Estonya Oturum İzni

2023 Yılında Estonya Oturma İzni Şartları ve Başvurusu

Estonya oturma izni, Estonya’da yaşamak isteyen kişilerin belirli koşulları sağlayarak almaları gereken izin türüdür. Estonya’da yaşamak için, kişinin Estonya’nın resmi kurumlarından almış olduğu resmi oturum iznine ihtiyacı bulunmaktadır. Estonya oturum izni, 10 yıla kadar uzayan bir süreyi kapsayacak şekilde geçici oturma iznini içeren bir izin türüdür. Estonya’da hayatını geçirmek isteyen kişiler kalıcı oturma iznine başvurabilmektedir.

Vizem.net, Estonya Büyükelçiliği üzerinden yapılacak Estonya oturum izni başvuruları için danışmanlık hizmeti veren Türkiye’deki tek akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya Geçici Oturum İzni Nedir?

Estonya geçici oturum izni, Estonya’da bir yıldan uzun süre kalmak isteyen kişilerin başvurduğu bir oturum izni türüdür. Estonya geçici oturum izni, eş veya akraba yanına yerleşme, reşit olmayan çocukların aile yanına yerleşmesi, Estonya’da kalıcı olarak yaşama, istihdam, ticaret ve oturma izninin uzatılması gibi durumlarda alınmaktadır.

Estonya geçici oturum izni, 5 yıllık bir süre için verilmektedir ve istendiğinde 10 yıla kadar uzatılmaktadır. Estonya geçici oturum izni başvurularında kişiden parmak izi alınmakta ve parmak izi kişinin ikamet kartına işlenmektedir.

Estonya residence permit kartı aşağıdaki görselde verilmiştir.

Estonya Residence Permit Kartı
Estonya Residence Permit Kartı

Estonya Oturum Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Estonya oturum vizesi, 5 yıllık bir süre için verilmektedir ve 10 yıla kadar uzatılabilmektedir. Estonya oturum vizesi sahiplerinin, vizenin bitiminden en az iki ay önce gerekli kurumlara başvurması ve kalış süresini uzatması gerekmektedir.

Estonya oturum vizesinin geçerlilik süresi henüz 5 yılı doldurmamış kişiler başvurularını e-mail yoluyla yapabilmektedir. Estonya geçici oturum vizesinin uzatılıp uzatılmama kararı, geçici oturum izninin geçerlilik süresinin bitiminden en az 10 gün önce verilmektedir.

Estonya Geçici Oturum İzni Nasıl Alınır?

Estonya için geçici oturum izni alma yolları aşağıda listelenmiştir.

  • Estonya’ya öğrenci olarak gitmek
  • Estonya’ya çalışma amaçlı gitmek
  • Aile birleşimi amaçlı Estonya’ya gitmek
  • Yatırım için Estonya’ya gitmek

Öğrenciler İçin Estonya Geçici Oturma İzni Nasıl Alınır?

Öğrenciler için Estonya geçici oturma izni, bir yıldan uzun süreli eğitim alacak öğrencilerin aldığı bir oturma izni türüdür. Avrupa Birliği üye devletlerinden birinin ya da İzlanda, Norveç veya İsviçre gibi ülkelerin vatandaşlığına sahip olmayan kişilerin, bir yıldan uzun süre ile Estonya’da eğitim almak için Estonya geçici oturma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.

İlkokul, ortaokul, lise, meslek yüksekokulu, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, hazırlık kurslarına katılan öğrenciler, stajyer öğrenciler ve gençlik projesi kapsamında gönüllü hizmet sağlayan kişiler Estonya geçici oturma iznine başvurabilmektedir. Estonya öğrenci vizesi için kişinin Estonya’da uygun bir eğitim kurumu bularak başvuru yapması ve gerekli sınavları geçmesi gerekmektedir.

Estonya öğrenci oturum izni için Estonya Büyükelçiliği’ne başvuru yapan kişilerin gerekli belgeleri sağlaması ve ücretlerini ödemesi gerekmektedir. Estonya öğrenci oturum izni için başvuru iki ay içinde sonuçlanmaktadır ve oturum belgesi 30 gün içinde başvuru sahibine yollanmaktadır.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Estonya öğrenci vizesi başvurularında son 4 yılda %98,6 ile Türkiye’deki en yüksek vize onay oranı elde edilmiştir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Çalışma Amaçlı Estonya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Çalışma amaçlı Estonya oturum izni, Estonya’da kayıtlı bir işverenle çalışmak ve bilimsel veya araştırma çalışmaları yürütmek isteyen kişilerin başvurabileceği bir oturum izni türüdür. Estonya çalışma amaçlı oturum iznine 1 yıldan uzun sürecek kalışlar için başvuracak kişilerin doğrudan Ankara Büyükelçiliği’ne geçici oturum izni başvurusu yapması gerekmektedir. Estonya’da 1 yıla yakın süre kalacak kişilerin D tipi vize başvurusu yapması yeterli olmaktadır.

Avrupa Birliği mavi kart sahipleri, bilimsel araştırmalar yürüten kişiler, istihdam amaçlı veya geçici işçi durumları için Estonya’yı ziyaret eden kişiler, çalışma amaçlı oturum iznine başvurabilmektedir. Estonya oturma ve çalışma izni için gerekli belgeler arasında başvuru belgesi, kimlik belgesi, 1 adet renkli vesikalık, gerekli ücretlerin ödendiğine dair dekontlar yer almaktadır. Estonya çalışma vizesi için başvuru yapan kişiler Avrupa Birliği mavi kart sahibi ise kartı başvuru esnasında sağlamalıdır.

Estonya oturum iznine çalışma amaçlı başvuru yapan kişilerin kalış sürelerini uzatma durumunda gerekli kurumlara iki ay önceden taleplerini bildirmeleri gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin Estonya oturum izni için sağladıkları tüm belgelerin geçerlilik sürelerinin devam ediyor olması gerekmektedir.

Aile Birleşimi Amaçlı Estonya Geçici Oturma İzni Nasıl Alınır?

Aile birleşimi amaçlı Estonya geçici oturma izni, başvuru sahiplerinin Estonya vatandaşı olan yakın bir aile üyesinden ya da Estonya’da ikamet eden birinden davet alması üzerine aileye katılma amaçlı alması gereken oturma iznidir. Estonya’da aile birleşimi amaçlı kalacak kişiler 1 yıla kadar D tipi vize kullanabilmektedir ancak 1 yıldan uzun sürecek kalışlar için Ankara Büyükelçiliği’ne geçici oturum izni başvurusu yapılması gerekmektedir.

Estonya’da yaşamak isteyen ve başka oturum izni olmayan kişiler, Estonya’da bulunan aile, eş, nişanlı gibi yakınlarıyla yaşamak isteyenler Estonya geçici oturum iznine başvurabilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra Estonya oturum izni için ikamet yerinin Nüfus Müdürlüğüne kayıt ettirilmesi ve yeterli gelire sahip olunduğunun teyit ettirilmesi gerekmektedir. Estonya’da yaşamak için gerekli olan geçim düzeyi her yıl Devlet Bütçe Kanunu’nda belirlenmektedir. Estonya aile birleşimi vizesi için alınan ikamet kartı Estonya’da oturma hakkını kanıtlamaktadır ve aynı zamanda kimlik kartı olarak geçmektedir.

Estonya’da eşinin yanında yaşamaya giden kişilerin eşlerinin Estonya vatandaşı olması ya da herhangi bir Estonya oturum iznine sahip olması gerekmektedir. Aile birleşimi amaçlı alınan Estonya oturum izninin geçerlilik süresi 5 yıldan başlamaktadır ve 10 yıla kadar uzatılabilmektedir.

Yatırım ile Estonya Oturum İzni Nasıl Alınır

Yatırım ile Estonya oturma izni, kişilerin Estonya’da ticari faaliyetler yürütürken yaşayabilmesi için almaları gereken bir oturum iznidir. Estonya’da yatırım oturma izni alabilmek için kişilerin yeni bir ticari girişimde bulunması ya da Estonya’da kayıtlı bir şirkete yatırım yapmış olması yeterli olmaktadır. Yatırım amaçlı Estonya oturum izni için Estonya Cumhuriyeti’ne ait ofislerden randevu alınrak şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

Yatırım amaçlı Estonya oturum izni için başvuran kişilerin teslim etmesi gereken belgeler arasında Estonya dilinde ya da İngilizce olarak yazılması gereken şirket planı bulunmaktadır. Şirketin veya mal sahibinin adı ve sicil kodu, özgeçmişler, başvuru sahibinin Estonya’ya yerleşmesinin işletme için olan önemi, iş tanımı, potansiyel müşteriler ve tedarikçiler, geliştirme planları, sabit varlıklar, döner sermaye, sonraki iki yıl için mali tahminler ve bilanço gibi bilgiler Estonya oturma izni için sağlanmalıdır.

Estonya yatırım amaçlı oturma vizesinde verilen belgelerin imzalanmış olması gerekmektedir. Estonya yatırımcı vizesi başvurusunda teslim edilecek olan belgelerin bilgisayar üzerinden doldurularak çıktısının alınması gerekmektedir. Estonya yatırımcı oturma izninin süresi uzatılabilmektedir.

Vizem.net Estonya’da iş kuracak olan TC vatandaşları için yurtdışı yatırım ve vize danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya Geçici Oturum İzni Başvuru Ücretleri Ne Kadardır?

Aşağıda Estonya geçici oturum izni başvuru ücretleri tablo halinde verilmiştir.

İzin türüÜcretler
Geçici oturma izni95 Euro
1 yaş altındaki başvuru sahipleri için geçici oturma izni25 Euro
Estonya vatandaşı olan bir eş veya yakın akraba ile yerleşmek için gereken oturma izni60 Euro
Çalışma amaçlı geçici oturum izni125 Euro
Yatırım için geçici oturum izni190 Euro
15 yaş ve üzeri için oturma izin kartı65 Euro
15 yaş altı için oturma izni kartı10 Euro

Estonya geçici oturum izni için verilen ücretler, Ankara Estonya Büyükelçiliğine yapılan başvurular için geçerlidir ve Estonya içinden yapılan başvurularda ücretler değişmektedir.

Estonya Uzun Süreli Oturum İzni Nedir?

Estonya uzun süreli oturum izni, beş yıla yakın süre Estonya’da yaşayıp belirli bir oturma iznine sahip olan kişilerin oturma izinlerini uzatabildikleri bir izindir. Estonya’da 5 yıla yakın bir süre yaşayan kişiler kalıcı ikamet hakkı veya uzun dönem oturma iznine sahip olmaktadır.

İkamet tezkeresi, yenileme başvurusu, Estonya dili yeterlilik sınavı sertifikası, kimlik belgesi, maddi yeterliliği gösteren belgeler, 1 adet renkli vesikalık, gerekli ücretlerin ödendiğinde dair dekont, Estonya uzun süreli oturum izni başvurusunda istenmektedir.

Estonya’da oturum iznini uzatacak kişilerin ülkede yaşamak için yeterli yasal gelire sahip olması gerekmektedir. Estonya dilinin en az B1 seviyede bilinmesi Estonya oturum izninin uzatılması için gerekli olmaktadır. Öğrenim amaçlı geçici oturum iznine sahip kişiler oturum izin sürelerini uzatamamaktadır.

Estonya Kalıcı Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Aşağıda Estonya kalıcı oturma izni için gereken şartlar listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin uzun süreli oturma iznine başvurmadan önce Estonya’da 5 yıl boyunca ikamet etmiş olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin geçerli bir oturma iznine sahip olması gerekmektedir.
  • İkamet edilen yere ait verilerin Estonya sisteminde yer alması gerekmektedir.
  • Başvuran kişilerin Estonya’da yaşamlarını sürdürebilecekleri maddi yeterliliğe sahip olduklarını göstermeleri istenmektedir.
  • Başvuru sahiplerinin geçerli bir sağlık sigortası bulunmalıdır.
  • Estonya dilinin en az B1 seviyede bilindiğini kanıtlayan sertifika istenmektedir.

Estonya’da Uzun Süreli Oturma İzni Nasıl Alınır?

Estonya uzun süreli oturma izni başvurusunu, başvuran kişinin gerekli Estonya kurumlarına şahsen yapması gerekmektedir. Son başvuru esnasında parmak izi alınan başvuru sahipleri Estonya uzun süreli oturma izni başvurularını e-posta yoluyla yapabilmektedir. Uzun dönem oturma izni başvurusunun geçici Estonya oturum izni süresinin bitiminden en az 2 ay önce yapılması gerekmektedir.

Estonya Uzun Süreli Oturma İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Aşağıda Estonya uzun süreli oturma izni için gerekli evraklar listelenmiştir.

  • Estonya uzun süreli oturma izni başvuru formu: Formun bilgisayar üzerinden ve Estonya dilinde doldurulması gerekmektedir.
  • Kimlik bilgisi: Kimlik bilgilerini gösteren bir belge veya kimlik kartı teslim edilmelidir.
  • Dil yeterlilik belgesi: Estonya dilinin en az B1 seviyesinde bilindiğine dair belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir.
  • 1 adet fotoğraf: Renkli dijital fotoğraf gerekmektedir.
  • Yasal gelir belgesi: Başvuru sahibinin maddi yeterliliğini kanıtlayan belgeleri teslim etmesi zorunludur.
  • Dekontlar: Devlete ödenmesi gereken ücretlerin ödendiğine dair belgelerin sunulması gerekmektedir.

Estonya Uzun Süreli Oturma İzni Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Estonya uzun süreli oturma izni süresiz olarak verilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Estonya oturum izinleri hakkında merkezimize sıkça iletilen sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.

Estonya Yıllık Oturum Kotası Nedir?

Estonya oturma izni başvurusunda bulunmadan önce göçmenlik kotasının altına düşülüp düşülmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Geliştiriciler, girişimciler ve üst düzey uzmanlar yıllık göçmenlik kotasından muaf tutulmaktadır.

Estonya yıllık oturum kotasına sahip olmayan kişilerin aile üyeleri de bu durumdan muaf tutulmaktadır. Estonya göçmenlik başvurusu için başvuru sahiplerinin Estonya’da belirli bir süre çalışmış olmaları gerekmektedir.

Estonya Oturma İzni ile Estonya E-Oturum Farklı Mıdır?

Estonya oturum izni ile Estonya E-Oturum, bir şirket sahibinin yerel bir Estonya şirketi üzerindeki haklarını belirlemektedir ve kişiye bazı yararlar tanımaktadır. E-oturum, Estonya’daki işleri desteklemek amaçlı oluşturulmuş bir sistemdir ve kişinin dijital ortamda imzasını taşımasını sağlamaktadır.

Online ödeme işlemleri, online vergi beyanları, e-bankacılık işlemleri gibi hizmetler Estonya e-oturum ile gerçekleşmektedir. Estonya e-oturum, sahip olan kişiye herhangi bir vatandaşlık hakkı vermemektedir ve oturum izni içermemektedir. E-oturum, yalnızca Estonya’daki girişimcilerin desteklenmesini sağlayan bir sistemdir ve işin online dünyaya taşınmasını kolaylaştırmaktadır.

Şirketlerini tamamen Estonya’da kurmak istemeyen işletme sahipleri, Avrupa pazarına erişmek isteyen girişimciler, serbest çalışanlar ve danışmanlar için e-oturum kullanışlı olmaktadır. Estonya E oturum, şirket sahiplerine birçok yönden yardımcı olsa da kişiye Estonya’da oturma hakkı vermemektedir.

Estonya Oturum İzni Alındıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Estonya oturum izni alındıktan sonra, başvuru sahibinin ikametini nüfus siciline kayıt ettirmesi gerekmektedir.

Estonya oturum izni kaydı, Estonya’ya girdikten veya oturma izni aldıktan sonra bir ay içinde halledilmek zorundadır.

Estonya Oturma İzni Sahipleri Estonya’da Çalışabilir Mi?

Estonya oturma izni sahipleri, Estonya’da çalışabilmektedir. Estonya’da çalışma durumu, öngörülenden daha uzun sürecekse çalışan kişinin Estonya oturma iznine başvurması gerekmektedir.

Estonya oturma izni geçici veya uzun süreli olabilmektedir. Estonya’da çalışmak için ayrı bir çalışma vizesine ihtiyaç bulunmamakla birlikte kişi oturma izni kapsamında Estonya’daki herhangi bir kurumda çalışabilmektedir.

Estonya Kalıcı Oturum İzni İle Vatandaşlık Ne Zaman Alınabilir?

Estonya kalıcı oturum izni ile vatandaşlık alabilmek için başvuru sahiplerinin en az sekiz yıl boyunca Estonya’da yasal ve sürekli olarak yaşaması gerekmektedir.

Estonya kalıcı oturum iznine başvurmadan önce kişilerin Estonya oturum iznine sahip olması gerekmektedir. Estonya vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin, Estonya Vatandaşlığına sahip olmadan önce Estonya diline hakim olduklarını belirten ve maddi yeterliliğe sahip olduklarını gösteren belgeleri gerekli kurumlara teslim etmeleri gerekmektedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: