Dubai Çalışma İzni

Dubai Çalışma İzni: 2023 Şartları ve Gerekli Prosedürler

Dubai’ye çalışmaya gitmek, ülkede birçok alanda istihdam sağlandığından son zamanlarda popüler bir seçenek olmuştur. Dubai’de en çok inşaat, turizm ve hizmet sektörlerinde ve devamında dijital hizmetler, ticari hizmetler, bilgilendirme hizmetleri, nöbet ve sosyal hizmetler gibi alanlarda iş olanakları sunulmaktadır. Günümüz şartları değerlendirildiğinde Dubai’de çalışmak için zorlu koşullardan geçilmemektedir ve vergi sistemi ile yüksek maaşlarıyla Dubai’de çalışmak oldukça caziptir.

Dubai çalışma şartları, kişinin pozisyonu ve sektörüne bağlı olarak, maaşla paralel şekilde değişebilmektedir. Dubai’de maaşlar en düşük 1.300 dolar seviyesinde iken 12.500 dolara ulaşan maaşlar da bulunmaktadır. Vergisiz bir yaşantıya sahip olmak, Dubai’de çalışma imkanı bulan kişiler için önemli bir etkendir. Dubai’de çalışma saatleri haftalık olarak 40 ile 48 saat arasında değişmektedir; hafta tatili cuma ve cumartesi günleri kullanılmaktadır.

Vizem.net, Türkiye'den Dubai'ye çalışma amacıyla gidecek kişilere Dubai çalışma izni başvurularında gerekli evrakların hazırlanması ve gerekli durumlarda tercüme edilmesi gibi işlemler için danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Yabancı Ülke Vatandaşları Dubai'de Çalışabilir Mi?

Yabancı ülke vatandaşları, Dubai’den iş teklifi almaları ve Dubai çalışma izni için gerekli koşulları sağlamaları halinde Dubai’de çalışabilmektedir.

Dubai Çalışma İzni Şartları Nelerdir?

Dubai çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • İşe alan şirketin geçerli bir lisansı olmalıdır.
  • İş teklifi sunan şirketin herhangi bir ihlalde bulunmamış olması gerekmektedir.
  • Kişinin yapacağı görevin, çalışacağı şirketin faaliyetlerine uygun olması gerekmektedir.

Dubai'de Çalışma İzni Başvurusu için Yaş Sınırı Var Mıdır?

Dubai’de çalışma izni başvurusu için yaş sınırı bulunmamaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin iş mevzuatı gereğince iş sözleşmelerini fesih için herhangi bir yaş veya kıdem belirlenmemiştir.

65 yaş ve üzeri kişilerin çalışmasına bir engel bulunmasa da MoHRE düzenlemelerine göre, 65 yaş üstü çalışanlar için çalışma izni onay ücreti her iki yıl için 5.000 AED olarak belirlenmiştir.

Dubai Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Dubai çalışma izni, Dubai’deki işveren tarafından başvuru sahibi adına yapılan başvuru ile alınmaktadır. Dubai’deki işveren, Çalışma Bakanlığı’nın çevrimiçi sistemi Tas’Heel internet adresi üzerinden çalışma izni başvurusunun çıktısını alır, istenilen gerekli evrakları hazırlar ve bakanlığa teslim eder. Bakanlık başvuruları inceleyip uygun görmediği belgeleri ya da mevcut usulsüzlüklerin düzeltilmesini isteyebilmektedir.

Belgelerin işlenmesi ardından Bakanlık işverene çalışma izni için onay verir ve işveren bu onayı internet adresi üzerinden temin edebilir. Dubai çalışma izni alınıp, başvuru sahibinin Dubai’ye gelmesinin ardından 60 gün içerisinde işverenin çalışan için Dubai çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Dubai Çalışma İzni için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Dubai çalışma izni için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaportun aslı ve kopyası
  • Birleşik Arap Emirlikleri gerekliliklerine uygun bir adet fotoğraf
  • BAE dış temsilciliklerinden veya Dışişleri Bakanlığı’ndan onaylanmış, akademik nitelikleri gösteren belgeler
  • Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan onaylı bir sağlık merkezi tarafından verilen tıbbi sertifika
  • Ticari lisans ya da şirket kartı gibi çalışılacak şirkete dair belgeler

Dubai'de Çalışma İzni Ücreti Ne Kadardır?

Dubai’de çalışma izni ücreti, yabancı çalışanların akademik niteliklerine ve yaşlarına göre kategorilere ayrılmaktadır. 1. kategori için 300 AED, 2. kategorinin A seviyesi için 600 AED, B seviyesi için 1.500 AED, C seviyesi için ise 2.000 AED, 3. kategori için 5.000 AED ücret istenirken; 65 yaş üstü yabancı çalışanlar için çalışma izni ücreti tüm kategoriler için 5.000 AED’dir.

Dubai Çalışma İzni Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Dubai çalışma izni başvurusu, gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi halinde, 5 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.

Dubai'de Çalışma İzninin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Dubai’de çalışma izninin geçerlilik süresi 30 gündür. Çalışma izni 30 gün daha uzatılabilmektedir ve toplamda çalışma izni ile 60 gün Dubai’de kalınabilmektedir.

Dubai Çalışma İzni Yenilenir Mi?

Evet, Dubai çalışma izni yenilenebilir. Çalışma izni süresinin bitmesine en az 30 gün kala sponsor tarafından yenileme işleminin başlatılması gerekmektedir.

Çalışma İzni ile Dubai'ye Gelindikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Çalışma izni ile Dubai’ye gelindikten sonra, işveren tarafından varıştan itibaren 60 gün içerisinde, çalışma vizesi başvurusunda bulunulmalıdır.

Başvuru sahibi ve işverenin, çalışma izni ile Dubai’ye giriş yaptıktan sonra, Dubai çalışma vizesi işlemlerini tamamlamaları ve vize ile birlikte Emirates kimlik kartı ile çalışan kartını teslim almaları gerekmektedir.

İş Sözleşmesi Biten Kişilerin Dubai Çalışma İzni İptal Edilir Mi?

İş sözleşmesi biten kişilerin Dubai çalışma izni iptal edilmektedir; ancak kişilerin yeni bir iş sözleşmesi imzalaması ile tekrar çalışma izni alabilmeleri mümkündür.

Çalışanlar Hangi Durumlarda Dubai'den Yeni Bir Çalışma İzni Alabilir?

Çalışanların Dubai’den yeni bir çalışma izni alabilecekleri durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • İşverenin sözleşmeden doğan ve yükümlülüklerinden birini 60 günden uzun süreyle yerine getirmediğinin tespit edilmesi
  • İnsan Kaynakları ve Emirleştirme Bakanlığı işverenin iki aydan uzun süredir aktif olmadığını, çalışanın raporlaması üzerine tespit etmesi
  • Erken feshi veya en az iki aydır ödenmeyen ücretlerle ilgili İşçi davasında son hükmün işçi lehine olması

Çalışan Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyor ise oturma izninin başka bir sponsora transferine izin veren bir statüde olmalıdır.

Dubai Çalışma Koşulları Açısından Nasıl Bir Yerdir?

Dubai çalışma koşulları açısından avantajlı bir şehirdir ve sürekli gelişen bir iş sirkülasyonu bulunmaktadır. Dubai’de çalışma karşılığı alınan maaşlar sektöre göre değişmektedir; en düşük maaş ortalama 1.000 dolar olmakla birlikte en yüksek maaş ise ortalama 12.500 dolar olup sıklıkla inşaat sektöründen kazanılmaktadır.

Dubai’de günde 8, haftada 48 saatten fazla çalışılmamaktadır; genel olarak çalışma süresi haftalık 40-48 saat arasında değişmektedir. Dubai’de Ramazan ayında çalışma saati azaltılmaktadır. Çalışma esnasında molalar en az 1 saat olmakla birlikte, işçi 5 saatten fazla aralıksız çalışmamaktadır. Çalışanlar resmi tatillerde, tam ücretli izin hakkına sahiptir.

Dubai’de çalışma şartları, mesai saatleri ve verilen maaşa göre avantajlı olup, şehir çalışma yoluyla çok sayıda göç almaktadır. Uygun sektör ve pozisyonlar değerlendirilerek Dubai’de çalışmak üzere bir iş bulunması ile Dubai çalışma izni işlemleri yapılabilmektedir.

Dubai'de Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Dubai’de çalışmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Çok sayıda sektörde yüksek maaşlı pozisyonların bulunması
  • Dubai’nin sürekli gelişen bir ülke olması
  • Dubai çalışma saatlerinin ortalama olması, molaların uzunluğu ve fazla mesailer için ek ücret ödenmesi
  • Çalışma hayatındaki birçok özel şirkette çalışma dilinin İngilizce olması
  • Çok sayıda göçmenin bulunduğu Dubai’ye uyum sağlamanın kolay olması

Dubai Çalışma İzni ile Oturma İzni Alınır Mı?

Dubai çalışma izni ile oturma izni alınabilmektedir. Kişi oturma iznine sahip değil ise çalışma izni yenilenememektedir. Çalışma izni alarak Dubai’ye giden kişiler için işverenlerin 60 gün içerisinde oturma izni başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Dubai Çalışma İzni Olanlar Vatandaşlık Alabilir Mi?

Dubai çalışma izni olanlar, oturma iznine de sahip ise Dubai vatandaşlığı için başvuruda bulunabilmektedir. Vatandaşlık başvurusunda bulunabilmek için kişinin oturma izni, vatandaşlık başvurusu süresince geçerli olmalıdır.

Dubai vatandaşlığı alabilmek için devamlı olarak Dubai’de en az 5 yıl yaşanması gerekmektedir. Başvuruda bulunacak olan kişi evli ise ve Dubai vatandaşlığına sahip kimseyle en az üç yıl yaşamış ise ya da Dubai oturma iznini süresi bitmeden uzatılmış veya yenilenmiş ise Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: