Çekya Vizesi için Davet Mektubu

Çekya Vizesi için Davet Mektubu Türleri ve Hazırlık İpuçları

Çekya vizesi için davet mektubu, resmi onaylı davet mektubu ve resmi olmayan davetiye olarak iki tür olabilmektedir.

Çekya’da faaliyet gösteren bir kurumdan, organizasyondan, eğitim kurumundan veya spor kulübünden, Çekya için vize başvurularında sunulmak üzere antetli kağıda hazırlanmış imzalı ve kaşeli davetiye alınmalıdır. Başvuru sahibini davet eden kuruluş Çekya’da faaliyet göstermiyorsa, davet edilen etkinliğin Çekya sınırlarında gerçekleştiğinin otelden alınan davet onayı gibi kanıtlayıcı belgeler ile ispatlanması gerekmektedir.

Çekya Vize Başvurusu İçin Davet Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Çekya vize başvurusu için davet mektubu; vize başvuru sahibi adına onu Çekya'ya davet eden kişi veya kurum tarafından, resmi bir dille Çekçe veya İngilizce olarak yazılmalıdır. Islak imzalı ve kaşeli olmalıdır.

Resmi ve resmi olmayan davet mektubu olmak üzere iki tür Çekya vize davetiyesi bulunmakta olup aşağıdaki başlıklarda her iki davetiye türü için de detaylı bilgi aktarılmaktadır.

Resmi Çekya Vize Davetiyesi

Resmi Çekya vize davetiyesi, diğer bir adıyla resmi onaylanmış davetiye, davet eden kişi veya şirket tarafından başvuru sahibi için konaklama imkanı, finansal kaynak veya her ikisini de sağlamayı üstlendiğini gösteren bir form olarak sunulur.

Çekya Resmi Vize Davet Formu

Çekya resmi vize davet formu, online olarak indirilemez ve bir yerel polis müdürlüğünün yabancılar polisi biriminden alınabilir. Davet formu, davet edenin ikametine göre ilgili yabancılar polisi birimince onaylanır ve formun aslı davet eden tarafından vize başvuru sahibine gönderilir. Davet eden bir kişi veya kuruluş olabilmektedir.

Çekya resmi vize davetiyesi, başvuru sahibinin seyahat amacını kanıtladığı gibi, konaklama ve finansal olarak sağlanan desteği gösterir ve aynı zamanda Çekya seyahat sağlık sigortası işlevi de görür. Schengen vizesi verilmiş ise ek olarak istenen belgelerin ve Schengen seyahat sağlık sigortasının da ibraz edilmesi gerekir.

Resmi Vize Davetiyesi İçin Polis Onayı

Resmi vize davetiyesi, başvurulduktan sonraki 7 iş günü içerisinde polis tarafından onaylanmaktadır. Onay işleminin ücreti olan 300 CZK, harç pulu olarak ödenir.

Onay başvurusunu gerekli belgeleri polis birimine teslim ederek yapan kişi veya şirket yetkilisi, 7 iş günü sonrasında ilgili birime giderek onaylanmış resmi vize davetiyesini almalıdır.

Çek Cumhuriyeti Resmi Olmayan Vize Davetiyesi

Çek Cumhuriyeti resmi olmayan vize davetiyesi, davet eden tarafından antetli kağıda, serbest bir dilekçe formatında düzenlenir. Davet mektubu içeriğinde vizeye başvuracak kişinin ad-soyad, doğum tarihi ve pasaport numarası bulunmalı ve seyahatin amacı ile süresi kısaca açıklanmalıdır. Davetiyenin aslı posta yoluyla başvuru sahibine iletilebileceği gibi, taranmış bir kopyasının e-posta olarak gönderilmesi de mümkündür.

Resmi olmayan vize davetiyeleri seyahat amacının kanıtı niteliğinde olup, davet mektubuna ek olarak konaklama durumunu ve kişinin finansal kaynaklarını gösteren destekleyici belgelerin de vize başvurusunda sunulması gerekebilir.

Sık Sorulan Sorular

Çekya'ya davetiye ile gitmek ve vize davet mektubu hakkında en sık sorulan sorular ve Vizem.net danışmanlarının verdiği cevaplara aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Polis Onaylı Çekya Vize Davet Mektubu Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Polis onaylı Çekya vize davet mektubu, düzenlenme tarihinden itibaren 180 gün süre için, giriş sayısı önemli olmaksızın geçerlidir.

Çekya Vize Başvurusu İçin Davetiye Nereye Teslim Edilmelidir?

C tipi Çekya vize başvurularında vize davetiyesi ve gerekli vize evrakları Çekya vize başvuru merkezlerine; D tipi vize başvurularında ise Çekya konsolosluğuna vize randevusu esnasında ibraz edilmelidir.

Çekya Vizesi İçin Davet Mektubunun Fotokopisini Sunabilir Miyim?

Çekya vizesi için davet mektubu, Çek Cumhuriyeti yabancılar polisinden alınmış ise orijinal davetiye olmalıdır; diğer davetiyeleri ise fotokopi olarak sunabilirsiniz.

Davet Mektubu Gerektiren Çekya Vize Türleri Hangileridir?

Davet mektubu sunmanız gereken diğer Çekya vize türleri aşağıdaki gibidir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: