Estonya Kültürü

Estonya Kültürü Nasıldır, Estonya Gelenekleri Nelerdir?

Estonya Avrupa’nın Kuzeydoğusunda yer alan ve üç Baltık devletin en kuzeyinde konumlanmış bir ülkedir. Estonya vatandaşları Estonya’yı bir İskandinav ülkesi olarak kabul etmektedir.

Estonya, tarihi boyunca dış güçler tarafından sıkça işgal edilmesi dolayısıyla heterojen bir kültüre sahiptir ve Finlandiya, Almanya, Baltık, Slav, İsveç, Danimarka ve Rusya kültürlerinden izler taşımaktadır.

Estonya Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Estonya’nın kültürel özellikleri aşağıda verilmiştir.

  • Nüfus yoğunluğunun az olmasına rağmen, Estonya’da en az 100 farklı uyruktan ve etnik gruptan vatandaş bulunmaktadır.
  • Estonya Şarkı Festivalleri son 130 yıldır beş yılda bir düzenlenmektedir. Genel Şarkı Festivali, korosu ile dünyadaki en fazla şarkıcıyı barındıran bir koro haline gelmiştir.
  • Estonya, yazılı 133 binden fazla halk türküsüne sahip olduğu için dünyadaki en geniş halk türküsü birikimine sahip ülkelerinden biridir.
  • Tallinn, 2011’de bir yıllığına Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir.
  • Estonya eşitliğin bulunduğu bir ülkedir.
  • Mühendis ve bilim insanlarının %51’i kadındır, bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde %29’dur.
  • Estonların, İngiliz ve Finlerin mizahını anımsatan kara bir mizahı vardır. Eston mizahı absürd olarak tanımlanabilecek animasyonlarda net bir şekilde görülebilmektedir.
  • Estonya’daki okuma- yazma bilme oranı oldukça yüksektir ve 1850 yılında bile Estonya toplumunun yaklaşık %80’inin okuma yazma bildiği tespit edilmiştir. Estonya’nın okuryazarlık oranı Avrupa’nın bütün şehirlerinden daha yüksek olmakla beraber sadece Fransa ve Almanya ile eşit durumdadır.

En Ünlü Estonya Gelenekleri Nelerdir?

Estonya’nın en ünlü gelenekleri aşağıda verilmiştir.

  • Estonya Milli Günü (Estonya Bağımsızlık Günü): Estonya’da Bağımsızlık Günü her yılın 24 Şubat’ında büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. 24 Şubat 1918 tarihinde Estonya kendi bayrağı, dili ve ulusu ile bağımsız bir ülke haline geldiği için Estonlar tarafından oldukça önemsenen bir gündür.
  • Bahar Bayramı: Her yılın 1 Mayıs’ında Estonların baharın gelişini kutladığı bilinmektedir. Baharın kutlanmasında Estonlar bir gün öncesinden kostümler giyip sevdikleriyle ateş yakıp eğlenmektedir.
  • Yaz Dönümü Bayramı: Jaanipäev olarak da bilinen yaz dönümü kutlamaları yılın en kısa gecesinde yapılmaktadır ve Estonya’daki en köklü geleneklerden biridir. Yaz dönümünde şehirden uzaklaşıp doğayla bir araya gelinerek ateş yakılmakta ve kutlama yapılmaktadır.
  • Noel Arifesi: Noel arifesi sadece Estonya’da kutlanıyor olmasa bile Estonların geleneğinde de önemli bir yere sahiptir. Her yıl Noelden önce kilisede buluşularak yemekte bir araya gelinmekte ve dini bir kutlama yapılmaktadır.
  • Estonya Zafer Günü: Estonya’da Zafer Günü her yılın 23 Haziran’ında kutlanmaktadır. Naziler ile yapılan savaşın kazanılması ile zafer elde edilmiş ve Estonlar için önemli bir gün haline gelmiştir. Zafer Günü’nden sonraki gün yaz ortası kutlaması yapılmaktadır.
  • Estonya’nın Bağımsızlığının Yeniden Tesisi Günü (Estonya Özgürlük/Hürriyet Günü): Estonya Sovyet Birliği’nden 20 Ağustos 1991 tarihinde ayrılmasını ve bağımsızlığını geri almasını Hürriyet Günü ile her yıl kutlamaktadır. Estonya halkı için çok önemli bir gelenek olan Hürriyet Günü’nde festivaller, yürüyüşler ve konserler düzenlenerek Estonya’nın bağımsızlığı kutlanmaktadır.

Estonya’nın Dini Kültürü Nasıldır?

Estonya dünyanın en az dindar olan ülkelerinden biridir ve dini kültür konusunda herkes birbirine saygılıdır.

Estonya Lüteran Protestan bir ülkedir fakat nüfusun yalnızca %14’ü dini alışkanlıklara sahiptir ve %75.7’sinin herhangi bir dini inancı yoktur. Estonya’da dindar kesim genellikle Hristiyan olmakla beraber, en fazla Ortodoks ve Lüteran Hristiyanlığa rastlanmaktadır. Noel ve St. Aziz John Günleri gibi Estonya dini günleri, dindar kesim için çok önemli günlerdir.

Estonya’nın Yemek Kültürü Nasıldır?

Estonya Yemek Kültürü
Estonya Yemek Kültürü

Estonya’nın yemek kültürü İskandinav, Alman, Rus, Leton ve Litvanya kültürlerinden etkilenmiştir ve Estonya mutfağı genel olarak kara ekmek, süt ürünleri, kırmızı et, ringa balığı ve sebzeleri ile meşhurdur.

Estonlar için yerel ve doğal ürünlerin kullanılması çok önemlidir. Malzemelerin taze, organik ve Estonya genelinde üretilmiş olması vatandaşlar için bir tercih sebebidir. Estonya yemekleri arasında meşhur olan, özellikle Noel Arifesi ve Yeni Yıl kutlamalarında sıkça tüketilen ve kanlı sosis olarak bilinen geleneksel verivorst yemeği ve lahanadan yapılan hapukapsas yemeğidir.

Estonya Giyim Kültürü Nasıldır?

Estonya Giyim Kültürü
Estonya Giyim Kültürü

Estonya giyim kültüründe yer alan geleneksel kıyafetler birçok Avrupa bölgesinin geleneksel kıyafetleriyle benzerlik taşımaktadır. Kadınların Estonya’da genelde keten bluz ve yün etek giydiği görülürken, erkeklerin üzerinde pantolon, örme çorap ve nakışlı aksesuarlar vardır. Estonya yöresel kıyafetleri özellikle bayramlarda, kutlamalarda ve diğer özel günlerde çoğu Eston tarafından halen kullanılmaktadır.

Estonya’da Müzik Kültürü Nasıldır?

Estonya Müzik Kültürü
Estonya Müzik Kültürü

Estonya müziklerinin tarihi 12. yüzyıla dayanmaktadır. Halk türküleri ile başlayan müzik kültürü 19. yüzyılda profesyonel müzisyenlerin ortaya çıkması ile değişime uğramaya başlamıştır. Estonya halk müzikleri ile ünlü olan bir ülke olmasına rağmen, günümüzde önemli modern sanatçılar da yetiştirmiştir ve verdiği kaliteli müzik eğitimleri ile de bilinmektedir. Yılda birçok kez Estonya genelinde müzik festivalleri düzenlenmektedir ve Estonlar kültürlerine ait müzikleri korumaya devam etmektedir.

Estonya Halk Dansı Kültürü Nasıldır?

Estonya Halk Dansı Kültürü
Estonya Halk Dansı Kültürü

Estonya halk dansı kültürü dünya genelinde en fazla halk türküsüne sahip olan kültürlerden biridir. Kutlamalarda, bayramlarda ve halk festivallerinde Eston vatandaşları geleneksel kostümler giyip dans ederek Eston kültürünü yaşatmaya devam etmektedir.

Estonya’nın en meşhur halk dansları arasında Kangakudimine ve Kirburaputamine bulunmaktadır. Kangakudimine ve Kirburaputamine halk dansında kadınlar ve erkekler el ele tutuşarak çember halinde müzikle beraber dans etmektedir.

Estonya Sanatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Estonya sanatı hakkında bilinmesi gerekenlerden biri Estonya kültürü ile sürekli bir bağlantı içerisinde olmasıdır, bu bağlantı en çok müzik alanında ve halk türkülerinde kendini göstermektedir. Estonya’nın bağımsızlığını kazanmadan önceki sanat eserleri ile sonraki sanat eserleri birbirinden çok farklıdır ve bu durum neredeyse tüm sanat alanlarında kendini göstermiştir.

Estonya edebiyat alanında 19. yüzyıla kadar durağan ilerlese de, sonrasında Lydia Koidula ve Jaan Kross gibi ünlü isimler yetiştirmiştir. Günümüzde ise Estonya edebiyat ürünleri en fazla polisiye türünde yazılmaktadır.

Estonya Sanat Müzesi 17 Kasım 1919’da kurulmuş olup Estonya görsel sanatlar alanında çok önemli bir yapıdır. Estonya Adamson-Eric, Ants Laikma, Johann Köler, Paul Raud, Kristjan Raud, Kondrad Magi ve Evald Okas gibi birçok ünlü ressam yetiştirmiştir.

Estonya’da tiyatro 1700’lü yıllara dayanmaktadır. Estonya Tiyatrosu binası 24 Ağustos 1913’de Tallinn’de halkın kullanımına açılmıştır ve günümüzde Estonya’da 20’den fazla tiyatro bulunmaktadır.

En Ünlü Estonyalı Sanatçılar Kimlerdir?

En ünlü Estonyalı sanatçılar aşağıda verilmiştir.

  • Kerli
  • Arvo Part
  • Getter Jaani
  • Tonis Magi
  • Iiris
  • Uku Suviste
  • Tanel Padar
  • Koit Toome
  • Navitrolla
  • Enno Ootsing

Estonya Politik Kültürünün Özellikleri Nelerdir?

Estonya politik kültürü cumhuriyet temeline dayanmaktadır. Çok partili siyasi sistemin bulunduğu Estonya’da hükümetin başında başbakan bulunur.

Estonya’nın siyasi rejimi kuvvetler ayrılığına dayalı ve parlamenter demokrasidir. Parlamentoda 101 sandalye bulunmaktadır. Estonya politikası seçimleri her 4 yılda bir Mart ayında gerçekleşmektedir. Günümüzde Estonya başbakanı Kaja Kallas’dır.

En Çok Bilinen Estonya Atasözleri Nelerdir?

En çok bilinen Estonya deyim ve atasözleri aşağıda verilmiştir.

  • Igal oinal oma mihklipäev: “Her koç bir gün Aziz Micheal gününü tadar.” Bu cümle ile her güzel şeyin bir sonu olacağı anlatılmaktadır.
  • Pill tuleb pika ilu peale: “Çok mutluluk yas getirir.” Bu cümle ile her şey hakkında iyimser olunmaması gerektiği ve her mutluluğun arkasında üzüntü de olabileceği anlatılmaktadır.
  • Ära hõiska enne õhtut: “Dereyi görmeden paçayı sıvama.” Bu deyim ile bir işi bitirmeden önce harekete geçilmemesi gerektiği ve her şeyden emin hareket edilmesi gerektiği anlatılmaktadır.
  • Õnnetus ei hüüa tulles: “Bela geliyorum demez.” Bu atasözü ile hayatta gerçekleşebilecek en kötü şeye dahi hazırlıklı olmamız gerektiği ve bazı olayların küçümsenmemesi gerektiği anlatılmaktadır.
  • Küsija suu pihta ei lööda: “Askerin ağzına vurma.” Bu cümle ile cezalandırılma korkusu olmadan özgürce soru sorabilmemiz veya ricada bulunabilmemiz gerektiği anlatılmaktadır.

Estonyalıların Mizahı Nasıldır?

Estonya mizahı genellikle kara mizah olarak görülmekte olup ben merkezlidir. İronik olarak da görülen Estonya mizahına ülkenin ve kültürün özellikleri zaman zaman yansımaktadır.

Estonların çok yavaş ve düşünerek konuşması, ülkedeki teknoloji gündemi, Eston erkeklerinin çok romantik olmaması gibi durumlar Estonya’da birer mizah unsuru haline gelmiştir.

Estonya Eğlence Kültürü Nasıldır?

Estonya’nın eğlence kültürü gelişmiş olsa da yalnızca en gelişmiş şehirlerde varlığından söz edilebilmektedir. Genel olarak sessiz, huzurlu ve sakin bir yapıya sahip olan Estonya ülkesinin Tallinn, Tartu, Narva ve Parnu şehirlerinde eğlence kültürü diğer şehirlere nazaran daha çok gelişmiştir. Estonya gece hayatı için en çok başkent Tallinn’in eğlence mekanları tercih edilmektedir. Club Hollywood, Club Studio ve Seif Club Tallinn’in ünlü eğlence mekanları arasındadır.

Estonya’nın Milli Bayramları Nelerdir?

Estonya milli bayramları aşağıda verilmiştir.

  • Estonya Milli Günü/ Estonya Bağımsızlık Günü
  • Estonya Zafer Günü
  • Estonya’nın Bağımsızlığının Yeniden Tesisi Günü/ Estonya Özgürlük Günü/ Estonya Hürriyet Günü
  • Estonya Etnik Köken Günü

Estonya’da Yılbaşı Kutlamaları Nasıldır?

Estonya Yılbaşı Kutlamaları
Estonya Yılbaşı Kutlamaları

Estonya’da yılbaşı kutlamaları, diğer İskandinav ülkelerinde olduğu gibi Noel Arifesinden itibaren başlamaktadır. Noel Arifesinde, Estonya evlerinde güzel sofralar kurularak herkesin sevdikleriyle güzel bir akşam geçirmesi ve hediyeleşmesi beklenmektedir. Estonya’da çocuklara 24 Aralık gecesinde Noel Baba’nın hediye getirileceği söylenmektedir.

Yılbaşı ağacı Estonya kültüründe diğer Avrupa şehirlerden daha sonra yer edinmiştir. Günümüz Estonya’sında Aralık ayının başlarından itibaren her yerde Yılbaşı ağaçları kurulmaya başlanmaktadır. Estonlar için Noel, gelenekle modernizmin, sekülerlik ile dindarlığın karışımı haline gelen özel bir gündür.

Estonya’da Düzenlenen Festivaller ve Karnavallar Hangileridir?

Estonya’da düzenlenen festival ve karnavallar aşağıda verilmiştir.

  • Estonya Şarkı Festivali
  • Amme Rock
  • Ağustos Blues Festivali
  • Glasperlenspiel Müzik Festivali
  • Asya Müziği Festivali
  • Rabarock
  • Tallinn Müzik Haftası
  • Viljandi Folklör Festivali
  • Viru Folklör Festivali

Estonya Denince Akla Gelen Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Estonya denince akla gelen kültürel özellikler girişimcilik ruhu, spor başarıları, doğal miras, teknoloji öncülüğü, ada kültürü, müzik ve dans yetkinliği, ilgi çekici yeme içme kültürüdür. Estonya diğer Avrupa ülkeleriyle benzer kültürel özelliklere sahip olsa da aslında eşsiz bir kültürel mirasa sahiptir. Estonya bağımsızlığına önem veren, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışan bir topluma sahiptir.

Estonya Neyi ile Ünlüdür?

Estonya’da kültürel ve milli değerleri ile sembol haline gelen birçok alan bulunmaktadır.

Mavi peygamber çiçeği, kır kırlangıcı, ringa balığı, ve kurt hayvanı Estonya’nın milli sembolleri haline gelmiştir. Kangakudimine ve kirburaputamine gibi halk dansları, verivorst ve hapukapsas gibi yemekleri, kiiu torn ve kali gibi içecekleri, kannel gibi geleneksel enstrümanları ve daha birçok farklı kültürel element Estonya sembolleri arasında yer almaktadır.

Estonya ve Türk Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Estonya ve Türk kültürü arasındaki farklar aşağıda verilmiştir.

  • Estonya toplumunun çoğunluğu dini bir görüşe sahip değildir. Türkiye ise seküler bir devlet olmasına rağmen kültürel ve ulusal olarak İslam dinini benimsemiştir.
  • Türkiye’de kırmızı et türleri arasında domuz eti genellikle yenmemektedir. Estonya’da ise domuz eti en çok tüketilen et türleri arasındadır.
  • Estonya’da 2000’den fazla ada bulunmaktadır ve bu toplumda ada kültürünün oluşmasına neden olmuştur. Türkiye’de ortalama 500 ada bulunmaktadır ve dolayısıyla ada kültürü daha az gelişmiştir.
  • Estonlar tarafından kutlanan Yaz Dönümü ve Bahar Bayramı gibi özel günler Türkiye’de bulunmamaktadır. Türkiye’de toplumun çoğunluğu bir mevsimin gelişini kutlamamaktadır.
  • Estonya eşitlik ve kadınlara istihdam sağlama konusunda Türkiye’den daha gelişmiştir.

Estonya Kültürünü Anlatan Sinema Filmleri Nelerdir?

Estonya kültürünü anlatan bazı sinema filmleri aşağıda verilmiştir.

  • 1944
  • December Heat (Aralık Sıcağı)
  • The Forgotten Soldiers (Unutulmuş Askerler)
  • Names in Marble (Mermerdeki İsimler)
  • We Lived for Estonia (Estonya için Yaşadık)
  • Estonya
  • The Estonians’ Big Do

Estonya kültüründe sinema önemli bir yere sahiptir ve şarkı festivalleri olduğu gibi düzenli olarak film festivalleri de düzenlenmektedir. Estonya filmleri genellikle Estonya tarihindeki savaşları konu almıştır ve filmlere Estonya’nın kültürel özellikleri de yansımaktadır.

Estonya’da Kültürel Tanıtımdan Sorumlu Kuruluşlar Hangileridir?

Estonya’nın kültürel kurum ve kuruluşlarından bazıları aşağıda verilmiştir.

  • Estonya’nın Kültürel Varlığı Kuruluşu
  • Estonya Enstitüsü
  • Estonya’nın Kültürel Merkezleri Derneği
  • Estonya Kültür Bakanlığı

Yukarıda verilen kurum ve kuruluşların yanı sıra Estonya kültürünü korumak ve yaşatmak için çalışan birçok dernek, vakıf ve organizasyon bulunmaktadır. Estonya kültürel vize sahibi olan veya Estonya’ya turistik amaçlı gitmek isteyen kişilerin kültürel tanıtım için finanse edilen bu kurum ve kuruluşlardan hizmet alması mümkündür.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: