Libya'da Yaşam

2023'te Libya'da Yaşam Şartları

Libya, Kuzey Afrika'da Mağrip bölgesinde bir ülkedir. Libya, yaklaşık 700.000 mil karelik alanı ile Afrika ve Arap dünyasının dördüncü, dünyanın ise 16. büyük ülkesidir. En büyük şehir ve başkent olan Trablus, Libya'nın batısında yer alır ve Libya'nın yedi milyonluk nüfusunun üç milyondan fazlasını barındırır.

Libya; Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi, Afrika Birliği, Arap Birliği, İİT ve OPEC üyesidir. Resmi dini İslam olan Libya’da nüfusun %96,6'sı Sünni Müslümanlardan oluşmaktadır. Libya'nın resmi dili Arapçadır. Yerel Libya Arapçası en çok konuşulan dildir ve Libya nüfusunun çoğunluğu Araptır.

Libya'nın yaşam standartları ve Libya'daki yaşam koşulları hakkında detaylı bilgi yazının devamında verilmiştir.

Libya'da Yaşam Standartları

Libya'daki yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik programlar uygulanmaktadır. Ulusal Mutabakat Hükümeti, BM'nin desteğiyle Libya için İstikrar Tesisi'ni başlatmıştır ve program aracılığıyla okullara ve devlet dairelerine ambulans, çöp kamyonu, güneş paneli ve bilgisayar gibi malzemeler ulaştırılmaktadır. Program, ayrıca hasarlı altyapının onarılmasına ve Libya genelinde milyonlarca kişiye eğitim sağlanmasına yardımcı olur.

Libya, 48.363 milyar varil olarak tahmin edilen Afrika'daki en büyük ve dünyanın en büyük dokuzuncu petrol rezervine sahiptir. Petrol ve doğal gaz, Libya’da GSYİH'nın yaklaşık yüzde 60'ını ve ihracat gelirlerinin yüzde 82'sini oluşturur.

Libya’da yaşam beklentisi yüksektir, 20. yüzyılın ortalarından bu yana ortalama yaşam süresi önemli ölçüde iyileşmiştir. Libya nüfusunun karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri sağlık hizmetlerine erişimdir. Son çatışmaların bir sonucu olarak, Libya hastanelerinin yalnızca dördü yüksek kapasite ile çalışmaktadır ve ülkenin birinci basamak sağlık tesislerinin yüzde 20'sinden fazlası kapalıdır.

Libya Güvenli Bir Ülke Midir?

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Libya’da yabancılara yönelik silahlı saldırı ve adam kaçırma vakalarında son dönemde artış yaşandığı belirtilmiş ve zorunlu seyahatler dışında Libya'ya gidilmemesi gerektiği aktarılmıştır.

Başkent Trablus dışında kalan bölgelere ve özellikle de ülkenin güney kesimlerine mecbur kalmadıkça seyahat etmekten imtina edilmelidir.

Libya'da şiddetli aşırılık yanlısı faaliyetler yüksektir. Teröristler Libya’da turistik yerleri, otelleri, ulaşım merkezlerini, pazarları/alışveriş merkezlerini ve devlet tesislerini hedef alarak çok az uyarıda bulunarak veya hiç uyarı vermeden saldırabilir.

2023'te Libya Yaşam Masrafları

2023’te Libya’da tek kişinin aylık ortalama yaşam masrafı 1,789 LYD (7,081 TL) iken 4 kişilik bir ailenin ortalama aylık masrafı 6,446 LYD (25,507 TL)’dir.

Libya'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Libya'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?
Libya'da Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Libya’da şehir merkezinde 1-3 yatak odalı apartman dairelerinin kirası 858-1,875 LYD arasındayken şehir merkezinde 1-3 yatak odalı apartman dairelerinin kirası 541-1,084 arasındadır. Libya’da ev satın almak için şehir merkezindeki evlere metrekare başına 4,350 LYD ve şehir merkezi dışındaki evlere metrekare başına 1,814 LYD ödenir.

Libya'da Market Fiyatları Ne Kadardır?

Libya'da Market Fiyatları Ne Kadardır?
Libya'da Market Fiyatları Ne Kadardır?

Libya’da market fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 litre süt, 4.40 LYD
  • 500 gram beyaz ekmek, 1.65 LYD
  • 12’li yumurta, 6.62 LYD
  • 1 kg pirinç, 4.53 LYD
  • 1 kg dana eti, 39.59 LYD
  • 1 kg tavuk fileto, 14.90 LYD
  • 1 kg portakal, 4.10 LYD
  • 1 kg elma, 8.29 LYD
  • 1 kg soğan, 2.84 LYD
  • 1 kg peynir, 28.06 LYD
  • 1 kg domates, 2.81 LYD
  • 1 kg patates, 3.07 LYD
  • 1 kg muz, 5.50 LYD
  • Marul, 2.86 LYD
  • 1,5 litre su, 1.23 LYD
  • 0,33 litre bira, 3.89 LYD
  • Bir paket sigara (Marlboro), 12.00 LYD

Libya'nın Eğitim Sistemi

Libya'nın Eğitim Sistemi
Libya'nın Eğitim Sistemi

Libya'da okul eğitiminin ilk 9 yılı zorunlu ve ücretsizdir. Libya’da zorunlu eğitimin ilk 6 yılı ilkokulda, son 3 yılı ortaokulda gerçekleşir ve zorunlu eğitim tamamlandıktan sonra öğrencilerin iş bulma veya ortaokula devam etme seçeneklerine sahip olduğu bir temel eğitim sertifikası verilebilir. 9 yıllık temel eğitimini tamamlamayan öğrenciler için mesleki eğitim programları mevcuttur.

Libya'da yükseköğrenim hem genel hem de uzmanlaşmış üniversiteler ve teknik okullar, yüksek enstitüler ve öğretmen yetiştirme kolejleri tarafından sağlanmaktadır. En eskisi 1955'te kurulan Libya Üniversitesi olmak üzere Libya’da toplam 8 üniversite vardır.

Libya'daki eğitim kurumlarında eğitim almak isteyen yabancıların Libya öğrenci vizesi alması gerekmektedir.

Libya'da Çalışma Koşulları

Libya'da Çalışma Koşulları
Libya'da Çalışma Koşulları

Libya’da hükümet tarafından oluşturulan Ulusal Sendikalar Federasyonu, tek yasal işçi örgütüdür. Libya’da hükümetin tüm iş sözleşmelerini onaylaması gerektiğinden toplu pazarlığa izin verilmez. Asgari çalışma yaşının 18 olduğu Libya’da azami çalışma süresi haftada 48 saattir. Libya'da mevcut asgari ücret 2023 yılında aylık 450 LYD'dir.

Libya veya resmi adıyla Libya Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti'nde çalışmak isteyen kişilerin Libya çalışma vizesi alması gerekmektedir.

Libya'nın Sağlık Sistemi

Libya'nın Sağlık Sistemi
Libya'nın Sağlık Sistemi

Libya Sağlık Bakanlığı raporu Libya’da 96 hastane, 25 ihtisas birimi, 1355 temel sağlık merkezi, 37 poliklinik ve 17 karantina birimi ve Şubat 2009'da 10230 doktor bulunduğunu ve bunların %84'ünün devlete bağlı olduğunu belirtmiştir. Libya makamları, 2011'e kadar geçen otuz yıl içinde sağlık hizmetlerine yatırım yapmış olsa da ülkede bazı önemli zorluklar devam etmiştir.

2011 çatışmasının başlangıcından bu yana, Libya sağlık sistemi olumsuz etkilenmektedir. Libya’da sağlık sisteminin yetersizliği, ciddi tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık personelinin kaybı gibi birçok faktör sağlık sektörüne ciddi zorluklar getirmektedir. Libya, temel olarak güvenlik eksikliği ve kesintiye uğrayan malzeme dağıtımından kaynaklanan ciddi ilaç, tıbbi malzeme ve aşı kıtlığıyla karşı karşıyadır.

Libya'da Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Libya’da yaşamanın avantajları arasında yaşam maliyetinin uygun olması, ülkenin tüm yıl sıcak olması, hava kalitesi, ülkenin fazla kalabalık olmaması ve eğitimin nispeten iyi olması sayılabilmektedir.

Libya’da yaşamanın dezavantajları arasında Libya’nın güvenli bir ülke olmaması, ülkede ifade özgürlüğünün bulunmaması, yazın fazla sıcak olması, iş kurmanın zor olması, trafiğin tehlikeli olması, sağlık sisteminin kötü olması ve İngilizcenin az konuşulması yer almaktadır.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: