Birleşik Arap Emirliklerinin Dili

Birleşik Arap Emirlikleri Dili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ulusal dili Arapça olup, ülkede yaşayan yabancı milletlerin çoğunlukta olmasından kaynaklı ikinci tercih edilen ve köprü dil olarak kullanılan dil İngilizcedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan ve nüfusun %12’sini oluşturan yerel halk Emirati, Körfez Arapçasını kullanmaktadır. Ülkede konuşulan diğer diller; Hintçe, Malayamca, Urduca, Peştuca,Tagalogca, Bengalce ve Farsçadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en bilinen Arap Emirliği olan Dubai’dir ve bu sebeple BAE dili, Dubai dili olarak da aslandırıldığı için, makalede de Dubai dili terimine yer verilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Resmi Dili Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi dili Arapçadır.

Arapça Nasıl Bir Dildir?

Arapça, İslam dini inancına sahip ülkelerin dini iletişim ve lingua franca diğer bir deyişle köprü dili olarak kullanılan, Afro-Asyatik dil ailesinin Sami dilleri arasında bulunan ve 28 harften oluşan ve Arami alfabesi kökenli Nabati alfabesinden türemiştir. Arapça, Birleşmiş Milletlerin altı resmi dilinden biridir.

Fasih Arapça tüm Arap devletlerinin resmi dili olarak kabul edilmekle birlikte, eğitim ve basın yayında kullanılmaktadır fakat bu resmi dil, halk arasında konuşulmamaktadır. Arapça, Arabistan yarımadası lehçeleri, Irak lehçeleri, Suriye lehçeleri, Kuzey Afrika lehçeleri ve Fasih Arapçadan sonra en sık kullanılan Mısır lehçeleri olmak üzere beş ana lehçe öbeğine ayrılmaktadır.

Günümüzde Arap alfabesi sadece Arapların kullandığı bir alfabe değildir; Türkler, Pakistanlılar, İranlılar, Afganlar gibi başka İslam devletleri tarafından ve Arap olmayan ülkeler tarafından kullanılmaktadır. Resmi dili Arapça olan ülkeler; Cezayir, Bahreyn, Çad, Komorlar, Cibuti, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Moritanya, Fas, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’dir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Konuşulan Diğer Diller Hangileridir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde konuşulan diğer diller aşağıda belirtilmektedir.

  • İngilizce
  • Hintçe
  • Malayamca
  • Urduca
  • Peştuca
  • Tagalogca
  • Bengalce
  • Farsça

Birleşik Arap Emirlikleri'nde İngilizce Konuşma Oranı Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde İngilizce konuşma oranı yaklaşık %75’tir. Ülkenin 1971’e kadar İngiliz hakimiyeti altında bulunması nedeniyle İngilizce Birleşik Arap Emirlikleri için birincil ortak dildir ve konuşma oranı, Arapça konuşma oranından daha fazladır.

BAE Eğitim Dili Nedir?

BAE eğitim dili devlet okullarındaki tüm dersler için Arapça iken, teknik ve bilimsel konuları öğretmek için kullanılan ve ikinci dil olarak öğretilen dil ise İngilizcedir.

Yükseköğretim programlarındaki eğitim dili çoğunlukla İngilizcedir. Eğitim dili İngilizce olan üniversitelere BAE Üniversitesi, Abu Dabi Üniversitesi ve Dubai Amerikan Üniversitesi örnek verilebilir.

Arap Emirlikleri'nde Dil Eğitimi Nasıldır?

Arap Emirlikleri’nde dil eğitimi, anaokulu ile başlayıp zorunlu eğitim süresince belirli düzeylerde İngilizce ve Arapça olarak verilmektedir.

Devlet okullarında eğitim dili ağırlıklı olarak arapça iken Birleşik Arap Emirlikleri eğitim sistemi kapsamında ikinci dil olarak İngilizce öğretilmektedir. Özel okullarda ise farklı ülkelerin programları kapsamında başta İngilizce olmak üzere farklı diller de öğretilmektedir.

Yabancılar için Dubai'de Dil Eğitimi Nasıldır?

Yabancılar için Dubai dil eğitimi, ülke ve şehrin günümüzde dünyanın dört bir yanından gelen milletlere ev sahipliği yapmasından kaynaklı İngilizce dili ön planda olmak üzere, Arapça, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Çince dillerinde verilmektedir.

Dubai’de dil eğitimi programına katılmak; kolay vize süreci, kış mevsiminde cazip iklim koşulları, kozmopolitik bir ülke olması, öğrencilere part-time çalışma izni ve çalışma olanakları çeşitliliğinden dolayı avantajlı olup, hayat pahalılığı, yazları sıcaklığın fazla olması gibi dezavantajlı olabilmektedir.

En Ünlü Dubai Dil Okulları Hangileridir?

En Ünlü Dubai Dil Okulları Hangileridir?
En Ünlü Dubai Dil Okulları Hangileridir?

En ünlü Dubai dil okulları aşağıda listelenmektedir.

  • Berlitz Language Center
  • Headway Institute
  • Iqra’a Arabic Language Center
  • Polyskills Institute - International House Dubai
  • Eton Institute
  • The Arabic Language Centre
  • Es Dubai
  • Speak English Institute

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en bilinen şehirlerinden Dubai, dil eğitimi için ülkede en çok tercih edilen bölgelerdendir ve Dubai dil okulları fiyatları seçilen dile, kurs süresine ve özel ders olup olmamasına göre değişmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: