Birleşik Arap Emirlikleri Başkenti Abu Dhabi

Birleşik Arap Emirlikleri Başkenti Abu Dhabi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Abu Dhabi Emirliği’nin başkenti olup Basra Körfezi’nde bir adada yer almaktadır. Dubai’den sonra BAE sınırlarındaki ikinci en büyük şehirdir ve 2021 nüfus sayımına göre Abu Dhabi sınırlarında 1.539.930 kişi yaşamaktadır. Abu Dhabi, yatırım otoritelerinin merkezi şehri olarak dünyadaki 5. hükümet fonuna sahiptir.

Abu Dhabi Nerededir?

Abu Dhabi, Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda ve Basra Körfezi’nde bulunan bir ada şehridir; ancak şehrin bazı banliyöleri anakarada bulunmakta ve Abu Dhabi’den bu banliyölere köprüler aracılığıyla ulaşılabilmektedir.

Abu Dhabi’nin komşularından Ar Ruways ile arasında 230 km, Qütuf ile 233 km, Al Ayn ile 171 km, Dubai ile arasında ise 139 km mesafe bulunmaktadır.

Abu Dhabi’nin konumunun gösterildiği harita görseli aşağıya eklenmiştir.

Abu Dhabi Nerededir?
Abu Dhabi Nerededir?

Abu Dhabi'nin Nüfusu Kaçtır?

Abu Dhabi’nin nüfusu 2022 yılında worldpopulationreview.com verilerine göre 1.539.830’dur.

Abu Dhabi'de Hangi Dil Konuşulur?

Abu Dhabi’de Arapça konuşulmaktadır. Abu Dhabi nüfusunun ağırlıklı olarak Arapça konuşmasına rağmen, çok kültürlü bir şehir olarak Abu Dhabi’de başka dillerin konuşulduğuna şahit olmak mümkündür. Hintçe, Urduca, Peştuca, Tamilce, Bengalce, Maalayalamca, Farsça ve İngilizce Abu Dhabi’de konuşulan diğer dillerdir. Abu Dhabi’de İngilizce konuşma oranı %75’dir.

Abu Dhabi'nin İklimi Nasıldır?

Abu Dhabi Köppen iklim sınıflandırmasına göre sıcak bir çöl iklimine sahiptir. Abu Dhabi’de yılın en soğuk ayı ortalama 24,1 °C ile ocak ve yılın en sıcak ayı ise ortalama 42,7 °C ile ağustos ayıdır.

Abu Dhabi'nin Tarihi Nasıldır?

Abu Dhabi tarihi Al Nahyan ailesinin Liwa Vahası’ndan Abu Dhabi adasına tatlı su kaynağına ulaşmak sebebiyle taşınması ile birlikte başlamıştır. 1971 yılında Abu Dhabi BAE’nin başkenti olmuştur.

1930’lu yıllara kadar bir ada şehri olan Abu Dhabi’nin en temel geçim kaynağı inci ticareti olmuştur. Britanya ve bölgedeki Arap devletleri arasında yapılan anlaşma ve 1947 yılında Britanya’nın Hindistan’dan çekilmek zorunda kalması, Britanya için yeni hakimiyet alanını Abu Dhabi haline getirmiştir ve böylece Britanya’nın Basra Körfezi’nde baskınlığı sağlanmıştır. İnci ticaretinin önemi, 1930’lu yılların sonunda azalmış ve inci ticareti yerini petrol ticaretine bırakmıştır. Petrol ticaretinin başlamasının temeli, Irak menşeli Petroleum Development Trucial Coast Ltd.ve Şeyh Shakbut bin Sultan Al Nahyan arasında yapılan petrol arama anlaşması olmuştur.

Abu Dhabi'de Yaşam Standartları Nasıldır?

Abu Dhabi'de Yaşam Standartları Nasıldır?
Abu Dhabi'de Yaşam Standartları Nasıldır?

Abu Dhabi yaşama elverişli şehirlerin başında yer almaktadır. Numbeo tarafından yapılan pahalılık endeksine göre Abu Dhabi, 436 Dünya şehri içinde 185. sırada yer almaktadır. Abu Dhabi’de yaşayan bir kişinin gelirinin %46’sı ev kirasına, %21’i market alışverişine, %11,3’ü restoranlara, %7’si hobilere, %6,5’i elektrik, su, internet gibi kamu hizmetlerine, %5,8’i ulaşıma ve %2’si de giyim alışverişlerine gitmektedir.

Numbeo sıralamasına göre Abu Dhabi, 338 şehir içinden dünyadaki en güvenli şehir olarak seçilmiştir.

Abu Dhabi'de Eğitim İmkanları Nasıldır?

Abu Dhabi’de çok sayıda uluslararası ve yerel özel eğitim kurumunun yanı sıra devlet okulları da bulunmaktadır. Abu Dhabi Eğitim Konseyi, BAE eğitim sistemi içinde bulunan okulların tamamının sorumluluğunu almaktadır.

Alışılan eğitim sistemine ek olarak, Abu Dhabi’de öğrencilere juijitsu eğitimi verilmesi dikkat çekmektedir. Jiujitsu, Birleşik Arap Emirlikleri eğitim sistemi içinde 9 ve 13 yaş arasındaki öğrencilere verilen bir ders olup, programda başarı gösteren öğrenciler okul sonrası desteklenmeye devam etmektedir.

Abu Dhabi, üniversiteyi yurt dışında okumak isteyenler için oldukça cazip bir şehir haline gelmiştir. Orta Asya’nın en güvenli şehri olması ve lokasyonu, çok kültürlü bir toplumsal yapısının olması, uluslararası arenada isim yapmış birçok Avrupa menşeli üniversitenin yanı sıra kaliteli eğitim veren yerel üniversitelerinin de bulunması ve ülkenin ekonomik refahı Abu Dhabi’de bulunan 15 üniversiteyi yabancı öğrenciler için cazip hale getirmektedir.

Teknik ve bilgi temelli eğitimlere önem veren Abu Dhabi’de yabancı dil okullarına da talep bir hayli fazladır. Başta Arapça ve İngilizce olmak üzere farklı diller için eğitimler de mevcuttur.

Abu Dhabi Üniversiteleri Hangileridir?

Abu Dhabi Üniversiteleri Hangileridir?
Abu Dhabi Üniversiteleri Hangileridir?

Abu Dhabi üniversiteleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Dünya İşletme Okulu-INSEAD
  • New York Üniversitesi
  • Masdar Bilim ve Teknoloji Enstitüsü
  • New York Teknoloji Enstitüsü
  • Yüksek Teknoloji Kolejleri
  • New York Film Akademisi
  • Paris-Sorbonne Üniversitesi
  • Abu Dhabi Üniversitesi
  • Khalifa Üniversitesi
  • Petrol Enstitüsü

Abu Dhabi Dil Okulları Hangileridir?

Abu Dhabi’de bulunan en popüler dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • Alliance Francaise
  • American Language Center
  • British Council
  • ELS Language Centers
  • English Plus Language Institute LLC
  • The Mother Tounge Center
  • Al Manar Scientific Institute
  • California Learning Center
  • Goethe Institute
  • Ibn Elnafis Language Institute
  • Intaleq Language Center LLC

Abu Dhabi'de İş Olanakları Nasıldır?

Abu Dhabi bünyesinde çok fazla göçmen çalışan topluluğu bulunduran Emirliklerden biridir. İçinde geleneksel yaşamdan izlerin yanı sıra modernlik de bulunduran Abu Dhabi’de iş hayatının ana dili İngilizcedir. Abu Dhabi’de yaşam maliyetleri yüksek olsa da paranın bir değerinin olması ve maaşların vergisiz olması Abu Dhabi’de çalışmakta olan kişinin yüksek standartlarda bir yaşam sürmesini sağlamaktadır.

Abu Dhabi’de popüler meslek alanları inşaat, finans, lojistik, teknoloji ve turizmdir.

Abu Dhabi'de Çalışma Koşulları Nasıldır?

Abu Dhabi’de çalışma koşulları haftada 6 gün, 48 saatlik çalışma süresi ile ortalama bir durumdadır. BAE’nin çalışan nüfusunun %70’inin yerel halk oluştursa da özel sektör çoğunlukla yabancı uyruklu kişilerin ezici çoğunluğu altındadır.

Abu Dhabi’de maaşlarda vergilendirme olmadığı gibi asgari ücret de uygulanmamaktadır;ı Abu Dhabi’de çalışan kişinin mutlaka yeterli ücrette maaş almasını destekleyen program ve kurumlar bulunmaktadır. 15 yaşından küçük çocuklar kesinlikle çalışamaz, ancak 15 ile 18 yaş arasındaki çocukların çalışabilmesi için özel bir düzenleme bulunmaktadır.

Abu Dhabi’de çalışan hiç kimse sendika kuramaz veya toplu greve katılamaz.

Abu Dhabi'de Yaşam Masrafları Nasıldır?

Abu Dhabi'de Yaşam Masrafları Nasıldır?
Abu Dhabi'de Yaşam Masrafları Nasıldır?

Abu Dhabi’de yaşam masraflarının kayda değer ağırlığını ev kirası kapsamaktadırr. Bir kişinin Abu Dhabi’de bir aylık yeme-içme, market, ulaşım, eğitim, hobi, alışveriş masrafları ortalama 3.026,12 BAE dirhemi tutmaktadır.

Abu Dhabi ve İstanbul arasındaki pahalılık durumu karşılaştırılmak istendiğinde, ev kirası olmaksızın sadece temel ihtiyaçların giderildiği bir çerçevede Abu Dhabi İstanbul’dan %79,25 daha pahalıdır. Sadece ev kirası giderleri karşılaştırıldığında, Abu Dhabi’nin %352,41 oran ile İstanbul’dan daha pahalı olduğu görülmektedir.

Abu Dhabi'de Ev Fiyatları Nasıldır?

Abu Dhabi’de ev fiyatları yaşam maliyetinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Kira fiyatları Abu Dhabi’de seçilen evin konumuna ve büyüklüğüne göre çeşitlilik göstermektedir.

Abu Dhabi’ye yaşamak amacıyla gelen kişi şehir merkezinde 1 odalı ev için 9.076,48, 3 odalı ev için 9.516 BAE dirhemi ve şehrin dışında 1 odalı ev için 6.211,50, 3 odalı ev için ise 7.307,10 ortalama BAE dirhemi ödeme yapmalıdır.

Abu Dhabi'de Market Masrafları Nasıldır?

Abu Dhabi’de bir kişinin aylık ortalama alışveriş masrafı temel ürünlerin temini baz alındığında 653 BAE dirhemi tutmaktadır. Abu Dhabi’de 1 litre süt 5,97, 500 gr beyaz ekmek 4,65, 1 kg pirinç 6,55, 12’li yumurta 10,49, 1 kg tavuk fileto 29,39, 1 kg sığır eti 42,53, 1,5 litre su ise 2,07 BAE dirhemi olarak ücretlendirilmektedir.

Abu Dhabi'de Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Abu Dhabi'de Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Abu Dhabi'de Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Abu Dhabi’de ulaşım otobüs, taksi veya özel araç ile gerçekleşmektedir. Eskiden beri taksi kullanımının yaygın olduğu Abu Dhabi’de 2008 yılı itibariyle yapılan bir düzenleme ile şehir içi otobüslerine rağbet artmıştır. Özel araç ile seyahat edenler için Abu Dhabi’de benzinin litresi 30 Mayıs 2022 yılı itibariyle 3,31 BAE dirhemidir.

Abu Dhabi’den Dubai’ye gitmek için metro, tramvay veya aktarmasız bir otobüs kullanmak mümkündür.

Abu Dhabi'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Abu Dhabi’de gezilecek popüler yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Şeyh Zayid Camii
  • Louvre Abu Dhabi Müzesi
  • Doğu Mangrovları
  • Saadiyat Adası
  • Ferrari Dünyası
  • Yas Adası
  • Warner Bros Dünyası
  • Çöl kumulları
  • Sir Bani Yas adasındaki doğal koruma alanı
  • Şahin Hastanesi
  • Yas Su Dünyası
  • Gözlem Güvertesi
  • Kasr Al-Hosnv
  • Miras Köyü

Louvre Abu Dabi Müzesi Nerededir?

Louvre Abu Dabi Müzesi Nerededir?
Louvre Abu Dabi Müzesi Nerededir?

Louvre Abu Dhabi Müzesi, Saadiyat Adası’nda bulunmaktadır. Arap Yarımadası’nın en büyük sanat müzesi olma özelliğiyle öne çıkmasının yanı sıra Louvre Müzesi, adını Fransa’da bulunan Louvre Müzesinden almıştır. 2007 yılında Fransa ile yapılan anlaşma çerçevesinde Louvre adı 2037 yılına kadar Abu Dhabi’deki eş müzede kullanılabilecektir.

Abu Dhabi Louvre Müzesi salı gününden pazar gününe kadar saat 10.00 ile 18.00 arasında açık olup, müzeye giriş ücreti 52 BAE dirhemidir. Louvre Müzesi’nin BAE’de gezilecek yerler listelerine eklenmesinin en büyük sebebi Leonardo da Vinci’nin La Belle Ferronniere eserinin, Vincent van Gogh’un otoportresinin, Jacques-Louis David’in Napoleon eserinin, Claude Monet’in Gare Saint-Lazare eserinin ve Edouard Manet’in Le Bohemien portrelerinin müzede görülebilmesidir.

Ferrari World Abu Dhabi Nerededir?

Ferrari World Abu Dhabi Nerededir?
Ferrari World Abu Dhabi Nerededir?

Ferrari World Abu Dhabi Yas Adası’nda bulunann bir tema parkıdır. 4 Kasım 2010 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlamış dünyadaki ilk Ferrari tema parkı özelliğine sahip olmasının yanı sıra dünyadaki en hızlı roller coaster Formula Rossa da Ferrari World’de yer almaktadır. Ferrari World içinde çeşitli temalar bulundururarak gelen ziyaretçilere keyifli saatler yaşatmakta ve çeşitli şovlar, alışveriş dükkanları, restoranlar ve Enzo Ferrari’yi anlatan bir sineması ile dikkat çekmektedir. Ferrari World, her yaştan kişinin Ferrari’yi bir kere de olsa kullanmalarına olanak tanımasının yanı sıra talep edene çeşitli eğitimler de vermektedir.

Mayıs ve haziran aylarında perşembeden salıya 12.00-20.00 ve çarşamba günü 10.00-20.00 arasında açık olan Ferrari World bilet maliyetleri çocuklar için 240, yetişkinler için 310 BAE dirhemidir. Abu Dhabi’den kendi aracıyla Ferrari Wolrd’e gitmek isteyen kişi, 25 dakikalık bir sürüş ile oraya ulaşabilmektedir; ancak B rotası otobüsleri Abu Dhabi’den ücretsiz olarak kalkmakta ve kişiyi Ferrari World’e ulaştırmaktadır.

Abu Dhabi'de Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?

Abu Dhabi'de Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?
Abu Dhabi'de Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?

Abu Dhabi’de yapılacak aktiviteler aşağıda listelenmiştir.

  • Şeyh Zayid Camii’ni ziyaret etmek
  • Abu Dhabi Louvre Müzesi’ndeki eserleri incelemek
  • Abu Dhabi’nin Doğu Mangrov’larında kayak yapmak
  • Saadiyat Adası’nın kumlu kumsalında keyif sürmek
  • Ferrari Dünyası’nda yarış yapmak
  • Tekne turu ile şehri dışarıdan görmek
  • Yas Adası’nda güneşlenmek
  • Warner Bros Dünyası’nı görmek
  • Yas Marina Pisti’nde yarışları izlemek veya bireysel egzersizler yapmak
  • Çöl gezintisi yapmak
  • Yas Adası Su Dünyası’nda serinlemek
  • Seyir güvertesine çıkmak

En Popüler Abu Dhabi Yaz Tatili Destinasyonları Hangileridir?

En Popüler Abu Dhabi Yaz Tatili Destinasyonları Hangileridir?
En Popüler Abu Dhabi Yaz Tatili Destinasyonları Hangileridir?

En popüler Abu Dhabi yaz tatili destinasyon listesi aşağıda verilmiştir.

  • Saadiyat Adası
  • Al Reem Adası
  • Al Raha
  • Abu Dhabi Korniş
  • Al Reef
  • Khalidiya
  • Al Maryah Adası
  • Yas Adası

Abu Dhabi'de Ne Yenir?

Abu Dhabi'de Ne Yenir?
Abu Dhabi'de Ne Yenir?

Abu Dhabi’ya ait geleneksel yiyecekler listelenmiştir.

  • Khuzi
  • Al Machboos
  • Al Harees
  • Shawarma
  • Stuffed Camel
  • Balaleet
  • Thereed
  • Luqaimat
  • Al Madrooba
  • Saloona
  • Khameer

Abu Dhabi yerel yemeklerinde bulunan baharat yoğunluğu sadece Abu Dhabi bölgesinde kalmamakla birlikte Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı genel olarak yemeklerinde zengin baharatlar kullanmaktadır.

Türkiye'den Abu Dhabi'ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Abu Dhabi’ye gitmek isteyen kişiler çoğunlukla uçak ile gitmektedir. İstanbul ve Abu Dhabi arası direkt uçuşlar ortalama 5 saat sürmektedir. Sharjah Havalimanı’na uçak ile gidip ilgili firmanıN shuttle otobüsleri ile 2,5 saatte Abu Dhabi’ye ulaşmak mümkündür.

Abu Dhabi’ye seyahat etmek için vizeye tabii olan kişiler, seyahat öncesinde mutlaka Abu Dhabi için vize almış olmalıdır.

Abu Dhabi'ye Gitmek için Vize Nasıl Alınır?

Abu Dhabi’ye gitmek için vize gerekliliği pasaport türüne göre değişmektedir ve vize alınması gerektiğinde turistik seyahatler için, online olarak kısa süreli vize başvurusunda bulunulabilmektedir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabii iken hizmet pasaportu, hususi pasaport veya diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle Abu Dhabi seyahatleri için vizeden muaftır.

E-vize başvuruları Abu Dhabi’de bir sponsor veya konaklanacak otelin yetkilileri tarafından, seyahat acenteleri ve akredite acenteler aracılığıyla yapılabilmektedir. Uzun süreli Abu Dhabi vizesi başvuru sahipleri Abu Dhabi’de bir sponsor vasıtasıyla ilgili makama başvurularak alınmaktadır.

Vizem.net Türkiye’den Abu Dhabi’ye gidecek kişilere vize başvuruları işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunan yüksek onay oranlı akredite acentedir.

Detaylı bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: