Malta İş İlanları ve İş İmkanları

Malta İş İlanları ve İş İmkanları

Malta’nın gayri safi yurtiçi hasılası, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,8 oranında daha düşük seviyede artış göstermiştir. COVID-19 pandemisi nedeniyle sahip olduğu olumlu ivmeyi kaybeden Malta ekonomisinde istihdam oranı sabit kalmış, özel sektörde yeni iş imkanlarının arttığı gözlenmiştir.

Güncel olarak Malta’da en fazla iş imkanı bulunan sektörler; tekstil, inşaat, turizm, yemek ve ulaşım sektörleridir. Son yıllarda Malta'da özellikle hizmet sektöründe en çok aranan meslekler aşçılık, tezgahtarlık ve garsonluk olarak kaydedilmiştir.

Malta’da çalışmak isteyen kişiler için Malta İstihdam ve Eğitim Kurumu, EURES ve özel ajanslar üzerinden iş imkanlarına erişilebilmekte, aynı zamanda online kariyer sitelerinden Malta iş ilanları takip edilebilmektedir.

Malta’da kalifiye işçiler için ortalama ücret haftada 175 ABD dolarıdır. Malta’da yasal olarak uygulanan yıllık ikramiyeler haftada ortalama 10,58 ABD doları olmakla birlikte, yasal olarak uygulanan yıllık tatil izinleri yılda ortalama 4 hafta sürmektedir.

İş gücünün 145.590 kişi olduğu Malta’da standart çalışma süresi haftada 40 saattir, ancak bazı endüstrilerde haftada 43 ile 45 saat çalışmasına izin verilmektedir. Malta’da 16 yaşından küçük bireylerin çalışmasına yasal olarak izin verilmemektedir.

Malta’da bir işveren ile sözleşmesi olan ve çalışma izni onayı almış kişiler, uzun dönemli Malta vize başvuru işlemlerinde akredite acente Vizem.net’ten danışmanlık hizmeti alabilmektedir.

Çalışmak için Malta Nasıl bir Ülkedir?

Çalışmak için Malta rahat bir ülkedir. Malta’da işçi verimliliği yüksek olmak ile birlikte çoğu Avrupa ülkesinin işçi verimliliği ile olumlu şekilde karşılaştırılmaktadır. İşçilerin sendikalaşma ve grev hakkına sahip olduğu Malta, Avrupa ülkeleri arasında en düşük grev oranlarından birine sahiptir. 35 adet kayıtlı sendika bulunan Malta’da iş gücünün yaklaşık yarısı sendikaya kayıtlıdır. Yüksek gelirli bir ülke olan Malta, gelişmiş bir ülke olarak sınıflandırılmakta ve İnsani Gelişme Endeksi gibi uluslararası endekslerde üst sıralarda yer almaktadır.

Malta Adası’nda İş İmkanı Nasıldır?

Malta Adası’nda iş imkanları, birçok sektörde işçi açığı olması sebebiyle fazlaca bulunmaktadır. Özellikle COVID-19 pandemisi sebebi ile özel sektörde yeterli sayıda personel bulunmamaktadır.

Malta’da çalışma olanakları ve imkanlarından yararlanmak isteyen birçok yabancı çalışan Malta’da iş aramaktadır. Malta’da iş arayan kişilerin, ilk olarak Malta İstihdam ve Eğitim Kurumundaki, Malta Kamu İstihdam Hizmetlerine kayıt olması gerekmektedir. Gozo’da ikamet eden kişiler, Gozo’daki İstihdam ve Eğitim Kurumunun merkez ofisine kayıt yaptırmalıdır. İstihdam ve Eğitim Kurumunun internet ana sayfası ya da yerel EURES ana sayfası aracılığıyla iş fırsatlarına erişebilmek de mümkündür. Malta’da iş ilanları ticari dergilerde ve yerel gazetelerde ilan edilmektedir. Malta’da istihdam sağlayan özel ajanslar da mevcuttur.

Malta’da İş İmkanları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?

Malta’da iş açığı bulunan sektörler, yemek sektörü, turizm sektörü, ulaşım sektörü, tekstil sektörü ve inşaat sektörü gibi özel sektörün kapsadığı alanlardır. Son yıllarda özellikle tezgahtar, garson, aşçı, mühendis gibi meslek dallarında eleman açığı bulunmaktadır. Malta’da iş arayan kişiler; Malta mühendis iş ilanları, Malta’da iş imkanları tekstil sektörü ilanları ya da Malta bilgisayar mühendisliği iş imkanları gibi ilgilendikleri meslek dalına dair aramalar yaparak iş bulabilmektedir.

Malta’da Asgari Ücret Nedir?

Malta’da asgari ücret, Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2020 yılındaki raporunu göre 777,10 EUR tutarındadır.

Malta asgari ücret tutarı yıllara göre aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YılAsgari Ücret Tutarı (€)
2021784.7
2020777.1
2019762.0
2018747.5
2017735.6
2016728.0
2015720.5
2014718.0
2013702.8
2012685.1
2011665.0
2010659.9
2009634.9
2008617.2
2007601.9
2006584.2
2005561.5
2004543.9
2003536.3
2002518.6
2001503.5
2000488.4
1999478.3

Malta’da asgari ücret saatte 2,96 ABD doları, haftada ise 118.50 ABD dolarıdır. Her yıl artma eğiliminde olan Malta asgari ücret tutarı, 2021 yılında bir önceki yıla göre aylık 7,6 Euro değerinde olan %0,98 oranında artış göstermiştir.

Malta’da İş Bulmak için Ne Gerekir?

Malta’da iş gücü iyi eğitimli ve üretkendir. Malta’da çalışanların büyük bir kısmı iyi derecede İngilizce konuşmaktadır. Maltaca’nın yanı sıra farklı bir yabancı dil konuşabilmek de Malta’da iş bulabilmek için avantaj sağlamaktadır.

Malta İş Arama Web Siteleri Hangileridir?

Malta’da iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • https://www.careerjet.com.mt/
  • https://www.maltajobs.com.mt/
  • https://jobsinmalta.com/
  • https://www.konnekt.com/

Careerjet, diğer iş arama sitelerini bir sitede birleştiren ve birçok siteden ilanı bir aradan görebilmeyi mümkün kılan sitedir. Jobsinmalta, Malta Adası’ndaki birçok iş ilanını kullanıcılara sunmaktadır. Konnekt, iş arayanların yanı sıra iş verenlere de işe alım süreçlerinde yardımcı olmayı hedefleyen bir internet sitesidir. Maltajobs, Malta Adası’ndaki birçok farklı sektörden iş ilanını barındıran entegre bir iş bulma platformudur.

Malta İnşaat İş İlanları Nerede Yayınlanır?

Malta’da inşaat iş ilanları; şirketlerin kurumsal sayfaları, İŞKUR sayfası ve Türkiye’deki kariyer sayfalarında yayınlanmaktadır. Malta inşaat mühendisi iş ilanları, Taca İnşaat Malta iş ilanları gibi aramalar ile Malta’da inşaat yapan şirketlerin ilanlarına ulaşmak mümkündür.

Malta İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Malta’da iş başvurusunda bulunmak için özgeçmiş (CV), sertifika kopyaları ve varsa referanslar ile birlikte bir ön yazı, iş başvurusunda bulunulan kuruma teslim edilmelidir. Malta’da iş başvuruları daktiloyla veya el yazısıyla yazılabilmektedir.

Malta iş başvurusu mektupları bir A4 sayfasından daha uzun olmamaktadır. Mektupta başvurusu sahibinin kariyer hedefleri, eğitim geçmişi, mesleki deneyim ve uygunluğu hakkında bilgi bulunmalıdır.

Malta iş başvurusunda özgeçmiş genellikle en fazla iki sayfa uzunluğunda olmaktadır. http://europass.cedefop.europa.eu adresinden indirilebilecek olan standart Europass özgeçmiş formu kullanılmalıdır. Kişisel bilgiler, eğitim, dil bilgisi, bilgisayar becerileri, belirli yeterlilik alanları, kariyer bilgileri ve hobiler gibi kişiye dair detaylar özgeçmişte yer almalıdır.

Belirtilenler Taca İnşaat Malta iş başvurusu için de geçerlidir.

Malta’da bazı işverenler, başvuru sahipleri tarafından doldurulacak olan özel başvuru formlarını sağlamaktadır. İşverenler başvuru sahibinin CV’sini inceledikten sonra, başvuru sahiplerini bir görüşmeye davet edebilmektedir. Bazı durumlarda, başvuru sahibinin işe alınmadan önce tıbbi muayeneye girmesi gerekebilmektedir. Başvuru sahibinin gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı ve söz konusu işe uygun olup olmadığı başvurulan kurum tarafından başvuru sahibine bildirilmektedir.

Malta’da Kişi Başı Milli Gelir Nedir?

Malta’da kişi başına düşen milli gelir Dünya Bankası’nın 2020 yılında paylaştığı rapora göre 27.884 USD’dir. Malta’da kişi başı milli gelir 2019 yılında 30.186 USD, 2018 yılında 30.672 USD, 2017 yılında 28.250 USD, 2016 yılında 25.741 USD, ve 2015 yılında 25.921 USD olmuştur.

Malta’da İşsizlik Oranları Nedir?

Malta’da işsizlik oranı, Malta Ulusal İstatistik Ofisi’nin 2021 yılının ilk çeyreğinde paylaştığı rapora göre 3.9’dur. Malta’da işsizlik oranı 2020 yılında 4.6, 2019 yılında 3.7, 2018 yılında ise 3.6 seviyesinde olmuştur.

Malta’da İşçi Hakları Nasıldır?

Malta’da işçi hakları ve bu hakkın etkin hale getirilmesi için koşulların geliştirilmesi ile birlikte; günlük maksimum çalışma saati, haftalık çalışma saati, dinlenme günü, ücretsiz tatiller, asgari çalışma yaşının belirlenmesi, cinsiyet eşitliği, işçiler için mesleki ve mesleki eğitim, primli sosyal sigorta ve çalışamayacak durumda olanlar için geçim araçlarının sağlanması gibi işçi hakları, Malta 1974 Cumhuriyet Anayasası ile korunmaktadır. Malta yasaları, sendikaların ve şirketlerin, ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin yıllık anlaşmalar hazırlamak için her yıl hükümet yetkilileriyle görüşmelerini şart koşmaktadır.

Malta’da işverenler, işçilerin sağlık hizmetlerinin maliyetini üstlenmektedirler. 2021 yılında haftada 40 saat çalışan biri, 216 saat yıllık ücretli izin hakkına sahiptir. Yarı zamanlı ve azaltılmış saatler çalışanların da toplam çalışma saatlerine göre orantılı olarak tatil izni alma hakkı vardır.

Türk Vatandaşlarının Malta’da Çalışma Hakları Nasıldır?

Malta ile ilgili göçmenliğin sınırlamaları, kontrolü ve düzenlenmesi ile ilgili bir bölüm olan Göçmenlik Yasası, Malta Kanunları 217. Bölüm uyarınca Türk vatandaşlarının Malta’da yasal olarak çalışabilmesi ve ikamet edebilmesi için çalışma iznine sahip olması gerekmektedir. 2014 tarihli 160 Sayılı Yasal Bildirim’in yayınlanması sonucunda, Türk vatandaşları da dahil olmak üzere üçüncü ülke vatandaşlarının Malta’da çalışma izni artık tek izin başvurusu ile yürütülmektedir. Tek izin başvurusu, Malta’da hem oturmak hem de çalışmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına yöneliktir. Tek izin başvurusunun onaylandığı durumda başvuru sahibinin Malta’da çalışması ve ikamet etmesi mümkün olmaktadır. Malta’da Türk vatandaşlarının çalışma hakları Malta 1974 Cumhuriyet Anayasası yasalarınca korunmaktadır ve Türkler, Maltalı çalışanlar ile aynı çalışma saati, izin süresi ve cinsiyet eşitliği gibi haklara sahiptir

Türk vatandaşlarının Malta’da çalışma izni alabilmesi uygun izinlerin ve vizenin alınması ile mümkün olmaktadır. Çalışmak için Malta’ya seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının Malta’da kısa süreli bulunma hakkı veren Malta Schengen C tipi vize ya da Malta’da uzun süreli bulunma hakkı veren Malta ulusal uzun süreli D tipi vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Çalışmak için Malta’ya seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşları Malta çalışma iznine sahip olmalıdır. Çalışmak için Malta’ya seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşları Schengen bölgesi için seyahat sağlık sigortası kapsamına, Malta merkezli bir şirketle iş sözleşmesine, Malta’da kaldığı süre boyunca konaklama kanıtına ve kalış süresinin tamamını kapsayacak yeterli mali kaynağa sahip olmalıdır.Türk vatandaşlarının Malta çalışma izni başvurusunda bulunabilmesi için, başvurulacak olan kuruma başvuru sahibinin nitelikleri, başvuru sahibinin sağlık sertifikası ve başvurulacak olan şirketin söz konusu pozisyonu doldurmak için nitelikli Malta vatandaşları aramış olduğunu gösteren bir rapor teslim edilmelidir.

Çalışmak için Malta’ya seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının vize gereksinimlerinin eksiksiz ve güncel bir listesi için ikamet ettikleri bölgedeki Malta Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Ardından vize başvurusu tamamlanmalı ve destekleyici belgeler konsolosluk yetkililerine teslim edilmelidir.

Herhangi bir yabancı işçi adına çalışma izni başvurusunda bulunmak işverenin sorumluluğundadır. İşveren, ilgili belgeleri Malta İstihdam ve Eğitim Kurumuna sunmalı ve gerekli ücretleri ödemelidir.

Malta vize ve çalışma izni başvurularının onaylanması üzerine, Türk vatandaşları Malta’ya seyahat etme ve çalışma hakkına sahip olmaktadır.

Malta’da İş Yapan Türk Firmaları Hangileridir?

Malta Türk iş ilanları, Malta’da iş yapan Türk firmalarının web sitelerinden veya iş bulma sitelerinden bulunabilmektedir.

Malta’da iş yapan Türk firmaları aşağıda listelenmiştir.

  • TACA inşaat

TACA İnşaat, Malta türkçe iş ilanları yayınlayan firmalardandır.

Malta’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?

Malta’da en en az bir yıllık geçerlilik süresine sahip bir oturma iznine sahip olan çalışan, eşi için oturma izni başvurusunda bulunabilmektedir.

Malta’da çalışanlar için eş oturma izni alınması, başvuru sahibinin ana sponsorunun gerekli belgelerin aslını sunması ile mümkün olmaktadır. Malta’da çalışan kişinin eşi için, Malta’da halihazırda oturma iznine sahip olan ana sponsor tarafından imzalanan başvuru formu, ana sponsor tarafından son iki yıldır Malta’da yasal olarak ikamet ettiğini açıklayan imzalı ön yazı, ana sponsorun Malta’da daimi ikamet edebileceğine dair kanıt, ana sponsorun Malta oturma izninin kopyası, evlilik cüzdanı gibi başvuru sahibinin ana sponsorla mevcut aile ilişkisini doğrulayan belgeler, Malta’da yürürlükte olan genel sağlık ve güvenlik standartlarını karşılayan ve tüm aile için uygun bir konaklamanın varlığına dair bir mimar tarafından onay, ana sponsorun istikrarlı ve düzenli kaynaklarının teyidi, sponsor istihdamda değilse, her bir aile üyesi için tüm risklere ilişkin hastalık sigortasının kanıtı ve başvuru sahibinin pasaportunun tam kopyası sunulmalıdır. Malta yetkililerine sunulan gerekli belgeler ile oturma izni başvurusu tamamlanmaktadır.

Malta’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir mi?

Malta’da 90 günden fazla süreyle eğitim gören yüksek lisans öğrencileri Malta’da çalışmalarına izin veren bir çalışma lisansı için başvuruda bulunabilmektedir.

Malta’da yüksek lisans eğitimi gören öğrencilerin çalışma izni başvurusunda bulunabilmesi, bir iş teklifi ve işverenleri ile birlikte doldurulmuş bir başvuru formu ile mümkün olmaktadır. Malta’da çalışma başvurusunda bulunacak olan yüksek lisans öğrencileri, haftada en az 15 saat olmak üzere öğrenim görmeye devam etmelidirler. Malta’da öğrenim gören öğrencilerin haftada en fazla 20 saat çalışabilme hakkı bulunmaktadır. İş ya da işveren değiştiren öğrencilerin yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Malta’da öğrenim gören öğrenciler eğitimlerine devam ettikleri ilk 90 günlerinde çalışma hakkına sahip değildir. 90 günden uzun süreli bir Malta öğrenci vizesi ile çalışma iznine başvurmak mümkündür.

Malta Adası’ndaki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?

Malta’da iş ilanı bol olan pozisyonlar; tezgahtar, öğretmen, satış danışmanı, temizlik elemanı, yönetici, garson, kalite denetçisi, makine operatörü, aşçı, sürücü, ve bilgisayar uzmanıdır.

2014 yılında Malta İstihdam ve Eğitim Kurumunda kayıtlı olarak iş arayanlar, %16,56 oranı ile ağırlıklı olarak hizmetler kategorisinde iş aramış, ardından %15.90 oranı ile büro işleri gelmiştir. Malta’da iş alanı olan pozisyonlar Malta İstihdam ve Eğitim Kurumu’ndan ya da Malta iş ilanları paylaşımı yapan internet siteleri üzerinden öğrenilebilmektedir.

Malta iş ilanları 2019 yılında casino ve bahis sitelerinde de bolca bulunmaktadır. Malta’da internetten iş yapmak isteyen veyan casinolarda çalışmak isteyenler; Malta casino iş ilanları ve Malta bahis şirketleri iş ilanlarını takip etmelidir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: