Dubai Coğrafi Özellikleri

Dubai Coğrafi Özellikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan 7 emirlikten nüfus bakımından en büyüğü olan ve Basra Körfezi kıyısında bulunan Dubai, güneyde Abu Dabi, kuzeydoğuda Sharjah ve güneydoğuda Umman Sultanlığı ile sınır komşusudur.

Dubai, doğrudan Arabistan Çölü'nün içinde yer almaktadır. Dubai'nin topografyası, BAE'nin güney kısmından önemli ölçüde farklılık göstermektedir; Dubai’nin büyük bir kısmı kumlu çöller ile kaplıyken, ülkenin güney bölgesinin çoğunda çakıllı çöller hakimdir. Hacer Dağlarının bir parçası olan Dubai'deki en önemli dağlardan biri Hatta Dağı'dır. Sevgi Gölü, Al Warsan Gölü, Burj Khalifa Gölü ve Al Qudra Gölü Dubai'nin bilinen göllerindendir.

Dubai, sıcak çöl iklimine sahiptir. Yıl boyunca güneşli olan Dubai'de yazlar son derece sıcak, uzun, rüzgarlı ve nemlidir; en sıcak ay olan ağustosta ortalama sıcaklık en yüksek 40 °C ve gece en düşük 30 °C civarındadır.

Dubai Nerededir?

Dubai, kuzey yarım kürede 25°15' kuzey enlemi, 55°17' doğu boylamı üzerinde konumlanmıştır. Dubai emirliği güneyde Abu Dabi, kuzeydoğuda Sharjah ve güneydoğuda Umman Sultanlığı ile sınır komşusudur; emirliğin dış bölgesi olan Hatta, batıda Umman, Ajman ve kuzeyde Ras Al Khaimah emirlikleri ile çevrilidir.

Dubai Hangi Ülkededir?

Dubai, 1971 yılında Büyük Britanya'dan bağımsızlığın kazanılmasının ardından kurulan Birleşik Arap Emirlikleri federasyonunu oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai Emirliği'nin başkentidir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Coğrafi Konumu Nasıldır?

Birleşik Arap Emirlikleri, kuzey yarım kürede 24° 21' 2.10" kuzey enlemleri ile 53° 56' 22.71" doğu boylamları arasında konumlanmıştır. Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da, Umman Körfezi ve Basra Körfezi sınırında; doğu ve kuzeydoğuda Umman, batı ve güneyde Suudi Arabistan arasında yer almaktadır.

Dubai Hangi Kıtadadır?

Dubai, Asya kıtası üzerinde yer almaktadır.

Dubai ile Türkiye Arasındaki Mesafe Kaç Kilometredir?

Dubai ile Türkiye arasındaki mesafe 3.282 kilometredir.

Dubai'nin Yüzölçümü Nedir?

Dubai, 3.885 kilometrekarelik yüzölçümü ile BAE emirlikleri arasında ikinci en büyük emirliktir.

Dubai’nin Sınır Komşuları Hangilerdir?

Dubai, güneyde Abu Dabi, kuzeydoğuda Sharjah ve güneydoğuda Umman Sultanlığı ile sınır komşusudur. Dubai’nin sınır komşuları Umman, Suudi Arabistan, Katar ve İran'dır.

Dubai’nin Denize Kıyısı Var Mıdır?

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri' nin Basra Körfezi kıyısında deniz seviyesinde bulunmaktadır.

Dubai Kıyı Şeridi Uzunluğu Ne Kadardır?

Dubai kıyı şeridi uzunluğu 72 kilometredir.

Dubai'nin Fiziki Haritası Nasıldır?

Dubai'nin Fiziki Haritası Nasıldır?
Dubai'nin Fiziki Haritası Nasıldır?

Dubai, Arabistan Çölü bölgesinin bir parçasıdır. Dubai'nin en etkileyici coğrafi yönlerinden biri, şehri Deira ve Bur Dubai olmak üzere iki bölgeye ayıran Dubai Koyu'dur. Dubai’nin doğu tarafı, zengin demir oksit içeriği nedeniyle hafif kırmızı görünen birçok kum tepesi ile çevrilidir; batıda 1300 metre yüksekliğe kadar çıkan Hacer Dağları bulunmaktadır.

Dubai'nin doğal nehirleri veya vahaları yoktur ancak Dubai'nin, büyük gemilerin geçebileceği kadar derin olan Dubai Koyu adlı doğal bir girişi vardır. Dubai'de ayrıca Batı Hacer Dağlarının tabanını işaret eden çok sayıda boğaz ve su birikintisi yer almaktadır.

Dubai'nin Çölleri Nelerdir?

Dubai'nin Çölleri Nelerdir?
Dubai'nin Çölleri Nelerdir?

Dubai Emirliği'ne en yakın çöllerden biri olan Al Qudra Çölü ve Dubai ile Abu Dabi arasında yer alan Sweihan Çölü bulunmaktadır. Dünya Bankası verilerine göre BAE’de toplam araziler içinde tarım arazilerinin oranı son yıllarda yüzde 7,97’den yüzde 5,38’e düşmüştür.

BAE, Portekiz ile aynı büyüklükte olmasına rağmen topraklarının yaklaşık %80'i çölle kaplıdır.

Dubai Dağları Nelerdir?

Dubai’de toplamda 4 dağ bulunmaktadır ve Hacer Dağlarının bir parçası olan en önemli dağlardan biri Hatta Dağı'dır.

Hatta Dağları Nerededir?

Hatta Dağları Nerededir?
Hatta Dağları Nerededir?

Hatta, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Hacer Dağlarının eteklerinde bir bölgedir; bölgede bulunan Hatta Dağları engebeli Hacer Dağları üzerinde yer alarak nispeten ılıman bir iklime sahip olduğu için sıcak mevsimde turistler tarafından tercih edilen popüler bir tatil beldesidir ve Dubai'nin 115 km doğusundadır.

Dubai'de Bulunan Nehirler Hangileridir?

Dubai’de doğal oluşumlu bir nehir olmamakla birlikte Dubai Koyu olarak bilinen tuzlu su koyu bulunmaktadır.

Dubai Koyu Nerededir?

Dubai Koyu Nerededir?
Dubai Koyu Nerededir?

Dubai Koyu, Birleşik Arap Emirlikleri'nde doğal bir tuzlu su deresi, gelgit girişi ve su yolu olarak bilinmektedir. Dubai Koyu’nun Dubai anakarasına ilk girişi, Dubai'nin doğusundaki Deira Corniche ve Al Ras bölgeleri ve batı Dubai'nin Al Shindagha bölgesi boyunca devam etmektedir. Dubai koyu, Port Saeed ve Dubai Creek Park'tan geçerek anakaradan güneydoğuya doğru ilerlemektedir. Dubai Koyu’nun sonu, Basra Körfezi'ndeki kaynağından 14 kilometre uzaklıkta bulunan Ras Al Khor Doğal Hayatı Koruma Alanı içerisindedir.

Dubai Gölleri Nelerdir?

Dubai gölleri Al Warsan Gölü, Sevgi Gölü, Burj Khalifa Gölü ve Al Qudra Gölü olarak adlandırılmaktadır.

Dubai Al Warsan Gölü Nerededir?

Dubai Al Warsan Gölü Nerededir?
Dubai Al Warsan Gölü Nerededir?

Al Warsan Gölü, Dubai‘de birbirine bağlı iki gölden oluşmaktadır. 35 hektarlık alan, daha önce sulak bir alan durumundayken imar kurulu tarafından göle çevrilmiştir. Al Warsan gölü, çölde yer alan ve daha sonra Wimpey Pits olarak adlandırılan Dubai'nin yıldız kuş gözlem alanlarından biridir. Al Warsan gölü farklı egzotik canlı türlerini barındırdığı için Dubai’de popülerlik kazanmıştır.

Sevgi Gölü (Love Lake) Nerededir?

Sevgi Gölü (Love Lake) Nerededir?
Sevgi Gölü (Love Lake) Nerededir?

Sevgi Gölü, birbirine bağlı iki kalp şeklindeki görüntüsüyle Dubai'nin en popüler insan yapımı göllerinden biridir. Sevgi Gölü, Burj Khalifa'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Al Qudra'daki lagün kümesinin yanında, Al Qudra Bisiklet Parkuru'na çok yakın bir konumda inşa edilmiştir.

Dubai veliaht prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed'in paylaştığı İnstagram gönderisinden sonra turistlerin ilgisini çekmeye başlamış ve Sevgi gölü Dubai’de gezilmesi gereken yerler listesine eklenmiştir.

Dubai Ormanları ve Bitki Örtüsü Nasıldır?

Dubai Ormanları ve Bitki Örtüsü Nasıldır?
Dubai Ormanları ve Bitki Örtüsü Nasıldır?

Dubai’nin doğusundaki Sabkha ovalarında çöl sümbülleri, Batı Hacer Dağlarının yakınındaki düz ovalarda akasya ve ghaf ağaçları yetişmektedir. Dubai'nin doğal parklarında hurma ve neem gibi çeşitli yerli ağaçların yanı sıra okaliptüs gibi ithal ağaçlar da görülebilmektedir.

Dubai Çöl Koruma Rezervi, Ghaf ağacı ve Samur ağacı dahil olmak üzere çeşitli başka ağaçlara ev sahipliği yapmaktadır. Arap çuha çiçeği gri-yeşil yaprakları ve sayısız küçük sarı çiçekleri ile gözleri kamaştıran Dubai florasına aittir. Atlet Ağacı, çok sayıda dalı ve pulu andıran yapraklarıyla ve sanatsal görünümüyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Dubai’de yaygın olan bitki türleri arasında Arta, rimth, al ara, Desert Hyacinth yer almaktadır.

Dubai’nin Doğal Kaynakları Nelerdir?

Dubai’nin doğal kaynaklar petrol ve doğalgazdır. BAE, kanıtlanmış büyük rezervleri nedeniyle doğalgaz açısından önemli bir ülkedir. 6 trilyon metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezervinden Abu Dabi %94, Sharjah %4, Dubai %1.5 ve Ras al-Khaimah %0.5’ini elinde tutmaktadır.

BAE, dünyanın en büyük 7. ham petrol üreticisi ve OPEC'teki 4. en büyük petrol üreticisidir. Birleşik Arap Emirlikleri hükümetine göre, ülkede yaklaşık 99 milyar varil petrol rezervi bulunmaktadır. Emirlikler arasında Abu Dabi 92 milyar varil veya toplam rezervlerin %90'ı ile en yüksek rezerve sahipken, Dubai 4 milyar varile ve Sharjah 1.5 milyar varile sahiptir.

Birleşik Arap Emirlikleri, fosil yakıt ve hidroelektrik enerjisine alternatif olarak güneş enerjisi üretimini de artırmaktadır. 403 milyar ABD doları tutarında GSYİH sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisi Suudi Arabistan'dan sonra Orta Doğu'daki en büyük ikinci ekonomidir.

Dubai'de Hangi Madenler Bulunur?

Altın ve elmas, Dubai Multi Commodity Center'da ikinci en büyük gelir kaynağını oluşturmaktadır. Dubai’de alüminyum madenciliği büyük ölçüde artmıştır.

Dubai’de Görülen Toprak Türleri Nelerdir?

Dubai bölgesinin toprakları genellikle kaba dokulu, kumlu ve çok kireçli bir yapıya sahiptir. İç bölgelerdeki toprak türleri tuzlu ya da sodiktir, Hatta bölgesinin tepelik bölgesindeki topraklar dik yan eğimlerle karakterize edilen, bitki örtüsünden yoksun ve oldukça kireçli topraklardır. Dubai Emirliği'nin yüksek oranda kentleşmiş olması nedeniyle tarıma uygun arazi miktarı azdır.

Dubai Deprem Bölgesi Midir?

Dubai sismik faaliyetler açısından istikrarlı bir bölgededir. Dubai’ye en yakın sismik fay hattı olan Zagros Fayı, BAE'den 200 kilometre uzaklıkta yer almakta ve Dubai üzerinde herhangi bir sismik etki yaratması pek olası görünmemektedir. İran'ın BAE'ye yakınlığı nedeniyle, İran büyük bir depremle sarsıldığında, Dubai tipik olarak hafif ila orta şiddette sarsıntı yaşamaktadır.

Geçen 1 yıl içinde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki deprem, İran'ın güneyinde, Ras Al Khaimah'ın yaklaşık 120 km kuzeyinde meydana gelmiştir ve kuzey emirliklerin yanı sıra Dubai'nin her yerinde hissedilen hafif sarsıntılar rapor edilmiştir. Dubai'de şimdiye kadar hissedilen en büyük depremlerden biri, Nisan 2013'te İran-Pakistan sınırında yaşanan 7,8 büyüklüğündeki deprem olmuştur.

Dubai'nin Coğrafi Özellikleri İklimini Nasıl Etkiler?

Dubai’nin coğrafi özellikleri, iklim üzerinde büyük ölçüde etkilidir.

Basra Körfezi'nin sığ suları nedeniyle Dubai'de nem oranı yüksektir ve yıllık ortalama %59 olan nem, ocak ve şubat aylarında %65 ile en yüksek değerine ulaşmaktadır. Asya'nın güneybatısındaki kuzey çöl kuşağında yer alan Dubai iklimi üzerindeki yer şekillerinin etkisiyle yılın çoğunda kuzey ve kuzeybatı rüzgarlarını zorlayan bir alçak basınç alanı gelişmektedir.

Dubai Coğrafyasının Kültür Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Dubai coğrafi özellikleri arasında çöllerin büyük yer kaplaması ülkenin ilk yerleşimcileri olan bedevilerin kendilerine özgü yaşam biçimleri geliştirmelerini sağlamıştır. Yüksek sıcaklıklarda konfor sağlamak amacıyla tasarlanan ve güneş ışığından vücudun etkilenmemesi için kıyafetler genellikle kapalıdır.

Dubai’de yiyecekler, geçim kaynakları, davranış kalıpları, örf ve adetler çöl yaşamına uygun bir şekilde adapte edilmiştir. Dubai kültürü, Doğu Afrika ve Hint Yarımadası kültürlerinden etkilenen Arap, İslam ve Fars kültürlerinin bir karışımıdır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: