Çalışmayanlar için Letonya Vizesi

2023 Yılında Çalışmayanlar için Letonya Vizesi Başvuru Süreci 2023

Letonya vize başvurusunda, ev hanımları, işten yeni ayrılanlar, yeni mezunlar, tercihen çalışmayanlar gibi kişiler, düzenli ve kayıtlı bir gelire sahip olmadıkları için çalışmayan kişiler kategorisinde kabul edilir.

düzenli geliri olmayan çalışmayan kişiler için Letonya vizesi almak çalışan kişilere göre daha zordur.

Vize başvurusu için: 0850 241 1868

Letonya Çalışmayanlara ve Ev Hanımlarına Vize Verir Mi?

Evet, Letonya çalışmayanlara ve ev hanımlarına vize vermektedir. Letonya’nın çalışmayan kişilere vize vermeyeceği konusunda bir düzenlemesi bulunmamakla birlikte, meslek ve çalışma durumu farketmeksizin başvuruda bulunan tüm kişilerin Letonya vizesi alabilmek için vize şartlarını sağlıyor olması gerekir.

Ev Hanımı ve Çalışmayan Kişiler için Letonya Vizesi Şartları Nelerdir?

Ev hanımı ve çalışmayan kişiler için Letonya vizesi şartlarından en önemlisi başvuran kişinin seyahat için sponsora sahip olmasıdır.

Düzenli gelire sahip olmayan kişilerin masraflarını karşılayacak bir sponsor ile birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir.

Kişinin daha öncesinde vize ihlalinde bulunmamış olması, sabıka kaydının olmaması ve Schengen İstihbarat Sisteminde herhangi bir kaydının bulunmaması gerekmektedir.

Vize başvuru sahibinin yurt dışı seyahati sonunda kendi ülkesine dönüşünü kanıtlayan belgeler sunması zorunludur. Ev hanımı ve çalışmayan kişiler tekrardan Türkiye’ye geri döneceğini kanıtlamak için ülkeleri ile güçlü bağlara sahip olduğunu, Türkiye’de yaşayan terk edemeyecekleri aile üyelerine ve varsa adlarına kayıtlı ev, araba, arsa gibi önemli varlıklara ait belgeleri sunarak gösterebilmektedir.

Ev Hanımı ve Çalışmayanlara Sponsor Olabilir?

Letonya vizesi için ev hanımı ve çalışmayan kişilere 1. derece aile üyeleri olarak sayılan başvuran kişinin annesi, babası, çocuğu ya da eşi sponsor olabilmektedir. Başvuruda bulunan kişinin, anne ve babası olmaması durumunda yasal vasisini sponsor olarak gösterebilmektedir.

Letonya vatandaşı ya da vatandaşı olmayan herhangi bir kişi, Letonya’da oturma izni olan yabancı uyruklu bir kişi, Letonya’da kayıtlı olarak ikamet eden bir AB, AEA veya İsviçre vatandaşı, Letonya’daki bir devlet kurumu, Letonya Cumhuriyeti’nde yetkili bir yabancı ya da yerli tüzel kişi, sadece aile birleşimleri için Letonya’da alternatif statü ile bulunan ya da geçici koruması olan reşit bir kişi veya mülteci statüsündeki çocukların yasal temsilcileri, vize için sponsor olabilmektedir.

Çalışmayanlar için Letonya Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?

Çalışmayanlar için Letonya vizesi başvuru evrakları aşağıda açıklamaları ile birlikte belirtilmektedir.

  • Pasaport: Son 10 yıl içinde alınan ve en az 3 ay geçerliliği olan bir pasaport gereklidir.
  • Letonya online vize başvuru formu: Letonya vize başvuru formu eksiksiz ve gerçeğe uygun bilgilerle doldurulmaktadır.
  • Biyometrik fotoğraf: Letonya vize başvurusunda 2 adet 35 mm x 45 mm ebatlarında son üç ay içerisinde çekilen, arka fonu beyaz, daha önce herhangi bir vize işleminde kullanmamış biyometrik fotoğraf istenmektedir.
  • Konaklama rezervasyonları: Letonya Cumhuriyeti’nde planlanan kalış süresi boyunca otel rezervasyonu kanıtları sunulmalıdır.
  • Seyahat rezervasyonları: Ülkeye ulaşım sağlanan hava yolu, otobüs ya da tren gibi araçlar için rezervasyon yapıldığına dair tarih bilgisini ve seyahat numarasını içeren belgeler gereklidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Vize başvurusunda bulunan kişinin Schengen bölgesinde bulunduğu süre içerisinde geçerli olan 30.000 euro tutarında seyahat sağlık sigortası yaptırması gereklidir.
  • Maddi yeterlilik kanıtı: Letonya vize başvurusunda bulunurken çalışan kişilerin son 3 aya ait maaş bordrosu ve son 6 aylık banka hesap hareketleri sunulmalı, ayrıca Letonya seyahati için günlük en az 14 euroya sahip olunduğu gösterilmelidir. Düzenli geliri olmayan kişilerin sponsor mektubu sunmaları gereklidir.
  • Sponsor mektubu: Letonya’ya seyahat etmek isteyen ancak gelir belgesi ibraz edemeyen kişilerin yurt dışı gezi masraflarını karşılayacak bir kişi tarafından yazılan sponsor mektubu sunulmalıdır.
  • Sponsor Belgeleri: Sponsor mektubunun yanında sponsora ait maddi kanıt niteliğindeki evraklar sunulmalıdır.

Sponsorun Sunması Gereken Belgeler Nelerdir?

Letonya vize sponsorunun sunması gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir.

  • Vize sponsor dilekçesi: Schengen Bölgesi üye devletlerinden Letonya’ya seyahat eden kişi için tüm masrafları başka birinin karşılayacağını belirten mektup sunulmalıdır.
  • Kimlik veya pasaport: Sponsor olan kişinin kimlik veya pasaportunu beyan etmesi gereklidir.
  • Letonya oturum izni: Sponsor Letonya’da ikamet ediyorsa oturum iznini sunması gereklidir.
  • Banka hesap özeti: Sponsor, son 6 aya ait banka hesap özetini vize sponsor mektubu yanında destekleyici belge olarak sunmalıdır.
  • Gelir belgeleri: Sponsorun işveren olması durumunda banka hesap dökümü, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve ek gelir belgeleri; sponsorun çalışan olması durumunda banka hesap dökümü, SGK hizmet dökümü, işe giriş belgesi, maaş bordroları, iş sözleşmesi ve ek gelir belgeleri; sponsor emekli ise emeklilik belgesi ve çiftçi ise çiftçi belgesi sunulmalıdır.
  • İkamet belgeleri: Sponsorun ikamet adresini gösteren belge beyan edilmelidir.
  • Seyahat planı: Sponsorun vize başvuru sahibi ile birlikte Letonya'ya seyahat edecek olması durumunda seyahat planı mutlaka sunulmalıdır.
  • İlişkiye dair belgeler: Başvuru sahibi ile sponsor arasındaki ilişkiyi gösteren belgeler sunulmalıdır. Tercihen 1. derece yakın akrabaları sponsor olarak göstermek vize başvuru sonucunu olumlu etkilemektedir.

Letonya Vize Sponsor Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Büyükelçilik personeline hitaben yazılan Letonya sponsor dilekçesi, kısa ve net bilgiler vermelidir. Letonya’ya giriş ve çıkış tarihlerini, masrafları kimin karşılayacağını, konaklanacak yerin adres bilgilerini içermelidir.

Aşağıda Letonya vize sponsor mektubu örneği verilmiştir.

Letonya Vize Sponsor Mektubu Nasıl Olmalıdır?
Letonya Vize Sponsor Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Çalışma Durumuna Göre Diğer Letonya Vize Türleri Nelerdir?

Çalışma durumuna göre diğer malta vize türleri aşağıda verilmiştir.

  • Emekliler için
  • Şirket sahipleri için
  • Öğrenciler için
  • SGK lı çalışanlar için

Çalışmayan Kişiler için Letonya Vizesi Almak Zor Mudur?

Çalışmayan kişiler için Letonya vizesi almak, düzenli geliri bulunan kişilere kıyasla daha zordur.

Çalışma Durumuna Göre Diğer Letonya Vize Türleri Nelerdir?

Çalışma durumuna göre diğer Letonya vize türleri aşağıda verilmiştir.

  • Emekliler için Letonya vizesi
  • Şirket sahipleri için Letonya vizesi
  • Öğrenciler için Letonya vizesi
  • SGK lı çalışanlar için Letonya vizesi
Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: