Çekya Oturum İzni

Çekya Oturum İzni Türleri ve Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çekya’yı ziyaret etmek, Çekya’da eğitim almak ya da çalışmak veya 90 günden daha uzun bir süre için Çekya’da yaşamak isteyen kişilerin Çekya oturma iznine başvurması gerekmektedir. Uzun süreli vize ile Çekya'ya giden yabancı ülke vatandaşları Çekya oturma izni alabilmektedir.

Geçici oturum izni ve kalıcı oturum izni olmak üzere 2 tür Çekya oturum izni bulunmaktadır.

Çekya Geçici Oturma İzni Nedir?

Çekya geçici oturma izni, Çekya’da 90 günden uzun ve maksimum 365 gün boyunca yaşamaya, eğitim görmeye ve çalışmaya izin vermektedir. Çekya’da kalış koşullarının değişmemesi halinde, tekrar tekrar geçici oturma izni için başvuru yapılabilir. Çekya geçici oturma izinleri, uzun süreli vize ile birlikte düzenlenir.

Çek Cumhuriyeti Geçici Oturma İzni Türleri

Çek Cumhuriyeti oturma izinleri, başvurulan ulusal vize türüne göre farklılaşmaktadır.

Eğitim için geçici oturma izni, sahibine bir Çekya üniversitesinde/okulunda eğitim programına devam ederken Çekya’da yaşama izni ve yarı zamanlı çalışma hakkı verir.

Çalışma için geçici oturma izni, sahibinin Çekya’da yaşamasına ve çalışmasına izin verir. Bu oturum izni türü, bir işveren ve çalışma pozisyonu ile bağlantılıdır.

Aile birleşimi için geçici oturma izni, sahibinin Çekya’da yaşayan bir aile üyesine katılmasına izin verir ve bu kişiler oturma izni süresi boyunca Çekya’da çalışabilir veya eğitim görebilir.

Çekya Geçici Oturum İzni Başvurusu

Çekya geçici oturma izni almak için, öncelikle kendi ülkenizdeki Çekya dış temsilciliklerine uzun süreli vize başvurusunda bulunmalısınız.

Çekya konsoloslukları, başvurunuzu nihai karar merci olan İçişleri Bakanlığı'na iletmektedir. Uzun süreli Çekya vizesi ile Çekya’ya geldikten sonra, İçişleri Bakanlığı yerel ofislerinden birine geçici oturma izni için başvurmanız gereklidir.

Geçici Çekya Oturma İzni Almak için Gerekli Belgeler

Geçici Çekya oturma izni almak için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.

  • Dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olan ve 2 boş sayfası bulunan bir pasaport
  • İmzalı başvuru formu
  • En fazla 180 gün içerisinde uygun ölçülerde çekilmiş 1 adet vize fotoğrafı
  • Çekya’da konaklanacak yeri gösteren belgeler
  • Finansal kaynaklara dair kanıtlar
  • Çekya’da geçerli en az 60.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası
  • Vize ücretinin ödendiğini gösterir dekont

Çek Cumhuriyeti Kalıcı Oturma İzni Nedir?

Çek Cumhuriyeti kalıcı oturma izni, kişinin vatandaş olmasa da Çekya’da sürekli ve yasal olarak yaşamasına izin vermektedir. Kalıcı oturum izni ile Çekya’da eğitim alabilir, çalışabilir ve yaşayabilirsiniz. Kalıcı oturum izninin süresi dolmamaktadır ve süre sınırı olmadan uzatılabilmektedir.

Çekya Kalıcı Oturma İzni Başvurusu

Çekya kalıcı oturma izni başvuruları şahsen yapılmaktadır ve 15 yaşından küçük çocukların başvuruları bir temsilci aracılığıyla tamamlanır.

Kalıcı oturum izni başvurularını kabul eden Çekya İçişleri Bakanlığı, başvurunun eksik olması veya başvuruda tutarsızlıklar bulunması gibi hallerde ileri bir tarih vererek ilgili eksikliğin giderilmesini talep eder, bu süre içinde tamamlanmayan başvuruların değerlendirmesi devam etmeyebilir. Eksik belge bulunuyorsa, bunların şahsen veya bir temsilci ile teslim edilmesi ve ayrıca posta ile gönderilmesi mümkündür. Seyahat belgelerinin şahsen beyan edilmesi zorunludur. Başvuru sahibi gerekli olduğunu düşündüğü diğer belgeleri de başvurusuna ekleyebilmektedir.

Çekya kalıcı oturum izni başvurusu, Çekya’da yapıldıktan sonraki 60 gün veya bir Çekya dış temsilciliğinde yapıldıktan sonra 180 gün içinde değerlendirilir ve İçişleri bakanlığı bu sürede bir karar verir. Başvurunun kesintiye uğraması veya bazı yasal nedenlerin varlığı halinde, süreler durur veya uzatılır.

Yabancı Uyrukluların İkametine İlişkin Kanun (pdf, 1.9 MB), Çek Cumhuriyeti'nde başvurunun yapılmasından itibaren 60 gün ve Çek Büyükelçiliği'nde başvurunun yapılmasından itibaren 180 günlük bir son tarih belirler ve bu süre içinde İçişleri Bakanlığı'nın bir karar vermesi gerekir. başvurunuz. İşlemin kesintiye uğraması halinde karar verme süresi de durdurulur. Bu süre, yasal olarak belirlenmiş diğer durumlarda da durdurulur veya uzatılır.

İçişleri Bakanlığı bazı hallerde bir belgeyi veya durumunuzu açıklamanızı isteyebilir; bu gibi durumlarda başvuru sahipleri görüşmeye davet edilebilir.

Çek Cumhuriyeti Kalıcı Oturum İzni için Gerekli Evraklar

Çek Cumhuriyeti kalıcı oturum izni için gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır.

  • En az 3 veya 6 ay süreyle geçerli bir pasaport
  • 1 adet 35 mm x 40 mm boyutlarında yakın zamanda çekilmiş vize fotoğrafı
  • Son 5 yılda Çekya’da yaşandığını gösterir kanıtlar
  • Çekya’daki konaklama durumunu gösteren tapu veya kira sözleşmesi gibi belgeler
  • Geçimi sağlayacak düzeyde finansal kaynağa sahip olunduğunu gösteren belgeler
  • Çekçe dil sınavı sertifikası
  • Adli sicil kaydı
  • AB vatandaşları ve onların aile üyeleri için aile ilişkisini gösteren belgeler ile en az 1 yıldır AB vatandaşı olunduğuna dair kanıtlar

Çekya Kalıcı Oturum İzni Başvuru Sonucu Öğrenme

Çekya kalıcı oturum izni başvuru sonucu, başvurunun olumlu sonuçlanması halinde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan telefon araması ile öğrenilir ve bu arama ile kalıcı oturum izninin verilmesi ve biyometrik bilgilerin kaydı için bir tarih ayarlaması yapılır. Telefonla ulaşılamayan kişilere posta yoluyla bilgi verilir.

Yurtdışında bulunan bir Çek Büyükelçiliğine yapılan kalıcı oturum izni başvuruları olumlu olarak değerlendirildiğinde, dış temsilcilik başvuru sahibine ulaşır ve 90 günde uzun süreli kalışa izin veren bir vize düzenlenir. Çekya’ya gidildikten sonra ise 3 gün içinde biyometri işlemleri için bir randevu alınarak İçişleri Bakanlığı’na başvurulur. Biyometri bilgilerini verdikten sonra 60 gün içerisinde kalıcı oturum kartının alınması gerekir.

Çekya kalıcı oturum izni kararının verildiği tarih, İçişleri Bakanlığı tarafından Genel Sağlık Sigortası Kuruluşuna bildirilir ve kişi bu tarihten itibaren genel sağlık sigortası kapsamına girmiş sayılır.

Sık Sorulan Sorular

Çek Cumhuriyeti oturma izni hakkında sık sorulan sorulara ve danışmanlarımızın yanıtlarına aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Çekya Uzun Süreli Vize ile Oturma İzni Arasındaki Fark Nedir?

Çekya uzun süreli vizesi, en fazla 1 yıllık süre için çok girişli olarak, sağlık, spor, eğitim, bilimsel araştırma, kültür, aile, girişimcilik gibi amaçlı seyahatler için verilir. Çekya oturma izni ise çalışma, eğitim, bilimsel araştırma ve aile birleşimi amaçlarıyla 1 yıldan uzun süre için verilir; ilk olarak kişinin Çekya’ya girmesi için tek girişli bir vize düzenlenir.

Geçici Çekya Oturma İznim Var, Ne Zaman Kalıcı Oturma İzni Alabilirim?

Geçici oturma iznine sahip iseniz, 5 yıl süreyle Çekya’da yaşadıktan sonra kalıcı oturum izni için başvuru yapabilirsiniz.

Kalıcı Oturma İzni İle Çek Cumhuriyeti'nden Vatandaşlık Alabilir Miyim?

Kalıcı oturma izni ile belirli bir süre Çek Cumhuriyeti'nde ikamet eden kişilerin gerekli kriterleri de sağlaması durumunda Çek Cumhuriyeti vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı vardır.

Ancak istenilen kriterlerin sağlanması durumunda yabancı uyruklu kişilerin Çek Cumhuriyeti pasaportu ve vatandaşlık başvuruları kabul edilmektedir.

Çekya'da Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Çekya’da yaşamanın avantajları arasında, Çekya’nın güvenli ve suç oranı düşük ülkelerden biri olması bulunur. Çekya ekonomik olarak da uygun yaşam maliyetlerine sahiptir; günlük mal ve hizmet harcamaları bakımından Çekya Avrupa’daki ucuz ülkeler arasındadır. Çekya’da iş kurmak kolay olduğu için girişimciler tarafından avantajlı bir ülkedir. Çekya’da hareketli bir yaşam ve kültürel bir çeşitlilik mevcuttur; çok çeşitli etkinliklere katılmak mümkündür.

Çekya’da yaşamanın dezavantajları arasında, yabancı kişilerin özellikle turistik bölgelerde dolandırıcılıklara maruz kalabilmesi bulunur; fahiş fiyat uygulayan taksi şoförleri ve yankesicilier, ciddi suçlar açısından güvenli bir ülke olan Çekya için en sık rastlanan tehlikelerdir. Çekya'da yaşam uygun maliyetli olarak değerlendirilse de, Çekya’da ayrıca kira kontrolü ve online ilanların pahalılığı sebebiyle göçmenler için konut kiraları daha yüksek olabilmektedir. Yabancı kişilere kıyasla Çekçe konuşularak konut ayarlanması her zaman daha avantajlı olabilmektedir. Uluslararası sürücü belgesi bulunan kişiler, 3 ay süreyle Çekya’da araç kullanılabilse de bu sürenin sonunda Çekya ehliyeti alınması gereklidir ve ehliyet için yazılı sınav ile uygulamalar zor olabildiği gibi, İngilizce olarak da tamamlanamayabilmektedir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: