Libya Seyahat Rehberi: Libya'ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Libya veya resmi adı ile Libya Devleti'ne seyahat etmeden önce bilinmesi gereken temel bilgiler aşağıdaki başlıklarda verilmiştir.
Libya’nın Nüfusu Kaçtır?
Worldometers verilerine göre Libya nüfusu 2023 yılında 7,122,000 kişiden oluşmaktadır. Bu nüfus ile Libya Afrika ülekeleri arasında en fazla nüfusa sahip olan 35. ülkedir.
Libya başkenti Trablus’un nüfusu ise 1 milyon 151 bin civarındadır.
Libya Nerededir?
Libya; kuzeyinde Akdeniz, güneyinde Çad, güneydoğusunda Sudan, doğusunda Mısır, güneybatısında Nijer, batısında Cezayir ve kuzeybatısında Tunus yer alan ve Kuzey Afrika'da bulunan bir ülkedir.
Libya Hangi Zaman Dilimindedir?
Libya UTC+02:00 zaman diliminde yer almaktadır. Libya ile Türkiye saat farkı 1 saat olup Libya, Türkiye’den 1 saat geridedir.
Libya'nın İklimi Nasıldır?
Libya iklimi çoğunlukla aşırı derecede kuru ve doğası gereği çöl iklimine benzerdir. Ancak Libya’da kuzey bölgeleri daha ılıman bir Akdeniz iklimine sahiptir.
Libya’da kıyı kesimi serin, yağışlı bir kış mevsimi ve sıcak ve kuru bir yaz ile karakterizedir. Bingazi ve Trablus’ta en sıcak aylar temmuz ve ağustos iken en soğuk aylar ocak ve şubat olmaktadır.
Libya'ya Gitmek İçin En Uygun Mevsim Hangisidir?
Libya'yı ziyaret etmek için uygun zaman ekim ayıdır. Libya’ya ekim ayında seyahat etmeniz halinde uçuş ve konaklama maliyetleri de en yoğun tatil dönemlerinden daha düşüktür.
Libya Coğrafyası Nasıldır?
Libya 1.759.540 kilometrekarelik bir alana yayılır ve bu da onu dünyanın en büyük 16. ülkesi yapmaktadır. Libya, 19° ve 34°K enlemleri ile 9° ve 26°D boylamları arasında yer alır. 1.770 kilometre ile Libya'nın kıyı şeridi, Akdeniz'i çevreleyen herhangi bir Afrika ülkesinin en uzunudur. Akdeniz'in Libya'nın kuzeyindeki kısmına genellikle Libya Denizi denir.
Akdeniz kıyıları ve Sahra Çölü, Libya coğrafyasının en belirgin doğal özellikleridir. Tibesti Dağları’nın 2.200 metrenin üzerine çıktığı Çad sınırına yakın, büyük ölçüde boş güney çölü dışında birkaç yayla vardır, ancak sıradağlar yoktur. Nispeten dar bir kıyı şeridi ve hemen güneyindeki yayla bozkırları Libya’nın en verimli tarım bölgeleridir.
Libya Tarihindeki En Önemli Olaylar
Libya tarihindeki en önemli olaylar aşağıda listelenmiştir.
- 1911-12: İtalya, Libya'yı Osmanlılardan almış ve Omar al-Mukhtar, İtalyan yönetimine karşı 20 yıllık bir isyana başlamıştır.
- 1951: Libya, Kral İdris el-Sanusi yönetiminde bağımsız olmuştur.
- 1956: Libya, iki Amerikan petrol şirketine yaklaşık 14 milyon dönümlük bir imtiyaz vermiştir.
- 1969: Kral İdris, çoğu ekonomik faaliyeti millileştirerek devlet sosyalizmini başlatan Albay Muammer Kaddafi liderliğindeki askeri darbeyle tahttan indirilmiştir.
- 1973: Libya güçleri Çad'ın kuzeyindeki Aozou Şeridi'ni işgal etmiştir.
- 1980: Libya birlikleri kuzey Çad'daki iç savaşa müdahale etmiştir.
- 1981: ABD, Libya'nın kendi karasuyu olduğu iddia edilen Sirte Körfezi üzerinde kendi savaş uçaklarına meydan okuyan iki Libya uçağını düşürmüştür.
- 1986: ABD, Trablus ve Bingazi'nin yerleşim bölgelerini bombalayarak 101 kişiyi ve Kaddafi'nin evini bombalayarak evlatlık kızını öldürmüştür.
- 1988: İddiaya göre Libyalı ajanlar tarafından İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde bir uçak havaya uçurulmuştur.
- 1989: Libya, Cezayir, Fas, Moritanya ve Tunus, Arap Mağrip Birliği'ni oluşturmuştur.
- 1995: Kaddafi, Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasındaki Oslo anlaşmalarını protesto etmek için yaklaşık 30.000 Filistinliyi sınır dışı etmiştir.
- 2006: ABD, Libya ile tam diplomatik bağlarını yeniden kurduğunu açıklamıştır.
- 2011: Kaddafi karşıtı isyanlar başlamıştır.
- 2011: Kaddafi yakalanıp öldürülmüştür.
- 2014: Genel Ulusal Kongre'nin görev süresi sona erdikten sonra dağılmayı reddetmesine yanıt olarak protestolar patlak vermiştir.
- 2014: BM personeli çekilmiş, elçilikler kapatılmış, güvenlik durumu kötüleşirken yabancılar tahliye edilmiştir. Trablus Uluslararası Havaalanı, çatışmalarda büyük ölçüde yok edilmiştir.
- 2021: Abdul Hamid Dbeibeh, Trablus'ta BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başbakanlığını devralmıştır.
Libya'nın En Büyük Şehirleri Hangileridir?
Libya’nın en büyük şehirleri aşağıda verilmiştir.
- Trablus
- Bingazi
- Ajdabiya
- Misrata
- Tarhuna
- Al Khums
- Zawiya
- Al Ajaylat
- Sabha
- Sirte
Libya'nın Ana Dili Nedir?
Libya'nın resmi dili standart Arapça olup nüfusun çoğu belirgin şekilde Libya Arapçası, aynı zamanda Mısır Arapçası ve Tunus Arapçası konuşur. Libya'da çoğu Trablus, Bingazi ve Misrata gibi şehirlerde yaşayan Kuloughli etnik kökenine mensup azınlık bir Türkçe konuşmacı bulunabilir. İngilizce, iş ve ekonomik amaçlı önemli bir yabancı dildir ve Libya’da genç kuşak tarafından da konuşulmaktadır.
Libya'da Yaygın Olarak İnanılan Din Nedir?
Libya, ağırlıklı olarak İslam ülkesidir ve nüfusunun %97'si Sünni Müslümandır.
Libya'da Görülmesi Gereken Yerler
Libya’da görülmesi gereken yerler aşağıda listelenmiştir.
- Trablus
- Leptis Magna
- Benghazi
- Cyrene
- Ghadames
- Ghat
- Sabratha
- Sirte
- Tobruk
- Misrata
- Waw an Namus
- Msallata
- Al Jawf
- Waddan
- Sabha
Libya'nın Nesi Meşhurdur?
Libya’nın meşhur olduğu şeyler aşağıda verilmiştir.
- Cyrene
- Leptis Magna
- Villa Silene
- Sabratha
- Trablus
- Sahara Çölü
- Ghadames
- Akdeniz kıyısı
Türkiye'den Libya'ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Libya’ya Sabiha Gökçen Havaalanı ve Atatürk Havalimanı’ndan direkt uçuşlar bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de İzmir’den Misrata’ya gemi yolculuğu da bulunmaktadır.
Libya'ya seyahat edecekseniz, pasaport türü ve yaşa bağlı olarak getirilen vize muafiyetlerini dikkate alarak seyahat öncesinde Türkiye'deki Libya dış temsilciliklerine Libya vize başvurusu yapmanız gerekir.
2023'te Libya'ya Gitmek Güvenli Midir?
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, zorunlu seyahatler haricinde Libya'ya gidilmemesi gerektiğini belirtmiştir.
Libya’da halihazırda devam eden terörist saldırıları ve silahlı çatışmalar vuku bulmaktadır. Çoğu Batı ülkesinin Libya’da bir konsolosluğu bulunmamakta olup eğer Libya’ya zorunlu bir seyahat gerçekleştirmeniz gerekiyor ise dış temsilcilik ile bağlantı kurun ve güvenliğinizin sağlandığından emin olun.
Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.