Çekya Yatırımcı Vizesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çekya yatırımcı vizesi, Çekya sınırlarında girişimcilik yapmak, bir işyerini işletmek, serbest meslek sahibi olmak, bir yasal organ veya bir şirketin yasal organının üyesi olmak isteyen ya da benzeri bir faaliyette bulunacak yabancı uyruklu kişilerin alması gereken vize türüdür.

Çek Cumhuriyeti'nde 90 günden fazla kalmayı planlayan ve Çekya’da önemli bir yatırım yapmayı planlayan girişimciler ile ticari şirketlerin yönetiminde olmak isteyen yabancı uyruklu kişiler Çek Cumhuriyeti uzun dönem vize türü olarak, yatırımcı vizesi düzenlenmiştir.

Çek Cumhuriyeti Girişimci Vizesi Uygunluk Kriterleri

Çekya girişimci vizesi alabilmek için farklı uygunluk kriterleri bulunur.

Yenilenebilen 2 yıllık girişimci vizesi, AB üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan kişiler tarafından en az 75 milyon CZK yatırım yapılması şartı ile verilmektedir. Tüm tutarın nakit yatırılması gerekmez; yatırım tutarının %60'a kadarını maddi ve maddi olmayan varlıklar oluşturabilir.

Yatırımcı vizesi almak isteyen kişilerin en az 20 kişi için tam zamanlı istihdam yaratması gereklidir. Başvuru sahibi, yatırım planlarını bir iş planı sunarak ispatlamalıdır.

Çekya’daki tek bir yatırım için birden fazla vize alınması, şirketin hissedar ve yönetici sayısı 5 kişiden fazla ise ve şirketin kayıtlı sermayesindeki hissenin %30'dan azına sahip ise mümkündür; bu durumda şirketin Çekya’da bulunmasının önemli olduğu da ispatlanmalıdır.

Çekya Yatırımcı Vizesi Nasıl Alınır?

Çekya yatırımcı vizesi aşağıda belirtilen prosedür takip edilerek alınmaktadır.

  • Çekya dış temsilciliklerine ulaşın.
  • Uygun tarih ve saat için vize randevusu alın.
  • Hazırladığınızı tüm belgeleri sunarak vize başvurusunu tamamlayın.
  • Başvuru sonucunu bekleyin.
  • Seyahat sağlık sigortanızı, onay aldıktan sonra yaptırın.
  • Vizenizi ve ret durumunda ret formunu dış temsilcilikten teslim alın.

Çekya Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Çekya yatırımcı vizesi başvurularında aşağıdaki evrakları sunmalısınız.

  • Pasaport
  • Uzun süreli Çekya vizesi başvuru formu (28 numaralı kısımda “Business” seçeneği işaretlenmeli)
  • 2 adet fotoğraf
  • Biyometrik veriler (parmak izi kaydı)
  • Kalış amacını destekleyen ticaret sicil kaydı veya ticaret lisansı gibi belgeler
  • Konaklama durumunu gösterir evraklar
  • Maddi durumu kanıtlayan evraklar
  • Sabıka kaydı
  • Seyahat sağlık sigortası

Çekya yatırımcı vizesi başvurularında sunulan pasaport gibi kimlik belgeleri, diploma ve benzeri belgeler ve mevcut görünümü gösteren fotoğraf dışındaki tüm destekleyici belgelerin, 180 günden daha eski olmaması gerekir. Tüm belgelerin Çekçe sunulması gereklidir; Çekçe olmayan belgeler mutlaka tercüme ettirilmelidir. Pasaport ile kalış amacını destekleyen belgeler orijinal olarak sunulmalıdır; diğer belgeler ise asıl veya resmi onaylı örnek olarak sunulabilir. Başvuru sahibi sonradan aslını sunduğu belgeleri talep edebilmektedir ve pasaport zaten vize verilirken tekrar istenmek üzere başvuru sonrasında iade edilmektedir. Tüm evrakların birer kopyası da hazır bulundurulmalıdır.

Yatırımcı Vizesi İçin İş Planı

Yatırımcı vizesi için iş planı; yatırıma dair hedefleri, yatırım planının uygulanması noktasındaki risk değerlendirmelerini, yatırımın gerekçelerini, bir iş planı zaman çizelgesini, her aşama için detay içeren finansal değerlendirmeyi, üretilecek ürün veya verilecek hizmete dair bilgileri, müşteri veya satış hedeflerini, üretimdeki teknolojik ve teknik süreçleri, tedarik süreçlerini ve işgücü sağlanmasına dair planları içermelidir.

Çekya yatırımcı vizesi için örnek bir iş planında sırasıyla; vize başvuru sahibinin iş geçmişine ve mevcut şirketine dair bilgilere, planlanan faaliyetlere ve bu faaliyetlerin teknik ve teknolojik süreçlerine dair detaylara, planlanan yatırımın personel gerekliliğine ve işgücünün karşılanmasına dair plana, yatırım sonucunda ortaya çıkan ürün veya hizmetin detaylarına, yatırımın tarihsel bir planına, potansiyel rakiplerin bilgisine, müşteri bilgisine, satış noktalarına dair bilgilere, neden bu yatırım için Çekya’nın tercih edildiğinin gerekçesine ve yatırımın Çekya nüfusuna potansiyel etkisi gibi farklı noktalara değinilebilir. Ayrıca, şirketin organizasyon şeması ile hisselerinin detaylı paylaşımı da iş planı içerisinde yer almalıdır.

Çek Cumhuriyeti Girişimci Vizesi Ücreti

Çek Cumhuriyeti girişimci vizesi ücreti, 5.000 CZK olarak belirlenmiş olsa da, T.C. vatandaşlarının Çek Cumhuriyeti yatırımcı vizesi başvurularında vize harcı alınmamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Çekya yatırımcı vizesi ile ilgili en sık aldığımız sorulara ve danışmanlarımızın yanıtlarına makalenin geri kalanında yer verilmiştir.

Çekya Altın Vize Ne Kadar Sürede Alınır?

Çekya altın vize, genellikle 90 günlük bir işlem süresi sonunda alınır. Daha detaylı değerlendirme gereken hallerde bu süre 120 güne kadar çıkabilir.

Çek Cumhuriyeti Yatırımcı Vizesi Ne Kadar Süreliğine Verilir?

Çek Cumhuriyeti yatırımcı vizesi, en fazla 1 yıllık süre için verilir.

Çek Cumhuriyeti Yatırımcı Vizemin Süresini Uzatabilir Miyim?

Çekya yatırımcı vizenizin süresini 1 yıla kadar uzatmak için vize süreniz dolmadan önce, İçişleri Bakanlığı’nın yerel ofislerine başvuru yapabilirsiniz veya statüüzün uzun süreli olarak değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Çalışma, eğitim görme, bilimsel araştırma yapma, aile birleşimi, şirket içi transfer veya yatırım gibi amaçlarla uzun dönem oturum izni alabilirsiniz.

Yatırımcı Vizesi ile Çekya Kalıcı Oturma İzni Alabilir Miyim?

Yatırımcı vizesi ile Çekya’da kalıcı oturma iznini, yatırımcı olarak 5 yıl kesintisiz şekilde Çekya’da yaşadıktan sonra alabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti kalıcı oturma izninin alınabilmesi için yabancı ülke vatandaşlarının belirli kriterleri sağlaması gerekmektedir. Yatırımcıların Çekya kalıcı oturma izni için sağlaması gereken kriterlere ve başvuru işlemlerine ilgili sayfadan ulaşabilirsiniz.

Yatırımcı Vizesi ile Çek Cumhuriyeti Vatandaşlığı Alabilir Miyim?

Yatırımcı vizesi ile Çek Cumhuriyeti’nde yaklaşık 10 yıl süreyle yaşadıktan sonra, belli kriterlerin sağlanması şartıyla, Çekya vatandaşlığı alabilirsiniz. Çekçe dil yeterliliğine sahip olunması, temiz bir adli sicil kaydının bulunması ve Çekya’nın kültür, tarih ve geleneklerine uyumlu olunması, Çekya vatandaşlığı için aranan diğer koşullar arasındadır.

Çek Cumhuriyeti vatandaşlık başvurusu ile ilgili detaylı bilgilere Çekya vatandaşlık sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: