Estonya Kültürel Vize

Estonya Kültürel Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2023

Estonya kültürel vizesi, 90 günden kısa kültür ve etkinlik amaçlı seyahatler için verilen C tipi Schengen vizesi türlerinden biridir. Estonya kültürel vizesi konser, sergi, festival, seminer vb. kültürel etkinliklere katılacak kişilere, 180 günde 90 günü aşmayan konaklamalar için verilmektedir.

Estonya kültürel vizesi hamilleri, birden çok Schengen ülkesine seyahat etmeleri durumunda Schengen Bölgesine mutlaka Estonya’dan giriş yapmak zorundadırlar. Estonya kültürel vizesi hamiline, seyahat amacı olarak belirtilen kültürel etkinlik süresince Estonya’da konaklama hakkı tanımaktadır.

Vizem.net, Türkiye’den Estonya’ya kültürel etkinliklere katılım amacıyla seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize başvuru danışmanlığı ve takip hizmeti sunan, son 5 yıldaki Schengen vize onay oranı en yüksek akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Kimler Estonya Kültürel Schengen Vizesi Alabilir?

Estonya’da organize edilen bir konser, festival, seminer, konferans, sergi vb. kültürel etkinliğe katılacak olan, ilgili kültür kuruluşundan davetiye veya bilet almış olan kişiler Estonya kültürel Schengen vizesi alabilmektedir. Estonya kültürel Schengen vizesi alacak kişilerin Estonya’da kalma sürelerinin 3 aydan uzun olmaması ve seyahat masraflarını karşılayacak finansal kaynağa sahip olmaları gerekmektedir.

Estonya kültürel Schengen vizesi başvuruları, C tipi kısa süreli vize başvuruları olarak değerlendirilmektedir. Estonya Schengen vize başvurusu, Schengen Bölgesine Estonya’dan giriş yapacak kişiler tarafından yapılabilmektedir.

Estonya Kültürel Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya kültürel vize başvurusu, kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi başvurusu olarak değerlendirilmekte ve Estonya Dış Temsilciliği, yetkili aracı kurum vize başvuru merkezleri ve akredite acenteler üzerinden yapılabilmektedir. Estonya kültürel vize başvurusu için Schengen vizesi başvurularında gereken temel belgelere ek olarak, seyahat amacı olan kültürel etkinliğe ilişkin davetiye, bilet vb. belgelerin de ibraz edilmesi gerekmektedir. Estonya kültürel vizesi için Estonya Büyükelçiliğine veya yetkili aracı kuruma en geç seyahatten 15 gün önce başvuru yapılması gerekmektedir.

Estonya kültürel vizesi için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra Estonya Büyükelçiliğinden veya yetkili aracı kurum vize başvuru merkezlerinden randevu alınması, randevu gününde biyometrik işlemlerin tamamlanması ve başvuru ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Estonya kültürel vize başvurularında ibraz edilen evraklar Estonya Büyükelçiliği vize bölümüne teslim edilmekte ve vize onayına dair karar vize bölümü tarafından verilmektedir. Estonya kültürel vize başvurusu onayı Estonya Büyükelçiliği tarafından verildikten sonra başvuru sahibine pasaport iadesi gerçekleştirilmektedir.

Estonya Kültürel Etkinlik Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Estonya kültürel etkinlik vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Estonya kültürel vize başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekmektedir.
  • Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış ve seyahatin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olan pasaportun aslının ibraz edilmesi gerekmektedir. Pasaportun kimlik bilgilerini içeren sayfasının ve son 3 yıl içinde alınmış Schengen, Amerika ve İngiltere vizelerinin olduğu sayfaların fotokopilerinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: 6 aydan eski olmayan renkli biyometrik fotoğrafın 35x45 mm ebatlarında ve beyaz fon ile çekilmiş olması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen ülkeleri için geçerli, ayakta veya yatarak bütün tedavileri kapsayan, gidiş ve dönüş tarihlerini de kapsayarak tüm seyahat süresince geçerli olan en az 30,000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortasının başvuru sahibi adına olması gerekmektedir.
  • Finansal kaynağa ilişkin belgeler: Başvuru sahibinin seyahat süresince tüm masraflarını karşılayabileceğini ispatlamak üzere son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren, bankadan kaşeli ve ıslak imzalı olarak alınan güncel bir banka hesap dökümünün ve düzenli geliri gösteren son 3 aylık maaş bordrolarının ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Ulaşıma ilişkin belgeler: Gidiş ve dönüş için yapılmış uçak rezervasyonlarının ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Konaklamaya ilişkin belgeler: Seyahat süresinin tamamını kapsayan otel rezervasyonlarının veya konaklanacak adrese ilişkin belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Kültürel etkinliğe ilişkin belgeler: Etkinliği düzenleyen firma tarafından gönderilen davetiyenin, kültürel hizmet sağlayıcısı ile imzalanan sözleşmenin veya yaratıcı bir eser için gönderilmiş davetiyenin imzalı ve kaşeli olarak ibraz edilmesi gerekmektedir. Belgenin orijinal olmasına gerek yoktur, belge fotokopisi de kabul edilmektedir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Estonya vizesi başvurularında randevu alma, evrakların kontrolü, yeminli tercüme ve seyahat sigortası yaptırma işlemleri, uzman Estonya ülke danışmanı tarafından yapılmaktadır.

Schengen vizesi bilgi hattı: 0850 241 1868

Estonya Kültür Vizesi için Etkinlik Davetiyesi Nasıl Alınır?

Estonya kültür vizesi için etkinlik davetiyesi etkinliği düzenleyen firma tarafından gönderilen bir davetiye, kültürel hizmet sağlayıcısı ile imzalanan bir sözleşme veya yaratıcı bir eser için gönderilen bir davetiye olabilmektedir. Estonya kültür vizesi başvurusu için etkinlik davetiyesinin elektronik imza ile dijital formatta sunulması tavsiye edilmektedir. Estonya kültür vizesi için elektronik imza ile dijital formatta hazırlanan etkinlik davetiyesinin Estonya Büyükelçiliğine embassy.ankara@mfa.ee adresi üzerinden mail olarak gönderilmesi ve mailin konu kısmına başvuru sahibinin isim soyisim bilgilerinin yazılması gerekmektedir.

Estonya Büyükelçiliğine mail yoluyla gönderilen etkinlik davetiyesinin çıktısının ve mailin gönderildiği tarih ve zaman bilgilerini gösteren mail çıktısının ibraz edilmesi gerekmektedir.

Estonya kültür vizesi için etkinlik davetiyesi örneği aşağıdaki görselde verilmiştir.

Estonya Kültür Vizesi için Etkinlik Davetiyesi
Estonya Kültür Vizesi için Etkinlik Davetiyesi

Estonya Kültür Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Estonya kültür vizesi başvuru harç ücreti 2022 yılı için 80 Euro tutarındadır. Estonya kültür vizesi başvuru ücreti danışmanlık hizmeti, seyahat sağlık sigortası ve başvuru formu dilekçe doldurma hizmetleri de dahil olmak üzere 2022 yılı için ortalama 190 Euro tutarındadır.

Estonya Kültürel Vize Ücretinden Kimler Muaftır?

Herhangi bir uluslararası sözleşme gereği ücretsiz vize alma hakkına sahip olan kişiler, kar amacı gütmeyen bir kuruluşu temsil eden ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından düzenlenen seminer, konferans, spor, kültür veya eğitim etkinliklerine katılacak olan 25 yaşını doldurmamış kişiler Estonya kültürel vize ücretinden muaftırlar.

Estonya kültürel vizesi için Estonya Büyükelçiliğine yapılan başvurular ile yetkili aracı kurum üzerinden yapılan başvurularda farklı ödeme prosedürleri söz konusu olabilmektedir. Estonya vize ücreti yalnızca başvurunun işleme konması için verilen bir başvuru ücretidir, biyometrik işlemler, danışmanlık vb. ek hizmetleri kapsamamaktadır.

Estonya için Kültürel Vize Kaç Günde Çıkar?

Estonya için kültürel vize, belgelerin Estonya Büyükelçiliğine ibraz edilmesinden itibaren ortalama 15 gün içinde çıkmaktadır. Estonya için kültürel vizenin çıkma süresi, ibraz edilen belgelerin eksik olması ve eksik belgelerin temin edilmesinin istenmesi veya ibraz edilen belgelere ek olarak Büyükelçiliğin mülakat talep etmesi gibi durumlarda uzayabilmektedir.

Estonya Kültürel Etkinlik Vize Süresi Uzatılabilir Mi?

Hayır, Estonya kültürel etkinlik vize süresi uzatılamamaktadır. Estonya kültürel etkinlik vize süresinin uzatılması yalnızca mücbir sebep, insani nedenler veya gitmeyi imkansızlaştıran güçlü ve kanıtlanabilir kişisel sebepler gibi olağandışı hallerde mümkün olabilmektedir.

Estonya kültürel etkinlik vize süresi, olağandışı ve varlığı belgelerle ispatlanabilir durumlarda ancak 90 güne kadar uzatılabilmektedir. Estonya vize uzatma işlemleri mevcut vizenin bitiş tarihinin en az 3 iş günü öncesinde başlatılmalıdır. Estonya kültürel etkinlik vize süresi uzatma işlemleri için vize başvurusunda gereken biyometrik fotoğraf, seyahate ilişkin belgeler ve pasaport gibi temel belgelere ek olarak süre uzatma başvurusunun sebeplerini açıklayan bir dilekçenin de ibraz edilmesi gerekmektedir.

Estonya Kültür ve Sanat Festivalleri Nelerdir?

Estonya Kültür ve Sanat Festivalleri
Estonya Kültür ve Sanat Festivalleri

Estonya’da düzenlenen kültür ve sanat festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Arvamusfestival (Fikir Festivali): Estonya’nın Jarva kentinde düzenlenen festival, tartışma kültürünü ve vatandaşlık eğitimini geliştirmeyi amaçlamaktadır. İlk kez 2013 yılında düzenlenen Arvamusfestival, her yıl ağustos ayında gerçekleştirilmektedir.
  • Tartu Hanseatic Days (Tartu Hansa Günleri): Estonya’nın büyük şehirlerinden olan Tartu’da, bölgenin Orta Çağ dönemi kültürünü kutlamak amacıyla düzenlenmektedir. Festival alanında Orta Çağ dönemine ait yemekler ve içecekler ikram edilmekte, dönemin geleneksel kıyafetleriyle geleneksel dans gösterileri yapılmaktadır. Tartu Hansa Günleri her yıl temmuz ayı ortasında düzenlenmektedir.
  • Kuressaare Denizcilik Festivali: Estonya’nın Saaremaa adasındaki Kuressaare semtinde, tarih boyunca Baltık Denizi’nde seyahat etmiş denizcileri anmak, Estonya’daki denizcilik faaliyetlerini ve ada kültürünü desteklemek amacıyla düzenlenmektedir. Saaremaa adasının yerel lezzetlerinin ikram edildiği, denizde ve deniz kıyısında gösterilerin yapıldığı Kuressaare Denizcilik Festivali, her yıl ağustos ayında gerçekleştirilmektedir.
  • Tallinn Siyah Geceler Film Festivali: 1997 yılından bu yana Estonya’nın başkenti Tallinn’de düzenlenen festival, Kuzey Avrupa’da düzenlenen en büyük film festivalidir. Düzenlendiği ilk yıllarda sadece Nordik filmlerine odaklanan Tallinn Siyah Geceler Film Festivali, bugün dünyanın hemen her ülkesinden filmlerin katılımına açıktır ve her yıl kasım ayında düzenlenmektedir.
  • Haapsalu Korku ve Fantezi Filmleri Festivali: Estonya’nın Haapsalu kentinde, her yıl nisan ayının son hafta sonunda gerçekleştirilmektedir. Baltık ülkelerinde düzenlenen en büyük korku filmleri festivalidir ve ilk kez 2005 yılında düzenlenmiştir.
  • Glasperlenspiel Müzik Festivali: 1995 yılından bu yana Estonya’nın Tartu kentinde düzenlenen festival, Estonya’daki en büyük müzik festivalidir. Glasperlenspiel Müzik Festivali ilhamını Hermann Hesse’nin Boncuk Oyunu isimli romanından almakta ve klasik müzik eserlerinin farklı bakış açılarıyla yorumlanarak dinleyiciye sunulmasını amaçlamaktadır.
  • Estonya Şarkı Festivali: Dünyadaki en büyük ve en eski koro festivallerinden biridir. Estonya Şarkı Festivali ilk kez 1869 yılında Estonya’nın Tartu kentinde gerçekleştirilmiştir, 1923 yılından bu yana ise her beş yılda bir temmuz ayında Tallinn’de gerçekleştirilmektedir. Estonya Şarkı Festivali, tarihinde en fazla katılımı 2019 yılında almıştır, yaklaşık 60000 bilet satılmış ve toplam 35000 müzisyen festival kapsamında sahne almıştır.
  • Jazzkaar: 1990 yılından bu yana düzenlenen festival, Baltık ülkelerinde düzenlenen en büyük caz müzik festivalidir. Jazzkaar her yıl nisan ayı sonunda düzenlenmekte ve 10 gün boyunca yaklaşık 3000 müzisyen ile dinleyicileri Estonya’nın başkenti Tallinn’de buluşturmaktadır.
  • Tallinn Müzik Haftası: Yeni çıkış yapan müzisyenlere odaklanan festival, her yıl mart ayının son haftasında Tallinn’de düzenlenmektedir. Uluslararası bir müzik festivali olan organizasyon kapsamında konserler ve konferanslar gerçekleştirilmekte, Tallinn şehri katılımcılara tanıtılmaktadır.
  • Viljandi Halk Müziği Festivali: 1993 yılından bu yana Estonya’nın Viljandi kentine düzenlenen festival, Avrupa halk müziğine odaklanmaktadır. Her yıl ortalama 25000 kişinin katıldığı festival, her yıl temmuz ayının son haftasında gerçekleştirilmektedir.

Estonya, tarihi boyunca farklı etnik kökenlerden insanların bir arada yaşadığı bir ülke olmuştur ve bu sebeple oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Estonya kültürü hem komşusu olan Kuzey Avrupa ülkelerinin kültürlerinden, hem de uzun yıllar Sovyet işgali altında olmanın etkisiyle Rus kültüründen izlere sahiptir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: