Dubai Kültürü

Dubai Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dubai kültürü büyük çoğunlukla İslam gelenekleriyle iç içedir. Dubai kültürü, Arap kültüründen etkilenmekte ve Batı dünyasının kültürüyle büyük değişiklikler göstermektedir. Arap ve İslam kültürünün mutfağı, mimarisi, müziği, kıyafetleri, sanatı ve yaşam tarzı Dubai kültürü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Dubai’nin dört bir yanına inşa edilmiş camiler ve geleneksel kıyafetler Arap kültürünün Dubai üzerindeki etkisinin en büyük örneği olarak gösterilmektedir. Misafirperverlik, Arap kültüründe olduğu gibi Dubai’de de oldukça önemli kabul edilmektedir.

Dubai, son yıllarda birçok Dubailinin yüksek yaşam standartları ve turistik yaklaşımlarının bir sonucu olarak lüks ve zenginliğin merkezi olmaya evrilmektedir; bu nedenle günümüzde Dubai kültüründe lüks binalar, gece hayatı ve zenginlik önemli bir yere sahiptir.

Birleşik Arap Emirlikleri Kültüründeki Gelenekler Nelerdir?

Birleşik Arap Emirlikleri kültüründeki gelenekler Batı dünyasının kültüründen birçok konuda farklılık göstermektedir ve bu geleneklerden en önemlileri misafirperverlik ve cana yakınlıktır. Aile bağlarına çok önem verilen Birleşik Arap Emirlikleri’nde erkekler arasında selamlaşmalar oldukça uzundur ve birbirine sarılmak, tokalaşmak ve öpüşmek selamlaşmanın bir parçasıdır; kadınlar ile selamlaşırken tokalaşmak, öpüşmek veya sarılmak hoş karşılanmamaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir ev ziyaret edildiğinde, gelenek olarak kahve ikram edilmektedir. İkram edilen kahveyi veya yiyeceği reddetmek ise kabalık olarak görülmektedir; bu nedenle sunulan ikramları kabul etmek, Birleşik Arap Emirlikleri kültürü için büyük önem taşımaktadır. BAE’de bir ev ziyaret edilirken ayakkabılar kapının önünde çıkarılmakta ve el tokalaşması yapılmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri kültüründe Ramazan ayı boyunca Müslümanlar oruç tutmaktadır; oruç saatleri boyunca toplum içinde yemek yemek veya bir şeyler içmek hoş karşılanmamaktadır ve ülkenin yasaları tarafınca yasaktır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde diğer bir önemli gelenek vücut dilidir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde odaya biri girdiğinde ayağa kalkmak, ayak tabanını karşıdaki kişiye bakmayacak şekilde konumlandırmak, yemeği her zaman sağ el ile uzatmak ve toplum içinde birine karşı yakın temasta bulunmamak önemli kabul edilmektedir. Sokakta kadınların fotoğrafının çekilmesi ve kadınlara uzun süre bakılması Birleşik Arap Emirlikleri toplumu tarafından kaba bulunmakta ve alkollü bir şekilde insan içinde bulunmak hoş karşılanmamaktadır.

Dubai'de Dinin Kültür Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Dubai’de din, Dubai kültürü ve toplum üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Dubai’de dini alışkanlıklar, İslam’ın ve Arap kültürünün gerekliliklerine göre şekillenmektedir ve din, yemek ve müzik gibi geleneksel öğelerde de etkisini göstermektedir. Arap kültüründen etkilenen Dubai’de müzik tarzı olarak bedevi müzik türü benimsenmekte ve İslam’ın bir gerekliliği olarak domuz eti haram kabul edilmektedir.

İslam dininde kutlanan Ramazan ve Kurban Bayramı gibi bayramlar dini bayramlar olarak kutlanmaktadır. Dubai’de İslam’ın getirileri olan dini alışkanlıklardan bazıları Ramazan ayında oruç tutmak, camiye gitmek ve alkol içmemektir. Dubai’de, benimsenmiş inanç sistemine bağlı olarak Müslümanlar dışındaki farklı toplumlara ve azınlıklara din özgürlüğü tanınmaktadır. Müslümanlar harici Hristiyan, Hindu ve Budist gibi azınlıklara Dubai’de din özgürlüğü tanınmakta ve kendi ibadet yerlerini kurma izni verilmektedir.

BAE’de toplumun %77’si Müslümandır. Müslümanlar harici diğer topluluklara da ev sahipliği yapan Dubai’nin resmi dini, anayasanın 7. maddesi gereğince kabul edilen İslam’dır. Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu gibi Dubai’de, Müslümanlar dışındaki azınlıklara din ve ibadet özgürlüğü tanınmıştır.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dini Bayramlar Hangilerdir?

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki dini bayramlar aşağıda listelenmiştir.

  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • Hicri Yılbaşı
  • Miraç Kandili

Dubai'nin Mutfak Kültürü Nasıldır?

Dubai'nin Mutfak Kültürü Nasıldır?
Dubai'nin Mutfak Kültürü Nasıldır?

Dubai mutfak kültürü, Birleşik Arap Emirlikleri’nin tümünde olduğu gibi Arap mutfağından etkilenmektedir. Dubai mutfağı, Doğu Arap mutfağının bir parçası olmakla birlikte komşu ülkeleri olan Umman ve Suudi Arabistan mutfağından da izler taşımaktadır. Komşu ülkeleri dışında Dubai mutfağı, başka Orta Doğu ülkelerinin ve Asya ülkelerinin mutfağından da büyük ölçüde etkilenmiştir.

Dubai mutfağında tüketilen besinlerin en başında et, pilav ve deniz ürünleri gelmektedir. Dubai’nin geleneksel mutfağında ise shawarma (şavurma) adlı lavaşa sarılmış et, humus, falafel, maklube ve kabsa adı verilen karışık pirinç yemeği yer almaktadır. Dubai’nin geleneksel içecekleri arasında ise karak çayı, deve sütü, Arap kahvesi, Arap çayı ve leben adı verilen yoğurttan yapılan bir içecek yer almaktadır.

Arap kültürü dışında Orta Doğu’da bulunan birçok komşu ülke ve Asya ülkelerinden etkilenen Dubai yemekleri ve mutfağı, farklı kesimlerden gelen farklı zevklere sahip insanlara birçok seçenek sunmaktadır.

Dubai’de Giyim Kültürü Nasıldır?

Dubai’de Giyim Kültürü Nasıldır?
Dubai’de Giyim Kültürü Nasıldır?

Dubai giyim kültürü, Arap Yarımadası’ndaki birçok ülke gibi İslam dininden etkilenmektedir. Dubai’de kadınlar geleneksel olarak abaya isimli uzun ve siyah bir elbise, bununla birlikte saç ve kulakların tamamını, boynun ise bir kısmını kapatan tesettür giymektedir. Bazı Dubaili kadınlar ise ağız ve burnu da kapatıp sadece gözleri açıkta bırakan bir peçe takmaktadır.

Dubai’de erkeklerin geleneksel kıyafeti kandura isimli ayak bileğine kadar inen uzun kollu beyaz elbisedir. Birçok Dubaili batılı tarzda kıyafetler giymektedir ancak Dubai’de giyim ile ilgili uygulanan yasaklardan dolayı uygunsuz ve açık kıyafetler plajlar, su parkları, kulüpler ve barlar dışındaki çoğu halka açık yerde giyilmemektedir.

Dubai'de Eğlence Kültürü Nasıldır?

Dubai’de eğlence kültürü oldukça gelişmiştir. Dubai’de Dubai Alışveriş Festivali, Dubai Film Festivali, Dubai Uluslararası Caz Festivali ve Dubai Yemek Festivali gibi yıl boyunca birçok geleneksel kutlama, festival ve karnaval düzenlenmektedir. Yıl boyunca dini bayramlara ek olarak Dubai’de 1 Ocak günü yeni yıl kutlamaları gibi kutlamalar gerçekleşmektedir. 31 Ağustos 2016’da açılan Dubai Operası ile birlikte birçok tiyatro oyunu, gösteri, konser ve opera sahne almaya başlamıştır. Müzik ve sinema festivallerinin yanında at yarışları ve Dubai Maratonu gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Dubai’de Müzik Kültürü Nasıldır?

Dubai müzik kültürü, büyük çoğunlukla Arap kültüründen etkilenmektedir. Geleneksel Dubai müziği türlerinden bazıları Bedevi halk müziği ve Halil müziğidir. Halil müziği klasik tabla ve davulu içermektedir; bedevi halk müziğinde ise şarkılar şiir üzerine kurulmaktadır. Dubai müzik kültürü, geleneksel olarak rebab ve nefesli çalgıları içermektedir. Dubai kültüründeki en ünlü müzisyenlerden bazıları Balqees Fathi, Abdullah Bilkhair, Yasser Habib ve Ahlam Al Shamsi’dir.

Dubai Dans Kültürü Nasıldır?

Dubai Dans Kültürü Nasıldır?
Dubai Dans Kültürü Nasıldır?

Dubai’de dans kültürü, insani duyguları resmetmek, bayramları ve önemli günleri kutlamak için büyük önem taşımaktadır. Dubai’deki geleneksel danslardan biri Ayyalah’tır. Ayyalah, sopa dansı olarak da bilinmekte ve bir kavgayı anımsatmaktadır. Ayyalah dansı yalnızca erkekler tarafından yapılmakta ve en az 25 en çok ise 200 kişiyi içermektedir.

Dubai’de diğer bir geleneksel dans Liwa dansıdır ve Ayyalah gibi bir kavgayı anımsatan bu dansta erkekler bir daire şeklinde dizilip davul eşliğinde dans etmektedir. 8 erkek, 8 kadın ve 10 müzisyeni içeren ünlü Haban dansında ise müzisyenler, müzik aletlerini çalmaya başladığında her bir grup ileri ve geri adım atarak dans etmektedir.

Dubai Gece Hayatı Nasıldır?

Dubai Gece Hayatı Nasıldır?
Dubai Gece Hayatı Nasıldır?

Dubai’de gece hayatı dünyada oldukça meşhurdur ancak Dubai’de gece hayatının bu kadar ünlü ve eğlenceli olmasının yanında alkol tüketimi gibi birkaç kısıtlama mevcuttur. Dubai’de yasal olarak alkol içme yaşı birçok ülkenin aksine 21’dir ve halka açık yerlerde alkol tüketimi yasalar tarafınca yasakken, ruhsatı olan eğlence mekanlarında serbesttir. Dubai’deki kıyafet ile ilgili kurallar gidilecek mekana göre değişmektedir. Dubai gece hayatında en çok tercih edilen eğlence mekanlarından bazıları BLU Dubai, 1 Oak, Float Dubai, Mafia Club, Magnum Dubai ve White Dubai’dir.

Dubai'de Sanat Kültürü Nasıldır?

Dubai’de sanat kültürü geçmişte daha çok müzik, dans, dokuma, şiir, çömlekçilik iken günümüzde resim, edebiyat ve tiyatro gibi sanat dalları olmuştur. Dubai’de gökdelenler, kum sahillerin yanı sıra tiyatro oyunlarının ve operaların yer aldığı sahneler, resim sergileri ve galeriler yer almaktadır. Dubai, günümüzde sanat ve kültürü teşvik etmek için uluslararası bir merkez olarak öne çıkmaktadır ve sanat, Dubai kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Dubai Sinema Kültürü Nasıldır?

Dubai sineması, ulusal televizyonda yayınlanan birkaç uzun metrajlı film ile birlikte 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Dubai’de ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin genelinde açılan film stüdyoları ve düzenlenen film festivalleri ile birlikte Dubai sineması yıllar içinde gelişmiştir.

Dubaili ünlü yönetmenlerden bazıları Abdulhalim Qayed, Abdullah Hasan Ahmed, Abdulla Al Junaibi, Ahmed Zain, Jamal Salem ve Rakan’dır. Ünlü Dubaili oyunculardan bazıları Sara Al Madani, Huda Kattan ve Jessica Kahawaty’dir. Athel isimli Dubai filmi, Avrupa ve Amerika’daki birçok festivalde ödül almıştır.

Dubai halkının yaklaşık olarak %55’i ayda en az bir kere sinemaya gitmektedir. Romantik, bilim-kurgu, dram gibi türlerin yanında Dubai’de bağımsız filmler de birçok seyirci tarafından izlenmektedir.

Dubai Kültürünü Yansıtan Sinema Filmleri Nelerdir?

Dubai kültürünü yansıtan ve Dubai’de çekilmiş sinema filmlerinden bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Happy New Year
  • The Killer
  • Hera Pheri
  • Star Trek Beyond
  • Kung Fu Yoga
  • Switch
  • Mission: Impossible - Ghost Protocol

Dubai'de Spor Kültürü Nasıldır?

Dubai'de Spor Kültürü Nasıldır?
Dubai'de Spor Kültürü Nasıldır?

Dubai’de spor kültürü oldukça gelişmiş ve ülke genelinde yaygındır. Dubai’de en popüler sporlar futbol ve krikettir. Al Wasl, Shabab Al-Ahli Dubai, Al Nasr Dubai’deki en ünlü futbol takımlarından birkaçı ve Mohamed Ahmed, Dawood Ali, Kerem Al Allaf ünlü sporculardan bazılarıdır.

Dubai’de futbol ve kriketin yanında sörf, jet-ski, golf, polo, tenis, ragbi ve yelken gibi sporlar da yapılmaktadır. Dubai halkı, spora düşkündür ve buna bağlı olarak ülke genelinde birçok rekreasyon alanı mevcuttur.

Dubai'nin Neyi Meşhurdur?

Dubai'nin Neyi Meşhurdur?
Dubai'nin Neyi Meşhurdur?

Dubai’nin dünyaca bilinen en meşhur yapısı Burj Khalifa’dır. Burc Halife yüksekliği 828 metredir. 160 katlı olan Burj Khalifa’nın inşaatı 2009 yılında tamamlanmış ve 2010 yılında hizmete açılmıştır. Burj Khalifa özellikleri arasında 95 kilometre öteden bile gözükmesi yer almaktadır; gökdelenin içinde 150’den fazla otel odası ve suit mevcuttur. Dubai, Burj Khalifa’nın yanı sıra çöl safarisi ve lezzetli shawarması ile meşhurdur.

Dubai ve Türkiye Kültürü Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Dubai ve Türkiye kültürü arasında benzeyen noktalar arasında mutfak kültürü, misafirperverlik ve cana yakınlık başta gelmektedir. Dubai’de olduğu gibi Türkiye’de, en çok tüketilen yiyecekler arasında et, kebap, ve pirinç yemekleri bulunmaktadır. Dubai’de shawarma olarak adlandırılan lavaşa sarılı et, Türkiye’de dürüm olarak adlandırılmaktadır.

Arap kültürünün genelinde olduğu gibi, Türkler de misafirperverliğe oldukça önem vermektedir. Misafirlerini en güzel şekilde ağırlamak, onlara yiyecek ikram etmek ve cana yakın davranmak Türkler için büyük önem taşımaktadır.

Dubai kültüründen farklı olarak Türkiye’de giyim için herhangi bir kural bulunmamakla birlikte yörelere göre açık giyim hoş karşılanmayabilmektedir.

Dubai'deki Kültür ve Sanat Kuruluşları Hangileridir?

Dubai’deki kültür ve sanat kuruluşları aşağıda listelenmiştir.

  • Dubai Culture
  • Dubai Culture & Arts Authority
  • ABC Art Centre
  • Art Dubai
  • The Arts Club Dubai
  • The Cave DXB

Dubai'de Düzenlenen Kültür Festivalleri Nelerdir?

Dubai’de düzenlenen kültür festivallerinden bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Dubai Alışveriş Festivali: 1996’dan beri her yıl ocak ve şubat ayları arasında gerçekleşen festival ile birlikte Dubai genelindeki her mağazada büyük indirimler olmaktadır.
  • Dubai Uluslararası Film Festivali: 2004’ten bu yana her aralık ayında yapılmaktadır ve film gösterimlerinin yanında birçok konferans ve özel gösterim gerçekleşmektedir.
  • Dubai Uluslararası Caz Festivali: 2003’ten beri her şubat ayında yapılmaktadır. 3 gün süren festivalde birçok meşhur caz sanatçısı ve grubu sahne almaktadır.
  • Dubai Lezzet Festivali: İlk olarak 2007 yılında gerçekleşmiştir. Her yıl mart ayında düzenlenen ve 3 gün süren festivalde ünlü ve henüz tanınmamış şefler canlı olarak yemek yapmakta ve katılımcılar gün boyunca tadım yapmaktadır.

Dubai’yi ziyaret edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Dubai vize işlemleri için gerekli aşamaları sağladıktan sonra vize almaları gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: