Estonya Mutfağı ve Yemekleri

Estonya Yemekleri: Estonya Mutfağı ve Yemek Kültürü

Estonya yemekleri geleneksel olarak kıyı ve göl kenarı bölgelerde sıklıkla et, patates ve balık ile yapılmaktadır. Estonya mutfağı ve yemek kültürü İskandinav ülkeleri, Almanya, Rusya, Litvanya ve Letonya gibi ülkeler tarafından etkilenmiştir.

Estonya’da görülen en tipik yiyecekler; süt ürünleri, domuz eti, patates ve çavdar ekmeğidir. Estonya’da görülen yiyecek alışkanlıkları tarihsel olarak mevsimlerle yakından ilişkilendirilmiştir.

Estonya’nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Estonya’nın geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kara ekmek
  • Ringa balığı
  • Domuz eti
  • Patates yemekleri
  • Süt ürünleri
  • Ekşi krema sosu
  • Sauerkraut

Estonya Ekmeği Nedir?

Estonya Ekmeği
Estonya Ekmeği

Estonya ekmeği ya da diğer adıyla çavdar ekmeği yüksek miktar protein ve baharat içeren bir ekmektir. Buğdayına bağlı olarak koyu veya açık bir renge sahip olabilen Estonya ekmeği, odun temelli fırınlarda pişirilir.

Çavdar ekmeğinin sıcak ve gevrek bir yapıya sahip olması gereklidir. Estonya ekmeği çok fazla eklenti olmadan, yalın bir hâlde tüketilmelidir. Çorbalarla, ana yemeklerin yanında ya da bir miktar tuzlu tereyağı ile Estonya Ekmeği tüketilmesi önerilir.

Kiluvõileib Nedir?

Kiluvõileib
Kiluvõileib

Estonya geleneksel mutfağında görülen Kiluvõileib, açık yüzlü bir sandviçtir. Marine edilen bir çaça filetosu ile kaplanan bir dilim çavdar ekmeği ile hazırlanmaktadır.

Çavdar ekmeği, ya da diğer adıyla Estonya ekmeği sıklıkla tereyağlı ya da munavoi ile kaplanır, yumurta ve tereyağı sürülür ve bazı durumlarda filetolar haşlanmış yumurta ve bazı yeşillikler ile tamamlanır.

Semla Nedir?

Semla Tatlısı
Semla Tatlısı

Semla birçok kuzey ülkesinde ve Estonya’da yapılan geleneksel bir çörek ve tatlıdır. Estonya’da Vastlakukkel olarak da bilinen bu tatlının içerisinde dolgu olarak marzipan yani badem ezmesi vardır. Semla tatlısının içinde görülen diğer malzemeler arasında kakule ve tarçın da yer almaktadır.

Marzipan Nedir?

Marzipan
Marzipan

Estonya mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan Marzipan Türkiye’de Masapan olarak da bilinir. Marzipan ana malzemeleri şeker ve badem ezmesidir. Estonya Marzipanı birçok tatlının yapımında da kullanılır.

Marzipan tek başına sade bir atıştırmalık olarak veya kek ve turta gibi tatlıların kaplamalarında ya da pastaların üstüne eklenen figürlerin yapımında kullanılabilir.

Aspic Nedir?

Aspic
Aspic

Estonya geleneksel mutfağında görülen Aspic ya da diğer adıyla etli jöle, kemik suyu, sebze ve et gibi malzemelerden hazırlanan ve bir kalıpta jöle kıvamına gelene kadar soğutulan bir yiyecek türüdür. Estonya geleneksel Aspici, erimesin diye soğuk tabakta servis edilir.

Estonya mutfağında görülebilen Aspic, soğuk servis edilmesi nedeniyle yaz dönemlerinde tüketilmeye uygun bir yiyecektir.

Kama Nedir?

Kama
Kama

Kama, Estonya geleneksel mutfağında görülen, kavrulmuş arpa, çavdar, yulaf ve bezelye unu ile yapılan bir yiyecektir. Kama günümüz Estonya mutfağında kahvaltılık olarak kullanılmaktadır.

Tarihsel olarak Kama, tereyağı veya domuz yağı haline getirilebilen ve hızlı bir şekilde karın doyuran bir atıştırmaya dönüştürülebilen, bozulmayan, taşıması kolay bir yiyecek olarak tüketilmiştir ve kavrulmuş olduğu için pişirme gerektirmediğinden çokça tercih edilmiştir.

Estonya’nın En Meşhur Yemeği Nedir?

Estonya mutfağının en meşhur yemeği Verivorst adına sahip kanlı sosistir.

Verivorst
Verivorst

Verivorst tipik bir kış yiyeceğidir ve noel döneminde kızartılmış patates ve domuz pastırması ile birlikte servis edilir. Estonya geleneksel mutfağının en meşhur yemeği olan Verivorst; arpa, soğan, yeni bahar, mercanköşk ve kandan yapılmaktadır.

Estonya Yemek Alışkanlıkları Nasıldır?

Estonya yemek alışkanlıkları; domates soslu baltık ringa balığı, işlenmemiş inek sütü, yumuşak makarna, mayonez ve çaça sandviçi gibi birçok yiyeceği barındırır. Estonya yemek kültüründe et, sosis ve şarküteri, patates, turşu, lahana, salata, çavdar ekmeği, somon, alabalık ve diğer birçok yiyecek türü bulunmaktadır.

Estonya mutfağında sıklıkla domuz eti ve ayı eti tüketilir. Geleneksel olarak Estonya mutfağında soğuk mezeler ana yemeklerden önce yenilir. Estonya sofralarında kış döneminde patates yiyecekleri, çorba çeşitleri, domuz eti gibi yiyecekler görülürken; yaz döneminde salata, yeşillik ve kırmızı meyveler sıklıkla görülmektedir.

Yağ tüketimi Estonya’da birçok gelişmiş ülkeye göre daha düşük görünmektedir. Gelişmiş ülkelerde yağ tüketimi kişi başı günlük 131 gram olarak gözlemlenirken Estonya’da kişi başı günlük yağ tüketimi 90 gram olarak görülmektedir.

Estonya’da Kahvaltıda Ne Yenir?

Estonya kahvaltı kültürü birçok farklı yiyecek ve içeceği barındırır.

Estonya’da kahvaltı genellikle sandviç biçiminde birlikte yenen ekmek, soğuk et ve peynirden oluşur. Estonya mutfağında geleneksel olarak tahıl ve patateslerden yapılan yulaf lapası da görülmektedir. Estonya’da günlük olarak kahvaltıda yenen siyah çavdar ekmeği ya da diğer adıyla Estonya ekmeği, ağır ve doyurucudur ve birçok Estonya peyniri gibi küçük tohumlar içerebilir.

Estonya’da Öğle Yemeği̇nde Ne Yenir?

Estonya öğle yemeği geleneksel olarak öncelikle soğuk yiyeceklerle başlar ve turşu, et, sosis patates salatası gibi yiyecekler soğuk olarak ilk servis edilir. Estonya mutfağında ana yemekten önce çorba da servis edilir. Estonya mutfak kültüründe çorbalar sıklıkla tavuk ya da et ile belirli sebzelerin karışımından yapılır. Estonya öğle yemeğinde ana yemek olarak hemen her yiyeceğin yanında Estonya ekmeği servis edilir.

Estonya’da Akşam Yemeği̇nde Ne Yenir?

Estonya’da akşam yemeği ayrı ayrı servis edilir. İlk adım, genellikle sosis, tütsülenmiş veya marine edilmiş yılan balığı veya diğer deniz ürünleri, pirukad adı verilen etli hamur işleri, patates salatası veya Rosolje adı verilen benzersiz bir Estonya pancarı, patates ve ringa balığı salatası içeren soğuk bir yemektir. İkinci adım ise ana yemektir ve bir et yemeği, balık (yerel çaça, levrek, turna, ringa balığı ya da pisi balığı) veya çorba olabilir.

En Çok Tüketilen Estonya Tatlıları Nelerdir?

En Çok Tüketilen Estonya Tatlıları
En Çok Tüketilen Estonya Tatlıları

En çok tüketilen Estonya tatlıları arasında Kissell, Kohuke ve Kama sayılabilir. Yaygın Estonya tatlıları Mannavaht (irmik ve meyve suyu ya da meyveden yapılmış bir krem), Kohupiimakrem (kremalı lor), Kompott (komposto), Semla ve Marzipandır. Estonya tatlı kültüründe Ravent turtaları da sıklıkla görülmektedir. Bir diğer popüler tatlı, genellikle kakule ile tatlandırılmış tatlı bir maya ekmeği olan Kringel’dir (kringle).

Estonya’nın En Ünlü İçecekleri Nelerdir?

Estonya'nın Ünlü İçecekleri
Estonya'nın Ünlü İçecekleri

Estonya’nın en ünlü içeceklerinden biri, Vana Tallinn adı ile anılan, hafif rom tadına sahip ve koyu kahverengi bir likör olan geleneksel Estonya alkollü içeceğidir.

Estonya’da bira tüketimi yaygındır ve en çok tüketilen Estonya biraları Saku ve A. Le Coq’tur. Estonya içecekleri arasında meyve şarapları da bulunur ve Estonya meyve şarapları genellikle elma ve diğer meyvelerle tatlandırılır Alkolsüz içecekler açısından Kali, Estonya’da en popüler olanıdır.

Estonya Mutfak Kültüründe Kutlama Yemekleri Nelerdir?

Estonya mutfak kültüründe kutlama yemekleri noel gibi tatil dönemlerinde çeşitlilik göstermektedir. Estonya kültürel kutlamalarında tipik Noel ikramları elma, mandalina, zencefilli kurabiye ve yaban mersini reçeli gibi ikramlar sunulmaktadır.

Estonya kutlama yemekleri Estonya kültürü ile yakından ilişkili olarak Kan Sosisi (Verivorst), Kızarmış Kaz (Jouluhani), Sepik Ekmeği, Baş Peyniri ve fırında kavrulmuş Patatesli Lahana Turşusu (Hapukapsas) gibi yiyeceklerden oluşur ve günümüzde çoğunlukla Noel spesiyallerine dönüşen bu geleneksel yiyecekler Estonya mutfak kültüründe kutlama yemeklerinin bir parçası olmuştur

Estonya’da Yemek Fiyatları Nasıldır?

Estonya’da tüketilen yiyecekler için fiyatlar aşağıda listelenmiştir.

  • 1 litre süt, 0.76 Euro
  • Bir somon taze ekmek (500 g), 0.86 Euro
  • 1 kg Pirinç (beyaz), 1.43 Euro
  • Yumurta (12), 1.54 Euro
  • Yerel peynir (1 kg), 6.86 Euro
  • Tavuk fileto (1 kg), 5.63 Euro
  • Yuvarlak sığır eti (1 kg), 10.94 Euro
  • Elma (1 kg), 1.43 Euro
  • Muz (1 kg), 1.08 Euro
  • Portakal (1 kg), 1.43 Euro
  • Domates (1 kg), 2.05 Euro
  • Patates (1 kg), 0.62 Euro
  • Soğan (1 kg), 0.54 Euro
  • Marul (1 baş), 1.18 Euro
  • Su (1.5 litre şişe), 0.79 Euro
  • Şişe şarap (Orta sınıf), 7.00 Euro
  • Yerel bira (yarım litre şişe), 1.28 Euro
  • İthal bira (0.33 litre şişe), 1.68 Euro
  • Sigara 20’li paket (Marlboro), 4.95 Euro

Estonya’daki Yemek Festivalleri Nelerdir?

Estonya’daki yemek festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Grillfest Good Food Festival: 1999’dan beri düzenlenen Grillfest, hem Estonya hem de yabancı yemekleri, yemek sergileri, yemek yarışmaları, atölye çalışmaları, ulusal yemek eğitimi oturumları ve ulusal balık tutma yarışması sunmaktadır ve Vallikaaru çayırında gerçekleşmektedir.
  • Ollesummer (bira yazı): Bira, yemek ve müzik eşliğinde düzenlenen Estonya’nın en büyük partisi ve festivalidir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen festivalde, 100’ün üzerinde bira çeşidine ve birçok yemek tezgahına yer verilmektedir.
  • Tallinn Food Fair (TFF): Tallinn Gıda Fuarı, gıda üreticilerini ekipman, BT (bilgi teknisyeni) çözümleri, iş kıyafetleri, ambalaj ve diğer birçok ürün ve hizmeti sergilemeye davet etmektedir. TFF, 1993 yılından bu yana gıda ile ilgili tüm sektörlerden profesyoneller için ana endüstri etkinlikleri olan Tallinn, yemek gösterileri geleneğini sürdürmektedir.

Estonya Ziyaretinde Mevsimlere Göre Ne Yenir?

Estonya ziyaretinde mevsimlere göre ne yenebileceği aşağıda listelenmiştir.

  • İlkbahar: Kuzu, yabani pırasa, ravent, taze kuzukulağı ve keçi peyniri
  • Yaz: Taze sebzeler, otlar, meyveler, kuruyemişler ve toplanmış mantarlar
  • Sonbahar: Elk, yaban domuzu, geyik ve ayı eti
  • Kış: yahniler, kızartmalar ve çorbalar

Estonya ziyaretinde mevsimlere göre çeşitlilik gösteren kültürel Estonya mutfağına erişebilmek için Estonya ziyaret vizesi alınması gerekmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: