Çek Cumhuriyeti'ne Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa’da yer almaktadır ve Almanya, Polonya, Slovakya ve Avusturya ülkeleri ile komşudur. Çek Cumhuriyeti’nin nüfusu, 2021 yılı itibariyle, 10.702.498 olarak kaydedilmiştir.
Resmi adı Çek Cumhuriyeti, 2016 yılında ilan edildiği şekliyle kısa adı Çekya olan Çek Cumhuriyeti, çok partili anayasal cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir ve başkenti Prag’dır.
Çekya Cumhuriyeti Dünya Haritasında Nerededir?
Çek Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta kesiminde, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Çek Cumhuriyeti’nin; batısında ve 387 kilometre uzağında Almanya, güneyinde ve 252 kilometre uzağında Avusturya, kuzeydoğusunda ve 517 kilometre uzağında Polonya ve güneydoğusunda ve 291 kilometre uzaklıkta Slovakya bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ni; kuzey ve kuzeydoğu yönlerinde, Krkonose Dağları ve ülkenin 1603 metre ile en yüksek noktası Snezka Dağı’nı içine alan Sudetes Dağları; güneydoğu yönünde Çek- Slovak sınırı boyunca Karpat Dağları ve güneybatı yönünde Almanya sınırı boyunca Sumava Dağları ve Bohemya Ormanları çevrelemektedir.
Çek Cumhuriyeti’nin Matematik Konumu Nedir?
Çek Cumhuriyeti, 49° 48’ 13.55” N ve 15° 28’ 29.69” E koordinatlarında yer almaktadır.
Çek Cumhuriyeti Komşu Ülkeleri Nelerdir?
Çek Cumhuriyeti; güneyde Avusturya, batıda Almanya, kuzeydoğuda Polonya ve güneydoğuda Slovakya ile komşudur.
Çek Cumhuriyeti’nin Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nin; Almanya ile 704 kilometre, Polonya ile 796 kilometre, Avusturya ile 402 kilometre ve Slovakya ile 241 kilometre olmak üzere, toplam 2.143 kilometre ınır uzunluğu bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti Hangi Kıtadadır?
Çek Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta kesiminde yer almaktadır.
Çek Cumhuriyeti; Almanya, Avusturya, Polonya ve Slovakya gibi, Avrupa’da yer alan ülkeler ile komşu bir konumda bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti Yüzölçümü Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin yüzölçümü, 78.867 kilometrekaredir ve ülke sınırları içerisinde %97.95’lik bir alan kara, %2.05’lik bir alan ise su yüzeyi ile kaplıdır.
Birleşmiş Milletler İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Çek Cumhuriyeti, kapladığı yüzölçümü açısından, dünya ülkeler arasında 115. sırada yer almaktadır ve Çek Cumhuriyeti’nin nüfus yoğunluğu, kilometrekare başına 136 kişidir.
Çekya’nın Nüfusu Ne Kadardır?
Çek Cumhuriyeti’nin nüfusu, 2021 yılı itibariyle 10.708.981’dir ve nüfus büyüklüğü bakımından dünya ülkeleri arasında 86. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 12. sırada yer almaktadır. Çek Cumhuriyeti’nde nüfus sayımları 10 yılda bir yapılmaktadır ve son resmi nüfus sayımı, 25 Mart 2011 tarihinde yapılmıştır. Dünya Bankası’nın 2020 yılı rakamlarına göre, Çek Cumhuriyeti’nin yıllık nüfus artış oranı 0.25 olarak kaydedilmiştir.
Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan nüfusun yaş ortalaması 43 ve ortalama yaşam süresi 79.13 yıldır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Çek Cumhuriyeti, ortalama yaşam süresi açısından, dünya ülkeleri arasında 36. sırada ve Avrupa ülkeleri arasında 21. sırada yer almaktadır.
Euromonitor International’ın, Nisan 2021 tarihli, 2040’ta Çek Cumhuriyeti: Geleceğin Demografisi adlı raporunda, Çek Cumhuriyeti’nde 2024 ve 2040 yılları arasında, artan göç rakamlarına rağmen, ortalama yaş değerinin yükselmesi ve doğal azalımın, Çekya nüfusu artış oranlarını düşüreceği öngörülmektedir. Çek Cumhuriyeti nüfus projeksiyonlarında, yaşlı nüfusun arttığı ve çalışan genç nüfusun azaldığı bir eğilim izlenmektedir.
Çek Cumhuriyeti Zaman Dilimi Nedir?
Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa standart zaman dilimi (CET) içerisinde yer almaktadır. Eşgüdümlü Evrensel Saat’ten (UTC) 1 saat ileride olan Orta Avrupa zaman dilimi, Çek Cumhuriyeti’nin yanı sıra, Almanya, Avusturya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerini kapsamaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nde geçerli olan Orta Avrupa zaman dilimi, coğrafi olarak, 7°30′ Doğu ve 22°30′ Doğu meridyenleri arasında kalan alanı kapsamaktadır.
Çek Cumhuriyeti ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?
Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arası saat farkı, 2 saattir. Çek Cumhuriyeti’nde Mart ve Ekim ayları arasında, yaz saati uygulamasına geçilmektedir ve Türkiye- Çek Cumhuriyeti arasındaki saat farkı, 1 saate düşmektedir.
Çek Cumhuriyeti saati, Türkiye saatinden 2 saat geridedir ve iki ülke arasında gerçekleşecek iş toplantıları, video konferanslar, seyahat süreleri ve telefon aramalarının, saat farkı gözetilerek ayarlanması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti Dili Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin resmi dili, Britannica Ansiklopedisi’nde verilen resmi adı ile, Çekçe’dir. Çek Cumhuriyeti ana dili olan Çekçe, geçmişte Bohemya dili olarak tanınmıştır ve Batı Slav dil grubuna ait, Latin alfabesiyle yazılan bir dildir.
Çek Cumhuriyeti, 2000 yılında Avrupa Bölgesel veya Azınlık Dilleri Şartı’nı imzalamıştır ve Çek Cumhuriyeti’nde; Almanca, Lehçe, Macarca, Ukraynaca, Vietnamca ve Belarusça resmi azınlık dilleri olarak kabul edilmektedir. Çekya’da kabul edilen azınlık dillerine, mahkemeler, radyo ve televizyon yayınları ve kamuya açık alanlarda kullanılma hakkı tanınmaktadır. Çek Cumhuriyeti Meclisi, Çek Ordusu ve Çek mahkemelerinde kullanılan asıl dil Çekçe’dir.
Çek Cumhuriyeti’nde Konuşma Dili Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nde konuşulan diller aşağıda listelenmiştir.
- Çekçe: Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan nüfusun %98,77’si Çekçe konuşmaktadır ve Çekçe, yaygın olarak, Bohemya, Moravya ve güneybatı Silezya bölgelerinde konuşulmaktadır.
- İngilizce: Çekya’da yaşayan nüfusun %11,75’i İngilizce konuşabilmektedir ve İngilizce, ağırlıklı olarak Çekya’nın kent merkezlerinde yaşayan nüfus tarafından konuşulmaktadır.
- Almanca: Çek Cumhuriyeti’nde, Almanca konuşan nüfusun oranı %8,62’dir ve Almanca, Çekya- Almanya sınırındaki Karlovy Vary bölgesinde yaşayan Almanlar tarafından kullanılmaktadır.
- Slovakça: Çekya’da yaşayan nüfusun %7,29’u Slovakça konuşmaktadır ve Slovakça ağırlıklı olarak Moravya bölgesinde konuşulmaktadır.
- Rusça: Çek Cumhuriyeti’nde, Rusça konuşan nüfusun oranı %7,09’dur ve Rusça daha çok Moravia bölgesinde ve büyük kentlerde yaşayan nüfus tarafından konuşulmaktadır.
- Lehçe: Çek Cumhuriyeti’nde, Lehçe dilini konuşan nüfusun oranı %1,41’dir ve yaygın olarak Silezya bölgesinde ve Zaolzie’de yaşayan Polonyalı nüfus tarafından konuşulmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret eden bir kişinin, yaşamını rahat bir şekilde sürdürebilmek için orta düzeyde Çekçe veya İngilizce konuşabilmesi gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nde İngilizce Konuşulur Mu?
Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan nüfusun, %49’u en az bir yabancı dil konuşabilmektedir. Çekya nüfusunun %0,68’i ana dil, %11,7’si ikinci dil olarak İngilizce konuşmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nin resmi dairelerinde, İngilizce konuşulmamaktadır. Çek bakanlıklarının ve başlıca Çek kurumlarının resmi web sitelerini, Çekçe ve İngilizce görüntüleme seçeneği sunulmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nde Resmi Dairelerde Hangi Dil Konuşulur?
Çek Cumhuriyeti’nde hizmet veren resmi dairelerde, ülkenin resmi dili olan, Çekçe konuşulmaktadır ve Çek Cumhuriyeti’nde dil konusunda sert kurallar bulunmamaktadır.
Çek Alfabesi Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nde, Çek dilinin gereklilikleri doğrultusunda aksan ve harf eklemelerinin yapıldığı genişletilmiş bir Latin alfabesi Çek alfabesi kullanılmaktadır. Çek alfabesi; 14 adet sesli ve 28 adet sessiz harf olmak üzere, toplam 42 harften oluşmaktadır.
Çekya’da, 10. yüzyıla dek, bilinen en eski Slav yazım sistemi olan Glagov alfabesi kullanılmış, 11. yüzyılda Çek- Latin tabanlı yazı sistemi kullanılmaya başlanmış ve 18. yüzyıla kadar alfabede çeşitli geliştirmeler yapılmıştır. 18. yüzyılın sonunda başlayıp, 19. yüzyılın ilk yarısı boyunca süren Çek Ulusal Rönesansı döneminde, Çek dilbilimciler, Çek yazım sistemine bazı reformları getirerek, modern Çek alfabesini oluşturmuşlardır.
Çek Cumhuriyeti Uluslararası Telefon Alan ve Ülke Kodu Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin uluslararası ülke kodu +420’dir. Türkiye’den Çek Cumhuriyet’inde bulunan bir telefon numarasını aramak için, aranacak 9 haneli numaranın başında, Çek Cumhuriyeti kodu olan, 00 420’nin tuşlanması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti Plakası Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin uluslararası plaka kodu CZ’dir. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin verilerine göre, 2020 yılında Çek Cumhuriyeti’nde 202.971 araç için trafik kaydı gerçekleştirilmiştir.
Çek Cumhuriyeti’nde kullanılan araç plaka sisteminde, 2004 yılından itibaren Avrupa Birliği sembolü ve CZ ülke kodunu içeren Euroband uygulaması yürürlüğe girmiştir ve 2008 yılından itibaren, harflerden oluşan Çekya bölge kodları kullanılmaya başlanmıştır. Çek plakaları, format olarak; bir rakam, ardından iki harf ve son olarak dört rakamdan oluşmaktadır. 1xa 0000 ve 9xa 9999 aralığında verilen Çek plaklarında, ilk harf (x) aracın kayıtlı olduğu bölgeyi temsil etmektedir ve arka plakalarda, teknik kontrol ve egzoz emisyonu etiketi olmak üzere iki etiket kullanılmaktadır.
Çek Cumhuriyeti plakalarında; Prag için A, Güney Moravya için B, Güney Bohemya için C, Pardubice için E, Hradec Kralove için H, Vysocina için J, Karlovy Vary için K, Liberec için L, Olomouc için M, Pilsen için P, Orta Bohemya için S, Moravya Silezya için T ve Usti için U harfleri kullanılmaktdır.
Çek Cumhuriyeti’nin İnternet Kodu Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin domain uzantısı .cz’dir. 2021 yılı itibariyle, .cz uzantısı ile kayıtlı 1.009.472 adet internet sitesi bulunmaktadır. Çek Cumhuriyeti’nin internet kodu olan .cz uzantısı ile bir alan almak için, herhangi bir resmi belge sunulması gerekmemektedir.
Çek Cumhuriyeti’nin Kısaltması Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin, ISO standartlarına göre belirlenmiş; iki harfli ülke kısaltması CZ ve üç harfli kısaltması CZE’dir.
Çek Cumhuriyeti’nin Şehirleri Hangileridir?
İdari olarak 13 bölgesi bulunan Çek Cumhuriyeti’nde, şehir statüsünde bulunan ve nüfusu 30.000’in üzerinde olan 27 yerleşim birimi bulunmaktadır. Nüfusu 10.000 ile 30.000 arasında bulunan yerleşim birimleri, Çek Cumhuriyeti ilçeleri olarak sınıflandırılmaktadır.
Çek Cumhuriyeti illeri aşağıda listelenmiştir.
- Prag
- Brünn
- Ostrava
- Pilsen
- Liberec
- Olomouc
- Ceske Budejovice
- Hradec Kralove
- Usti nad Labem
- Pardubice
- Zlin
- Havirov
- Kladno
- Most
- Opava
- Frydek- Mistek
- Jihlava
- Karvina
- Teplice
- Chomutov
- Karlovy Vary
- Decin
- Jablonec nad Nisou
- Mlada Boleslav
- Prostejov
- Prerov
- Trinec
Prag, 1.335.084 kişi ile Çek Cumhuriyeti’nin en yüksek nüfuslu şehridir. Prag, 496 kilometrekare ile Çek Cumhuriyeti’nin en büyük yüzölçümlü şehridir.
Çekya’nın Başkenti Neresidir?
Çekya’nın başkenti Prag’dır. Prag, Orta Avrupa’nın ve Çekya’nın politik, ekonomik, turistik ve kültürel merkezi konumundadır. Çek Cumhuriyeti İstatistik Ofisi’nin rakamlarına göre, 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle, Prag’ın nüfusu 1.335.084 kişi olarak kaydedilmiştir ve Prag, Çek Cumhuriyeti’nin en büyük ve en kalabalık şehridir.
Yüksek yaşam kalitesi, yeşil alanlara erişimin kolaylığı ve sosyal yaşam olanaklarının zenginliği ile Orta Avrupa’da öne çıkan Prag, 2019 yılı PICSA Endeksi’nde, dünyanın en yaşanabilir 13. şehri olarak sıralanmıştır. Kültürel mirasın çeşitliliği ve dinamik kent yaşamı sayesinde, uluslararası ziyaretçilerin ilgi odağı olan Prag, 2017 yılında en çok ziyaret edilen beşinci Avrupa şehri olarak listelenmiştir.
Kentsel tarihi 1000 yıldan daha eskiye uzanan Prag, tarih boyunca, kuzeyde Prag Kalesi’nden güneyde Vysehrad Kalesi’ne uzanan bir alanda gelişmiştir. Prag’da ilk yerleşim izleri, 9. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir ve Prag, 10. yüzyılda Orta Avrupa yolları üzerinde bulunan, yoğun bir ticaret merkezi olarak anılmaktadır. Prag, 973 yılında Bohemya’ya bağlı bir piskoposluk ve 1344 yılında başpiskoposluk merkezi haline gelmiştir.
Prag, Lüksemburg hanedanının Bohemya kralı IV. Charles’ın 14. yüzyıldaki saltanatı boyunca önemli bir gelişme göstermiş; krallık başkentine dönüştürülmüş ve Avrupa’nın üçüncü büyük şehri haline gelmiştir. Bohemya, 16. yüzyıldan itibaren Habsburgların yönetimi altına girmiş, sonrasında ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiştir.
I. Dünya Savaşı sonunda, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla birlikte, Prag 1918 yılında Çekoslovakya’nın başkenti olmuştur. Prag’ın başkent olarak seçilmesinin ana nedenleri; Orta Avrupa’daki merkezi konumu ve tarihi boyunca edindiği ekonomik ve sosyal birikimdir. 1993 yılında Çekoslovakya dağılmış ve Prag, yeni Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ilan edilmiştir.
Prag’da, Romanesk’ten Gotik’e, Barok’tan Neoklasik döneme kadar uzanan ve sayısı 2.000’i bulan; kaleler, saraylar, köprüler, kuleler, katedraller, kiliseler ve heykeller gibi mimari ve sanatsal anıt ile sokaklar, avular ve meydanlar gibi tarihi değeri yüksek kamusal alanlar bulunmaktadır. Prag’ın sosyal yaşamı; her yıl düzenlenen ve dünyaca tanınan kültür ve sanat etkinlikleri ile Avrupa’nın en canlı sosyal yaşam ortamlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Bugünkü Prag kentsel alanı; istihdam ve sosyal yaşamın merkezi olan tarihi çekirdek, onu çevreleyen ve şehir nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı yerleşim ve sanayi bölgesi ve onun çevresinde ise yeni gelişim bölgeleri, sanayi alanları ve rekreasyon alanlarının bulunduğu bir dış çeperden oluşmaktadır.
Prag, Avrupa’nın en gelişmiş toplu taşıma sistemlerinden birine sahiptir. Metro, tramvay ve otobüslerden oluşan Prag toplu taşıma sistemi, kent merkezini ve çeper mahallelerini kapsamaktadır ve kent nüfusunun üçte ikisi tarafından kullanılmaktadır. Prag’ı ziyaret eden turistler, tarihi kent merkezinde yürüyerek gezmektedirler ve kentin çevresinde yer alan mahallelere, parklara ve alışveriş merkezlerine gitmek için metroyu tercih etmektedirler.
Prag Üniversitesi, Charles Üniversitesi ve Çek Teknik Üniversitesi gibi, Avrupa’nın en köklü eğitim kurumlarına sahip olan Prag; kaliteli eğitim altyapısı ve akademik kadrolarının yanı sıra, yabancı öğrenciler için sunulan olanaklar sayesinde, yurt dışında eğitim almak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir şehirdir.
Prag Çek Cumhuriyeti’nde Nerededir?
Prag, Çek Cumhuriyeti’nin Orta Bohemya bölgesinde ve Vltava Nehri üzerinde bulunmaktadır. Prag’ın yakın çevresinde bulunan şehirler; Pilsen, Karlovy Vary, Usti, Liberec, Hradec Kralove, Pardubice ve Jihlava’dır. Prag’dan, çevresindeki tüm şehirlere düzenli olarak otobüs ve tren seferleri düzenlenmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nde Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Çek Cumhuriyeti’nde, tarihi kent merkezleri, kaleler, köprüler, kiliseler, katedraller, tarihi meydanlar, pazarlar ve ulusal parklar gibi, gezilebilecek başlıca yerler aşağıda listelenmiştir.
- Prag Kalesi
- Prag Karl Köprüsü
- Prag Ulusal Müzesi
- Prag Bira Müzesi
- Brevnov Manastırı ve bira imalathanesi
- St. Nicholas Kilisesi
- Vysehrad Kalesi
- Karlstejn Kalesi
- Konopiste Kalesi
- Pilsen tarihi kenti
- Pilsner Urquell Bira Fabrikası
- St. Bartholomew Katedrali
- Cesky Krumlov tarihi kenti
- Brünn tarihi kent merkezi
- Spilberk Kalesi
- Karlovy Vary tarihi kenti
- Cesky Krumlov tarihi kenti
- Kutna Hora tarihi kenti
- St. Barbara Kilisesi
- Kromeriz tarihi kenti
- Libosad Barok bahçeleri
- Krkonose Ulusal Parkı
- Bohemya İsviçresi Ulusal Parkı
- Podyji Ulusal Parkı
- Kara Göl
- Resov Şelaleleri
- Punkva Mağaraları
- Moravya Karstı
- Bohemya Cenneti
- Hruboskalsko kaya oluşumları
Prag Kalesi, yaklaşık 570 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğinde, 70.000 metrekareye yayılan alanı ile dünyanın en büyük kalesi ünvanına sahiptir. 9. yüzyılda inşa edilen Prag Kalesi kompleksinde, Gotik ve Romanesk mimarisine sahip çok sayıda anıtsal yapı, kule, meydan, avlu, heykel ve bahçe bulunmaktadır.
Kutna Hora tarihi kent merkezinde bulunan St. Barbara Kilisesi, Avrupa’nın katedral tarzında inşa edilmiş, en ünlü Gotik kilisesidir. İnşasına 1388 yılında başlanan St. Barbara Kilisesi’nin ilk mimarı Johann Parler’dır ve binanın yapımı, 19. yüzyılın sonunda mimar J. Mocker ve L. Labler tarafından tamamlanmıştır. St. Barbara Kilisesi’nin içerisinde, Gotik ve Rönesans dönemlerine ait, freskler, heykeller, resimler, taş işleme sanatı ve cam işçiliğinin nadir örnekleri bulunmaktadır.
Bohemya Cenneti, 1955 yılında Çek Cumhuriyeti’nin ilk tabiat koruma alanı olarak tescil edilmiştir ve toplam yüzölçümü 182 metrekaredir. Turnov kentine yakın bir konumda bulunan Bohemya Cenneti, Prachov Kayaları gibi 60 milyon yıllık kumtaşı kaya oluşumları ile, Çek Cumhuriyeti’nde gezilecek yerler arasında, en ilgi çeken doğal alanlardan birisidir. Bohemya Cenneti içerisinde tarihi Troski ve Kost kaleleri yer almaktadır.
Çek Cumhuriyeti Ekonomisi Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti ekonomisi; hizmetler, imalat ve inovasyon sektörlerine dayanan, ihracat odaklı ve gelişmiş bir sosyal pazar ekonomisidir ve Çek Cumhuriyeti’nde, yüksek gelirli bir refah devletini ve Avrupa sosyal modelini kurmak üzere, Avrupa Birliği ekonomisinin bir parçasıdır. Çek Cumhuriyeti ekonomisinin, %37,5’ini sanayi sektörü, %60’ını hizmet sektörü ve %2,5’ini tarım sektörü oluşturmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nin ihracatında, en yüksek hacme sahip olan ürünler; makine ve makine parçaları, mühendislik ekipmanı, ulaşım ekipmanı, elektronik, ilaç ve tıbbi ekipman ürünleridir. Çek Cumhuriyeti’nin en çok ithal ettiği ürünler; makine bileşenleri, imalata yönelik hammadde, depolama birimleri, petrol ürünleri ve kimyasal ürünlerdir. Uluslararası Ticaret Merkezi’nin verilerine göre, Çek Cumhuriyeti 2020 yılında, toplam 192.3 milyar Dolar değerinde ihracat ve 170.6 milyar Dolar değerinde ithalat gerçekleştirmiştir.
Dünya Bankası’nın 2020 yılı rakamlarına göre Çek Cumhuriyeti ekonomisi, dünyanın 46. ve Avrupa’nın 19. en büyük ekonomisidir. 2019 yılının Haziran ayı itibariyle, Çek Cumhuriyeti’nin işsizlik oranı, %1.9 ile Avrupa Birliği’ndeki en düşük oran olarak kaydedilmiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Departmanı’nın yayınladığı, Çek Cumhuriyeti 2030 Stratejik Çerçevesi adlı raporda belirtildiği üzere; Çek Cumhuriyeti’nde; girişimcilik, yenilikçilik, yüksek katma değerli endüstriler, döngüsel ekonomi, düşük karbonlu teknolojiler, robotik teknolojiler ve dijitalleşme üzerine kurulu; kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğine dayanan, bir sosyal piyasa ekonomisinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Çekya Para Birimi Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin resmi para birimi, Çek Korunası’dır. Çek Cumhuriyeti parası uluslararası kısaltması CZK’dır.
Çekya’da kullanılan, en yaygın Çek Korunası banknotu aşağıda verilmiştir.
Çek Cumhuriyeti Para Birimi Kaç TL’dir?
Çek Cumhuriyeti para birimi olan, 1 Çek Korunası, 0.43 Türk Lirası’dır.
Çek Cumhuriyeti’nde Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?
Dünya Bankası’nın 2020 yılı rakamlarına göre, Çek Cumhuriyeti’nde kişi başına düşen milli gelir, 22.932 Dolar’dır. Çek Cumhuriyeti, kişi başına düşen milli gelir açısından, dünya ülkeleri arasında 49. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 18. sırada yer almaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nde kişi başına düşen milli gelir; 1990 yılında 3.941 Dolar, 2000 yılında 6.029 Dolar, 2010 yılında 19.960 Dolar ve 2020 yılında 22.932 Dolar olarak kaydedilmiştir. Eurostat verilerine göre, 2021 yılı itibariyle Çek Cumhuriyeti’nde asgari ücret, aylık 596.36 Euro’dur ve aynı yılın bir önceki yarısına göre artış göstermiştir.
Çek Cumhuriyeti GSYIH Ne Kadardır?
Dünya Bankası’nın 2020 yılı verilerine göre, Çek Cumhuriyeti’nde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 245,349 milyar Dolar’dır. Çek Cumhuriyeti, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından, dünya ülkeleri arasında 48. sırada ve Avrupa ülkeleri arasında 19. sırada yer almaktadır.
Çek Cumhuriyeti İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın, 2020 yılında yayınladığı İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde Çek Cumhuriyeti, 27. sırada, Fransa’nın altında ve Malta’nın üstünde yer almaktadır. Çek Cumhuriyeti, İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde; 1990 yılında 31. sırada yer alırken, 2000 yılında 30. sırada yer almış, 2010 yılında 28. sıraya yükselmiş ve 2020 yılında 27. sırada yer almıştır.
Çek Cumhuriyeti’nin insani gelişmişlik seviyesi; insan hakları, toplumsal eşitlik, sosyal güvenlik, sağlık ve ekonomi gibi alanlarda uygulanan devlet politikaları sonucunda, 1990 ve 2019 yılları arasındaki dönemde %22 oranında artış göstermiştir.
Çek Cumhuriyeti’nin insani gelişmişlik endeksinde yükselmesini sağlayan göstergeler, 1990 ve 2019 yılları arasında; 7,5 yıl artan ortalama yaşam süresi, 4,3 yıl artan ortalama eğitim süresi ve %59,7 oranında artış gösteren kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dır.
Çekya’da, kadın haklarına verilen önem ve bu doğrultuda atılan adımlara bağlı olarak, parlamentoda %20,6 oranında kadın katılımı sağlanmış, ülke genelinde yetişkin kadınların %100’ü, en az orta öğretim seviyesinde eğitim alabilir duruma ulaşmış ve kadınların işgücü piyasasına katılımı, %52,9’a yükselmiştir.
Çek Cumhuriyeti’nde Refah Seviyesi Nasıldır?
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2020 yılı verilerine göre, Çek Cumhuriyeti, refah seviyesi açısından, dünya ülkeleri arasında 20. sırada ve Avrupa ülkeleri arasında 18. sırada yer almaktadır.
Çek Cumhuriyeti Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın, 2021 yılında yayınladığı Dünya Mutluluk Raporu kapsamında; Çek Cumhuriyeti, Ülkelerin Mutluluk Sıralaması’nda dünya genelindeki 149 ülke içerisinde, İngiltere’den sonra ve Amerika Birleşik Devletleri’nden önce gelerek, 18. sırada yer almıştır.
2013 yılında, Ülkelerin Mutluluk Sıralaması’nda 39. sırada yer alan Çek Cumhuriyeti, 2021 yılına dek düzenli olarak gelişme göstermiş ve 18. sıraya yükselmiştir. Çek Cumhuriyeti’nin Ülkelerin Mutluluk Sıralaması’nda yükselmesini sağlayan göstergeler; kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, devlet yönetimine duyulan güven hissi, yaşam kalitesi, sosyal destekler, sağlıklı yaşam beklentisi, insan hakları, yolsuzlukla mücadele ve yaşam seçimlerini yapma özgürlüğüdür.
Çek Cumhuriyeti Askeri Gücü Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nin askeri gücünü, Çek Ordusu olarak da anılan, Çek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri oluşturmaktadır ve Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve destek birimlerinden oluşmaktadır. Çek Ordusu, Çek Cumhuriyeti’nin, uluslararası yükümlülüklere ve toplu savunma anlaşmalarına uygun olarak, savunulmasından sorumludur ve hem yurt içinde hem de yurt dışında barışı koruma, kurtarma ve insani yardım operasyonlarını desteklemekle yükümlüdür.
Çek silahlı kuvvetlerinde, Çek Cumhuriyeti’nin 1999 yılında NATO’ya katılmasının ardından, yeniden yapılanmaya ve küçülmeye gidilmiştir. 2004 yılında, Çek Ordusu tamamen profesyonel bir örgüte dönüştürülmüş ve zorunlu askerlik hizmeti kaldırılmıştır.
Çek askeri rütbeleri; generaller, subaylar, alay subayları ve askerler olarak dört ana gruba ayrılmaktadır. Çek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nde, 2020 yılı itibariyle 26.621 aktif personel görev yapmaktadır, yedek personel sayısı 3.440’tır ve Çek Cumhuriyeti askeri gücü 2021 yılı bütçesi, 3.9 milyar Euro’dur.
Çek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri envanterinin büyük kısmını; tank, zırhlı personel aracı, askeri kamyon ve eğitim uçaklarını içeren ve Varşova Paktı döneminden kalan teçhizat oluşturmaktadır ve Çek Savunma Bakanlığı, ordu envanterinin geliştirilmesi ve NATO standartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla modernizasyon programı yürütmektedir.
Çek Cumhuriyeti Politikası Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti politikası, çok partili bir sistemle yürütülmektedir. 1993 yılında Çek Cumhuriyeti’nin kurulmasından, 2013 yılına kadar geçen dönemde, Çek politikasındaki en etkili ve büyük iki siyasi parti; sol görüşlü Çek Sosyal Demokrat Partisi ve sağ görüşlü Sivil Demokrat Parti olmuş; 2012 yılında kurulan ANO 2011 adlı popülist siyasi parti ise kuruluşundan itibaren kabinede yer alarak Çek politikasındaki dengeleri değiştirmiş ve 2017 seçimlerinde hükümetin başına geçmiştir.
Çek Cumhuriyeti’nde, yürütme yetkisini, Temsilciler Meclisine rapor veren Çek Cumhuriyeti Hükümeti ve yasama yetkisini Çek Parlamentosu üstlenmektedir. Çek Parlamentosu, üst meclis olan Senato ve alt meclis olan Temsilciler Meclisi şeklinde iki meclisten oluşmaktadır. Çek Senatosu, altı yıl için seçilen 81 üyeden, Çek Temsilciler Meclisi ise dört yıl için seçilen 200 üyeden oluşmaktadır. Çek Cumhuriyeti yargı sisteminin başında Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkeme ve Yüksek İdare Mahkemesi bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ndeki en yüksek yasal belge, Temel Haklar ve Özgürlükler Şartı ve anayasa kanunları ile tamamlanan ve 1 Ocak 1993 tarihinde yürürlüğe giren, Çek Cumhuriyeti Anayasası’dır. Toplam 113 madde içeren ve parlamenter yönetim sistemi belirleyen Çek Cumhuriyeti Anayasası’nın karakteri; anayasanın değiştirilmesinin zorluğu nedeniyle, yerleşik bir anayasa ve Çek Cumhuriyeti politikası üzerindeki kural koyucu etkisi nedeniyle, normatif bir anayasa olarak tanımlanmaktadır.
Çek Cumhuriyeti Yönetim Şekli Nedir?
Çek Cumhuriyeti’nin yönetim şekli, cumhurbaşkanının devlet başkanı ve başbakanın hükümet başkanı olduğu, merkeziyetçi bir parlamenter anayasal cumhuriyettir. Çek Cumhuriyeti, 1993 yılında Çekoslovakya’nın ikiye bölünmesi ve Çek Cumhuriyeti’nin kurulmasından itibaren, parlamenter anayasal sistemle yönetilmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nin Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
Çek Cumhuriyeti’nin dahil olduğu başlıca uluslararası anlaşmalar aşağıda listelenmiştir.
- Versay Antlaşması’na, 28 Haziran 1919 tarihinde Almanya hükümeti ile dahil olunmuştur.
- Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’na, 22 Temmuz 1946 tarihinde dahil olunmuştur.
- Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması’na, 21 Aralık 1992 tarihinde Polonya, Macaristan ve Slovakya hükümetleri ile dahil olunmuştur.
- Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne, 22 Şubat 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne, 22 Şubat 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Cenevre Protokolü’ne, 5 Şubat 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Kadınların Siyasi Hakları Sözleşmesi’ne, 22 Şubat 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ne, 22 Şubat 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye, 22 Şubat 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Kültür Varlıklarının Korunmasına İlişkin Lahey Sözleşmesi’ne, 26 Mart 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Biyolojik Silahların Yasaklanması Sözleşmesi’ne, 5 Nisan 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Montreal Protokolü’ne, 30 Eylül 1993 tarihinde dahil olunmuştur.
- Nükleer Güvenlik Sözleşmesi’ne, 20 Eylül 1994 tarihinde dahil olunmuştur.
- Kyoto Protokolü’ne, 11 Aralık 1997 tarihinde dahil olunmuştur.
- OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ne, 17 Aralık 1997 tarihinde dahil olunmuştur.
- Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşması’na, 14 Ekim 2003 tarihinde Avrupa Birliği ile dahil olunmuştur.
- Schengen Anlaşması’na, 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği ile dahil olunmuştur.
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği ile dahil olunmuştur.
- Nükleer Terörizm Sözleşmesi’ne, 15 Eylül 2005 tarihinde dahil olunmuştur.
- Silah Ticareti Anlaşması’na, 25 Eylül 2014 tarihinde dahil olunmuştur.
- Avrupa Birliği - Ukrayna Ortaklık Anlaşması’na, 12 Kasım 2015 tarihinde Avrupa Birliği ülkeleri ile dahil olunmuştur.
- Paris İklim Anlaşması’na, 4 Kasım 2017 tarihinde dahil olunmuştur.
Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği Üyesi Midir?
Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği üyesidir. Çekya’da, Avrupa toplulukları ile ilişkilerin güçlendirildiği, yakın ticari ve siyasi işbirliklerinin kurulmaya başlandığı ve Avrupa Birliği üyeliğinin birincil dış politika önceliklerinden biri haline geldiği uzun bir dönemin sonunda, Çek Cumhuriyeti, 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği’ne üye olmuştur.
Çek Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce, 1990 yılında Çekoslovakya Başbakanı Petr Pithart hükümeti döneminde, Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleri başlatılmıştır. 1993 yılında Çek Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından, ilk Başbakan Vaclav Klaus’un Sivil Demokrat Parti hükümeti, Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması’nı imzalamış, 1996 yılında üyelik başvurusu gönderilmiş ve 1997 yılında Çek Cumhuriyeti’ne, Avrupa Konseyi tarafından AB adaylık statüsü verilmiştir.
Çek Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği üyelik görüşmeleri; 1998 yılında, bağımsız Çek Başbakanı Josef Tosovsky hükümeti tarafından başlatılmış ve 2002 yılında, Başbakan Vladimir Spidla’nın döneminde sona ermiştir. Üyelik görüşmeleriyle geçen sürecin ardından, 16 nisan 2003 tarihinde, Çek Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne Katılım Antlaşması imzalanmıştır.
2003 yılında, Çek Cumhuriyeti’nde Avrupa Birliği üyelik referandumu yapılmış, referandum sonucunda AB üyeliği lehine %77,3 oranında oy elde edilmiştir ve 1 Mayıs 2004 tarihinde, Çek Cumhuriyeti’ne resmi olarak Avrupa Birliği üyelik statüsü verilmiştir.
Avrupa Birliği’ne Katılım Antlaşması imzalanmasından sonra, 1 Mayıs 2003 tarihinden itibaren, Çek Parlamentosu tarafından gözlemci olarak atanan siyasiler; Sivil Demokrat Parti’den Hynek Fajmon ve Miroslav Ouzky, Sosyal Demokrat Parti’den Richard Falbr ve Komünist Parti’den Jiri Mastalka’dır.
Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği’ne katılmasından itibaren, makroekonomik koşullarını Avrupa Birliği’nin geri kalanıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan maliye politikalarını benimsemiş, Çek demokrasisini sağlamlaştırmak üzere adımlar atmış ve ülkedeki işgücünün istihdamı konusunda ilerleme kaydetmiştir. Çek Cumhuriyeti’nin, Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte, Çek vatandaşları için AB’de serbest dolaşım hakkı kazanılmış ve Çekçe, Avrupa Birliği’nin resmi dillerinden biri haline gelmiştir. Çek Cumhuriyeti, 2014 ve 2020 yılları arasında, Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonları kapsamında Avrupa Birliği’nden 24.2 milyar Euro kaynak almıştır.
Eurobarometer verilerine göre, 2008 yılında yapılan bir ankette, Çek halkının %54’ü Avrupa Birliği üyeliğini desteklerken, %46’lık kısım AB üyeliğine karşı görüş vermiştir. Nisan 2016’da yapılan bir anket, Çeklerin sadece %25’lik bir kısmının AB üyeliğinden memnun olduğunu ve Çek toplumu arasında, AB üyeliği memnuniyet oranının bir önceki yıla göre düştüğünü göstermiştir.
Son yıllarda, Avrupa Komisyonu ile mevcut Çek hükümeti arasındaki ana anlaşmazlık konuları; Avrupa göçmen krizine bir çözüm olarak önerilen kota sistemi, Avrupa Birliği’nin silah kontrolünü sıkılaştırma planları ve Çek Cumhuriyeti’nde alınması beklenen iklim değişikliği önlemleridir.
Çek Cumhuriyeti Bir Schengen Ülkesi midir?
Çek Cumhuriyeti bir Schengen ülkesidir. Çek Cumhuriyeti’nin Schengen üyeliğine ilişkin anlaşma; 16 Nisan 2003 tarihinde, Başbakan Vladimir Spidla hükümeti tarafından imzalanmıştır. Schengen Anlaşması, Çek Başbakan Mirek Topolanek hükümeti döneminde yürürlüğe girmiştir ve Çek Cumhuriyeti, 21 Aralık 2007 tarihinde resmi olarak Schengen bölgesine katılmıştır.
Çek Cumhuriyeti, Schengen bölgesine katılmasıyla birlikte, 21 Aralık 2007 tarihinde kara sınırlarındaki sınır kontrollerini kaldırmıştır ve 30 Mart 2008 tarihinde, Schengen içi uçuşlar için, uluslararası havaalanlarındaki sınır kontrollerini sona erdirmiştir.
Schengen ülkeleri arasındaki, ortak sınır kontrollerinin kaldırılması ve ortak vize rejiminin uygulamaya konması ile Çek Cumhuriyeti vatandaşları için, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı tanınmıştır. Serbest dolaşım hakkının yanı sıra, Çek Cumhuriyeti ile Schengen ülkeleri arasında; polis teşkilatları arasında koordinasyon, gümrüklerde işbirliği ve terör ve organize suç gibi sorunlarla mücadele gibi konularda ek adımlar atılmıştır.
Schengen bölgesinde bulunmayan ülkelerin vatandaşlar için, Çek Cumhuriyeti’ne yapacakları seyahatlerde, Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti NATO Üyesi midir?
Çek Cumhuriyeti, NATO üyesidir. Çek Cumhuriyeti, Başbakan Milos Zeman hükümeti ile 12 Mart 1999 tarihinde düzenlenen Washington Zirvesi’ne katılarak resmen NATO üyesi haline gelmiştir ve 1990’lı yılların başında, kamuoyunda bir öncelik olarak ilan edilen, en önemli stratejik dış politika hedeflerinden birine ulaşmıştır.
Çek Cumhuriyeti, NATO üyeliği ile, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. Maddesi uyarınca, toplu savunma garantileri elde etmiş ve müttefiklerinin savunmasına katılmayı ve savunma yeteneklerini geliştirmeyi taahhüt etmiştir. Çek Cumhuriyeti’nin NATO’ya üye olmasıyla birlikte, Çek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin küçülme ve yeniden yapılandırma süreci başlamıştır.
Çek Cumhuriyeti’nin NATO’ya üye olmasından önce yapılan bir araştırmaya göre, Çek toplumu arasında, hem sol görüşlü hem de milliyetçi bireylerin, NATO üyeliğine karşı bir duruş sergilendiği ortaya konmuştur.
PEW Araştırma Merkezi’nin, 2019 yılında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Çek halkının %27’si Çek Cumhuriyeti’nin NATO üyeliği ile ilgili olumsuz görüş bildirirken, daha çok sağ görüşlülerden oluşan, %54’lük bir kesim, NATO üyeliğinden memnun olduğunu dile getirmiştir. 2007 ve 2019 yılları arasındaki dönemde, Çek Cumhuriyeti’nde askeri kuvvetlerin gerekliliğine inananların oranı, %62’den %53’e düşmüştür.
2021 yılı itibariyle, Çek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, NATO üyesi ülkelerin orduları sıralamasında, en güçlü 12. ordu olarak sıralanmıştır.
Çek Cumhuriyeti’nin Sembolleri Nelerdir?
Çek Cumhuriyeti’nin sembolleri aşağıda listelenmiştir.
- Çekya’nın ulusal sembolü, Çek bayrağıdır.
- Çekya’nın sembolik renkleri, mavi, beyaz ve kırmızıdır.
- Çekya’nın ulusal içeceği, Çek birasıdır.
- Çekya’nın ulusal dansı, Polka’dır.
- Çekya’nın sembolik yapıları, Prag Kalesi ve Karl Köprüsü’dür.
- Çekya’nın sembolik yazarı, Franz Kafka’dır.
- Çekya’nın ulusal kahramanı, Jan Zizka’dır.
- Çekya ulusal günü, Çekoslovakya’nın kuruluş tarihi olan, 28 Ekim’dir.
- Çekya’nın sembolik kıyafeti, Stankov kostümüdür.
- Çekya tarihinin sembolik hayvanı, çift kuyruklu aslandır.
- Çek mitolojisinin sembolik karakteri, Golem’dir.
- Çekya’nın sembolik çiçeği, güldür.
- Çekya’nın sembolik tatlısı, Trdelnik’tir.
- Çekya’nın sembolik yemeği, Svickova’dır.
- Çekya’nın ulusal el sanatları ürünü, Bohemya kristalidir.
Çekya Bayrağı Nasıldır?
Çekya bayrağı, 3’e 2 oranında bir dikdörtgende, altta kırmızı ve üstte beyaz şerit, sol tarafında ise dikdörtgenin orta noktasına kadar uzanan mavi bir ikizkenar üçgenden oluşmaktadır.
Çek Cumhuriyeti bayrağının renkleri, tarihi Bohemya armasından alınmıştır ve 1920 yılında, Polonya bayrağından ayırt edilmesi için mavi bir üçgen eklenmiştir. Çekya bayrağı üzerindeki renklerin sembolik anlamları bulunmaktadır; beyaz renk, Çek Cumhuriyeti halkının barışçıl doğasını ve dürüstlüğünü, kırmızı renk, Çeklerin cesaretini ve vatanseverliğini, mavi renk Çek halkının sadakatini ve azmini temsil etmektedir.
Çek Cumhuriyeti Nereye Bağlıdır?
Çek Cumhuriyeti, herhangi bir ülkeye bağlı değildir ve bağımsız bir devlettir. Çek Cumhuriyeti, 1 Ocak 1993 tarihinde, Çekoslovakya’nın Çekya ve Slovakya olarak ikiye ayrılmasıyla birlikte, bağımsızlığını kazanmıştır.
Çek Cumhuriyeti’nde Ulaşım Koşulları Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nde trafik akışı sağdan gerçekleşmektedir. Çek Cumhuriyeti’nde, Prag başta olmak üzere, Brünn ve Ostrava gibi büyük şehir merkezlerinde trafik yoğunluğu yaşanmaktadır. Çek Cumhuriyeti’nin her yerinde aynı trafik kuralları uygulanmaktadır ve kent merkezlerinde, kırsal alanlara göre daha fazla trafik yoğunluğu görülmektedir. Çek Cumhuriyeti altyapı çalışmaları ile Çek karayolları, Avrupa standartlarını karşılar duruma gelmiştir, ancak kent ve ilçe merkezlerindeki iki şeritli yollarda, düzensiz trafik işaretleri ve bakımsız yol zeminleri görülebilmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nde trafiğin yoğun olduğu saatler, çalışanların işe gittiği sabah saatleri ile iş çıkışı olan akşam üzeri saatleridir. Prag ve Brünn gibi büyük kent merkezlerinde yaşayan Çekler arasında, otobüs, tramvay ve metro gibi toplu taşıma araçları ile bisiklet kullanma alışkanlığı yüksektir.
Çek Cumhuriyeti Polis Departmanı’nın yayınladığı resmi verilere göre, 2020 yılında, Çek Cumhuriyetinde toplam 94.794 trafik kazası ve 460 trafik kazasına bağlı ölüm gerçekleşmiştir.
Çek Cumhuriyeti’nde geçerli trafik hız limiti; şehir içinde saatte 50 kilometre, ana yollarda saatte 90 kilometre ve otobanlarda saatte 130 kilometredir. Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde; trafikte seyir halinde olan araçların farları tüm yıl, gün boyunca açık olmak zorundadır, sürücü ve araçta bulunan tüm yolcuların emniyet kemeri takılı olmak zorundadır, küçük çocukların arka koltukta ve çocuk koltuğuna oturtulması gerekmektedir, kırmızı ışıkta sağa dönüşe izin verilmemektedir ve otobanlarda sadece en sol şeritten sollama yapılabilmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nde, hız sınırını aşmanın cezası 20 ile 70 Euro arasında, araç kullanırken cep telefonu kullanmanın cezası 50 ile 90 Euro arasında ve alkollü araç kullanmanın cezası 3 yıla kadar hapis veya 900 ile 1800 Euro arasında değişmektedir.
Çek Cumhuriyeti Eğitim Sistemi Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti eğitim sistemi; okul öncesi, ilköğretim, lise ve üniversite eğitimlerinden oluşmaktadır ve 6-15 yaş arasındaki çocuklar için 9 yıllık zorunlu eğitim bulunmaktadır. Çek ilköğretim eğitimi; 1- 5. sınıfları kapsayan ilkokul aşaması ve 6- 9. sınıfları kapsayan ortaokul aşamalarından oluşmaktadır ve öğrenciler 15 yaşında mezun olmaktadır.
Quacquarelli Symonds tarafından yayınlanan, 2021 yılı küresel üniversiteler sıralamasında, Çek Cumhuriyeti’nde bulunan 10 yüksek öğretim kurumu, ilk 1.000 üniversite arasında yer almıştır ve Çekya’nın en eski yüksek öğretim kurumu olan Charles Üniversitesi, 260. sırada yer alarak Çek üniversiteleri arasındaki en iyi üniversite olmuştur.
OECD’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı, 2018 yılı sıralamasında, 15 yaşındaki Çek öğrenciler; matematik ve fen bilimlerinde, 79 ülke arasında 22. sırada yer almış ve okuma alanında 78 ülke arasında 26. sırada yer almıştır. Çek Cumhuriyeti’nde eğitim sistemi, OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde bir performans göstermektedir.
Çek Cumhuriyeti Sosyal Yapısı Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti sosyal yapısının merkezinde aile değerleri bulunmaktadır ve bir Çek için birinci öncelik, yaygın olarak, aileye karşı yükümlülüktür. Geleneksel Çek kültüründe, aile yemekleri ve aile üyeleri ile çıkılan geziler önemli bir yere sahiptir. Çek toplumu arasında; pratiklik, rasyonellik, verimlilik ve yaşamı planlama, yaygın olarak görülen özelliklerdir. Çekler yeni kurulan sosyal ilişkilerde, özel hayat ve kişisel mahremiyete saygı duymaları ve resmi duruşları ile tanınmaktadır.
Geleneksel olarak Çek sosyal yapısının merkezini aile kurumu oluşturmaktadır, ancak son yıllarda artan boşanma oranları ile bu değer değişmeye başlamıştır. Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa’da en yüksek boşanma oranına sahip olan ülkedir ve Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2017 yılı verilerine göre, Çek Cumhuriyeti’nde boşanma oranı, her 1000 kişi için, 2.3’tür.
Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü’nün 2020 yılında yayınladığı, Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Çek Cumhuriyeti, 56.2 puanla, Avrupa ülkeleri sıralamasında 23. sırada ve Avrupa Birliği ortalamasının 11.7 puan altında yer almaktadır. 2010 ve 2020 yılları arasındaki dönemde, Çek Cumhuriyeti’nin, Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde bulunduğu konum dokuz sıra gerilemiştir ve ülkede kadın- erkek eşitliğinin sağlanması konusunda kayda değer bir ilerleme yaşanmamıştır.
Politik düşünce, yaşamı planlamaya yatkın olan, orta yaş ve üstü birçok Çek için, sosyal ilişkilerin ve günlük yaşamın bir parçasıdır. Ulusal Demokrasi Enstitüsü’nün 2020 yılında yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre, 16 ve 29 yaş aralığındaki Çek gençleri arasında, ülkedeki politik ortamla ve hükümetle ilgili memnuniyetsizliklerini dile getirenler çoğunluktadır. 2019 yılında, Covid-19 salgınının ortaya çıkması ile birlikte, politika ve toplumsal meselelere ilgi duyan Çek gençlerinin sayısı artmıştır.
Çek Cumhuriyeti’nde, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarına duyulan güven, merkezi hükümete duyulan güvenden daha yüksektir ve Çek toplumunda demokrasiye olan inanç, eğitimli kesim başta olmak üzere, yaygın bir görüştür. Çek Cumhuriyeti’nde, hükümet seçimlerine katılma oranı %52.12’dir. Çek toplumu arasında, ulusal kimliğe duyulan bağ yüksek iken, dini değerlere bağlılık yaygın değildir.
1989 yılında gerçekleşen Kadife Devrim sonucunda, Çek Cumhuriyeti’ndeki ifade özgürlüğü kısıtlamaları sona ermiş ve kamu söylemi devlet kontrolünden kurtularak, demokrasiye geçiş sağlanmıştır. Çek Cumhuriyeti’nde ifade özgürlüğü üzerindeki sınırlamalar, bireylerin veya azınlık gruplarının haklarının korunmasını amaçlamaktadır ve hükümeti, kamu görevlilerini veya devlet sembollerini eleştirmek konusunda sınırlama bulunmamaktadır.
Çek Cumhuriyeti, 2014 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, en özgür 13. ülke olarak ve Freedom House’un, dünya çapındaki siyasi haklar ve sivil özgürlüklere ilişkin hazırladığı, Dünyada Özgürlük Raporu’nda, özgür ve yerleşik demokrasiye sahip bir ülke olarak listelenmiştir.
Çek toplumu arasında mizah, günlük yaşamın ve politik düşüncenin önemli bir parçasıdır ve Çek şakaları, fıkraları ve karikatürleri ağırlıklı olarak, sert ve kara mizah kategorisinde tanımlanmaktadır. Çek Cumhuriyeti’nde mizahın ana konuları arasında; siyasi ortam, politikacılar, günlük durumlar ve milli kimlikler bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti Kültürel Özellikleri Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nin, Orta Avrupa’daki coğrafi konumu, sınır komşuları, göç hareketleri ve siyasi ve sosyal değişimler, Çek kültürel özelliklerinin şekillenmesinde etkili olan faktörlerdir. Tarih boyunca Avrupa kültürleri arasında önemli bir yere sahip olan Çek kültürel yapısı, farklı etnik gruplar ve onların kültürel özelliklerinden oluşmaktadır.
2011 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre, Çek Cumhuriyeti nüfusunun; %64,3’ünü Çekler, %5’ini Moravyalılar, %1,4’ünü Slovaklar, %0,5’ini Ukraynalılar ve %3,5’ini diğer etnik gruplar oluşturmaktadır, nüfusun %25,3 ise mensup olduğu etnik gruba dair bilgi vermemiştir. Çek Cumhuriyeti kültürü, ülkede yaşayan alt kültürlerin kendi dilleri ve geleneklerinin yanı sıra, birbirleri üzerindeki etkileri ile de gelişmiştir.
Çek Cumhuriyeti Mimari Yapısı Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nin mimari yapısı; Gotik, Rönesans, Barok, Neoklasik, Kübizm, sosyalist gerçekçi, modernist ve postmodernist akımların etkisiyle oluşmuştur ve Çekya sınırları içerisinde, farklı mimari akımları temsil eden, çok sayıda anıtsal ve ikonik yapı bulunmaktadır. Çek mimarisinin öne çıkan özelliklerini taşıyan yapılar; kaleler, saraylar, katedral ve kiliseler, köprüler, kuleler, kamu binaları ve ikonik modernist yapılardır.
Tarih boyunca Avrupa mimari akımlarını takip ederek gelişen Çek Cumhuriyeti mimarisi için, farklı akımları temsil eden, önemli yapılar arasında; Gotik mimari örneği St. Barbara Kilisesi, Barok mimari örneği Karlova Koruna Şatosu ve modernist mimari örneği Tugendhat Villası bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nde önemli eserler tasarlayan başlıca Çek mimarlar; St. Nicholas Kilisesi’nin mimarı Christoph Dientzenhofer, Prag Belediye Sarayı’nın mimari Osvald Polivka ve Doğu Bohemya Müzesi’nin mimarı Jan Kotera’dır.
Çek Cumhuriyeti Mutfağı Nasıldır?
Keskin ve acı tatların ağırlıkta olmadığı Çek yemeklerinde; tuz, biber, mercanköşk, defne yaprağı, kimyon, kekik, yenibahar ve biberiye; Çek tatlılarında ise tarçın, karanfil ve hindistan cevizi en çok tercih edilen baharatlardır. Bölgesel olarak çeşitlenen Çek mutfağında, çorbaların ayrı bir yeri bulunmaktadır ve ana yemeklerde çoğunlukla domuz eti, av eti ve tatlı su balıkları kullanılmaktadır.
Çekler için kahvaltı, günün önemli öğünlerinden biri olarak tüketilmemekte ve daha çok pratik bir şekilde hazırlanmaktadır. Çek kahvaltılarında en çok; reçel dolgulu çörek, haşhaş tohumlu ekmek ve elmalı turta gibi hamur işleri, sütlü yulaf ezmesi, omlet ve sosis, içecek olarak kahve veya çay tercih edilmektedir.
Çek kültüründe günün en önemli öğünü öğle yemeğidir ve başlangıç olarak çorba, ardından ana yemek ve kek ya da turta gibi bir tatlı ile tamamlanmaktadır. Çek öğle yemeklerinde içecek olarak, genellikle bira tercih edilmektedir. Çekler için akşam yemeğinde, öğle yemeklerine benzer şekilde, gulaş gibi bir Çek çorbası, kıvamlı bir sosla hazırlanan et yemekleri ve hamur tatlıları tercih edilmektedir.
Çek mutfak kültüründe, kahvaltı ile öğle ve akşam yemeklerinde, şeker ve unlu mamüllerin kullanımı yaygındır. Faostat verilerine göre, Çek Cumhuriyeti’nde hane başına düşen yıllık şeker tüketim miktarı, 2005 yılından itibaren artış göstermiştir. Fast food tüketiminin, 1990’lı yıllardan itibaren arttığı Çek Cumhuriyeti’nde, organik gıda tüketimi giderek daha popüler hale gelmektedir. Çek Cumhuriyeti’nin yemekleri, aile buluşmaları ve Noel yemeği gibi özel günlerde, Çek mutfak kültürünün geleneksel tarifleri ile hazırlanmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nin Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
Çek Cumhuriyeti’nin, resim, heykel, grafik, cam, animasyon, fotoğraf, edebiyat ve sinema alanlarında ünlü sanatçıları aşağıda listelenmiştir.
- Miroslav Adamek
- Mikolas Ales
- Jaroslav Augusta
- Jan Autengruber
- Helena Bochorakova-Dittrichova
- Vladimir Boudnik
- Jaroslava Brychtova
- David Cerny
- İvan Chatrny
- Dorrit Dekk
- Jiri Georg Dokoupil
- Emanuel Famira
- Vlastislav Hofman
- Alexandr Vladimir Hrska
- Frantisek Janak
- Franz Kafka
- Lukas Kandl
- Milan Knizak
- Bela Kolarova
- Marian Korn
- Jan Jakub Kotik
- Ludvik Kuba
- Milan Kundera
- Frantizek Kupka
- Adela Matasova
- Alphonse Mucha
- Eduard Ovcacek
- Malva Schalek
- Tavik Frantisek Simon
- Frantisek Skala
- Viktor Stretti
- Karel Teige
- Martin Velisek
- Ales Vesely
- Jiri Votruba
- Helen Zelezny-Scholz
- Kamila Zenata
- Helena Zmatlikova
Ressam ve grafik sanatçısı Alphonse Mucha ile yazar Franz Kafka, Çekyalı ünlüler arasında, sembolik birer isme dönüşmüş ve Çek Cumhuriyeti’nin turizm ve tanıtım faaliyetlerinde yer almaya başlamışlardır.
Çek Cumhuriyeti’nden Önemli Üç Yazar
Dünya çapında üne kavuşmuş, Çek Cumhuriyeti için önemli yazarlar aşağıda verilmiştir.
- Franz Kafka
- Milan Kundera
- Karel Kapek
Franz Kafka’nın Dönüşüm, Karel Capek’in Semenderlerle Savaş ve Milan Kundera’nın Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği adlı eserleri Çek Cumhuriyeti edebiyatı eserleri arasında dünyaca tanınmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nden Önemli Üç Şarkıcı
Çek Cumhuriyeti için önemli şarkıcılar aşağıda listelenmiştir.
- Karel Gott
- Helena Vondrackova
- Maria Jeritza
Çek Cumhuriyeti’nde Suç Oranları Nasıldır?
Czechcrime.org web sitesinin resmi verilerine göre, 2020 yılında, Çek Cumhuriyeti’nde 165.125 suç işlenmiş ve suç oranı 157.5 olarak kaydedilmiştir.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin verilerine göre, Çek Cumhuriyeti, 100.000 kişi başına düşen kasıtlı cinayet oranları açısından, 230 dünya ülkesi arasında 202. sırada ve 35 Avrupa ülkesi arasında 32. sırada yer almıştır.
Her 100.000 kişi başına düşen suç sayısı açısından, 2021 yılı itibariyle, Türkiye’deki suç oranı 39.62 ve Çek Cumhuriyeti suç oranı 25.52 olarak kaydedilmiştir.
Çek Cumhuriyeti’nde Yaşam Koşulları Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre, yaşam koşullarının ve refah seviyesinin yükselişte olduğu bir performans göstermektedir. Çek Cumhuriyeti, çalışma koşulları ve maddi kazanç, iş- yaşam dengesi, kişisel güvenlik, eğitim ve beceriler, kişisel refah, yaşam kalitesi ve sosyal ilişkiler açısından, OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde yer almaktadır.
2010 yılından itibaren, mevcut yaşam koşulları ortalamalarında en fazla kazanımı elde eden ülkeler arasında bulunan Çek Cumhuriyeti; toplumsal eşitsizlikleri azaltma, çalışma saatlerini dengeleme, hane halkı refahını iyileştirme, merkezi yönetime duyulan güveni artırma gibi göstergelerde, OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti, OECD ülkeleri arasında, en düşük yoksulluk oranına sahip olan 3 ülkeden biridir ve istihdam edilmeyen işgücünün, %3,6’lık bir oran ile, en düşük olduğu ülkeler arasındadır. Çek Cumhuriyeti, yaşam memnuniyeti açısından, 2013 ve 2018 yılları arasında, en çok ilerleme kaydeden ilk 10 ülke arasında yer almaktadır.
2012 yılından itibaren, yolsuzlukla mücadele göstergesinde OECD ülkelerinin ortalaması sabit kalmıştır, ancak Çek Cumhuriyeti, yolsuzluğun kontrol edilmesinde açık ara ilerleme kaydeden 5 ülke arasında yer almaktadır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda, OECD ortalamasına yakın olan Çek Cumhuriyeti, 2005 yılından bu yana hava kirliliğinde iyileşme kaydetmemiştir, ancak 10 dakikalık yürüme mesafesinde rekreasyonel yeşil alana erişimi olan kentsel nüfus payı açısından, en yüksek değere sahip olan 4. ülke konumundadır.
Çek Cumhuriyeti, 2010 ve 2018 yılları arasında, sera gazı emisyonlarını en çok düşüren 10. ülke, karbon ayak izini en çok düşüren 21. ülke ve atık geri dönüşümü konusunda en çok ilerleme kaydeden 5 ülke arasında bulunmaktadır ve iklim değişikliği ile mücadelede başarılı bir performans sergilemiştir.
Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre, Çekya’da yaşam memnuniyeti 6.7 puan ile, 6.5 puan olan OECD ülkelerinin ortalamasından yüksektir.
Çek Cumhuriyeti’nde Hangi Dinlere İnanılır?
Çek Cumhuriyeti’nde inanılan dinler ve mezhepler; Hristiyanlık dinine bağlı Katolik, Protestan ve Ortodoks mezhepleri ile Yahudilik, Müslümanlık ve Budizm’dir.
En çok inanılan Çek Cumhuriyeti dini Katolik Hristiyanlık’tır. Çek Cumhuriyetinde yaşayan dindar nüfus içinde; Katolik mezhebine mensup olanların oranı %19.2, Protestan mezhebine mensup olanların oranı ise %3.5’tir ve Ortodoks Hristiyanlık, Yahudilik, Müslümanlık ve Budizm dinlerine inananların oranı %1’in altındadır.
Çek Cumhuriyeti, dünyanın en az dindar olan ülkelerinden biridir ve Pew Araştırma Merkezi’nin 2015 yılı verilerine göre, Çek toplumunun %72’si kendisini dindar olarak tanımlamamaktadır ve bu grubun içerisinde ateistler, agnostikler ve belirli bir dine inanmayanlar bulunmaktadır. Çekya’da faaliyet gösteren STEM Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre, Çek toplumunda eğitim seviyesi ile dindar olma durumu ters orantılıdır ve eğitimli kesim arasında, herhangi bir dine inanmadığını ifade edenlerin sayısı daha yüksektir.
Çek Cumhuriyeti Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
Çek Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşen üç büyük olay; Prag Baharı, Kadife Devrim ve Çekoslovakya’nın bölünmesi sonucu Çek Cumhuriyeti’nin kuruluşu olarak sayılmaktadır.
Çekoslovak Sosyalist Cumhuriyeti’nde siyasi liberalleşme ve kitlesel protesto dönemi olarak tanımlanan Prag Baharı, 5 Ocak 1968 ve 21 Ağustos 1968 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. 17 Kasım ve 29 Aralık 1989 tarihleri arasında yaşanan Kadife Devrim, 41 yıllık tek partili Komünist Parti yönetiminin sonlanması ve parlamenter cumhuriyete geçişle sonuçlanmıştır. 1 Ocak 1993 tarihinde, Slovaklar, Çekoslovakya’dan ayrılmış ve Çek Cumhuriyeti tarihi için en önemli dönüm noktası olan Çek Cumhuriyeti’nin kuruluşu gerçekleşmiştir.
Çek Cumhuriyeti Yer Şekilleri Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nin yer şekillerini, alçak dağlarla çevrelenen tepelik ve geniş bir plato oluşturmaktadır. Çekya coğrafyasının; kuzey kesiminde Cevher Dağları ile Sudetik Dağları, güneybatı kesiminde Sumava Dağları ve güneydoğu kısmında Karpat Dağları bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’nin en yüksek noktası, Sudetic dağ sırasında bulunan Snezka Dağı’dır ve zirve noktası 1.603 metre yüksekliktedir. Çek coğrafyasındaki en alçak nokta, Elbe Nehri üzerinde, ülkenin kuzeybatı sınırına yakın bir konumda bulunmaktadır ve deniz seviyesinden yüksekliği 115 metredir.
Çek Cumhuriyeti’nin en önemli ormanlık alanı, Avusturya ve Almanya sınırları boyunca uzanan Bohemya Ormanı’dır ve ortalama yüksekliği 800 ile 1400 metre arasında değişen, yoğun ormanlık dağlardan oluşmaktadır. Bohemya Ormanı’nda yer alan Kara Göl, 18.4 hektarlık su yüzeyi alanı ve 40.6 metrelik derinliği ile, Çek Cumhuriyeti’ndeki en büyük ve en derin doğal göldür.
Çekya’nın; batı kısmını, Elbe ve Vltava nehirlerinin oluşturduğu, alçak Bohemya havzası ve doğu kısmını, Morava Nehri ve kollarının oluşturduğu, batıya göre daha tepelik olan, 52,764 kilometrekarelik Moravia havzası kaplamaktadır. Çek Cumhuriyeti coğrafyası, sınırlı sayıda doğal göl içermekte ve daha çok kapalı nehir vadilerinde oluşan, yaklaşık 130 adet yapay göle ev sahipliği yapmaktadır. Çekya topraklarında bulunan nehirler ve yapay göllerin kapladığı toplam yüzölçümü, 1,620 kilometrekaredir.
Çek Cumhuriyeti İklimi Nasıldır?
Çek Cumhuriyeti’nde yaygın olarak yetişen ağaçların başında, meşe, kayın ve ladin türleri gelmektedir ve dağlık kesimin en yüksek yerlerinde, tayga ve tundra bitki örtüsü hakimdir. Çek coğrafyası faunasında görülen başlıca çiçekler; Çek gülü, Bohemya kantaronu, Bohemya kum pembesi, rüzgar çiçeği, bataklık melekotu, su otu ve zambaktır. Çek Cumhuriyeti’nde yetişen meyveler; elma, vişne, erik, kayısı, armut, kiraz ve kuş üzümüdür.
Çek Cumhuriyeti, okyanus ve karasal iklim türleri arasındaki geçiş bölgesinde yer almaktadır ve yaz aylarının ılık, kış aylarının ise soğuk ve kar yağışlı geçtiği, ılıman bir iklime sahiptir. Çek Cumhuriyeti’nin iklimi ılımandır, okyanus iklimi ile karasal iklim arasında geçiş yapar. Çekya ikliminde, yaz aylarında ortalama sıcaklık 20°C civarında ve kış aylarında ortalama sıcaklık 0°C civarında seyretmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nde, yağışlar ağırlıklı olarak yaz aylarında düşmektedir ve Mayıs- Ağustos arasındaki dönemde, günde 10 milimetreden fazla yağış gerçekleşen günler görülmektedir. Sınırları boyunca uzanan dağ sıraları sayesinde, Çek Cumhuriyeti iklimi, batı ve kuzey Avrupa’dan gelen sert kış etkilerinden korunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ne Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
Ekonomik yapı, kültürel miras, mimari doku ve sosyal yapı gibi özellikler açısından, Çek Cumhuriyeti ile benzerlik gösteren ülkeler aşağıda sıralanmıştır.
- Slovakya
- Avusturya
- Polonya
- Slovenya
- Macaristan
Türk Konsolosluğu Çek Cumhuriyeti’nde Nerededir?
Türk Konsolosluğu Çek Cumhuriyeti’nde, Na Ořechovce 69, 162 00 Prag- 6, Çek Cumhuriyeti, adresinde hizmet vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliği’ne telefon ve mail ile ulaşılabilmektedir.
Prag’da bulunan Türkiye Büyükelçiliği Çek Cumhuriyeti konsolosluğu şubesinin yanı sıra, Brno ve Ostrava kentlerinde Fahri konsolosluklar bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ne Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne; direkt veya aktarmalı uçuşlar kullanılarak hava yoluyla ya da özel araç, otobüs ve tren kullanılarak kara yoluyla gidilebilmektedir.
İstanbul Havalimanı’ndan ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Prag Vaclav Havel Havalimanı’na direkt uçak seferleri bulunmaktadır ve İstanbul - Prag uçuşu yaklaşık 2 saat 40 dakika sürmektedir. Uçakla Türkiye’den Prag’a seyahat etmek için, Lufthansa, Air France, Ukraine İnternational Airlines ve Aegean gibi hava yolu şirketlerinin, Amsterdam, Atina, Bükreş, Frankfurt, Kiev ve Paris’ten aktarmalı seferler seçenekleri bulunmaktadır.
Çek Cumhuriyeti’ne kara yolu ile ulaşım daha uzun sürmektedir ve Belçika, Almanya, Hollanda, Avusturya, Macaristan, Polonya, Fransa ve Slovakya gibi ülkelerden Çekya’ya, düzenli tren ve otobüs seferleri düzenlenmektedir. Çek Cumhuriyeti, Avrupa’da trenle seyahat etmeyi kolaylaştıran Avrupa İnterCity ulaşım ağının bir parçasıdır.
Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne özel araçla seyahatlerde; Edirne’de bulunan Kapıkule Sınır Kapısı kullanılarak, sırası ile Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’a geçilmekte, ardından Avusturya ya da Slovakya üzerinden, Çek Cumhuriyeti sınırına ulaşılabilmektedir. İstanbul- Prag kentleri arası mesafe 1.842 kilometredir ve Avrupa otoyolu üzerinden seyahat ortalama 20 saat sürmektedir.
Çek Cumhuriyeti Türkiye Arası Kaç Kilometredir?
Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arası mesafe, Prag’dan Ankara’ya, 2.523 kilometredir.
Çek Cumhuriyeti Türkiye Arası Kaç Saattir?
Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arası seyahatler; direkt uçuşlar kullanılarak, hava yolu ile 2 saat 40 dakika sürmekte ve özel araçla, kara yolu kullanılarak ortalama 19 saat sürmektedir.
Çek Cumhuriyeti’ne Gitmek için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne gitmek için gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Geçerli pasaport
- Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi
- Seyahat sağlık sigortası
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.