Lihtenştayn Başkenti Vaduz

Lihtenştayn Başkenti Vaduz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lihtenştayn’ın başkenti Vaduz, Ren Vadisi’nde konumlanmış bir Orta Avrupa şehridir. Vaduz, Lihtenştayn Prensliği Ulusal Parlamentosunun bulunduğu şehirdir. Vaduz şehrinde en çok göze çarpan yapı ise Prens Hanedanlığının ikametini sürdürdüğü 18. yüzyıl yapısı olan Vaduz Kalesi’dir. Vaduz Kalesi’nin yanı sıra St. Florin Katedrali, Hükümet Konağı, Belediye Binası, Ulusal Sanat Galerisi ve Ulusal Müze gibi yapılar da Vaduz’un meşhur yerleri ve turistik mekanlarıdır.

Vaduz Nerede?

Vaduz, Orta Avrupa’da Lihtenştayn'ın batısında yer alır ve İsviçre ile sınır komşusudur. Ren Vadisi arasına kurulmuş Lihtenştayn Vaduz’da yerleşim, Ren Nehri boyunca kendini göstermektedir. Vaduz’un ülke içindeki komşuları Triesen, Triesenberg ve Schaan şehirleridir. Toplam yüzölçümü 17,3 km² olan Vaduz’un Triesen ile arası 7,7 km’dir. Vaduz ile diğer komşuları Triesenberg ile arasında 10,9 km, Schaan ile arasında ise 16,7 km mesafe bulunmaktadır.

Vaduz şehrini gösteren Lihtenştayn haritası aşağıdaki görselde verilmiştir.

Vaduz Şehrini Gösteren Lihtenştayn Haritası
Vaduz Şehrini Gösteren Lihtenştayn Haritası

Vaduz'un Koordinatları Nedir?

Vaduz’un koordinatları 47.141° kuzey enlemi ve 9.521° batı boylamıdır.

Vaduz'un Lihtenştayn'daki Diğer Şehirlere Uzaklığı Nedir?

Vaduz’un Lithenştayn’daki diğer şehirlere uzaklığı aşağıda verilmiştir.

  • Balzers’e 8,8 km uzaklıktadır.
  • Eschen’e 14,1 km uzaklıktadır.
  • Gamprin’e 8,5 km uzaklıktadır.
  • Mauren’e 10,9 km uzaklıktadır.
  • Planken’e 10,7 km uzaklıktadır.
  • Ruggell’e 18 km uzaklıktadır.
  • Schaan’a 16,7 km uzaklıktadır.
  • Schellenberg’e 12,6 km uzaklıktadır.
  • Triesen’e 7,7 km uzaklıktadır.
  • Triesenberg’e 10,9 km uzaklıktadır.

Vaduz'un Yüzölçümü Kaçtır?

Vaduz’un yüzölçümü 17,3 kilometrekaredir ve Vaduz, Lihtenştayn’ın beşinci büyük şehridir.

Vaduz'un Nüfusu Kaçtır?

Vaduz’un nüfusu 31 Aralık 2019 tarihli nüfus sayımına göre 5.696’dır. Vaduz nüfus bakımından ülkenin ikinci büyük şehridir.

Vaduz'un Demografik Yapısı Nasıldır?

Vaduz’un demografik yapısını %42 ile yabancılar oluşturmaktadır. Roma Katolikleri nüfusun %67’si ile şehirdeki en büyük dini inanç nüfusunu kapsamaktadır. Vaduz’da bulunan diğer iki büyük dini inanç ise sırasıyla %10 ile Protestanlık ve %8 ile İslamdır. Vaduz’un yerlilerinin %81’i Roma Katoliği iken, Vaduz’da yaşayan yabancıların %47’si Roma Katoliğidir.

Lihtenştayn Vaduz Tarihindeki Önemli Olaylar Nelerdir?

Lihtenştayn Vaduz tarihinde ilk kez 12. yüzyıl el yazmalarında Faduz adı ile Dünya sahnesindeki yerini almıştır ve 1342 yılında resmi olarak bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Kurulmasından 54 yıl sonra İmparatorluk yetkisi ve himayesi altına alınmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde Sulz Kontları’nın eline geçen bölge, 16. yüzyılın başlarında kan davası sebebiyle Schellenberg Lordluğu’nun başka bir lord tarafından satın alınmasının ardından ikiye bölünmüştür.

17. yüzyılda Ferdinand Karl von Hohenems bölgenin yeni hakimi olmakta iken, halka uygulanan ekonomik boyunduruklar ve cadı avları sebebiyle yaşanan iç karışıklıklar sonucunda Vaduz bölgesi tekrardan Kutsal Roma İmparatorluğu himayesine geçirilmiştir. Lihtenştayn Prensi I. Hans-Adam, Vaduz ve Schellenberg topraklarını imparatorluktan satın almış ve bütünleşik bir devlet kurma hakkının elde edilmesi ile Lihtenştayn tarihi resmiyet kazanmıştır. Lihtenştayn Prensliği 1719 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bağımsız devleti statüsünde siyasi yaşamına devam etmiştir. Prens II. Franz Josef, 1938 yılında Vaduz Kalesi’ne kalıcı olarak taşınarak Prenslik rejimini anayasal monarşi rejimine resmi olarak bağlamıştır.

Vaduz'un İsmi Nereden Gelir?

Vaduz’un ismi Romen kökenli olan Faduzes adından türemiştir. Latincede aquaeductus, Romen dilinde ise auadutg adlarını da tarihte alan Vaduz kelimesi temelde su kemeri anlamını taşımaktadır.

Vaduz'un İklimi Nasıldır?

Vaduz’un iklimi yazları ılık, kışları soğuk olan ılıman iklimdir. Vaduz’da bir yılda neredeyse her ay yağış görmek mümkündür. Yıllık ortalama 900 mm yağış alan Vaduz’da yılın en sıcak ayı temmuzdur. Temmuz ayında Vaduz’da kaydedilen en yüksek sıcaklık 25 °C’dir. Vaduz’da yılın en soğuk ayı olan ocak ayında ise kaydedilen en yüksek sıcaklık 3 °C iken kaydedilen en düşük sıcaklık -3 °C’dir. Vaduz’un yıllık ortalama sıcaklığı ise 14 °C’dir.

Vaduz'da Gezilecek Yerler Nelerdir?

Vaduz görülecek yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Lihtenştayn Sanat Müzesi
  • Hilti Sanat Vakfı
  • Lihtenştayn Hazine Odası
  • Lihtenştayn Ulusal Müzesi
  • İngiliz Yapı Sanat Alanı
  • Lihtenştayn Posta Müzesi
  • Lihtenştayn Saat Müzesi
  • Prens Tiyatrosu
  • Vaduz Belediye Binası
  • Schadler Evi
  • Vaduz Kalesi

Vaduz Kalesi Nerededir?

Vaduz Kalesi, başkentte bulunan 120 metrelik bir yamaçtadır. Kalenin 12. yüzyılda hisar olarak inşa edilmesinin ardından, 1712 yılında Prens ve ailesi Vaduz Kalesi’ne yerleşmiştir. Vaduz Kalesi’nin batı kanadı 1732 yılına kadar Prens ve ailesinin resmi ikametgah yeri olsa da, bir süre sonra bakıma muhtaç bir yer haline gelmiştir. Vaduz Kalesi Prens II. Franz Josef tarafından restore edilmiş ve 1939 yılında Prens Hanedanlığı yeniden kaleye yerleşmiştir ve kale halen Hanedanlığın konağı olmaya devam etmektedir.

Vaduz Kalesi aşağıdaki görselde verilmiştir.

Vaduz Kalesi Nerededir?
Vaduz Kalesi Nerededir?

Schädler Evi Nerededir?

Schädler evi, Vaduz St. Floringsgasse Caddesi’nde bulunmaktadır. Schädler Evi 1872-1873 yılları arasında doktor Karl ve Albert Schädler’in görevlerini yürüttüğü 3 katlı bir şifahane olarak inşa edilmiştir. Yıllar geçtikçe dönemin ihtiyaç ve taleplerine göre çeşitli restorasyonlarla ekleme alanları ve eşyalarıyla Schädler Evi, 1968 yılından itibaren Lihtenştayn’a ait olmakla birlikte kullanım amacı değişmiştir. Schädler evi şu anda sicil dairesi, nüfus müdürlüğü ve nikah alanı gibi çeşitli devlet birimlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Schädler Evi’nin bir görseli aşağıda verilmiştir.

Schadler Evi Nerededir?
Schadler Evi Nerededir?

Vaduz Belediye Binası Nerededir?

Vaduz Belediye Binası şehrin kuzeyinde, Vaduz’un merkezi sokaklarından birindedir. Vaduz Belediye Binası’nın etrafında Lihtenştayn Merkez Bankası, Sanat Müzesi, Kayak ve Kış Sporları müzesi gibi önemli turistik noktaların bulunmasının yanı sıra mağaza ve iş merkezleri gibi yerli halkın da gündelik hayatında sık ziyaret ettiği yerler mevcuttur. 1932-1933 yıllarında inşa edilen ve 1982-1984 yılları arasında restorasyon geçiren Vaduz Belediye Binası, büyük ölçüde Orta Çağ mimarisinin izlerini barındırmaktadır. Vaduz Belediye Binası’nın toplantı salonunda 1712’den beri yönetimde yer alan Prenslerin ve Belediye Başkanlarının birer portreleri bulunmaktadır.

Vaduz Belediye Binası’nın güney cephesindeki balkon korkuluğunda bulunan fresk içinde üzüm bağı, buğday, mısır koçanı ve başakların olduğu görsel, Vaduz’un tarıma verdiği önemi göstermektedir; şarap üreticilerinin koruyucusu olduğuna inanılan Papa St. Urban’ın bir tasvirinin de bulunması bunu desteklemektedir. Engelbert Ospelt tarafından Vaduz Belediye Binası’nın girişindeki taşa oyulan Belediye Arması, Prens II. Franz Josef’in hükümdarlığının 40. yılı olması sebebiyle 1978 yılında yapılmıştır.

Vaduz Belediye Binası’na ait görsel aşağıda verilmiştir.

Vaduz Belediye Binası Nerededir?
Vaduz Belediye Binası Nerededir?

Lihtenştayn Sanat Müzesi Nerededir?

Lihtenştayn Sanat Müzesi, Vaduz’un merkezinde, trafiğe kapalı bir alanda bulunmaktadır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sanata ilgisini arttıran Lihtenştayn Prensliği zamanla sanat eserlerinden oluşan bir koleksiyon toplamaya başlamıştır. Lihtenştayn Sanat Müzesi’nde ağırlıklı olarak heykeller ve enstalasyonlar gibi üç boyutlu klasik modern sanat ve çağdaş sanattan çalışmalar sergilenmektedir. Yapımında siyah bazalt taşı ve nehir çakılları bulunan Lihtenştayn Sanat Müzesi 2000 yılında inşa edilmiş ve 2015 yılında genişletilerek Hilti Sanat Vakfı’na da ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Lihtenştayn Sanat Müzesine ait fotoğraf aşağıda verilmiştir.

Lihtenştayn Sanat Müzesi Nerededir?
Lihtenştayn Sanat Müzesi Nerededir?

Lihtenştayn Hazine Odası Nerededir?

Lihtenştayn Hazine Odası, şehrin güneyinde bulunmaktadır. Lihtenştayn Hazine Odası sergisinde tarihi silahlar, Rusya gibi çeşitli ülkelerden toplanmış Paskalya yumurtaları, Apollo 11 ve Apollo 17’deki astronotlar tarafından toplanan ay taşları gibi özel parçaların ve nadide mücevherlerin görülmesi mümkündür. Lihtenştayn Hazine Odası’nı aynı anda 60 kişiden fazla kişinin ziyaret etmesine izin verilmemektedir.

Lihtenştayn Hazine Odası’nda bulunan bir Paskalya yumurtasının fotoğrafı aşağıda verilmiştir.

Lihtenştayn Hazine Odası Nerededir?
Lihtenştayn Hazine Odası Nerededir?

Kunstraum Englaenderbau Nerededir?

Kunstraum Englaenderbau şehir merkezinde bulunmaktadır ve bir müzeden daha çok fikir alışverişlerinde bulunulan bir forum mantığıyla çalışmaktadır. Kunstraum Englaenderbau sergi, kurulum, performans ve projelerin etkinlik alanı olması amacıyla 300 m²’lik bir alana 2002 yılında kurulmuştur. Haftanın her günü 13.00-17.00 arasında hizmet vermektedir.

Kunstraum Englaenderbau’ya ait fotoğraf aşağıda verilmiştir.

Kunstraum Englaenderbau Nerededir?
Kunstraum Englaenderbau Nerededir?

Vaduz'da Görülmesi Gereken Heykeller Nelerdir?

Vaduz’da görülmesi gereken heykeller aşağıda listelenmiştir.

  • Afrikalı Kral: 1943 yılında Gunther Stiling tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Sığınaktaki Şekil: 1898 Henry Moore ve 1986 Much Hadham tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Büyük Şövalye: 1928 yılında Nag Arnoldi tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Hochsitz (Avcıların Tribünü): 1947 yılında Robert Indermaur tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Monoform 29: 1917 yılında Gottfried Honegger tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Anka Kuşu: 1970 yılında Doris Bühler tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • 3 Dikili Taş’ta bir Formun İlerlemesi: 1936 yılında Christian Megert tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Uzanmış Kadın: 1932 yılında Fernando Botero tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Rönesans: 1930 yılında Daniel Spoerri tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Ayaktaki Figür: 1927 yılında Herbert Albrecht tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • İsviçre Çeşmesi: 1938 yılında Roman Signer tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Üç At: 1928 yılında Lugano tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • İki Işık Prizma: 1931 yılında Heinz Mack tarafından yapılmış bir heykeldir.
  • Z-Küp: 1926 yılında Georg Malin tarafından yapılmış bir heykeldir.

Vaduz Turları Nelerdir?

Vaduz turları ile içinde bir çok kültürel, sosyal, politik yapı ve unsurları barındıran şehrin gezilmesi mümkündür.

Vaduz turları ve turlar hakkında genel bilgiler aşağıda verilmiştir.

  • Demokrasi ve Monarşi, Şehrin Sahne Arkası Turu: Turda Prens odası, Lihtenştayn Parlamento gezisi yer almaktadır. Tur sırasında monarşi ve demokrasinin 150 yıldaki gelişimi anlatılmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren turun kişi başı ücreti 10 CHF’dir.
  • Eski Sinema ve Şehir Turu: Şehirde yapılan bir gezintinin ardından Vaduz Kalesi’nde bulunan Eski Sinema’da bir film izlenmesiyle sona ermektedir.Sadece bahar ve yaz aylarında gerçekleştirilen ve yaklaşık 55 dakika süren turun kişi başı ücreti yetişkinler için 19 CHF, çocuklar için 10 CHF’dir.
  • Sanat Gezisi: Tur, sanat ve mimariye odaklanarak şehirdeki çeşitli heykel ve yapıların incelenmesi, tarihinin açıklanması amacıyla şehirde yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk yapılmaktadır. Tek seferde maksimum 25 insanın katılabileceği turun ücreti 250 CHF’dir.
  • Şehir Treni - Prens Ailesinin İzini Sürmek: Tur geleneksel şehir turunun genişletilmiş versiyonudur; ücreti kişi başı 22 CHF’dir.
  • Klasik Şehir Turu: Tur, şehirdeki heykeller ve Städtle boyunca bulunan müzeler ve devlet kurumu binalarını kapsamaktadır. En fazla 20 kişinin katılabileceği bu turun 2 saate kadar olan ücreti 195 CHF, 3 saate kadar olan ücreti ise 245 CHF’dir.
  • Kraliyet Ailesi ve Hazine Odası Turu: Tur, klasik şehir turunun genişletilmiş versiyonu olmakla birlikte müzelere giriş ve bir rehber içermektedir. Talep üzerine açılan turda kişi başı ücret 24 CHF’dir.
  • Şehir Treni Altın Paketi: Yaklaşık 1,5 saat süren tur, Prens Hanedanlığının şaraphanesinden gelen şarap tadımı, Eski Vaduz Sinemasında ‘’Asil Anlar’’ isimli belgesel filminin izlenmesini kapsamaktadır. Bahar ve sonbahar mevsimlerinde gerçekleştirilen bu tur, yetişkinler için 31,50 CHF, çocuklar için 10 CHF’dir.
  • Hazine Odası Turu: Tur, Prenslikte bulunan değerli mücevherlerin ve uzaydan gelen taşların sergilendiği Hazine Odası’nın gösterimini kapsamaktadır ve kişi başı 15 CHF’dir.
  • Şehir Treni ile Şarap Tadım Turu: Prens Hanedanı’na ait üzüm bağlarından elde edilen şarapların tadımı için şarap mahzenine gidilir. Nisan-Eylül ayları arasında gerçekleştirilen tur gidiş ve dönüşle yaklaşık 1 saat sürmektedir ve kişi başı 23,50 CHF’dir.
  • Yalnızca Kadınlar için Tur: Tur, sadece kadınlar için bir program sunmaktadır; Lihtenştayn ve Vaduz’da kadınların siyasi, kültürel, toplumsal ve ekonomik rollerine değinmekte ve onları açıklamaktadır. Kadınlar için bir nevi dinlenme kaçamağı olarak belirtilen turun sonunda Swarovski taşlı hediyeler verildiği iddia edilmektedir. Tur kişi başı 61 CHF’dir.
  • Şehir Treni ile Vaduz’u Deneyimlemek: Tur şehrin merkezinde başlatıldıktan sonra Vaduz üzüm bağları istikametinde ilerler, kırsal alanlar ve Vaduz’un tarihi bölgelerini ziyaretin ardından Lihtenştayn’ın stadyumuna götürür. Gezi yaklaşık yarım saat sürmektedir. Nisan-Eylül ayları arasında gerçekleştirilen bu tur kişi başı 11 CHF’dir.
  • Lihtenştayn Yolu Vaduz’da Rehberli Gezi: 5,4 km uzunluğuna sahip olan tur Vaduz’un bütün turistik mekanlarını kapsamaktadır. Stadtle’de başlayan tur tekrar Vaduz’da sona ermektedir. Tura en fazla 20 kişi katılabilmektedir ve kişi başı ücreti 250 CHF’dir.

Lihtenştayn Vaduz'da Ne Yenir?

Lihtenştayn Vaduz yemek konusunda komşularından, özellikle İsviçre ve Avusturya’dan etkilenmiştir.

Ülkenin coğrafi yapısı ve konumu nedeniyle Lihtenştayn yemekleri geleneksel yemekler çoğunlukla yapımı basit ancak besleyici içeriktedir. Yapımında un, yumurta, su, tuz ve karabiber kullanılan Käsknöpfle geleneksel yemeklerden sadece biridir ve yanında kızarmış soğan ve elma püresiyle servis edilmektedir. Bir diğer geleneksel yemek olan Ribel ise mısır ya da buğdayın süt veya suyla kaynatılmasının ardından oluşan lapanın elma püresiyle tatlandırılmayla yapılan yemektir ve süt veya kahve ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Şarap, Lihtenştayn Vaduz için önemli bir içecektir. Yaklaşık 99 şarap imalathanesi bulunan Lihtenştayn’da 20’den fazla farklı üzüm bağı bulunmaktadır. Şarap üretimi Vaduz’da şarap üzerine turların yapılmasına da olanak sağlamaktadır. Ayrıca Lihtenştayn’ın yerel birası da mevcuttur.

Vaduz'a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Lihtenştayn’ın başkenti Vaduz’a seyahat edecekler tarafından en sık sorulan sorular ve cevaplar aşağıda verilmiştir.

Vaduz Nerenin Başkenti?

Vaduz, Lihtenştayn’ın başkentidir. 160 km²’lik bir arazide yer alan Lihtenştayn’ın yönetim şekli anayasal monarşidir. Lihtenştayn Orta Avrupa’da bulunmaktadır ve İsviçre ile Avusturya’ya komşudur. Denize kıyısı olmayan Lihtenştayn, Ren Nehri boyunca kurulmuştur.

Yaklaşık 38 bin nüfusu bulunmakta olan Lihtenştayn geçimini turizm ve tarımdan sağlamaktadır. Lihtenştayn'a gitmeden önce bilinmesi gerekenler arasında AB ülkesi olmamasına rağmen Lihtenştayn’da Schengen vizesinin geçerli olması ve Lihtenştayn’ın para birimi İsviçre frangı olması bulunmaktadır. Lihtenştayn’ın resmi dili Almanca olsa da yerel halk zaman zaman farklı lehçeler kullanabilmektedir. Lihtenştayn’da trafik akışı sağ tarafından sağlanmaktadır. Lihtenştayn’ın şu anki devlet otoritesi Prens II. Hans-Adam von Liechtenstein’dir.

Vaduz Hangi Zaman Dilimindedir?

Vaduz kışları aylarında UTC+1 (CET), yaz aylarında ise UTC+2 (CEST) zaman dilimini kullanmaktadır.

Türkiye ve Vaduz Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?

Türkiye ve Vaduz arasında kış aylarında 2, yaz aylarında ise 1 saat fark bulunmaktadır.

Vaduz'un Posta Kodu Nedir?

Vaduz’un posta kodu 9490’dır.

Vaduz'a Nasıl Gidilir?

Vaduz’a doğrudan olarak gitmek isteyen kişilerin otobüs ya da kendi aracını tercih etmesi gereklidir. Özel aracı ile Vaduz’a gitmek isteyen kişilerin Vignette adı verilen yol vergisi kartına ihtiyacı vardır. Otobüsle ulaşımı sağlamak isteyenler Vaduz’a, Flixbus’a ait Avusturya Feldkirch’teki durak kullanılarak geçilebilmektedir. Vaduz’da bir tren istasyonu yoktur, ancak İsviçre’ye veya Avusturya’ya tren ile gidilmesi halinde Buchs ve Feldkirch’ten binilecek bir otobüsle Vaduz’a ulaşmak mümkündür.

Lihtenştayn’ın kendine ait bir havalimanı bulunmamaktadır. Lihtenştayn’a en yakın havalimanı kendinden 50 km uzaklıktaki St. Gallen/İsviçre’de bulunmaktadır.

Türkiye'den Vaduz'a Gitmek için Vize Nasıl Alınır?

Türkiye’den Vaduz’a gitmek için Schengen vizesi alınması gerekmektedir. Türkiye’de Lihtenştayn elçiliği bulunmamaktadır; bu yüzden Lihtenştayn’a seyahat etmek isteyen kişilerin Türkiye’de bulunan İsviçre dış temsilciliklerine vize başvurularını iletmeleri gerekmektedir.

Umuma mahsus (bordo) pasaporta sahip Türk vatandaşları Lihtenştayn’a gitmek için Lihtenştayn vize işlemleri yapmak zorundadır. Hizmet (gri) pasaportu, hususi (yeşil) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport sahipleri kısa süreli Vaduz seyahatleri için Schengen vizesi almaları gerekmez.

Vizem.net Lihtenştayn’ın başkenti Vaduz’a seyahat edecek kişilere turist vizesi başvuru ve takip işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: