik Arap Emirlikleri politikası doğrultusunda “emir” yerine “şeyh” unvanını kullanılmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde devlet başkanı ve başkan yardımcısı Federal Yüksek Konsey tarafından seçilmektedir; genellikle Abu Dabi'den bir şeyh cumhurbaşkanlık ve Dubai'den bir şeyh başbakanlık makamına seçilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri federal devletinin yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç temel organı vardır. Yasama organı, tek parlamentolu bir Federal Yüksek Konsey ve tavsiye niteliğindeki Federal Ulusal Konsey’den, yürütme organı cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar kurulundan ve son olarak yargı organı yüksek mahkeme ve alt federal mahkemelerden oluşmaktadır.

BAE Yönetim Şekli Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı yedi emirlikten meydana gelen bir federasyondur ve kurulduğu yıl olan 1971’den beri monarşi ile yönetilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dış Politikası Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri, birçok ülke ile kapsamlı diplomatik ilişkileri olan bir ülkedir ve birçok uluslararası anlaşmanın tarafıdır. Petrol üreticisi bir ülke olduğu için OPEC’te önemli bir rol oynayan Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler’in ICAO, ILO, UPU, WHO, WIPO gibi alt organizasyonlarına da üyedir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin dış politikalarında Arap dünyası ile olan ilişkiler önemli bir yer tutmaktadır. Bahreyn, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan gibi bölge aktörleriyle güçlü ilişkileri bulunan Birleşik Arap Emirlikleri aynı zamanda Rusya, ABD ve Çin gibi dünya siyasetinde söz sahibi olan ülkelerle de ilişkilerini korumaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri Birleşmiş Milletler Üyesi Midir?

Birleşik Arap Emirlikleri, 9 Aralık 1971 tarihinden itibaren Birleşmiş Milletler üyesidir.

Birleşik Arap Emirlikleri NATO Üyesi Midir?

Birleşik Arap Emirlikleri NATO üyesi değildir. Birleşik Arap Emirlikleri, NATO üyesi olmasa da gözlemci statüsündedir ve NATO ile deniz ve enerji güvenliği gibi farklı alanlarda işbirliği içerisindedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Askeri Gücü Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri, Global Fire Power’a göre 2022 yılında dünyanın en büyük 36. askeri gücüdür. Aktif olarak 65.000 personeli bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin kara kuvvetlerinde 354 tank, 9255 zırhlı araç, 183 kundağı motorlu top, 76 sahra topu ve roketatar bulunmaktadır. Deniz kuvvetleri açısından 9 kruvazör, 38 devriye botu ve 2 mayın tarama gemisi olmak üzere 79 deniz aracı bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin hava kuvvetleri envanterinde ise 100 önleme ve taarruz uçağı, 39 nakliye uçağı,146 eğitim uçağı, 23 özel görev uçağı, 3 yakıt ikmali uçağı, 223 helikopter olmak üzere toplam 554 uçağı bulunmakta ve bu da ülkeyi dünyanın en güçlü 20. hava kuvvetleri konumuna taşımaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde 17-30 yaş arasındaki erkekler için zorunlu askerlik uygulaması bulunmakta ve askerlik süresi 16 ay iken; kadınlar için askerlik gönüllülük esasına ve yasal vasilerinden alınacak onaya bağlı olup askerlik süresi 9 aydır.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ekonomisi Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisi içerisinde turizm, inşaat ve hizmet sektörleri, son yıllarda önemli yer kaplamaya başlamıştır. 2009’da ihracatının %80’inden fazlasını petrol oluşturmuş olsa da son yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisinde bir çeşitlenme meydana gelmiştir. Birleşik Arap Emirlikleri, petrol ve doğalgaz zengini bir ülke olup bu kaynakların büyük bir kısmını Abu Dhabi topraklarından sağlamaktadır. OPEC üyesi olan Birleşik Arap Emirlikleri, dünya petrol ticaretinde kritik öneme sahip ülkelerden biridir.

Dünya Bankası verilerine göre 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisi, dünyanın en büyük 34. ekonomisi olmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri, güncel olarak Covid-19 pandemisinin yarattığı şok etkisi ile mücadele etmekte ve bu doğrultuda bakanlıklar da dahil olmak üzere federal kurumlarının yarısından fazlasını geniş bir yeniden yapılandırma sürecinden geçirmektedir.

BAE Para Birimi Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri para birimi Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir ve uluslararası kısaltması AED’dir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Yaşam Standartları Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri, bölgesindeki en yüksek hayat standartlarını sunmaktadır ve özellikle Dubai ve Abu Dhabi kentleri küresel danışmanlık şirketi Mercer’e göre bölgenin yaşam standartları en yüksek kentleri seçilmiştir. Birleşik Arap Emirliklikleri hükümeti, ülkenin altyapısını, özellikle havaalanlarını ve toplu ulaşımını iyileştirmekte ve yerli ve yabancı işletmeler için cazip bir ekonomik ortam oluşturmaya yönelik yoğun çaba sarfetmekte olduğu için ülkenin genel hayat standartları yükselme eğilimindedir. Bir dönem hayat pahalılığının çok daha yüksek olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nde özellikle konut fiyatları, son yıllarda görece düşüş eğilimine girmiş ve daha ekonomik hale gelmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde ortalama maaşların dünya genelinden daha yüksek olması, vatandaşların ekonomik gücünü ve hayat standartlarını yükseltmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde hayat standartlarını yükselten en önemli göstergelerden biri güvenliktir. Ülkede suç oranları oldukça düşük olduğundan Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın en güvenli ülkeleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, bağımsızlığını kazandıktan sonra yapmış olduğu altyapı iyileştirmeleri ile eğitim kalitesini artırmış ve bu doğrultuda okur yazarlık oranı %93,8’e yükselmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri Yaşamak için Pahalı Bir Ülke Midir?

Birleşik Arap Emirlikleri, Ceoworld’ün araştırmasına göre 2020 yılında dünyanın en pahalı 32. ülkesi seçilmiştir.

Dubai, 2020 yılı itibariyle Birleşik Arap Emirlikleri’nin en pahalı, dünyanın ise en pahalı 42. şehridir. Başkent Abu Dhabi’de yaşam maliyetleri, görece Dubai’de yaşam maliyetlerine göre daha düşük olduğundan Abu Dhabi, dünyada yaşam pahalılığının en yüksek olduğu 56. şehir seçilmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Ev Fiyatları Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde ev fiyatları bulundukları emirliklere, şehirlere ve evin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Satılık ve kiralık ev fiyatlarının en yüksek olduğu şehir Dubai iken, Acman kiralık ve satılık ev fiyatlarının daha düşük olduğu şehirlerdendir.

Lokasyona göre değişebilen Dubai ev fiyatları göstermektedir ki şehir merkezinde aylık ortalama kiralar tek yatak odalı bir ev için 3.500 AED - 7.500 AED arasında ve şehir merkezinden uzak bölgelerde ise 2.300 AED - 5.000 AED arasındadır. Dubai, satılık ev fiyatları açısından Birleşik Arap Emirlikleri’nin en pahalı kentlerinden biri olup ortalama ev fiyatları 760.000 $ seviyesindedir. Abu Dhabi kentinde ev kiraları tek yatak odalı bir ev için aylık ortalama 5.500 AED - 9.000 AED arasında değişmekteyken tek yatak odalı bir evin ortalama fiyatı ise yaklaşık 300.000 $ seviyesindedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Yaşamak için Güvenli Bir Ülke Midir?

Birleşik Arap Emirlikleri yaşamak için çok güvenli bir ülkedir. Global Finance’ın 2021 verilerine göre Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın en güvenli 2. ülkesidir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Suç Oranları Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde suç oranı, Dünya Bankası’nın 2017 yılı verilerine göre,100 bin kişide 0,46’dır ve bu da ülkede suç oranının görece düşük olduğunu göstermektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde son yıllarda artış gösteren suçlar arasında siber suçlar, uyuşturucu ve kara para aklama bulunmaktadır.

BAE Eğitim Sistemi Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri eğitim sistemi, bağımsızlıktan önce kentsel alanlarla sınırlanmış ve bu nedenle yüksek öğrenim görmek isteyenler yurt dışına seyahat etmek zorunda kalmıştır. Birleşik Arap Emirlikleri'nin bağımsızlığını kazanmasıyla daha verimli bir eğitim sistemi kurulmuştur. Dünyanın en iyi üniversitelerinden bazıları Birleşik Arap Emirlikleri’nde programlar oluşturarak dünyanın her yerinden öğrencileri kendine çekmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde hem ilk hem de orta öğretim, devlet okullarında erkekler ve kızlar için ücretsiz ve zorunlu olup ülkede okula başlama yaşı 5’tir. Bağımsızlığını kazandıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri eğitim sistemi hızla gelişmiş ve yetişkinler arasında okur yazarlık %93,8’e ulaşmıştır. QS Dünya Sıralamasına göre Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki en başarılı üniversiteler Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi (421-430.), Khalifa Üniversitesi (441-450.), Sharjah Amerikan Üniversitesi (431-440) ve Sharjah Üniversitesi’dir (551-600.).

Arap Emirlikleri'nin Kültürü Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri kültürünün merkezinde tıpkı geleneksel Arap kültüründe olduğu gibi misafirperverlik yatmakta ve majilis (meclis) adı verilen bir toplanma alanında geleneksel olarak konukları ağırlanmakta ve arkadaşlarla buluşulmaktadır.

İslam gelenekleri, Birleşik Arap Emirlikleri kültüründeki gelenekler üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve ülkenin yasaları ve kültürü İslam kültürü ile şekillenmiştir. Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı deniz ürünleri, pilav ve et başta olmak üzere Arap mutfağında yaygın tüketilen yemeklere sahiptir; mutfak, Umman ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkelerin de etkisi altındadır. Birleşik Arap Emirlikleri edebiyatında şiirin önemli bir yeri vardır ve Mübarek Al Oqaili, Ahmed bin Süleyman, Salem bin Ali el Owais, Şeyh Saqr Al Qasimi, Sultan bin Ali el Owais gibi önemli şairlerin şiirleri genellikle hiciv, din, sevgi, aile, övgü, şövalyelik, vatanseverlik temaları etrafında dönmektedir. Müzik ve dans, genellikle düğünler ve partilerde çok yaygın iken, bu kalabalık kutlamalarda yapılan geleneksel danslar ise nesilden nesile ağızdan iletilmektedir. Geleneksel müzik ve dans kültürünün yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nde pop, rock, metal, punk ve caz başta olmak üzere batılı müzik türleri de yaygındır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde giyim tarzını geleneksel olarak kandura ve abaya adı verilen kıyafetler oluşturmaktadır ancak günümüzde uygunsuz olmamak kaydıyla batılı tarzda giyim de yaygınlaşmıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri Yemek Kültürü Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri Yemek Kültürü Nasıldır?
Birleşik Arap Emirlikleri Yemek Kültürü Nasıldır?

Çok kültürlü bir mutfağa sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri yemek kültürü, Doğu Arap mutfağının bir parçasıdır. Umman ve Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer Ortadoğu ve Asya ülkelerinin mutfağından etkilenmiştir.

Genel olarak Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, deniz ürünlerine dayalı yemeklerin, etin ve pilavın yaygın olarak tüketildiği bir yemek kültürüne sahiptir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yemeklerde baharat olarak kakule, safran ve nane tercih edilmekte ve meyve olarak yemeklerin yanında hurma servis edilmektedir. Alkollü içecekleri genellikle tercih etmeyen Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları içecek olarak genellikle çay ve kahve tüketmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Müzik Kültürü Nasıldır?

Doğu Arabistan müzik kültüründen etkilenmiş olan Birleşik Arap Emirlikleri müzik kültüründe en yaygın enstrümanlar, yaylı çalgı olarak ud ve vurmalı çalgılar olarak tef, tambur ve darbukadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ünlü sanatçıları arasında Ahlam, Balqees Ahmed Fathi, Ahmet Bukhatir, Eida Al-Menhali, Mehad Hamad ve Shamma Hamdan bulunmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde geleneksel müziğin haricinde rock, metal, caz, pop, punk ve ska gibi batılı müzik türleri ve bu türlerde performans gösteren müzisyenler de bulunmakta ve ülkede çeşitli festivaller düzenlenmektedir.

En Ünlü Birleşik Arap Emirlikleri Şarkıcıları Kimlerdir?

En ünlü Birleşik Arap Emirlikleri şarkıcıları ve en çok tanınan eserleri aşağıda listelenmiştir.

  • Ahlam - Hazeen
  • Balqees Ahmed Fathi - Momken
  • Ahmed Bukhatir - Ya Adheeman
  • Eida Al Menhali - Logiak
  • Mehad Hamad - Bargen Laah

Birleşik Arap Emirlikleri Sinema Kültürü Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri sineması, 1980’lerin sonlarına doğru ulusal televizyonda bir dizi uzun metrajlı filmin yayılmasıyla başlamış ve asıl gelişmesi 2002’de bir nesil Emirlik film yapımcısını kısa film formatını keşfetmeye teşvik eden Emirates Film Yarışması ile olmuştur. 2000’lere kadar Bollywood ve Lollywood filmleri başta olmak üzere Güney Asya filmleri ve televizyon dizilerinin merkezi haline gelen Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2005 yılında The Dream filmi ülkedeki tüm sinemalara dağıtılan ilk yerli film olmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yerel film endüstrisinin yükselmesini sağlamak için bölgede film yapımını teşvik etmek için Dubai Studio City adlı bir film stüdyosu inşa edilmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri sinemasında Nayla Al Khaja, Ali F. Mostafa, Nawaf Al-Janahi gibi isimler ünlü film yönetmenleri arasındadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde en çok izlenen film türleri drama ve komedidir; ülkenin popüler aktörleri arasında Yasmine Al-Bustami, Haaz Sleiman, Sam Akel ve Ned Yousef gibi oyuncular bulunmaktadır. BAE tarihini konu alan filmler arasında History of the Emirates en popüler filmlerden biridir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde İnanılan Dinler Hangileridir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi dini İslam’dır ve ülkenin %76’sı Müslümandır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde İslamiyet dışında inanılan dinlerin yüzdelik oranları aşağıda listelenmiştir.

  • Hristiyanlık: %12,6
  • Hinduizm: %6,6
  • Budizm: %2

Resmi dini İslam olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde dini inanç özgürlüğü bulunmakta olsa da ülke anayasası, kamu politikalarıyla çelişmemek ve genel ahlakı bozmamak koşuluyla ibadet özgürlüğünü kabul etmekte ve kanunlar önünde dini inanç ayrımcılığını yasaklamaktadır. Çokkültürlü bir demografik yapıya sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde halkın farklı inançlara olan hoşgörüsü görece yüksektir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sembolleri Nelerdir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin sembolleri aşağıda listelenmiştir.

  • Ulusal arma: Birleşik Arap Emirlikleri’nin en önemli ulusal sembollerinden biri üzerinde şahin bulunan ulusal armadır. Ulusal arma üzerindeki altın şahin ülkenin mirasını göstermektedir ve üzerinde yedi emirliği simgeleyen yedi tüy ile yedi yıldız bulunmaktadır.
  • Ulusal bayrak: Yeşil, beyaz, siyah ve kırmızı olmak üzere dört renge sahip olan ulusal bayrak, barındırdığı renkler ile Arapların birliğini ve gücünü göstermektedir. Bayrak, vatandaşları ve değerlerini karakterize ettiği krallıklardan her birinin önemli bir sembolüdür.
  • Ulusal marş: Resmi adı Ishi Biladi olan ulusal marş, “çok yaşa milletim” anlamına gelmektedir ve insanlara birlik ve beraberlik duygusu vermektedir.
  • Ulusal ağaç: Al Ghaf, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulusal ağacı olup kesilmesi yasa dışıdır ve yaprak dökmemektedir.
  • Ulusal hayvan: Gücü ve cesareti temsil eden şahin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal hayvanı olup ulusal amblemde ve ülkenin banknotları üzerinde illüstrasyonları bulunmaktadır.

Arap Emirlikleri'nin Bayrağı Nasıldır?

Arap Emirlikleri'nin Bayrağı Nasıldır?
Arap Emirlikleri'nin Bayrağı Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı 1:2 oranındadır ve sol tarafta dikey olarak kırmızı, sağ tarafta ise yatay olarak sırasıyla yukarıdan aşağıya yeşil, beyaz ve siyah renklere sahiptir.

1971 yılında kabul edilen Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı Abdullah Mohammed Al Maainah tarafından tasarlanmıştır. Birleşik Arap Emirlikleri bayrağındaki yeşil renk Fatımi hanedanını, refahı, umudu, eğlenceyi, sevgiyi ve iyimserliği; kırmızı renk Haşimi ve Osmanlı hanedanını, cesareti, dayanıklılığı, birliği ve birliğin temellerini atan önceki nesillerin fedakarlıklarını; beyaz renk Emevi hanedanını, barışı ve ülkenin hayırsever katkılarını; siyah renk ise Abbasi hanedanını, cesareti, gücü ve adaletsizliği reddedişi simgelemektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde görülmesi gereken başlıca yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Burj Khalifa
  • Hacer Dağları
  • Jebel Hafeet Zirvesi
  • Sharjah İslam Medeniyeti Müzesi
  • Şeyh Zayed Camii
  • Al Ain Hayvanat Bahçesi
  • Dubai Miracle Garden
  • The Dubai Mall Alışveriş Merkezi
  • Al Montazah Parkları
  • Dubai Çeşmesi

Sıralanan tarihi, doğal ve turistik yerlerin haricinde çölleri ve plajları da görülmeye değer olan Birleşik Arap Emirlikleri gezilecek yerler bakımından onlarca seçenek barındırmaktadır.

BAE Hakkında Bilinmesi Gereken Pratik Bilgiler

Birleşik Arap Emirlikleri hakkında bilinmesi gereken pratik bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?

Türkiye’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne İstanbul’dan Abu Dhabi, Dubai ve Sharjah’a, Ankara’dan Dubai’ye ve Trabzon’dan Sharjah’a direkt uçuş bulunmaktadır ve bunun yanı sıra Türkiye’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne Adana, Antalya, Erzurum, İzmir, Denizli başta olmak üzere neredeyse tüm havalimanlarından aktarmalı uçuşlar mevcuttur. İstanbul’dan Birleşik Arap Emirliklerine ortalama 4 saat 20 dakikada, Ankara’dan 4 saat 5 dakikada ve Trabzon'dan 3 saat 20 dakikada gidilebilmektedir.

İstanbul'dan Abu Dhabi'ye Uçakla Kaç Saatte Gidilir?

İstanbul’dan Abu Dhabi’ye uçakla 4 saat 30 dakikada gidilebilmektedir.

İstanbul Dubai Arası Uçakla Kaç Saattir?

İstanbul’dan Dubai’ye uçakla 4 saat 15 dakikada gidilebilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Ne Kadardır?

Birleşik Arap Emirlikleri, tüm yıl boyunca UTC +4 zaman diliminde olup, Türkiye saat diliminden 1 saat öndedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Telefon Kodu Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri telefon kodu +971’dir. Türkiye’den BAE’yi ararken ilk önce ülkenin uluslararası telefon kodu olan +971 kullanılmalıdır.

Birleşik Arap Emirlikleri Posta Kodu Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde posta kodu sistemi bulunmamaktadır ve bu nedenle posta almak isteyenlerin yerel postanelerden posta kutusu başvurusunda bulunması gerekmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’ne posta göndermek isteyenlerin posta kodu olarak “00000” kodunu kullanmaları gerekmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri İnternet Uzantısı Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri internet uzantısı .ae’dir ve bu uzantıya sahip 215.381 internet sitesi bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri internet uzantısını almak için resmi belge verilmesi gerekmemektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Uluslararası Kısaltması Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin üç harfli uluslararası kısaltması ARE ve iki harfli uluslararası kısaltması ise AE’dir.

Türkiye'de Birleşik Arap Emirlikleri Konsolosluğu Nerededir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin İstanbul ve Ankara’da olmak üzere Türkiye’de iki dış temsilciliği bulunmaktadır.

Türkiye’deki temsilcilik olan Birleşik Arap Emirlikleri İstanbul Başkonsolosluğu Konaklar, Meşeli Sokak, No:11, 34330 Beşiktaş/İstanbul adresinde yer alırken, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği ise Doğukent Bulvarı, 596. Sokak, No:5, 06550 Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Türk Konsolosluğu Nerededir?

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki temsilciliklerinden Abu Dhabi Büyükelçiliği Embassy’s Area, W59-02 /1, No:34, P.O.Box:3204, Abu Dhabi-UAE adresinde ve Türkiye’nin Dubai Başkonsolosluğu ise Dubai World Trade Center Building, Sheikh Zayed Road, 29th Floor P.O.Box:9221 adresinde yer almaktadır.

Türkiye'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne Nasıl Gidilir?

Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılacak seyahatlerde umuma mahsus pasaport sahibi T.C. vatandaşları vizeye tabi iken; hususi pasaport, hizmet pasaportu ve diplomatik pasaport sahibi T.C. vatandaşları ise 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacakları seyahatleri için vize ihtiyacı olan kişiler, kısa süreli vize başvurularını e-vize uygulaması kapsamında BAE'deki bir sponsor veya konaklanacak otel yetkilileri tarafından, seyahat acenteleri ve akredite acenteler aracılığıyla online olarak yapabilmektedir. Uzun süreli Birleşik Arap Emirlikleri vizeleri BAE’deki sponsor, işveren veya eğitim kurumu vb. tarafından başvuru sahibi adına İkamet ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılmaktadır.

Türkiye'den BAE vize başvurusu yapacak kişiler, vize başvuru işlemlerinin tümü için danışmanlık hizmetini akredite acente Vizem.net'ten alabilmektedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: