Letonya'da İçecek Kültürü

Letonya'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Letonya İçkileri Nelerdir?

Letonya’da içecek kültürü alkol tüketimi esaslı olsa da alkolsüz içecekler de sıkça tüketilmektedir. Letonya içecek kültüründe Allažu Kimelis veya Rižskij Samogon gibi dünyaca ünlü birçok Letonya içkisi bulunmaktadır.

Letonya halkı tarih boyunca genel olarak alkol tüketme konularındaki sınırsızlıklarıyla tanınmaktadır. Letonya halkının alkol tüketimi konusundaki aşırılığı birçok kitaba, şiirlere ve edebi eserlere konu olmuştur.

Letonya’da karanfil, tarçın ve portakal aromalı sıcak şaraplar kaynatılır ve şarapların kokusunun tüm ülkeye yayıldığına inanılmaktadır.

Kökünde en az 20 bitkinin aromasını içeren Riga balsam veya Riga melisa, Letonya içecek kültürünün ve ulusal mutfağının en önemli parçalarındandır.

Letonya’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Letonya içki kültürü için Baltık-Alman gazeteci Garlieb Merkel, Letonyalılar (Die Letten) adlı kitabında içki kültürünün Letonya halkı için en önemli karakteristik özelliklerinden biri olduğu ileri sürmüştür. Garlieb Merkal; Letonyalılar adlı kitabında Letonya içki kültürü için; annelerin kendi votka bardaklarını emzirdikleri bebekleriyle alaycı bir biçimde paylaştıkları ve 13-14 yaşındaki erkek veya kız çocuklarının gözlerini kırpmadan votka içtikleri gibi çeşitli betimlemelerde bulunmaktadır.

Önemli bir Katolik rahip olan Nikodēms Rancāns, gazeteci Garlieb Merkel gibi Letonya Ulusal Kütüphanesi kataloğu kayıtlarına göre oldukça iddialı bir başlık olan “İçki Letonyalılar’ın Talihsizliğidir” adlı eserinde alkollü içecek tüketiminin Letonyalılar için çok önemli olduğu ve hayatları üzerinde suç işlemelerine neden olacak kadar büyük bir etkisinin olduğu vurgusunu yapmaktadır. Letonya halkı 50 yıllık Sovyet işgali boyunca yalnızca şarabı ustaca üretmek ve tüketmekle kalmamış aynı zamanda BF (halk içinde Boris Fyodoroviç) olarak adlandırılan teknik bir maddeyi geliştirmeyi de öğrenmişlerdir. Letonyalılar’ın 1918 yılında bağımsızlıklarını elde ettikten sonra da tüm tarihleri boyunca olduğu gibi alkol tüketmeye devam ettikleri bilinmektedir.

2021 yılında ise Letonya Cumhuriyeti yerel bağımlılık uzmanı Jānis Strazdiņš, Letonya halkı ile yaptığı çalışmalar sonucunda alkolizmin yıllar içinde nesiller boyu aktarıldığını ve kalıtsal olduğunu açıklamıştır. Günümüzde Letonya içki kültürü, Letonya halkının yapısında alkol tüketme durumunun gündelik hayatta tıpkı su içmek gibi doğal ve olağan bir durum olduğu belirtilmelidir. Letonya'da alkol tüketimi her yıl giderek artmaktadır ve genellikle Letonyalıların alkol tüketimi için Letonya’da kültürel bir özellik haline gelmiştir ve bunun için 50 yıl süren Sovyet işgali neden gösterilmektedir.

Letonya’da sokakta, parkta, toplu taşıma araçlarında veya topluma açık herhangi bir alanda alkol tüketmek yasaktır. 18 yaşından küçüklerin gece kulüplerine girmeleri veya alkol tüketmeleri de devlet tarafından yasaklanmıştır.

Letonya’da bir restoranda ve barda yemek yenildiğinde veya içki içildiğinde bahşiş bırakmanın zorunlu olmamasıyla beraber olumlu bir davranış olarak karşılandığı ifade edilmektedir.

En Ünlü Letonya İçkileri Nelerdir?

En ünlü Letonya içkileri listesi aşağıda verilmiştir.

  • Mežezers
  • Letonya Votkası
  • Riga Black Balsam
  • Allažu Kimelis
  • Rižskij Samogon
  • Aldaris Luxus
  • Bauskas Gaisais
  • Kimenu Degvins
  • Bira

Letonya içecekleri dünya çapında bilinmekte ve tüketilmektedir. En ünlü Letonya içkileri arasında Mežezers veya Riga Black Balsam gibi içkiler yer alırken domates votkası veya bitkisel tentürler gibi dünya çapında pek bilinmeyen yerli ve orjinal içkiler de bulunmaktadır.

Letonya İçecek Ücretleri Nasıldır?

Letonya içecek ücretleri aşağıda verilmiştir.

İçecekRestoran Fiyatı
Yerli bira (0.5 lt)2.5 €
İthal bira (0.33 lt)2.5 €
Cappuccino (orta boy)2.30 €
Kola / Pepsi (0.33 lt)1.18 €
Su (0.33 lt)0.89 €
İçecekMarket Fiyatı
Yerli bira (0.5 lt)1.19 €
İthal bira (0.33 lt)1.39 €
Bir şişe şarap (orta sınıf)6.95 €
Su (1.5 lt)0.63 €

Mežezers Nedir, Nasıl Üretilir?

Letonya`da alkolsüz ve geleneksel içecekler denemek isteyenler için Mežezers en iyi seçeneklerden biri olarak gösterilmektedir. Mežezers ile Letonya’ya ait geleneksel sofralarda karşılaşılabilmektedir. Mežezers, süpermarketlerden ve içecek satan diğer marketlerden satın alınabilmektedir.

Mežezers, Letonya’da özellikle kaliteli içeceklerin sunulduğu bar ve restoranlar gibi mekanlarda bulunmaktadır. Letonya’daki en popüler ve en lezzetli Mežezers ayvadan yapılmaktadır. Mežezers aynı zamanda bir miktar ravent ile pembe renge sahip Rose adlı başka ilave içeceklerle de servis edilmektedir.

Letonya Votkası Nedir, Nasıl Üretilir?

Votkayı sıkça tüketen Letonyalılar ülke içindeki davetlerde özellikle Letonya votkası tercih etmektedir. Letonya votkasını yanı sıra restoranlarda, barlarda ve otellerde her türlü votka sunulmaktadır ancak en yaygın olanı Letonya votkasıdır.

Letonya gibi soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde tahıllar, üzümlerden daha iyi yetiştiği Letonya dünyanın en iyi votka markaları üreticilerinden biridir. Letonya votkası, Ruslar da dahil olmak üzere Avrupa’daki birçok kültüre ilham kaynağı olmuştur.

Riga Black Balsam Nedir, Nasıl Yapılır?

Letonya`da sıkça tüketilen içkiler arasında simsiyah görüntüsüyle farklı bir görünüme sahip olan ve %45 oranında alkol içeren Riga Black Balsam vardır. Riga Black Balsam içeceğinin yapımında geleneksel olarak kullanılan doğal malzemeler bal ve karameldir. Riga Black Balsam, meyve sularından yapılan siyah bir içecektir, lezzeti ve damakta iz bırakan aroması sayesinde Letonya’nın her yerinde büyük ilgi görmektedir.

Riga Black Balsam’ın lezzetini iyileştirmek amacıyla sıklıkla kediotu, pelin otu, karabiber ve zencefil gibi kökler ve otlar kullanıldığı için aynı anda birçok lezzeti denemek isteyen kişilerin içmesi önerilmektedir.

Riga Black Balsam schnapps, akvavit veya votka ile karıştırılarak da tüketilebilmektedir. Riga Black Balsam’ı çay, kahve veya siyah frenk üzümü suyu ile birlikte veya sodalı su ile karıştırılmış biçimde tüketmek de oldukça yaygındır.

Riga Black Balsam, bitkisel ve acı aromasıyla sade bir şekilde denenebilmekle beraber hemen hemen her barda veya restoranda kolaylıkla bulunabilen sıcak siyah frenk üzümü veya elma suyuyla birlikte bir kokteyl halinde içilebilmektedir. Riga Black Balsam Letonya’da yüzyıllardır süregelen geleneksel bir ilaç olarak da kullanılmaktadır ve 100’den fazla uluslararası ödül kazandığı bilinmektedir.

Allažu Kimelis Nedir, Nasıl Üretilir?

Allažu Kimelis, Letonya’da sıklıkla tüketilen bir içki türüdür. %40 alkol oranına sahip Allažu Kimelis, ortaçağda düzenlenen bir reçeteye göre hazırlanmaktadır. Allažu Kimelis`i, ilk üreten ailenin eski Riga bölgesindeki tüccar evi (Mentzendorff’s House, Grēcinieku 18) ziyaret edilebilmektedir.

Allažu Kimelis, İskandinav içkilerine benzer şekilde belirgin kimyon tohumu aromasına sahip içkidir. Letonyalılar kendi içkilerini kendi üretiikleri için Allažu Kimelis; kırsal kesimde, özellikle de Latgale’nin doğu bölgesinde popülerdir ancak Riga’daki herhangi bir Latvijas Balzams mağazasından satın alınabilmektedir. Allažu Kimelis, Letonya’da yapılan düğünlerde ve büyük kutlamalarda en çok tercih edilen alkollü içeceklerden biridir.

Rižskij Samogon Nedir, Nasıl Üretilir?

Rižskij Samogon, Eski Riga’da tüketilen ve %43 alkol oranına sahip bal bazlı bir içkidir. Rižskij Samogon, bakır kaplarda fermantasyon ve çift damıtma işlemi yapıldıktan sonra Letonya orman yosunu ve aktif karbondan süzülerek üretilmektedir. Rižskij Samogon, genellikle 2 litrelik şişelerde özel günler, düğünlerde servis edilmekte ve turistler için hediye olarak satılmaktadır.

Rižskij Samogon, ulusal ve 2018 yılında Moskova’da düzenlenen uluslararası düzeyde organize edilen Yılın En İyi Lezzetli ödülünü altın madalya ile almaya hak kazanmıştır.

Rižskij Samogon, genellikle 2 litrelik şişelerde özel günler, düğünler ve diğer kutlamalarda Letonya’nın geleneksel yemekleri ile birlikte servis edilmekte ve turistler için hediye olarak satılmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: