Letonya Yatırımcı Vizesi Başvuru Şartları ve İşlemleri
Yabancı yatırımcıların Letonya'yı tercih etme sebepleri arasında; Letonya’nın canlı bir ekonomi sahibi olması ve geniş yatırım sektörleri ile iyi bir pazar ve yatırım alanı sağlaması gibi nedenler yer almaktadır. Letonya yatırımcı vizesi yabancı yatırımcılara; vatandaşlık hakkı, Schengen ülkelerinde sınırsız seyahat hakkı ve Avrupa Birliği üyeliği sayesinde fırsat eşitliği gibi birçok avantaj sunmaktadır.
Letonya yatırımcı vizesi, yatırım yaparak Letonya’da oturma izni veren ve süresi bittiğinde yeniden alınabilen bir vize türüdür. Letonya yatırımcı vizesi, Letonya’da yatırım yapan kişi ve kişinin ailesine Letonya’da oturma hakkı sağlamaktadır.
Letonya yatırım yoluyla ikamet programı, 2007 ile 2009 yılları arası ekonomik krizi sürdürülebilir bir şekilde aşmak için bir girişim olarak 1 Temmuz 2010 tarihinde başlatılmıştır. Yabancı uyruklu kişilerin Letonya'da çeşitli seçeneklerle oturma izni başvurusunda bulunma hakları bulunur.
Vizem.net, Türkiye'den Letonya'ya yatırım yapacak kişilere yatırımcı vizesi başvurularında danışmanlık takip hizmeti sunan yüksek onay oranlı akredite kuruluştur.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
Letonya Yatırımcı Vizesi Programı Nedir?
Letonya yatırımcı vizesi programı Letonya hükümeti tarafından 1 Temmuz 2010 tarihinde 2007 ile 2009 döneminde gerçekleşen ekonomik krizi sürdürülebilir bir şekilde aşmak için bir girişim olarak başlatılmış ve günümüzde Avrupa'daki en hızlı ve en rekabetçi programlardan biri olmuştur.
Yatırımcı vizesi programının başlatılmasından 5 sene sonra Letonya ekonomisi 1,3 milyar eurodan fazla gelir elde etmiştir ve bunun 1,1 milyar eurodan fazlası yabancı yatırımcılar tarafından gayrimenkul satın alınmasından kaynaklanmıştır.
Yabancılar için Letonya'da Yatırım Seçenekleri Nelerdir?
Yabancılar için Letonya’da yatırım seçenekleri aşağıda listelenmektedir.
- Letonya'da 250.000 euro karşılığında gayrimenkul satın almak: Yatırım amacıyla Letonya’da gayrimenkul alımı bir kişi veya kuruluş tarafından yapılabilir ancak söz konusu mülk sadece Avrupa Birliği vatandaşı olan ya da Letonya oturma izni sahibi kişilerden alınabilir. Letonya yatırımcı vizesi, hamilinin bir Letonya vatandaşından mülk satın almasına izin vermemektedir. Satın alınan mülk 5 yıl sonra satılabilir ve orijinal yatırımcıya iade edilebilir.
- İş yatırımı yapmak: Letonya yatırımcı vizesi hamillerinin mevcut bir şirketin yetkili sermayesini artırarak veya yeni bir iş kurarak Letonya’da yatırım yapma hakları bulunmaktadır. Yatırımcı vizesi ile Letonya’da bir işletmeye yatırım yapmak için 10.000 euro olarak olarak belirlenmiş olan devlet vergisinin, hükümetin oturma izni başvurusunu onaylamasından sonra ödenmesi gerekir. Letonya’da 50’den fazla çalışanı olmayan ve yıllık cirosu 10 milyon euroyu geçmeyen şirket için minimum yatırım miktarı 50.000 euro; 50’den fazla çalışanı olan yıllık cirosu 10 milyon euroyu geçen şirket için minimum yatırım miktarı 100.000 eurodur.
- Kredi kuruluşlarının sermayesine finansal yatırım: Letonya yatırım vizesi ile kredi kuruluşlarına yönelik yapılacak yatırımların en az280.000 euro tutarında olması gerekir. Mali yatırım için devlet vergisi ödenmelidir ve oturma izni başvurusunun hükümet tarafından onaylanmasından sonra ödenmesi gereken devlet vergisi 25.000 euro olarak belirlenmiştir.
- Faizsiz devlet tahvilleri: Letonya yatırım vizesi ile faizsiz devlet tahvillerine yönelik yapılacak yatırım tutarının250.000 euro olması gerekir. Hükümetin oturum iznine onay vermesinin ardından tahvil yatırımı ile oturma izni verilmesi için ödenmesi gereken devlet vergisi, 38.000 euro olarak belirlenmiştir.
Letonya Yatırımcı Vize Şartları Nelerdir?
Letonya yatırımcı vizesi için; kişinin 18 yaşının üstünde olması, resmi bir gelire sahip olması ve sabıka kaydı olmaması şartları bulunmaktadır.
Letonya Yatırım Vizesi için Minimum Yatırım Şartı Ne Kadardır?
Letonya yatırım vizesi için minimum yatırım şartı 80.000 euro olarak belirlenmiştir.
Letonya'dan Yatırımcı Vizesi Almak için Dil Şartı Var Mıdır?
Letonya yatırımcı vizesi almak için başvuran yatırımcıların Letonca dil bilgisine ilişkin bir sınava girmelerine ya da ülkede kalıcı olarak yaşamalarına gerek yoktur. Yatırımcının daimi ikamet veya Letonya vatandaşlığı almak istemesi durumunda belirtilen koşulların karşılanması gerekecektir.
Letonya Yatırımcı Vizesi için Oturma İzni Şartı Var Mıdır?
Letonya yatırımcı vizesi için oturma izni şartı bulunmamaktadır.
Letonya Yatırımcı Vizesine Nasıl Başvurulur?
Letonya yatırımcı vizesi başvurusu, aracı kurum vize başvuru merkezine şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla yapılmaktadır.
Letonya yatırımcı vizesine başvurusu için gerekli evraklar eksiksiz hazırlanmalı ve online başvuru formu doldurulmalıdır.
Evrakların tamamlanmasının ardından ilgili aracı kurum üzerinden online vize randevusu alınmalı ve vize randevu tarihinde başvuru merkezine giderek evrak teslimi yapılmalıdır. Letonya vize başvurusu tamamlanması için başvuru merkezinde biyometri işlemleri ve vize ücreti ödemesi işlemlerinin tamamlanması gerekir.
Letonya Yatırımcı Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Letonya yatırımcı vizesi için gerekli olan evraklar aşağıda listelenmektedir.
- Letonya yatırımcı vizesi başvuru formu: Letonya yatırımcı vizesi eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulmalıdır. Başvuru formu, talep edilen biyometrik kurallara uygun çekilmiş fotoğraf eklenerek ibraz edilmelidir.
- Pasaportun kopyası: Letonya yatırımcı vizesi başvurusu sahibinin pasaportunun bir adet kopyası vize başvuru dosyasının içerisinde diğer gerekli belgeler ile birlikte sunulmalıdır.
- Gelir belgesi: Vize başvuru sahibiningelirinin yasal olduğunu kanıtlayan iş sözleşmesi, menkul birikimleri gösteren belgeler gibi evraklar ibraz edilmelidir.
- Maddi yeterlilik durumu ile ilişkili belgeler: Yatırım vizesi hamillerinin; gayrimenkul yatırımı yapacakları durumlarda aylık 1.500 euro ve finansal yatırım yapma, tahvil satın alma veya bir işe yatırım yapacakları durumlarda aylık 500 euro tutarında birikimi olduğunu gösteren banka hesap dökümü gibi belgelerin vize başvuru işlemleri çin sunulması gerekir. Letonya yatırımcı vizesi başvurularının aile bireyleri ile birlikte yapılacağı durumlarda; başvuru sahibinin aylık 500 euro tutarında gelir beyan etmesi ve her bir yetişkin aile bireyi için aylık 150 euro tutarında gelir beyan edilmesi gerekir.
- Yatırım koşulları belgesi: Yatırımcı vizesi başvurusunda belirtilen yatırım koşullarının yerine getirildiğini belirten belge ibraz edilmelidir.
- Vergi ve harçların ödendiğini kanıtlayan belgeler: Devlet vergi ve harçlarının ödendiğini onaylayan ödeme belgeleri ibraz edilmelidir.
- Sağlık sigortası poliçesi: Vize başvuru sahibi adına düzenlenmiş, Schengen bölgesine üye olan tüm ülkelerde geçerliliği bulunan, seyahat bitiminden itibaren en az 15 gün daha geçerliliği olan ve 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortasının ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Sabıka kaydı: Vize başvuru sahibinin son 10 yıl içerisinde 12 aydan daha uzun süre ikamet ettiği hiçbir ülkede sabıka kaydı bulunmadığına dair kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır.
- Tüberküloz belgesi: Vize başvuru sahibi kişinin tüberküloz hastalığı bulunmadığına dair belge ibraz edilmelidir. Yatırımcı kişinin başvurusu aile bireylerini de içeriyor ise her bir aile bireyinin evlilik cüzdanı ve doğum belgesi de evraklar ile birlikte sunulmalıdır.
- Gayrimenkul yatırımına ilişkin belgeler: Gayrimenkul yatırımı yapan Letonya yatırımcı vizesi başvuru sahipleri, gayrimenkul alımına ilişkin belgeler, banka havalesi yoluyla mülkün ödemesinin teyidi ve gayrimenkulün piyasa değerinin göçmenlik mevzuatı gerekliliklerine uygunluk belgesi sunmalıdırlar.
- Sertifika: Başvuru sahibinin kredi kuruluşlarına yatırım yapması durumunda yatırımcının 5 yıl boyunca 280.000 euro yatırımda bulunduğunu ve mevduatın geri çekilmediğini teyit eden bir sertifika sunulmalıdır.
Yukarıdaki listede belirtilen belgeler Letoncaya çevrilmeli ve noter tasdikli olmalıdır.
Vizem.net danışmanlığında yapılan Letonya yatırımcı vizesi başvurularında vize evraklarının uygunluk kontrolü ve gerekli durumlarda tercüme ve noter işlemleri uzman danışmanlar tarafından yaptırılmaktadır.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Letonya Yatırımcı Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Letonya yatırımcı vizesi başvuru harç ücreti 60 euro olarak belirlenmiştir. Vize ücretinin randevu gününde başvuru merkezlerine euro cinsinden ve nakit olarak ödenmesi gerekmektedir.
Letonya yatırımcı vizesi masrafları 2022 yılı için; tüm vize başvuru harcı, ulaşım ve konaklama rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, başvuru formu doldurma, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere ortalama 175 euro ile 200 euro arasında değişmektedir.
Letonya Yatırımcı Vize Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?
Letonya yatırımcı vize başvurusu, Letonya Büyükelçiliği’nin başvuruyu kabul etmesinin ardından genellikle 2 hafta içinde sonuçlanır. Letonya yatırımcı vize başvurusunun sonuçlanma süresinin uzamasına; vize merkezindeki yoğunluk, vize başvuru sahibinden ek belge talebi olması, değerlendirme sürecinin resmi tatil günlerine denk gelmesi gibi durumlar etki edebilir.
Letonya Yatırımcı Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Letonya Cumhuriyeti Vatandaşlık ve Göç İşleri Dairesi'nden onay aldıktan sonra, Letonya yatırımcı vizesi hamillerinin kimlik kartı şeklinde verilen geçici oturma izinlerini almak için Letonya'yı üç ay içinde şahsen ziyaret etmesi gerekir.
Letonya yatırımcı vizesi hamillerine verilen Letonya oturma izni, kimlik kartının yıllık olarak yenilenmesi şartıyla 5 yıl süre ile geçerli olmaktadır.
Letonya Yatırımcı Vizesinin Avantajları Nelerdir?
Letonya yatırımcı vizesinin avantajları aşağıda listelenmektedir.
- Belirli şartlar sağlandığında Letonya’da çalışma, oturma ve vatandaşlık hakkı
- Letonya’da yaşama hakkı
- Letonya’da yatırım yapma hakkı
- Letonya’nın yanı sıra diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 90 gün süresince bulunma hakkı
- Letonya yatırımcı vizesi hamilinin eşini ve çocuğunu ikamet izni başvurularına dahil etme
Yatırımcı Vizesi Sahiplerinin Aile Üyeleri Letonya'ya Gelebilir Mi?
Yatırımcı vizesi sahiplerinin aile üyelerinden yatırımcının eşi, reşit olmayan çocukları ve engelli ve sürekli bakıma ihtiyaç duyan ebeveynleri aynı ikamet izni başvurusuna dahil edilebilir.
Başvuru sahibinin eşi ve 18 yaşından küçük çocukları gibi aile fertleri, başvuru sahibi ile birlikte Letonya ikamet izni başvurusunda bulunabilir.
Letonya Yatırımcı Vizesi İle Kalıcı Oturma İzni
Letonya yatırımcı vizesi ile kalıcı oturma izni almak için ikamet izni aldıktan 5 sene sonra başvuru sahibi tarafından daimi ikamet izni için başvuru yapılması gerekmektedir. Letonya, ikinci vatandaşlığın NATO üyesi bir ülke olması durumunda çifte vatandaşlığa izin vermektedir.
Daimi oturma iznine hak kazanmak için, adayın 5 yıllık sürenin 4 yılı boyunca ülkede ikamet etmiş olması ve A2 düzeyinde temel Letonca dil sınavını başarıyla geçmiş olması gerekmektedir. Başvuru sahibi Letonya süresiz oturma izni almak için Letonya'nın genel tarihi ve milli marşı hakkında kanıtlanmış bir bilgi düzeyine sahip olmalıdır.
Yabancı Yatırımcılar Letonya'dan Vatandaşlık Alabilir Mi?
Yabancı yatırımcılar Letonya’dan vatandaşlık alabilmektedirler. Başvuru sahipleri, Letonya’da 10 yıl ikamet etmiş ve bu sürenin büyük çoğunluğunu Letonya'da geçirmiş olmak koşuluyla Letonya'da vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.
Letonya vatandaşlığı aldıktan sonra bu vatandaşlık kişiye; Schengen bölgesine vizesiz giriş, bir Avrupa bankasında hesap açma, Letonya’da yaşama, bazı ülkeler için vize alma kolaylığı ve kişinin ailesine oturma izni tanımak gibi haklar sağlar. Letonya'dan vatandaşlık alan yabancı yatırımcılar Letonya pasaportu sahibi olurlar.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.