Dubai'de Din ve İnanç

Dubai Dini ve Birleşik Arap Emirlikleri İnanç Yapısı

Dubai’de din kültürü toplum için en önemli konuların başında gelmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmî dini, ülkenin geçici anayasası kapsamında İslam olarak ifade edilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde toplam nüfusun %77’lik kısım Müslümandır.

Dubai’de inanç yapısı İslami değerleri öne çıkarmaktadır. Dubai inanç sistemi çerçevesinde Müslümanlar dışında çeşitli toplumlara da din özgürlüğü tanınmaktadır. Hristiyanlar ve Hindular başta olmak üzere diğer dini toplulukların bulunduğu Dubai’de azınlıklar ahlâk kuralları kapsamında kendi dinlerini özgürce yaşayabilmektedir. İbadet özgürlüğünün olduğu Dubai’de resmî din İslam olsa da diğer dinlere inanılmasına saygı duyulur. Vatandaşların kanun karşısında eşit olduğu Dubai’de din kapsamında yapılan ayrımcılık yasaktır. Dubai’de azınlıkların kendi ibadet yerlerini arazi alanı izni kapsamında kurmalarına imkan tanınmaktadır.

Dubai'nin Resmi Dini Nedir?

Dubai’nin resmî dini Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmî dini olan İslamiyettir. Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası’nın 7. maddesi gereğince ülkenin resmi dini İslam’dır. Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası’nda ‘’Birliğin resmi dini İslamdır. Şeriat temel yasa kaynağı olacaktır.’’ denmektedir.

Dubai'de İnanılan Diğer Dinler Hangileridir?

Dubai’de inanılan dinler, Hristiyanlık, Hinduizm, Sihizm, Bahailik ve Budizm’dir. Hristiyan, Hindu, Sih, Bahai ve Budist gibi topluluklar Dubai’de yaşayan bazı azınlıklardır.

Dubai'de Hristiyanlık İnancı Nasıldır?

Dubai’de Hristiyanlık inancına sahip vatandaşlar bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri nüfusunun %13’ü Hristiyanlık dinine mensuptur. Katolik ve Protestanlardan oluşan Dubai’de yaşayan Hristiyanlar, özgür bir ortamda dini inançlarını yerine getirmektedir.

Dubai’de 45 adet kilise faaliyet göstermektedir. Dubai Şehir Kilisesi, Jebel Ali Kilisesi, Dubai Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi, Emirates Baptist Kilisesi ve Holy Trinity Kilisesi Dubai’de Hristiyanların ibadet ettiği önemli şehir kiliseleridir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde diğer azınlıklar gibi Hristiyanlar da dini gerekliliklerini özgür bir ortamda yerine getirir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Hristiyanlık dinini yaymaya yönelik misyonerlik çalışmalarına karşı önlemler alınmaktadır. Dubai’de misyonerlik faaliyetlerinde bulunanlara karşı büyük yaptırımlar uygulanmaktadır.

Dubai'de Hinduizm İnancı Nasıldır?

Dubai’de Hinduizm inancı hindu adı verilen topluluklar tarafından yerine getirilir. Hindu topluluklar tapınaklarda inançlarının gerekliliklerini yerine getirmektedir. Hindular yerel olarak ‘’Shiva ve Krishna Mandir’’ olarak bilinen Hindu tapınağında ibadetlerini gerçekleştirirler. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Hinduizm inancına saygı duyulmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Dini İnanç Özgürlüğü Var Mıdır?

Dubai’de genel uygulama olarak din özgürlüğü vardır. Birleşik Arap Emirlikleri Anayasasına göre İslamiyetten başka dinlere inanan kişiler ibadet özgürlüğüne sahiptir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Hristiyanlığı yayma girişimi olan misyonerlik faaliyetlerine izin verilmez.

1978’de Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla Birleşik Arap Emirlikleri' İslamiyetten diğer dinlere geçilmesi yasaklanmıştır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2020 yılında din değiştirme yasağı Federal Kanun Hükmünde bir kararla kaldırılmıştır.

Dubai'de Ateist Nüfusu Ne Kadardır?

Dubai’de ateist azdır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde ateist nüfusun toplam nüfusa oranı %4’tür. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan ateistler sonradan ülkeye göç etmiş yabancı ülke vatandaşlarından ya da yerli gençlerden oluşmaktadır. Çoğunluğu Müslüman olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde ulusal kimliğin yapısını bozacağı ihtimalinden dolayı İslamiyet’ten ayrılma fikrine büyük bir tepki duyulmaktadır.

Dubai'deki En Ünlü Dini Yapılar Hangileridir?

Dubai’deki en ünlü dini yapılar aşağıda verilmiştir.

  • Jumeirah Camii
  • Gurunarak Darbar Sikh Tapınağı
  • The Al Farooq Omar Bin Al Khaattab Camii
  • Al Rahim Cami
  • Hindi Lane
  • Krishna Tapınağı
  • Al Salam Camii
  • Masjid Musabah Bin Rashid Al Fattan
  • Abdul Rahman Siddique Camii
  • Masjid Sheikha Misa Bint Rashid
  • Grand Bur Dubai Camii

Jumeirah Camii Nerededir?

Jumeirah Camii Nerededir?
Jumeirah Camii Nerededir?

Jumeirah Camii, Dubai’de yer almaktadır. 1976 yılında yapımına başlanan Jumeirah Camii’de ilk faaliyet 1979’da gerçekleştirilmiştir. Jumeirah Camii’nin ortalama kişi kapasitesi 1500’dür.

İslami tarzda inşa edilen Jumeirah Camii’nin mimarı Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum’dur. Jumeirah Camii’nin iç kısmı Mısır mimarisinden esinlenerek tasarlanmıştır. Duvarlar Arapça harflerle işlendiği Jumeirah Camii’de zemin çiçek motifleriyle dekore edilmiş halı ile süslenmiştir. Jumeirah Camii, 2 minaresinin olmasından dolayı ‘’İki Minareli Camii’’ olarak da bilinmektedir. Mimari açıdan görülmesi gereken Jumeirah Camii, Dubai'deki önemli dini yapılar arasında yer almaktadır.

Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı Nerededir?

Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı Nerededir?
Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı Nerededir?

Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı, Jebel Ali adı verilen Dubai’de bulunan köyde yer almaktadır. Ortadoğu bölgesindeki ilk resmi Sih tapınağı olarak bilinen Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı, 120.000 fit karelik bir alandan oluşmaktadır. Holford Associates isimli bir şirket tarafından tasarımı gerçekleştirilen Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı, 2008 yılında yapım aşamasına başlanarak 3 yılda tamamlanmıştır.

Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı’nın birinci katında İtalyan mimarinin etkisi görülmektedir. Zemini için İtalyan mermeri olan Murano kullanılan ve Mimari açıdan görülmesi gereken Guru Nanak Darbar Sih Tapınağı, Dubai önemli dini yapılar arasında yer almaktadır.

Dubai'nin Kültürü Üzerinde Dinin Etkisi Nasıldır?

Dubai kültürel olarak Arap geleneklerinin etkisindedir. İslamın gerekliliklerine göre hareket edilen Dubai’de İslam dini; dil, yemek, müzik gibi kültürel ögeleri etkilemiştir. Domuz eti Müslümanların tercih etmediği bir yiyecek olarak Dubai’de servis edilememektedir.

Dubai’de müzik tarzı olarak Hz. Muhammed zamanına kadar uzanan bedevi müzik türü tercih edilmektedir.

Dubai’de kültür çeşitliliği emirlikler içerisinde Dubai’yi en saygılı şehir yapmaktadır. Dubai Arap geleneklerine göre yönetilmektedir. Dubai’de yaşayan vatandaşlar Kuran’ın emirlerine uyar. İslam dini Dubai kültürü üzerinde büyük bir etki bırakmıştır.

Dubai Dini Bayramları Nelerdir?

Dubai dini bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • Mevlüd Kandili
  • Hicri Yılbaşı
  • Miraç Kandili
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı

Dubai Toplumunun Batıl İnançları Var Mıdır?

Dubai’de toplumun inandığı çeşitli batıl inançlar vardır. Dubai’de ayın 13’ü cuma gününde saç kestirince aileden birinin öleceğine ve ayna kırınca 13 yıl boyunca uğursuzlukla karşılaşılacağına inanılmaktadır. Dubai halkı için merdiven altında yürümek ve kara kedi görmek de o günün olumsuzlukla geçeceğini ifade etmektedir.

Dubai'de Din Eğitimi Nasıldır?

Dubai’de din eğitimi, İslami eğitim müfredatına göre verilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde ister kamu ister özel okullar olsun İslami eğitim müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulmaktadır. Müslüman öğrenciler haftalık 90-180 dakika arasında okul yapısı ve sınıf kapsamında İslam derslerine tabii tutulmaktadır.

Dubai’de din eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Dubai’de özel okullarda belirli bir kademeye kadar Arapça dersleri zorunluluğu bulunmaktadır. Dubai’de müslüman olmayan öğrenciler istekleri doğrultusunda İslami dersler almaktadır. Din eğitiminin içeriğini Hac, Ramazan ve Kurban Bayramı gibi konular oluşturmaktadır. İslamın önemi Dubai eğitim sistemi kapsamında vurgulanmaktadır.

Dubai’de devlet okullarında yalnızca İslam dini hakkında eğitim verilmektedir ve özel okullarda, Müslüman olmayan öğrencilerin İslam eğitimlerine katılmaları zorunluluk taşımamaktadır. Devlet okullarında tüm öğrenciler ve özel okullardaki Müslüman öğrenciler için İslami çalışmalar zorunludur.

Dubai'deki Dini Yasaklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Dubai’de uygulanan dini yasaklar hakkında bilinmesi gerekenlere aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Dubai'de Din Değiştirme Yasak Mıdır?

Dubai’de güncel uygulamalara göre din değiştirmek yasak değildir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1978 yılında yasalarda yapılan düzenlemelerle dinden çıkmak ya da din değiştirmek suç kapsamında görülmüştür. Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası’nın 1. ve 66. maddesi uyarınca dinden çıkmanın cezası ölüm olarak belirlenmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2020 yılında başka bir dine geçiş yasağı Federal Kanun Hükmünde bir kararname din değiştirme yasağı kaldırılmıştır.

Dubai'de Kürtaj Yasal Mıdır?

Dubai’de kürtaj yapılması belli kriterler dışında yasaktır. Dubai’de anne adayının hayati riski varsa, bebeğin yaşamayacağı düşünülüyorsa, hamileliğin 17. haftasına kadar kürtaj yapılabilir. Sağlık kuruluşu tarafından verilecek onay doğrultusunda kürtaj işlemi gerçekleştirilen Dubai’de 120 günü geçen hamilelik sürecinde kürtaj yasal değildir.

Dubai'de Alkol Tüketimi Serbest Midir?

Dubai’de cadde, sokak ve umumi yerlerde alkol tüketimi serbest değildir. Dubai’de alkol tüketimi için yaş sınırı 20’dir. Ruhsatlandırılmamış yerlerden alkol satın alınması yasak olduğu Dubai’de alkol yasakları çok sert olduğu için bar, otel gibi yerlerde alkol lisansı zorunludur.

Dubai’de çoğu turist alkol yasağı kuralına uymamakla birlikte herhangi bir yaptırımla karşılaşmamıştır. Dubai de alkol tüketimi hakkında araba kullananların alkollü bir şekilde trafiğe çıkmaması gerekmektedir.

Dubai'de Müslümanlar Başka Dinden Biri ile Evlenebilir Mi?

Dubai’de Müslümanların başka dine mensup kişilerle evlenmesi vatandaşların sahip olduğu cinsiyete göre değişiklik arz etmektedir. Şeriat hukuku kapsamında evlilik düzenlemelerin yapıldığı Dubai’de evlilik kadınlar ve erkekler için farklı yükümlülükler getirmektedir. Dubai’de yaşayan Müslüman erkekler gayrimüslim bir kadınla evlenebilir.

Dubai’de Müslüman kadınlar ve gayrimüslim erkeklerle arasındaki evlilikler kanunlara göre tanınmamaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası 48. maddesine göre Müslüman bir kadının gayrimüslim bir erkekle evlenemez. Dubai’de Müslüman kadınlar ile gayrimüslim erkeklerin evlenmesi durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanmakta, minimum bir yıl hapis cezası verilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: