Çek Cumhuriyeti'nde Şirket Kurmak ve Oturum Hakları
Çek Cumhuriyeti Dünya İş Yapma Kolaylığı Endeksinde 41. sırada yer almaktadır. Danimarka’dan sonra Avrupa Birliği’nde yoksulluk oranı en düşük ülke Çekya’dır. Avrupa Birliği ekonomisine ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye ülkeler arasında yer alan Çek Cumhuriyeti'nin AB üye ülkeleri içindeki en önemli ticaret ortağı Almanya’dır.
İş kurmak için Çek Cumhuriyeti’nin tercih edilmesindeki en önemli faktörler; düşük oranlı gelir vergisi, KDV oranları, iyi altyapı olanakları, kalifiye ve eğitimli işgücü olanakları, yatırım teşvikleri, ülkenin Avrupa’daki stratejik konumu ve tedarikçi tabanıdır.
Çek Cumhuriyeti'ndeki Şirket Türleri Nelerdir?
Çek Cumhuriyeti’ndeki şirket türleri aşağıda listelenmiştir.
- Limited şirketi
- Anonim şirketi
- Genel ticari ortaklık
- Ortak girişim şirketi
- Şirket şubesi
Çekya’da Şirket Şubesi Açmak İçin Gerekli Şartlar
Çek Cumhuriyeti’nde şirket şubesi açmak için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Kurulacak şirket türüne göre Çek Cumhuriyeti Devleti tarafından belirlenen tutarda yatırım yapılması gerekmektedir.
- Çek Cumhuriyeti ticari sicil kaydının temiz ve şube açmaya uygun olması gerekmektedir.
- Şirket kuracak yabancı yatırımcının, uzun süreli Çek Cumhuriyeti oturma iznine sahip olması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti'nde İş Kurma Süreci
Çek Cumhuriyeti’nde iş kurmak için öncelikle ne tür şirket kurulacağına ve şirket adına karar verilmelidir. Çek Cumhuriyeti’nde en çok tercih edilen şirket türleri: Limited şirketleri, anonim şirketler, genel ticari ortaklık, sınırlı ortaklık, ortak girişim ve şubedir.
Çek Cumhuriyeti’nde kurulacak şirket türü belirlendikten sonra yatırım miktarı belirlenmelidir. Çek Cumhuriyeti’nde kurulacak limited ve anonim şirketleri için belirlenmiş bir asgari yatırım ücreti mevcuttur. Çek Cumhuriyeti’nde yatırım yapmak için şirket türlerine göre belirlenen asgari yatırım fiyatları: Limited anonim şirketleri için; 200.000 Çek Korunası (7.934,15 Euro), anonim şirketleri için; 2.000.000 Çek Korunası (79.341,51 Euro)’dır. Ortaklık ile kurulan şirketlerde şirket ortakları şirketten yatırım payları kadar sorumludur.
Çek Cumhuriyeti’nde kurulacak şirket türü ve yatırım miktarı belirlendikten sonra şirketin emlak kaydı, ticaret sicil kaydı, vergi kaydı yapılmalı ve ticaret ruhsatı ve gerekli ticari izinler alınmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Çek Cumhuriyeti'nde Şirket Kurabilir Mi?
Evet, Çek Cumhuriyeti’nde şirket sahibi olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli şartları sağlamaları halinde iş kurma imkanı bulunmaktadır.
Çekya’da Şirket Kurma Maliyetleri
Çek Cumhuriyeti'nde iş kurmak için yatırım yapılacak miktar hariç ortalama masraflar: Noter için ortalama 10.000 Çek Korunası + KDV, ticari sicil kaydı için ortalama 1000 Çek Korunası, şirket tescili için şirket notere kayıtlı ise 2700 Çek Korunası, notere kayıtlı değil ise 6000 Çek Korunası’dır.
Çek Cumhuriyeti'nde Firma Kurmak Ne Kadar Sürer?
Çek Cumhuriyeti’nde şirket kurmak ortalama 13 hafta sürmektedir ve kurulacak şirket türüne göre bu süre farklılık gösterebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Çek Cumhuriyeti'nde iş kurma ve kazanılan haklar ile ilgili merkezimize en sık yöneltilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.
Şirket Kurmak İçin Çek Cumhuriyeti'nde Bulunmam Şart Mı?
Evet, Çek Cumhuriyeti’nde şirket kurmak istiyorsanız, kuruluş sürecinde Çekya topraklarında bulunmanız gerekmektedir. Çek Cumhuriyetinde şirket kuracak vatandaşların şirketlerini Çek Cumhuriyeti Devleti tarafından tanınır kılmak için ticari sicil kaydı, şirketin noter kaydı aşamalarında bizzat bulunarak işlemleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti’nde çalışma ve oturum izni almak için uzun süreli D tipi vize alınması gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti vize başvurusu, Çekya dış temsilcilikleri ve vize başvuru merkezlerinden yapılmaktadır.
Çekya’da Şirket Kurarak Oturum Almam Mümkün Mü?
Çek Cumhuriyeti’nde iş kurarak oturum izni almak mümkündür. Çek Cumhuriyeti’nde oturum izni uzun süreli D tipi vize kapsamında verilmektedir. Çekya’da oturum izni aldıktan sonra daimi ikamet hakkı kazanmak için 5 yıl aralıksız olarak Çekya’da ikamet edilmesi gerekmektedir.
Çek Cumhuriyetinde şirket kurmak ya da bir şirkete ortak olunarak Çek Cumhuriyeti için D tipi vize alınabilmektedir. Çek Cumhuriyetinde şirket kurduktan sonra Çek Cumhuriyetine yerleşmek için Çekya oturma izni alınması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti'nde Şirket Kurmanın Avantajları Neler?
Çek Cumhuriyeti’nde şirket kurmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.
- Güvenli yatırım fırsatları
- Yüksek refah seviyesi
- Güçlü altyapı sistemleri
- Nitelikli iş gücü
Çek Cumhuriyeti'nin En Büyük Şirketleri Hangileri?
2021 yılı Wikipedia verilerine göre Çek Cumhuriyeti’nin en büyük 10 şirketi aşağıda listelenmiştir.
- Skoda Auto A. S.
- CEZ A. S.
- AGROFERT A. S.
- RWE Tedarik ve Ticaret CZ A. S.
- FOXCONN CZ s. r. o.
- UNIPERT A. S.
- Hyundai Motor Manufacturing Çek s.r.o.
- Energetický a průmyslový holding, as
- CEPRO A. S.
- ALPIQ ENERJİ ES
Çek Cumhuriyeti'ndeki Türk Şirketleri Hangileri?
Çek Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren başlıca Türk şirketleri aşağıda listelenmiştir.
- Beko
- Artekya
- Odine
- Polmar Automotive
- Ford Trucks
- Ekol Lojistik
Çekya’da Yatırım İçin Hizmet Veren Danışmanlık Şirketleri Hangileri?
Çek Cumhuriyeti’nde yatırım için danışmanlık hizmeti veren şirketler aşağıda listelenmiştir.
- Outboxers
- HCPG
- Consulting for Retail
- Saxo Bank
- Mortgagez.cz Bağımsız Mortgage Broker
- Grungsberg Jewellery
- Profi Expats Financial Brokers
- REFIXACE
Çek Cumhuriyeti Ticaret Ataşeliği’ne Nasıl Ulaşırım?
Çek Cumhuriyeti ticaret ateşeliği adresi, Na Orechovce 69, 162 00 Praha 6’dır. Çek Cumhuriyeti ticaret ateşeliği telefon numarası: +420 224 311 944, faks numarası: +420 220 941 267’dir. Çek Cumhuriyeti ticaret ateşeliği e- mail adresi: prag@ekonomi.gov.tr’dir.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.