Dubai'de Şirket Kurmak için Şartlar ve Süreçler
Birleşik Arap Emirlikleri, hiyerarşik bir toplum ve müslüman bir ülke olduğundan yerel işletme kültürü çok katmanlıdır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde çoğu şirket dikey hiyerarşiye sahiptir; daha yaşlı, daha deneyimli çalışanlar şirketin en üst sıralarında yer almaktadır. Tutucu bir ülke olmasına rağmen Birleşik Arap Emirlikleri, yabancı yatırımcılara karşı anlayışlı olmayı ve yatırımcıları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 2017 itibariyle, Birleşik Arap Emirlikleri’nde çoğu yabancı işletmecilere ait 131.000 kayıtlı işletme olduğu hesaplanmıştır.
Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi raporuna göre, Birleşik Arap Emirlikleri 2020 yılında dünya sıralamasında 16. sırada yer almaktaydı. Ancak bu rapor, 2021 yılında sona erdirildi ve 2024 yılı için güncellenmiş veriler bulunmamaktadır. Ancak, ülkenin iş yapma kolaylığı açısından hala Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde en kolay iş kurulabilecek ülkeler arasında yer aldığı belirtilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, 100 üzerinden 80,9'luk bir iş yapma kolaylığı puanına sahiptir ve bu alandaki lider konumunu korumaktadır.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde şirket kurmak için en çok tercih edilen emirlik Dubai’dir. HSBC global anketine göre iş kurmak için dünyanın en iyi ikinci şehri seçilen Dubai; iyi iş ortamı, birinci sınıf altyapısı ve iyi iş- yaşam dengesi ile öne çıkmaktadır. Dubai'de şirket kurmanın en önemli avantajları; iş kurmanın kolay olması, yabancı yatırımcıların teşvik edilmesi ve bazı durumlarda şirketin vergilerden muaf tutulmasıdır.
Vizem.net, Dubai'de şirket kurarak yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşlarına danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.
Ön bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Türkiye Vatandaşları Dubai'de Şirket Kurabilir Mi?
Evet, Türkiye vatandaşları Dubai’de şirket kurabilmektedir.
Dubai'de Şirket Kurma Seçenekleri Nelerdir?
Yabancı ülke vatandaşları için Dubai’de şirket kurma seçenekleri aşağıda listelenmiştir.
- Anakarada şirket açmak
- Serbest bölge işi kurmak
- Şirket şubesi kurmak
Dubai'de Anakarada Şirket Nasıl Açılır?
Dubai anakarada şirket açmak; şirketi kaydettirmek için sponsora veya yerel servis acentesine gerek duyulmaması, pek çok şirket türünde yabancı kurucunun şirketin tamamına sahip olabilmesi ve yatırımcıların çok kültürlü kitleye aktif olarak ulaşabilmesi sebeplerinden ötürü avantajlı olmaktadır.
Dubai’de anakarada açılabilecek şirket türleri limited şirket ve profesyonel şirkettir.
Dubai’de anakarada şirket kurmak için, Ekonomik Kalkınma Departmanı (DED) tarafından listelenen; tarım, konaklama, imalat gibi 2000’den fazla ticari faaliyetten birinin seçilmesi, şirketin kurulacağı bölgenin belirlenmesi, şirketin tüzel kişiliğinin kararlaştırılması, şirketin isminin belirlenmesi, anakara ticaret lisansı alınması, ofis alanı seçilmesi ve vizeye başvurulması gerekmektedir.
Dubai Limited Şirket Nedir?
Dubai limited şirket; ticaret, işletme ve endüstriyel faaliyet alanlarında kurulabilen şirket türüdür. Dubai limited şirket, minimum 2 ve maksimum 50 ortakla kurulabilmektedir.
Dubai’de limited şirket kurabilmek için; şirketin Ekonomik Kalkınma Departmanına tanıtılması, Şirket Kuruluş Sözleşmesinin hazırlanıp notere onaylatılması, şirket belgelerinin ve işletme lisansı başvuru formunun Ekonomik Kalkınma Departmanına gönderilmesi ve Dubai Ticaret Siciline kayıt olması gerekmektedir.
Dubai Profesyonel Şirket Nedir?
Dubai profesyonel şirket; 2 ve daha fazla kişi tarafından kurulabilen, kurucularına şirketin tamamına sahip olabilme avantajı tanıyan ve danışmanlık, hukuk, muhasebe, doktorluk gibi alanlarda yetenekli profesyoneller tarafından açılabilen şirket türüdür.
Dubai’de profesyonel şirket kurulurken ortaklardan hepsinin başka ülke vatandaşı olması durumunda, bir Yerel Hizmet Aracısının (LSA) şirket lisansını desteklemesi gerekmektedir. Dubai profesyonel şirket Yerel Hizmet Aracısının görevi; Göç Bakanlığı, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı gibi bakanlıklarla olan ilişkileri desteklemektir.
Dubai’de profesyonel şirket kurmak için; firmanın ticari faaliyeti ile tutarlı ve orantılı bir şirket ismi bulunması, şirketin Ekonomik Kalkınma Departmanına tanıtılması, Sivil Lisans Anlaşması imzalanması, Yerel Hizmet Aracı ile Servis Anlaşması yapılması, şirket belgelerinin Ekonomik Kalkınma Departmanına gönderilmesi ve Dubai Ticaret Siciline kayıt olması gerekmektedir.
Dubai'de Serbest Bölge Şirketi Nasıl Kurulur?
Dubai'de serbest bölge işi, girişimcinin KDV’den muaf tutulduğu bir şirket türüdür. Dubai’de serbest bölge şirketinin işletme giderleri girişimciler için asgari düzeyde olmaktadır ve ofis alanı, olanaklar ve kamu hizmetlerinin kullanımı için yapılan tüm ödemeler yıllık olarak peşin ödenmektedir.
Dubai'de serbest bölge işi kurmak; vergi muafiyeti, dosyalama denetim raporundan muafiyet, %100 kar transferi kolaylığı, kolay mülkiyet devri ve uluslararası kalite depolarının mevcudiyetinden dolayı tercih edilmektedir.
Dubai'de serbest bölge işi kurmak için; tüzel kişiliğin belirlenmesi, şirket adının belirlenmesi, işletme lisansına başvurulması, ofis alanı seçilmesi, ön onay alınması, işletmenin kaydedilmesi ve lisansının alınması gerekmektedir.
Dubai'de Şirket Şubesi Nasıl Kurulur?
Şirket şubesi, bir ticari işletmeye bağlı olmasına rağmen kendi başına ticari faaliyetlerin yürütüldüğü yerler ve satış mağazalarını kapsamaktadır.
Dubai’de şirket şubesi kurmak, Dubai pazarında aktif olarak genişlemek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Şubeler, büyük kuruluşların iş operasyonlarını yeni pazarlarda düzene sokmalarını ve yatırımcının geniş bir büyüme planına yatırım yapmadan önce piyasa koşullarını ve izleyici yanıtını test etmesini sağlamaktadır.
Dubai’de şirket kurmak için; bir Ulusal Hizmet Temsilcisi (NSA) tayin edilmesi, temsilcinin şirket adına ticari unvan tescili, başvurusu ve şirket lisansı alması gerekmektedir. Dubai’de şirket lisansı alındıktan sonra başvuru sahibi tarafından ofis açılması, ikamet vizesine başvurulması ve kurumsal banka hesabı açılması gerekmektedir.
Dubai'de Online Şirket Kurulur Mu?
Dubai'de online şirket kurulabilmektedir.
Dubai’de online şirket kurabilmek için, yatırımcıların birleşik bir çevrimiçi platform aracılığıyla 15 dakika içinde Dubai'de işlerini kurmalarını sağlayan Basher platformuna kayıt olmaları gerekmektedir.
Basher, ticari lisans hizmetleri sağlayan federal ve yerel hükümet kurumlarıyla bağlantılı bir uygulamadır.
Basher aracılığıyla online şirket kurarken bir işletme lisansı almak için, ilgili Ekonomik Kalkınma Departmanları (DED) ve işletme lisansı ile ilgili diğer yerel ve federal kuruluşlar tarafından tanımlanan aynı standart ücretlerin kredi kartı veya eDirham aracılığıyla ödenmesi gerekmektedir. Online şirket kurarken tüm yabancı yatırımcıların geçerli BAE kimliğine sahip olması, geçerli BAE Pass hesabı olması ve Limited şirket kuruyorsa BAE Pass dijital imzası olması gerekmektedir.
Ticari lisans alındıktan sonraki 60 gün içerisinde yatırımcının vize durumunu yatırımcı vizesi olarak değiştirmesi ve bir yıl içerisinde Ekonomik Kalkınma Departmanına kira sözleşmesi sunması gerekmektedir.
Dubai'de Şirket Kurma İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Dubai’de şirket kurma işlemleri ortalama 4- 5 iş günü sürmektedir ve kurulan şirketin kaydettirilmesi ortalama 7 iş günü olmaktadır.
Dubai'de İş Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Dubai’de anakarada iş kurmanın maliyeti en az 23.000 AED olurken; serbest bölge işi kurmanın maliyeti şirket başına 50.000 AED ve hissedar başına 10.000 AED olmaktadır.
Dubai’de bir şirket şubesi kurmak ortalama 25.000 AED olmaktadır.
Dubai'de Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Dubai’de şirket kurmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.
- İş kurulum kolaylığı
- Yabancı işçi alabilme imkanı
- Çoğu şirket türünün vergilerden muaf olması
- Dubai’nin avantajlı bir coğrafi konumu olması
- Dubai’nin birinci sınıf bir altyapıya sahip olması
- Vize alım sürecinin kolay olması
- Devletin yabancı yatırımcıları desteklemesi
Sık Sorulan Sorular
Dubai'de şirket kurmak isteyen kişiler tarafından merkezimize en sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda paylaşılmıştır.
Dubai'de Şirketler için Vergilendirme Sistemi Nasıldır?
Dubai’de şirket vergilendirme sistemi, yabancı yatırımcılar için avantajlıdır.
Dubai’de kurulan şirketin türü fark etmeksizin yabancı yatırımcıdan gelir vergisi alınmamaktadır fakat Dubai’nin Türkiye ile çifte vergilendirme anlaşması olduğu için, Dubai’de şirket açan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye gelir vergisi ödemesi gerekmektedir.
Dubai’de kurulan şirketlerden yalnızca yabancı petrol şirketleri ve yabancı bankaların şubeleri %55’e kadar KDV uygulanmasına tabi tutulmaktadır.
Dubai’de kurulan şirketler; tüketim mallarının ithalatı, üretimi veya stoklanmasını yapmaları durumunda tüketim vergisine tabi tutulmaktadır.
En Büyük Dubai Şirketleri Hangileridir?
En büyük Dubai şirketleri aşağıda listelenmiştir.
- Emirates
- Emaar Gayrimenkul
- DP World
- Dubai İslam Bankası
- Mashreq
- Dubai Insurance Co.
- Dubai Investments PJSC
- Dubai Islamic Insurance & Reinsurance Co.
- Dubai National Insurance & Reinsurance Ltd.
- Dubai Refreshments Co.
Dubai'deki Türk Firmaları Nelerdir?
Dubai’deki Türk firmaları aşağıda listelenmiştir.
- Folkart
- Rehman Traders
- Faran Invesment
- Money Matters LLC
- Picasso Express Restaurant LLC
- Global Vision Co. for Marketing
- Al Sabbah Trading and Importing EST
Dubai'de İş Kurmak için Hangi Vize Alınmalıdır?
Dubai’de iş kurmak için, Dubai iş vizesi alınmalıdır.
Dubai'de iş kuracak kişiler, Dubai iş vizesi başvurularını Dubai'de bulunan bir sponsora ihtiyaç duymadan kendileri yapabilmektedir.
Şirket Kurarak Dubai'ye Yerleşilebilir Mi?
Evet, şirket kurarak Dubai’ye yerleşilebilmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri yatırım yoluyla oturma izni verdiğinden şirket kurarak Dubai'ye yerleşmek mümkündür.
Dubai'de İş Kurmak için Danışmanlık Hizmeti Nereden Alınır?
Dubai’de iş kurmak için danışmanlık hizmeti, Vizem.net üzerinden alınabilmektedir.
Türkiye'den Dubai'ye şirket kurarak yatırım yapacak kişilere yatırım danışmanlığı, Vizem.net’in Dubai iş ve şirket kurma konularına hakim uzmanları tarafından verilmektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.