Çekya Vizesi Başvuru İşlemleri 2024
Çekya’ya seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin, çeşitli vatandaşlık ve pasaport türlerine tanınan istisnalar haricinde, seyahatleri öncesinde seyahat amaçlarına uygun bir Çekya vizesi almaları ve ülkeye bu vizeyi beyan ederek giriş yapmaları gerekmektedir. Süre ve seyahat amacına göre farklı türleri bulunan Çekya vizesi, kişilerin pasaportuna yapıştırılan bir etikettir ve sınırda görevli tarafından kontrol edilerek damgalanır.
Çekya seyahati 90 günden kısa sürecek kişiler kısa süreli, yani C tipi Schengen vizesi, 90 günden uzun sürecek kişiler ise uzun süreli, yani ulusal Çekya vizesi almalıdır.
Çekya vize başvurusu işlemleri için: 0850 241 1868
Çek Cumhuriyeti Türkiye'den Vize İstiyor Mu?
Çek Cumhuriyeti, umuma mahsus (bordo) pasaport hamili Türk vatandaşlarından tüm seyahatleri için vize istemektedir.
Hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu hamili Türk vatandaşları ise 180 gün içinde 90 günü aşmayacak seyahatleri için vize almaktan muaf tutulmuştur.
Çek Cumhuriyeti Vize Şartları
Çekya vizesi için uygunluk kriterleri aşağıda verilmiştir.
- Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmalısınız.
- Seyahatiniz sonunda Türkiye’ye döneceğinizi, yeterli belgeler ile kanıtlamalısınız.
- Daha önce herhangi bir Schengen ülkesi için iltica başvurusu yapmamış olmalısınız.
- Daha önce vize ihlalinde bulunmamış olmalısınız.
- Schengen İstihbarat Sisteminde (SIS) adınıza herhangi bir kayıt bulunmadığından emin olmalısınız.
- Seyahat masraflarınızı karşılayacak gelirinizi, birikiminizi veya sponsorunuzu kanıtlamalısınız.
Çek Cumhuriyeti Vize Türleri
Çek Cumhuriyeti vize türleri en temelde transit vize, kısa süreli vize ve uzun süreli vize olarak 3 farklı türe ayrılmaktadır.
Çekya’da bir havalimanından aktarma yapacaksanız transit Çekya vizesi almanız gerekmektedir. Seyahat süreniz 90 günden kısa ise kısa süreli yani C tipi (turistik, ticari, ziyaret) Çekya vizesi, seyahatiniz 90 günden uzun olacak ise uzun süreli yani D tipi (çalışma, öğrenci, aile birleşimi) Çekya vizesi almalısınız.
Çekya’da kalış süresi haricinde, Çekya’ya seyahat amacınızı da gözeterek, Çekya vize türleri arasından uygun vize için başvuru yapmanız önemlidir.
Giriş Sayısına Göre Çekya Vize Türleri
Ülkeye giriş sayısına bağlı olarak Çekya vizeleri tek girişli, çift girişli veya çok (multi) girişli olarak düzenlenebilmektedir.
Çekya Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Çekya vize başvurusunun nereye yapılacağı başvurulacak vize türüne bağlı olarak değişmektedir. Kısa süreli Çekya vize başvurularınızı yetkili aracı kurum olan VFS Global'in vize başvuru merkezlerine; uzun süreli Çekya vize başvurularınızı ise ikamet edilen ilin yetki alanında bulunduğu Çekya Konsolosluğuna yapmalısınız.
İkamet İline Göre Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Yerleri
Kısa süreli Çek Cumhuriyeti vize başvuru işlemlerinde ikamet iline bağlı olarak herhangi bir bölge ayrımı bulunmamakta olup, dilediğiniz Çekya vize başvuru merkezinden başvuru yapabilirsiniz. Ankara, Antalya, İzmir ve İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de 4 ilde Çek Cumhuriyeti VFS Global vize başvuru merkezi bulunmaktadır.
Uzun süreli Çekya vize başvurularında ise konsoloslukların bölge ayrımı bulunmaktadır. İstanbul’da bulunan Çekya Başkonsolosluğunun yetki alanında; İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak illeri bulunmaktadır. Sayılanlar haricindeki iller ise Ankara’da bulunan Çekya Büyükelçiliğinin yetki alanındadır.
Çekya Vize Başvuru Merkezi Adres Bilgisi
Çekya vize başvuru merkezlerinin adres bilgilerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Başvuru Merkezi | Adres |
---|---|
Ankara vize başvuru merkezi | İşçi Blokları Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No: 57/A Regnum Sky Tower Çankaya/Ankara |
İstanbul vize başvuru merkezi | Hacıahmet Mah. Kurtuluş Deresi Cad. No: 29/B (Elysium Soul) Beyoğlu/İstanbul |
Antalya vize başvuru merkezi | Yeşilbahçe Mah.1480 Sok. Ülker Apt. No: 42/B Muratpaşa/Antalya |
İzmir vize başvuru merkezi | Akdeniz Mah. Akdeniz Cad. Reyent İş Hanı Pasaport, Konak/İzmir |
VFS Global Çekya vize başvuru merkezleri Pazartesi-Cuma günlerinde ve genellikle 08:30 ila 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ancak vize başvuru merkezlerinin mesai saatleri değişiklik gösterebilmektedir.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Adımları
Çek Cumhuriyeti vize başvuru işlemleri aşağıda sıralanmıştır.
- Çekya vize başvuru formu doldurulur.
- Başvurulacak vize türüne göre istenen Çekya vize belgeleri hazırlanır.
- Vize türüne bağlı olarak Çekya vize merkezinden veya konsolosluktan randevu alınır.
- Randevu tarihinde randevu yerine gidilir ve evraklar teslim edilir.
- Çekya vizesi için biyometri işlemleri tamamlanır.
- Çekya vize başvuru ücreti ödenerek başvuru tamamlanır.
Çekya Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Çekya vizesi için gerekli evraklar başvuru sahiplerinin yaşına ve mesleki durumuna, başvurulan vizenin türüne ve seyahat amacına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak tüm Çek Cumhuriyeti vize başvuruları için istenen standart vize evrakları bulunmakta olup bunlar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport
- Çekya vize başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası
- Ulaşım belgeleri
- Konaklama belgeleri
- Finansal belgeler
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kimlik fotokopisi
- Ek bilgi formu
- Destekleyici belgeler
Kişisel durumunuza uygun evrak listesi Çekya vize başvurusu için gerekli evraklar sayfasından ulaşabilirsiniz.
Çekya Vize Ücreti Ne Kadardır?
Çekya vize harcı 2024 yılında 80 eurodur; vize harcına ek olarak her başvuruda KDV dahil 20 euro olan VFS Global Çekya vize hizmet bedeli alınır. Vize ücretlerine seyahat sağlık sigortası masrafları ve danışmanlık hizmeti bedelleri dahil değildir.
Çekya C tipi kısa süreli vize ücretleri, tüm Schengen ülkelerinin ortak kararı ile belirlenirken, uzun süreli D tipi Çekya vize ücretlerini belirleme yetkisi ise Çekya Dışişleri Bakanlığı elindedir.
Çekya vize harcı hakkında detaylı bilgilere Çekya vize ücreti sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Çekya Vizesi Ret Nedenleri Nelerdir?
Çekya vizesi ret nedenlerinden en temeli, başvuru sahibinin hatalı veya eksik belge beyan ederek başvuru yapmasıdır. 2024 yılında Çekya vize reddi oranları geçmiş yıla göre artış göstermiştir.
Başvuru sahibinin finansal yeterliliğini ispatlayamaması ve seyahat bitiminde ülkesine döneceğinin düşünülmemesi halinde Çekya vize reddi kararı verilebilmektedir.
Çek Cumhuriyeti Vize İhlali ve Verilen Cezalar
Çek Cumhuriyeti vize ihlali durumları, yasa dışı göç edilmesi olarak değerlendirildiği için, vize ihlali hallerine karşı farklı yaptırımlar bulunmaktadır.
Çekya vize ihlali durumunun tespiti halinde 120 ile 400 euro aralığında para cezasına çarptırılabilir, sınır dışı edilebilir veya tekrar ülkeye girmemesi için kara listeye alınabilir.
Sık Sorulan Sorular
Çekya vizesi hakkında merkezimize en sık sorulan sorulara ve danışmanlarımızın yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.
Çekya için Vize Randevusunu Nasıl Alabilirim?
Çekya için vize randevusu alma işlemi randevunun vize başvuru merkezinden veya konsolosluktan alınmasına bağlı olarak değişmektedir.
Çekya Schengen vize başvurularınızda VFS Global'in resmi web sitesi üzerinden vize başvuru merkezleri için; Çekya uzun dönem vize başvurularınızda ise ilgili konsoloslukla iletişime geçerek randevu almalısınız. Randevu alma işlemine dair detaylı bilgilere Çekya vize randevu sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Çekya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Çekya kısa süreli vizeler 15 gün içinde çıkmaktadır. Uygulamada genellikle vize başvuruları 2 ile 5 gün arasında karara bağlanırken, ek belge veya incelemeye ihtiyaç duyulan hallerde ve kişiye özgü özel durumlarda vize işlem süreleri 45 güne kadar uzayabilir.
Uzun süreli Çekya vize başvuruları ise genellikle 90 gün içerisinde sonuçlanır ve duruma göre işlem süresinin 180 güne kadar uzayabilmesi mümkündür.
Çekya Vize Takip İşlemini Nasıl Yapabilirim?
Çek Cumhuriyeti için kısa süreli vize başvurusunda bulunmanız durumunda yetkili vize aracı kurumu olan VFS Global'in resmi internet sitesi üzerinden Çekya vize takip ve sorgulama işlemini online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Çekya vize sorgulama işlemi için öncelikle "Başvurunuzu takip edin" seçeneğine tıklamalısınız. Sonrasında açılan ekranda çevrimiçi takip seçeneğine tıklamalı ve Çek Cumhuriyeti vize takip ekranına ulaşmalısınız. Çek Cumhuriyeti vize sorgulama ekranında istenen yerlere Vize Başvuru Merkezi tarafından verilen fatura veya makbuzda bulunan referans numarasını ve soyadınızı yazarak takip işlemini gerçekleştiriniz.
Takip ekranının görseli aşağıdaki gibidir.
Uzun süreli Çekya vize başvuruları için ise konsoloslukların herhangi bir takip sistemi bulunmamaktadır. D tipi Çekya vize başvurularında sorgulama işlemi için ilgili konsolosluğun vize birimine mail ya da telefonla ulaşarak bilgi talep edilebilmektedir.
Çekya Vize Başvuru Sonucumu Nereden Öğrenebilirim?
Çekya vize başvurunuzun bulunduğu aşamayı VFS Global resmi web sitesinden sorgulayabilseniz de, bu sorgu işleminde vize sonucunuza dair bilgi verilmez ve başvuru sonucunu ancak pasaportunuzu teslim aldığınızda öğrenebilirsiniz. Pasaportunuzu başvuru merkezine giderek şahsen veya yetkilendirmiş olduğunuz bir kişi ile teslim alabilir veya kurye ile pasaport iadesi hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Vize başvurunuz sonuçlandığında pasaportunuzu bizzat teslim alacaksanız, geçerli kimlik kartınız ve vize başvuru merkezi tarafından verilen makbuzu yanınızda bulundurmalısınız. Pasaportunuzu bir başkası teslim alacak ise imzanızın bulunduğu yetki yazısı, geçerli kimliğinizin fotokopisi, belgeleri alacak kişinin kimlik fotokopisi ve vize başvuru merkezi tarafından verilen makbuz ile vize merkezine müracaat edilmelidir.
Çekya Vizesi Ne Kadar Süreliğine Düzenlenir?
Çekya kısa süreli vize türleri için Çekya vize süresi en az 7 gün, en fazla 5 yıl olarak düzenlenir. Vize geçerlilik süresi daha uzun olsa dahi Çek Cumhuriyeti C tipi vize hamillerinin 180 gün içerisinde en fazla 90 gün Çekya’da bulunabilmesine izin verilmektedir.
Mevcut Schengen vizeniz ile 180 günlük periyodun tamamlanması halinde pasaportta vize geçerlilik süresi devam ediyor ise tekrar Çekya ve Schengen üyesi diğer Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilirsiniz. Tek seferde 90 günden daha uzun süre Çekya’da kalabilmek için D tipi vize ve Çekya oturum izni almanız gerekir.
Çek Cumhuriyeti Vize Geçerlilik Süremi Uzatabilir Miyim?
Evet Çekya’dayken vize sürenizi uzatılabilirsiniz. Çekya vizenizi uzatmak için; mücbir sebep veya insani ya da ciddi kişisel sebeplerinizin bulunması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekmektedir.
Çekya Vizesi Ülkeye Giriş Yapmamı Garantiler Mi?
Çekya vizesi almış olmanız, ülkeye kesin olarak giriş yapacağınız anlamına gelmez. Ülkeye girip giremeyeceğiniz konusunda nihai karar yetkisi, sınır polisinin elindedir. Sınır polisi, vizenize aykırı durumları tespit ederse, sınır kontrolü yaparken vizenizi iptal edebilmektedir.
Online Olarak Veya Posta Yoluyla Çekya Vize Başvurusu Yapabilir Miyim?
Online olarak veya posta yoluyla TC vatandaşları Çekya vize başvurusu yapamaz. Türk vatandaşlarının yetkili aracı kurumlar üzerinden gerekli evrakları ibraz ederek vize başvurusu yapması gereklidir ve elektronik vize (ETA) başvuru seçeneği bulunmamaktadır.
Kapıda Çekya Vizesi Alabilir Miyim?
Hayır, T.C. yurttaşları için uygulanan bir Çekya kapıda vize uygulaması bulunmamaktadır.
Bir AB vatandaşının aile üyesi Çek Cumhuriyeti sınır kapısında Schengen vizesi başvurusunda bulunabilir. Ancak Çek Cumhuriyeti kapı vizesine sınırda başvuracak Avrupa Birliği vatandaşlarının aile üyeleri, Çekya kapı vizesi başvuru nedenlerini belirtmelidir.
Çek Cumhuriyeti'ne Vize Almadan Gidebilir Miyim?
Çekya vizesi almadan sadece yeşil, gri veya diplomatik pasaport sahibiyseniz Çekya’ya vizesiz giriş yapabilir ve 90 güne kadar ülkede kalabilirsiniz. Vizeye tabi tutulan yabancı uyruklu kişiler için, Çekya’da kaçak olarak bulunmaları halinde sınırdışı edilme işlemi uygulanmaktadır.
Çekya vize muafiyeti, Avrupa Birliği tek pazar politikası uyarınca Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki 27 Schengen ülkesinin vatandaşları için geçerli olup; bu ülke vatandaşların Türk vatandaşları olan eşleri ve çocukları ise 80 euro olan vize harcından muaf tutulmaktadır.
Tek Girişli Çek Cumhuriyeti Vizesi İle Diğer Schengen Ülkelerine Gidebilir Miyim?
Tek girişli Çekya vizesi ile diğer Schengen ülkelerine, ancak Schengen sınırlarından çıkış yapmamış olmak kaydıyla gidebilirsiniz.
Çekya Schengen Anlaşmasını imzaladığı 16 Nisan 2003 tarihinde Schengen vize politikasını kabul etmiştir ve 21 Aralık 2007 tarihinden itibaren Schengen vize politikalarını uygulamaktadır. AB özgürlük güvenlik ve adalet alanı (AFSJ) gereğince, Schengen ülkesi olan Avrupa Birliği ülkeleri arasında sınır kontrolleri ve gümrük denetimi bulunmamaktadır.
Çekya vizeniz tek girişli olsa dahi Schengen alanından çıkmadan, diğer Schengen ülkelerine de vize süresi boyunca seyahat edebilirsiniz.
Çekya Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidebilirim?
Çekya, 21 Aralık 2007 tarihi itibariyle Schengen alanına kabul edilmiş Avrupa Birliği üye ülkesidir ve bu sebeple Çekya’dan almış olduğunuz Schengen vizesi ile 2024 yılında 29 Schengen ülkesine giriş yapabilirsiniz. Çift veya çok giriş özellikli Çekya vizeleri ile Schengen ülkeleri arasında bulunmayan Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Romanya'ya da seyahat edebilirsiniz.
Çekya Vizesi Almak Kolay Mıdır?
Çekya vizesi almak; Çekya vize uygunluk kriterlerini sağlamanız, vize evraklarınızı eksiksiz ve istenen şekilde hazırlamanız, seyahatinizi karşılayacak finansal yeterliliğe sahip olmanız ve seyahat bitiminde ülkenize döneceğinizi kanıtlamanız halinde kolay bir süreçtir.
Çekya için Vize Danışmanlık Hizmeti Nereden Alabilirim?
Çekya vize türleri için vize danışmanlık hizmeti ile uzman desteğini, Türkiye’de TÜRSAB'a kayıtlı olarak faaliyet gösteren akredite vize acentelerinden üzerinden alabilirsiniz. Aracı kurum VFS Global vize merkezleri danışmanlık hizmeti sunmamaktadır; vize merkezinin adını kullanarak sağlık sigortası veya randevu pazarlamak isteyen kişilere ve kurumlara itibar etmemeniz önerilir.
Akredite acente Vizem.net olarak İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Mersin'de bulunan ofislerimiz ile Türk vatandaşlarının tüm Çekya vize başvurularında, evrak hazırlığından pasaport teslimine kadar tüm aşamalar için danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Çekya vize danışmanlığı hakkında detaylı bilgiyi, ofislerimize müracaat ederek veya çağrı merkezimize ulaşılarak alabilirsiniz.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.