Letonya Mimarisi

Letonya Mimarisi Nasıldır, Letonya'nın Ünlü Mimari Eserleri Nelerdir?

Letonya’nın her köşesi 8 asırlık Letonya mimari tarihi ve mimari çeşitliliğiyle süslenmiş durumdadır. Letonya mimarisi geleneksel ahşap geniş aile evlerinden dünyaca ünlü bir “cam dağı” olan Letonya Milli Kütüphanesi’ne kadar evrilerek gelmiştir. Letonya sokaklarındaki mimari eserler günümüzde Letonya’nın geçmişini ve mimari evrimini yansıtmaktadır.

Letonya mimarisi Letonya’nın geniş ve zengin ormanlarının da etkisiyle ahşap ev ağırlıklı olmuştur. Diğer ülke vatandaşlarının Letonya’ya gelip duvarcılığı yaymasına kadar olan süreçte Letonya’nın çiftlik evlerinden kalelerine kadar hepsi tamamen ahşaptan yapılmıştır.

Letonya mimarisi ahşap mimariden beton mimarisine evrimini tamamladıktan sonra 19. yüzyıl başlarında Letonya’da ‘neoklasik mimari’ eserleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Letonya’da 18. yüzyıldan sonra ortaya çıkan endüstrilerden doğan yeni yerleşim alanları neoklasik mimari etkisiyle inşaa edilmiş estetik evlerle çevrilidir.

Letonya’da 20. yüzyılda savaş öncesi refah hakim olmuştur, bu refah döneminde Vecrīga(Old Riga ve Old Town olarak da bilinir) çevresinde oluşan yerleşim alanlarında Art-Nouveau ve Jugendstil mimarisine ait yapılar sıkça görülmektedir. Letonya’da savaş öncesi dönemde dönemin sanayiciler ve bürokratlar gibi önde gelen insanları sadece yaptıkları işlerde değil yaptırdıkları binalarda da yarışmışlardır. Savaş öncesi dönemde Letonya’da Art-Nouveau ve Jugendstil izleri taşıyan binalar Letonya’da mimarinin hızla gelişmesini ve günümüzde turistik olarak ziyaret edilen estetik mahallelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Letonya Mimarisinin Tarihi Nasıldır?

Letonya Mimarisi 8 asırlık bir tarihe sahiptir. Geleneksel Letonya mimarisi ahşap üzerine kurulmuş ve daha sonra tarihi gelişmelerle evrimleşerek mimari akımlardan etkilenmiştir. Letonya’ya hristiyanlığı yaymak için gelen Almanlar Letonya’da ilk şehirleri kurmuş ve Letonya mimarisine tuğlayı katmıştır.

Letonya’da günümüzde bulunan tarihi ve mimari yapılar Letonya tarihindeki ve Letonya’da yaşanan kültürel değişimlere ışık tutmaktadır. Almanların Letonya’da kurduğu ilk şehirler ve inşaa ettiği batı-avrupa stili binalardan sonra Letonya mimarisi yeni bir çağa geçmiştir. Letonya mimarisi birçok farklı mimari akımın etkisine girmiş ve bu yönüyle mimari çeşitliliği en yüksek ülkelerden biri haline gelmiştir. Letonya’ya geç gelen tuğlanın etkisiyle sonradan kurulan şehirler ve yerleşim alanları daha gelişmiş ve estetik mimari yapılarla doldurulmuştur. Letonya sokaklarında mimari akımların etkisini görmek mümkündür.

Letonya Mimarisinde Etkili olan Akımlar Nelerdir?

Letonya mimarisi ahşap mimari döneminden sonra gelen tuğla yapılar ve rönesans gibi tarihi olayların da etkisiyle Avrupa’da yaşanan mimari reform ve akımları takip etmiştir. Letonya mimarisi geleneksel ahşap Letonya evlerinin yanı sıra, birçok edebi akım yeni oluşan yerleşim yerlerindeki binaları etkisi altına almıştır. Letonya 13. yüzyılda Almanlar tarafından inşa edilmiş ve günümüzde hala Letonya’nın en ünlü mimari örnekleri arasında gösterilen eserlerde hala Alman etkisi görülmektedir.

Letonya’da görülen mimari akımlar aşağıda listelenmiştir.

  • Gotik mimari
  • Barok mimari
  • Rönesans mimarisi
  • Art-Nouveau mimari
  • Neoklasik mimari
  • Sovyet modernizmi mimarisi
  • Tarihselci(Historicist) mimari

Letonya’da Ziyaret Edilmesi Gereken Mimari Yapılar Nelerdir?

Letonya mimari çeşitliliği ve tarihi yansıtan mimari yapılarıyla mimari meraklılarının gezi listelerinde ilk sıralarda yer almaktadır. Letonya’da ziyaret edilmesi gereken mimarı yapıların en sık bulunduğu şehir ise Riga şehridir.

Letonya’da ziyaret edilmesi gereken mimari yapılar aşağıda listelenmiştir.

  • House of Black Heads: House of Black Heads Letonya’nın en ünlü mimari yapılarından birisidir. Riga’da 14. yüzyıl sonlarında günümüzde mecvut olan tüccar loncası ile birlikte kurulan ‘Black Heads Brotherhood’ tüccar loncasının genç tüccarlardan oluşan üyeleri tarafından yaptırılan bu yapı eskiden krallar, soylular ve toplumun diğer onurlu üyelerine ev sahipliği yaparken günümüzde konser, gala, toplu davet ve diplomatik toplantılar gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
    House of Black Heads
    House of Black Heads
  • Panaroma Riga: Panaroma Riga Letonya Bilim Akademisinin gözlem kulesidir. Riga kentinde bulunan 65 metre yüksekliğindeki bu kule tüm kentin görülebildiği 360 derecelik bir görüş açısına sahiptir. Kulenin cam muhafazaları görüşe engel olmamaktadır ve kulenin tepesi grupların toplu olarak ziyaret etmesi için yeterli genişliğe sahiptir.
    Panaroma Riga
    Panaroma Riga
  • Alberta İela Sokağı: Alberta İela sokağı 1901 yılında Riga şehrinde oluşturulmuştur. Alberta İela sokağı 255 metre uzunluğundadır ve Art-Nouveau mimari akımına ait yapılarla çevrilidir. Turistler tarafından ziyaret edilen en popüler noktalardan biri olan Alberta İela sokağı içinde barındırdığı ünlü Art-nouveau mimari eserleri ile estetik bir yapıya ve tarihi bir ambiansa sahiptir.
    Alberta İela Sokağı
    Alberta İela Sokağı
  • Zeimuls: Letonya’da modern mimari örneklerinden biri olarak gösterilen Zeimuls Letonya’da mimari meraklıları tarafından kesinlikle ziyaret edilmesi gereken modern mimari yapılarından biridir. Asimetrik yapısı ve köşeli yapısı ile kübizm akımı tablolarını andıran Zeimuls Letonya’nın en farklı mimari yapılarından biridir.
    Zeimuls
    Zeimuls
  • Bauska Kalesi: Bauska kalesi Musa nehri ve Nemele nehrinin birleştiği yarımada üzerinde bulunur. 15-16. yüzyıllarda inşaa edilen kale iki nehrin tam ortasındaki ada üzerinde bulunur ve görkemli görüntüsü ile Letonya’nın en ikonik yapılarından birisi olarak bilinmektedir.
    Bauska Kalesi
    Bauska Kalesi
  • Kemeri Orman Evi: Letonya Jurmala’da 1933 yılında Letonya milli mimari geleneklerine göre inşaa edilen Kemeri Orman Evi Letonya’da ulusal romantizm akımının en öne çıkan örneklerinden biridir. Ormanın içinde bulunan ahşap ev 2. dünya savaşı döneminde çocuklar için sanatoryum olarak kullanılmış ve “Forest House(Orman Evi)” adıyla 2.dünya savaşında Sovyetler Birliğinde sağlık sorunu yaşayan çocuklara ev sahipliği etmiştir.
    Kemeri Orman Evi
    Kemeri Orman Evi
  • Skede Manor: Skede Manor malikanesi ya da Skede Manor Müzesi olarak bilinen tarihi yapının mülkiyeti 14 . yüzyıldan beri çok farklı kişiler tarafından el değiştirmiş ve farklı amaçlar için kullanılmıştır.1925 yılından 1927 yılına kadar ilk okul olarak kullanılan malikane daha sonra 2.dünya savaşı sırasında Alman ordusu tarafından ordu hastanesi olarak kullanılmıştır. Şahit olduğu birçok tarihi olay ile Skede Manor Letonya tarihini en iyi yansıtan tarihi yapılardan biridir.
    Skede Manor
    Skede Manor

Letonya’da Kiralar Ne Kadardır?

Letonya’da ev kiraları diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça uygundur. 2021 yılında yapılan araştırmalara göre Letonya’da ev kiraları ortalama 350-400€ civarından başlamaktadır.

Letonya’da oda sayısına göre ortalama ev kiraları aşağıda listelenmiştir.

Şehir merkezinde 1 odalı daire310€
Şehir merkezi dışında 1 odalı daire200€
Şehir merkezinde 2 odalı daire510€
Şehir merkezi dışında 2 odalı daire300€
Şehir merkezinde 3 odalı daire600€
Şehir merkezi dışında 3 odalı daire350€

Letonya’da En Ucuz Kira Nerede?

Letonya’da kiraların ve yaşamın en ucuz olduğu şehirler en ucuzdan en pahalıya doğru Jekabpils, Ventspils, Valmiera, Rezekne ve Liepaja’dır.

Letonya’nın en ucuz 5 şehrinde 3 odalı bir dairenin ortalama kiraları aşağıdaki tabloda listelenmiştir.

Liepaja şehir merkezinde 3 odalı daire317€
Valmiera şehir merkezinde 3 odalı daire285€
Ventspils şehir merkezinde 3 odalı daire283€
Rezekne şehir merkezinde 3 odalı daire180€
Jekabpils şehir merkezinde 3 odalı daire160€

Letonya’da Ev Fiytları Ne Kadar?

2021 yılında Letonya’da ortalama bir evin fiyatı 250.000€ ile 350.000€ arasında değişmektedir. Letonya’nın en pahalı şehri olan Riga’da ortalama ev fiyatları 320.000€’dan başlamaktadır.

Başkent Riga kiralık ve satılık ev fiyatları bakımından en pahalı Riha şehri iken en düşük Letonya ev fiyatları Jurmala şehrinde bulunmaktadır.

Letonya’nın Öne Çıkan Mimarları ve Mimar Ofisleri Hangileridir?

Letonya öne çıkan mimari yapıları ve mimarları ile mimari meraklılarının ilgilerini çeken bir ülkedir.

Letonya’da öne çıkan mimarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Evija Grisane
  • Marite Sprudzane
  • Tatjana Andrejeva

Letonya’nın öne çıkan mimar ofisleri aşağıda listelenmiştir.

  • DAESCI Design Studio
  • DM design company
  • GAISS
  • Mint Furniture
  • EC VISUALS
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: