Dubai Emekli Vizesi

Dubai Emekli Vizesi: Başvuru Şartları ve Gerekli İşlemler

Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti, Eylül 2018'de yurt dışında ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşamını sürdüren, 55 yaş üstü emeklilik yaşına ulaşmış kişilere yönelik 5 yıllık uzun süreli vize sağlayan yeni bir yasayı yürürlüğe koymuştur.

Dubai'de emekli olmanın kendisi için en iyi seçenek olduğuna karar veren ve Dubai’de emekli olarak yaşamına devam etmek isteyen kişilerin, Dubai emekli vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Vizem.net, emekliliğini Dubai'de geçirmek isteyen kişilere vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan kuruluştur.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Dubai Emeklilik Vizesi Nedir?

Dubai emeklilik vizesi, emekli statüsündeki bir yabancıya hiçbir sponsor talebi olmaksızın ve yenileme olanağıyla, 5 yıllık bir süre için Altın İkamet Vizesi alma fırsatı vermektedir.

Dubai Emekli Vizesi Şartları Nelerdir?

Dubai emekli vizesi şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin 55 yaşını doldurmuş olması veya emekliliğinden önceki yurt içinde veya yurt dışındaki hizmet süresinin 15 yıldan az olmaması gerekmektedir.
  • Dubai’de sahip olunan gayrimenkul veya gayrimenkullerin toplam değeri, 1 milyon AED'den az olmamalı ve değerlendirme, ilgili emirlikteki yetkili bir makam tarafından yapılmalıdır.
  • Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyon AED'den az olmayan bir mali mevduat tasarrufuna sahip olmak gerekmektedir.
  • Emeklinin yıllık sabit gelirinin, son altı aya ait banka dekontu ibraz etmek kaydıyla, 180 bin AED'den az olmaması koşulu bulunmaktadır.

Dubai Emekli Vizesine Nasıl Başvurulur?

Dubai'de emekli vizesi almak için başvuran kişiler, Dubai’de çalışma vizesi ile bulunmaları durumunda Oturma ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü'nün (GDRFA) Dubai'deki şubesine giderek başvuru işlemlerini tamamlayabilmektedir. Yurt dışında yaşayan kişiler, Dubai'ye girmek için bir çeşit giriş vizesi niteliğindeki emekli ikamet vizesine başvurmalıdır.

Dubai Emeklilik Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Dubai emekli vizesi için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir.

  • Pasaport: Emeklinin pasaportunun fotokopisi gerekmektedir. Bakmakla yükümlü olunan aile üyeleri söz konusu olduğunda, her birinin pasaport fotokopisi başvuruya eklenmelidir.
  • BAE vizesi: Kişi ülkede ikamet ediyorsa, adayın mevcut vizesinin fotokopisi sunulmalıdır. Bakmakla yükümlü olunan kişiler varsa, her birinin vize fotokopisi alınmalıdır.
  • Evlilik belgesi: Başvuru adayının eşine sponsor olması durumunda evlilik cüzdanı talep edilmektedir.
  • Mülkiyeti olanlar için gerekli belgeler
    • Tapu senedi fotokopisi: Tapu, başvuru sahibinin adına düzenlenmiş olmalı, gayrimenkulün adresi ve minimum değeri belirtilmelidir. Taşınmazın ipotekli olmaması durumunda tamamı ödenmelidir. İpotek durumu söz konusu ise başvuru sahibi, başvuru gününe kadar en az 1 milyon AED ödemiş olmalıdır.
  • Sabit banka mevduatı olanlar için gerekli belgeler
    • Emeklilik kanıtı: Önceki işverenden, başvuranın emekli olduğunu ve hizmet yıllarının süresini açıkça belirten bir hizmet sonu mektubu veya bir sosyal hizmetler mektubu kabul edilmektedir.
    • Tasarruf kanıtı: BAE merkezli bir bankadan alınan Arapça dilinde mühürlü belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir.
    • Bankadan alınan mektup : İkamet ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü'ne (GDRFA) gönderilmek üzere bankadan mektup alınmalıdır.
  • Yıllık sabit geliri olanlar için gerekli belgeler
    • Gelir kanıtı: Gelir kaynağından alınan bir mektup veya önceki işverenden aylık emeklilik gelirine ilişkin bir mektup veya sürdürülebilir geliri kanıtlayan herhangi bir belge kabul edilmektedir.
    • Banka ekstresi: Son 6 aya ait BAE merkezli bir bankadan alınan kaşeli ekstre gerekmektedir.

Dubai Emekli Vizesi için Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Dubai emekli vizesi için başvuru ücreti 2.280 AED tutarındadır.

Dubai Emekli Vizesi Kaç Yıllık Verilir?

Dubai emekli vizesi 5 yıl geçerlilik süresiyle verilmektedir.

Dubai Emeklilik Vizesi Uzatılabilir Mi?

Dubai emeklilik vizesinin, Dubai'de en az 2 milyon AED değerinde mülk satın alma, BAE bankalarında en az 1 milyon AED tutarında mali birikim bulundurma ve yatırımlardan veya emekli maaşlarından ayda en az 20.000 AED aktif gelir sahibi olma gibi gerekli koşulların sağlanması durumunda uzatılması mümkündür.

Emeklilik Vizesi ile Aile Üyeleri Dubai'ye Gelebilir Mi?

Emeklilik vizesi ile aile üyeleri Dubai’ye gelebilmektedir. Bakanlar Kurulu kararında belirtilen emekli yabancının aile üyeleri 5 yıl süreyle Altın Vize alma hakkına sahiptir.

Dubai Emeklilik Vizesi ile BAE Vatandaşlığı Alınabilir Mi?

Dubai emeklilik vizesi ile BAE vatandaşlığı alınamamaktadır. BAE'de alınan uzun vadeli vize, yabancı emeklinin vatandaşlık başvurusunda bulunmasına hak tanımamaktadır. Vatandaşlığa geçerek Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu alabilmek için ülkede en az 30 yıl yaşamış olmak gerekmektedir.

Bilim adamları, yaratıcı meslek sahipleri ve yatırımcılar, 2021 yılından itibaren nispeten daha basit bir prosedürle BAE’ye vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. Hükümet, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlık başvuru aşamaları sırasında katı kurallar uygulamaktadır.

Emekli Olarak Dubai'ye Yerleşmenin Avantajları Nelerdir?

Emekli olarak Dubai’ye yerleşmenin avantajları aşağıda sıralanmıştır.

  • Dubai, düşük suç oranlarına sahip güvenli bir şehirdir.
  • Dubai'deki sağlık standartları dünyanın en iyileri içerisinde olan Avrupa ve ABD'deki hizmetlerle eş değer düzeydedir.
  • Dubai nüfusunun büyük bir çoğunluğunun gurbetçilerden oluşması, kültürel açıdan kozmopolit bir yaşam tarzı sunmakta ve vatandaşların yeni şeyler öğrenme şansını artırmaktadır.
  • Dubai sakinlerinin büyük bir kısmı İngilizce'yi anlamakta ve akıcı şekilde konuşmaktadır. İngilizce konuşulduğu sürece Dubai’de iletişim kurmakta zorluk yaşanmamaktadır.

Dubai, çeşitli tema parklarından özel plaj kulüplerine, zengin alışveriş merkezlerinden sinema komplekslerine, kapalı snowboarddan müzik festivallerine ve çok sayıda restorana kadar eğlencenin sınırsız alternatifini sunmaktadır. Emekli olarak Dubai’ye yerleşmek isteyen kişiler; hareketli, eğlenceli ve canlı bir yaşam tarzı yaşayabilmektedir.

Dubai'de Emekli Olmanın Dezavantajları Nelerdir?

Dubai’de emekli olmanın dezavantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Dubai, diğer emeklilik fırsatı sunan şehirler arasında pahalı bir ülkedir. Gelir vergisi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır ancak Dubai sakinlerinin çoğu lüks yaşam tarzını tercih ettiği için yaşam maliyeti oldukça yüksektir. Dubai’de bir kişi, kira bedeli hariç ayda ortalama 3.000 AED'nin üzerinde bir ücretle geçim sağlayabilmektedir.
  • Dubai'nin iklimi sıcak çöl iklimi olarak tanımlanmaktadır. Dubai’de hazirandan eylüle kadar olan sıcaklıklar, ortalama 33.4°C (92.2°F) ile rahatsız edici derecede yüksek seviyelere ulaşabilmektedir. Yüksek sıcaklıklar, özellikle yaşlılar için risk oluşturmaktadır.
  • Batılı bir ülke yaşam tarzına alışkın olan kişiler, Dubai'deki katı yasalar karşısında zorluk çekebilmektedir. Halka açık sevgi gösterileri, giyim tarzı, küfür etmek veya kaba hareketler yapmak, toplu taşıma araçlarında yiyip içmek, hayır kurumu için para toplamak veya kirli bir arabaya sahip olmak gibi sebepler, Dubai yasalarıyla karşı karşıya gelmeyi sağlayabilmektedir.
  • Birleşik Arap Emirlikleri kültürel açıdan çeşitliliğe sahip olsa da büyük oranda Müslüman nüfus barındırmaktadır. Ramazan ayında oruç tutmayan kişilerin toplum içinde yemek yerken görülmeleri yasaktır ve Ramazan ayında restoranların çoğu kapalıdır.
Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: