Çekya Aile Birleşimi Vizesi

2024 Çekya Aile Birleşimi Vizesi: Başvuru Şartları ve Gerekli Evraklar

Çekya’da yasal olarak oturum izni bulunan bir kişinin veya bir Çekya vatandaşının yanında yaşamak amacıyla Çekya’ya gitmek isteyen aile eşlerinin, çocuklarının veya bakıma muhtaç anne veya babalarının uzun süreli bir vize türü olan Çekya aile birleşimi vizesi almaları gereklidir.

Makalenin devamında Çekya aile birleşimi vizesine dair detaylı bilgilere yer verilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Çekya Aile Birleşimi Vizesi Kimlere Verilir?

Çekya aile birleşimi vizesi aşağıda listelenen kişilere verilir.

  • Çekya oturma izni sahibi bir yabancı uyruklu kişinin eşi (Kişiler 20 yaşından büyük olmalı ve oturma izni sahibi en az 15 aydır Çekya’da ikamet ediyor olmalıdır.)
  • Çekya oturma izni sahibi olan bir yabancı uyruklu kişinin reşit olmayan veya bağımlı ve reşit olan aile üyeleri
  • Çekya oturma izni sahibi olan bir yabancı uyruklu kişinin eşinin reşit olmayan veya bağımlı ve reşit olan aile üyeleri
  • Çekya oturum izni sahibi yabancı uyruklu kişinin veya eşinin velayetindeki küçükler
  • Çekya oturum izni sahibi yabancı uyruklu kişi veya eşinin evlat edindiği küçükler
  • Çekya oturum izni sahibi yabancı uyruklu kişinin veya eşinin yasal vasisi olduğu küçükler
  • Sığınma hakkı verilen Çekya’da yaşayacak olan küçüğün ebeveynleri
  • Çekya oturum izni sahibi ebeveyne veya çocuğa sağlık sebebi ile bağımlı olan 65 yaşından büyük tek kalmış yabancı uyruklu kişiler
  • Farklı üye devletlerin mavi kart sahiplerinin aile üyeleri

Çek Cumhuriyeti Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vize başvuruları, ikamet edilen ilin yetki alanında bulunan Çekya dış temsilciliklerine yapılır. Dış temsilcilik başvuruyu değerlendirme için İçişleri Bakanlığı’na iletir. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi halinde, başvurunun yapıldığı dış temsilcilik aile birleşimi vizesini düzenler ve bu vize ile ülkeye giriş yapıldıktan sonra İçişleri Bakanlığı’ndan oturma iznini alınır.

Çek Cumhuriyeti Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Adımları

Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vizesi başvuru süreci işlem sırasına göre aşağıda belirtilmiştir.

  1. Aile birleşimi vize evraklarını hazırlayın.
  2. Vize randevusu alın.
  3. Belgeleri teslim ederek randevuda başvurunuzu tamamlayın.
  4. Başvuru değerlendirme sürecini bekleyin.
  5. Onaylanan başvurularınız için seyahat sağlık sigortası yaptırın.
  6. Pasaportunuzu ve ret durumunda ek olarak ret formunu teslim alın.

Çekya Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Evrakları

Çekya aile birleşimi vizesine başvurmak için aşağıda listelenen evrakları sunmalısınız.

  • Çekya uzun süreli vize başvuru formu
  • Pasaport
  • Fotoğraf
  • Adli sicil kaydı
  • Vize onaylandı ise sağlık sigortası
  • Parmak izi kaydı
  • Konaklama belgeleri
  • Finansal kaynaklar
  • Diğer destekleyici belgeler

Çekya aile birleşimi vizesi için istenilen evraklar eksiksiz ve istenilen kriterlere uygun olarak hazırlanmalıdır. Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vizesi için açıklamalı evrak listesine Çek Cumhuriyeti vize evrakları tablosundan ilgili seçimleri yaparak ulaşabilirsiniz.

Aile Birleşimi Vizesi için Adli Sicil Kaydı

Aile birleşimi vizesi için adli sicil kaydı, vatandaşı olunan ülke ile kişinin son 3 yılda 6 aydan uzun süreli olarak ikamet ettiği diğer ülkelerden alınmalıdır.

Aile Birleşimi Vizesi için Sağlık Sigortası

Aile birleşimi vizesi için sağlık sigortasını, vize başvurunuzu onaylanması halinde vizeniz düzenlenmeden, istenen koşullara uygun olarak yaptırmalısınız.

Bir kamu sağlık sistemine kayıt olduysanız, sağlık masraflarınız karşılanıyor durumdaysa, uluslararası bir anlaşma size sağlık hizmeti sunuyorsa veya herhangi bir şekilde sağlık hizmetinin kapsamında olduğunuzu ispatlayabiliyorsanız, Çekya vizesi için seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gerekmez. Sağlık sigorta poliçesine ek olarak talep edilirse sigorta bedelinin ödendiğine dair belge de beyan edilebilir.

Çek Cumhuriyeti Aile Birleşimi Vize Ücreti Ne Kadardır?

Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vize ücreti 2.500 CZK olsa da, T.C vatandaşları Çekya aile birleşimi vize başvurularında vize harcından muaf tutulmaktadır.

Danışmanlık, yeminli tercüme ve noter masrafları dahil Çekya aile birleşimi vize ücreti 2024 yılı için ortalama 240 - 260 EUR civarında tutmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vizesi ve vize sahibine tanınan haklar ile ilgili merkezimize en sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıda belirtilmiştir.

Aile Birleşimi Vizesi ile Çekya'ya Gittikten Sonra Yapmam Gerekenler Nelerdir?

Aile birleşimi vizesi ile Çekya’ya gittikten sonra en başta varışınızdan sonraki 3 gün içerisinde yabancılar göç idari karakoluna kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Çekya dış temsilcilikleri size aile birleşimi vizesi ve oturum izni vermemiş ise ülkeye giriş yaptıktan sonra Çekya İçişleri Bakanlığı üzerindenn aile birleşimi için Çekya oturum izni başvurusu yapabilirsiniz.

Çekya Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Çekya aile birleşimi vizesi uzun dönem için verilir ve Çekya’daki aile üyesinin oturma izni ile aynı süre için düzenlenir. Aİle birleşimi vizesi en az 1 yıl süreli olarak verilmektedir.

Aile Birleşimi Vizesi ile Çekya'ya Gideceğim, Orada Çalışabilir Miyim?

Aile birleşimi vizesi ile Çekya’ya gittiğinizde çalışmanız mümkündür.

Çekya aile birleşimi vizeniz varsa ayrıca bir çalışma izni başvurusu yapmanız gerekmez. Vize süreniz ve oturum izniniz boyunca, Çekya’da çalışabilirsiniz.

Bir Çek vatandaşının veya AB üye ülkesinin, AEA üye ülkesinin ya da İsviçre vatandaşının aile üyesi iseniz, aile üyeniz ile aynı şekilde Çekya’da çalışabilirsiniz.

Aile Birleşimi Vizesi ile Çekya'da Eğitim Alabilir Miyim?

Aile birleşimi vizesi ile Çekya’da eğitim alabilirsiniz. Eğitim konusunda bir Çek vatandaşı ile aynı haklara sahip olursunuz.

Çekya'da Aile Birleşimi Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni Alabilir Miyim?

Çekya’da aile birleşimi vizesi ile kalıcı oturum iznini, kesintisiz olarak 5 yıl süreyle Çekya’da yaşamanız halinde alabilirsiniz.

Aile Birleşimi Yoluyla Çek Vatandaşlığı Alabilir Miyim?

Evet, Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vizesi ile vatandaşlık alabilirsiniz.

Aile birleşimi vizesi ile Çekya'ya giden yabancı ülke vatandaşlarının belirli bir süre Çekya’da yaşadıktan sonra Çekya vatandaşlığı için başvurma hakkı vardır. Çekya'da belirli bir süre ikamet eden ve Çekya vatandaşlık başvurusu için istenen kriterleri sağlayan kişiler, Çekya vatandaşlık başvurularını yapabilmekte ve uygun görülmesi durumunda Çek Cumhuriyeti vatandaşı olabilmektedir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: