Çekya Vizesi için Banka Hesap Dökümü ve Finansal Kaynaklar
Çekya vize başvurularında, başvuru sahiplerinin seyahat masraflarını karşılayabilecek maddi durumda olduklarını kanıtlamaları ve bunun için kişisel banka hesap dökümlerini sunmaları gerekmektedir.
Başvuru sahibinin son 3 aylık banka hesap dökümünün, Çek Cumhuriyeti vizesi için gerekli evraklar arasında sunulması zorunlu olup, yeterli finansal kaynağı bulunmayan kişilerin sponsorlu vize başvurularında ise sponsor dilekçesi ile birlikte sponsora ait hesap dökümleri beyan edilmelidir.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvurusu için Banka Hesap Özeti Kriterleri
Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için banka hesap dökümü uygunluk kriterleri başvurunun Çekya Başkonsolosluğuna veya Çekya Büyükelçiliğine yapılmasına bağlı olarak değişmektedir.
Çekya İstanbul Başkonsolosluğu Vize Başvurusu için Banka Hesabı
Çekya İstanbul Başkonsolosluğu vize başvurularında, başvuru sahibinin son 3 aya ait hesap hareketlerini gösteren hesap dökümleri ve orijinal hesap cüzdanı, bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak alınmalı ve imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır.
Seyahat masraflarını başvuru sahibinden başka bir kişi karşılayacak ise masrafların karşılanacağı beyanını içeren imzalı dilekçe ile birlikte masrafları üstlenen kişiye ait son 3 aylık banka hesap dökümü sunulmalıdır. Sadece reşit olmayanların veya birlikte seyahat eden eşlerin başvurularında sponsorluk olabilir; bunun haricinde tüm kişilerin kendi banka hesap dökümlerini sunması istenir.
Çekya Ankara Büyükelçiliği Vize Başvurusu için Banka Hesabı
Çekya Ankara Büyükelçiliği vize başvurularında sunulan banka hesap dökümü son 6 aya ait hesap hareketlerini göstermelidir. Hesap dökümleri banka tarafından imzalı ve kaşeli olmalı, Türk bankası olmayan bir bankadan alınmışsa noterden onaylanmalı ve Çekçe ya da İngilizce tercüme edilerek sunulmalıdır. Her ayın bakiyesi, hesap dökümünde mutlaka ayrı olarak görünmelidir. Dökümler, Büyükelçilik görevlisi ve başvuru sahibi tarafından imzalı olmalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi için Sunulabilecek Diğer Finansal Belgeler
Çek Cumhuriyeti vize başvuruları için sunabileceğiniz diğer finansal belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Düzenli geliri gösteren, son 3 aylık maaş bordrosu gibi belgeler
- Emeklilik cüzdanı
- Tapu, araç ruhsatı veya kira gelirini gösteren kira sözleşmesi gibi diğer kanıtlar
Çekya’da bulunan bir arkadaş veya aile üyenizi ziyaret etmek için seyahat ediyorsanız, arkadaş veya akrabanız size Çekya ziyaret vizesi başvurunuz için sponsor olabilir ve siz seyahat masraflarınızı karşılayamayacak durumda iseniz Çekya’daki kişi bir Çekya vize davet mektubu hazırlayarak masraflarınızı üstlenebilir.
Sık Sorulan Sorular
Çekya vizesi için banka hesap dökümüne ilişkin sık sorulan sorulara Vizem.net danışmanlarının verdiği yanıtları aşağıda bulabilirsiniz.
Çekya Schengen Vizesi Almak için Bankada Ne Kadar Param Olmalı?
Çekya Schengen vizesi almak için 30 gün ve daha kısa süreli seyahatleriniz için hesabınızda günlük en az 1.565 CZK (2024 Mayıs ayında yaklaşık karşılığı 2.170 TL) bulunmalıdır.
30 günden uzun ve 90 günden kısa süreli seyahatleriniz için ise en az 15 x 3.130 CZK paranın hesapta bulunması gereklidir ve her tam ay için 2 x 3.130 CZK eklenmelidir; toplamda 46.950 CZK ve her tam ay için 6.260 CZK’ya sahip olunmalıdır.
D Tipi Çekya Vizesi için Bankada Ne Kadar Para Göstermem Gerekir?
D tipi Çekya vizesi için bankada en az 15 x 3.130 CZK bulunmalıdır; bu miktar her ay için 2 x 3.130 CZK artar ve toplamda 46.950 CZK ile her tam ay için 6.260 CZK’ya sahip olunması gerekir.
Bir istisna olarak, 18 yaşından küçükler için Çekya vizesi başvurularında belirlenen miktarların sadece yarısı talep edilir.
Çekya Yatırımcı Vizesi için Bankada Bulunması Gereken Teminat Ne Kadardır?
Çekya yatırımcı vizesi için başvuru sahipleri için teminat miktarı, en az 50 x 3.130 CZK karşılığı olan 156.500 CZK olarak belirlenmiştir.
Çekya Öğrenci Vizesi için Bankada Ne Kadar Para Göstermem Gerekir?
Çekya öğrenci vizesi için bankada bulunması standart olarak talep edilen miktarlar dışında, bir devlet kurumu ya da şirket tarafından öğrencinin Çekya’daki kalışında aylık olarak 3.130 CZK maddi destek sağlayacağını beyan eden yazılı bir taahhüt veya okul tarafından masrafların karşılanacağını gösteren yazı sunulmalıdır. Öğrenciler burs ve hibelerini de sunmaları mümkündür; miktarları istenen düzeyi karşılamıyorsa, kalan kısmın karşılanması için de maddi imkanlar ispatlanmalıdır.
18 yaşından küçüklerin Çekya öğrenci vizesi başvurularında, açıklanan miktarların yarısı istenmektedir.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.