Letonya Dili

Letonya Dili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Letonya’nın resmi dili, Letonca’dır. Letonya dili, Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık koluna ait bir dilidir. Bir Doğu Baltık dili olan Letonca, Letonya halkının %62’lik kısmının ana dilidir.

Letonca dilinin diğer ismi ise Lehçe’dir. Letonya'nın dili Letonca, Avrupa Birliği’nin de resmi dilleri arasında yer almaktadır. Letonya’da Letonca dilinin yanı sıra Rusça ve İngilizce’de konuşulmaktadır.

Letonya'da Hangi Dil Konuşuluyor?

Letonya’da en çok konuşulan Letonya ana dili, Doğu Baltık dilleri arasında yer alan Letonca’dır. Letonya’da en çok konuşulan diğer diller İngilizce ve Rusça’dır.

Letonya Resmi Dili Nedir?

Letonya resmi dili, Letonca veya diğer adı ile Lehçedir. Letonya nüfusunun %62’sinin ana dili Letonca’dır; Letonca dilini 1,4 milyon kişi ana dil olarak kullanmakta iken, 1 milyon kişi yabancı dil olarak konuşmaktadır. Letonca alfabesi, Doğu Baltık dil grubunda yer alan, 33 harften oluşan bir alfabedir.

Letonca Hangi Dil Ailesindedir?

Letonca, Hint-Avrupa dil ailesindedir. Hint-Avrupa dil ailesi, Avrupa kıtasının büyük bir bölümünde, İran ve Kuzey Hindistan’da koşulmaktadır. Hint-Avrupa dil ailesinin konuşulduğu bölgeler geçmişte sömürgecilik ile birlikte genişlemiştir.

Hint-Avrupa dil ailesi; Germen, Helen, Kelt, Balto-Slav, Ermeni, Arnavutça, Hint-İran gibi alt kollara ayrılmıştır. Hint-Avrupa dil ailesi içerisinde en geniş konuşma alanına sahip diller; İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Portekizce ve Hintçe-Urduca’dır.

Letonca Alfabe Nasıldır?

Letonca Alfabe Nasıldır?
Letonca Alfabe Nasıldır?

Letonca alfabesi, 33 harften oluşmaktadır. Letonca alfabesinin 22 harfi, Latin alfabesinin harfleri, geri kalan 9 harfi ise harf okunuşlarının uzun veya kısa olduğunu göstermektedir. Letonca’da klasik Latin harflerine gelen eklerden oluşan harflerden biri olan Ā harfi uzun okunması gerektiğini göstermektedir. Letonca alfabesinde yer alan Ā harfi “aa” şeklinde okunmaktadır.

Ana Dili Dışında Letonya'da Konuşulan Diğer Diller Hangileridir?

Ana dili dışında Letonya’da konuşulan diğer diller İngilizce ve Rusçadır. Letonya’da halkın %37’si Rusça konuşmaktadır. Letonya’da İngilizce genellikle turistik bölgelerde konuşulan bir dildir. Latgal dili, Letonya nüfusunun %15’i tarafından konuşulan bir azınlık dilidir. Latgalca, Letonya’daki en popüler diller sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır.

Letonya'da Eğitim Dili Nedir?

Letonya’da eğitim dili, Letonca’dir. Letonca’nın öğrenilmesi Letonya hükümeti tarafından zorunluluk haline getirilmiştir.

Rusça, geçmişte Letonya eğitim sistemi içerisinde kullanılan dillerden biridir. Letonya hükümeti tarafından 1998 yılında kabul edilen Eğitim Yasası sonrasında 2004 yılından beri Letonya'da eğitim dili Letoncadır.

Letonya'da konuşulan yabancı diller arasında İngilizce de yer almaktadır. Letonya'da özel okullarda ve üniversitelerde verilen derslerin bazılarında İngilizce dilinde eğitim verilmektedir. Letonya Üniversitesi ve Riga Stradiņš Üniversitesi, Letonya'da İngilizce eğitim veren okullar arasında yer almaktadır.

Letonca Öğrenmek Zor Mudur?

Letonca öğrenmesi en zor dillerden biridir. Letonca dilinde kısa ve uzun okunan 12 adet sesli harf bulunması, bazı ünsüz harflerin damaklı veya damaksız olarak telaffuz edilmesi, özne-fiil-nesne şeklindeki cümle yapısı, kelime dağarcığının bir kısmının Almanca’dan ödünç alınması ve çok çekimli bir dil olması, dilin öğrenilmesini zorlaştırmaktadır.

Letonca, dil kursuna giderek veya online derslere katılarak öğrenilebilmektedir. Letonca öğrenmek için akıllı telefonlarda ve bilgisayarlarda kullanılabilecek uygulamalar da bulunmaktadır.

Letonya'daki En Popüler Dil Okulları Hangileridir?

Letonya'daki En Popüler Dil Okulları Hangileridir?
Letonya'daki En Popüler Dil Okulları Hangileridir?

Letonya’daki en popüler dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • Letonya Üniversitesi dil kursu
  • Language International Riga
  • Baltic Media Dil Eğitim Merkezi
  • Pygmalion Dil Merkezi

Letonca öğrenmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına eğitim veren Letonya dil okulları için ödenmesi gereken ortalama fiyat 150 ile 350 euro arasındadır. Letonca öğrenmek için özel ders alacak bir kişinin ödemesi gereken saatlik fiyat ortalama 15 ile 40 euro arasındadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: