Cezayir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cezayir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Resmi adı Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Cezayir, Kuzey Afrika'da bulunan bir ülkedir. Cezayir’in komşuları arasında kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Mali, Moritanya ve Batı Sahra, batıda Fas ve kuzeyde Akdeniz yer almaktadır. Cezayir’in başkenti Cezayir vilayetidir ve nüfusu 45.630.968 kişidir. Cezayir’in yönetim şekli yarı-başkanlık sistemine dayalı cumhuriyettir.

Bu makalede Cezayir hakkında bilinmesi gereken bilgiler paylaşılmaktadır.

Cezayir Nerededir?

Cezayir kuzey yarım kürede konumlanmaktadır ve topraklarının %80'inden fazlası, dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahra'nın batı kesiminde yer almaktadır. Kuzey Afrika kıtasındaki Cezayir 36°42' kuzey paralelleri ile 3°13' doğu meridyenlerinde bulunmaktadır.

Cezayir Hangi Kıtadadır?

Cezayir Afrika kıtasının kuzeyinde yer almakta, İtalya ve İspanya ile deniz sınırlarını paylaşmaktadır. Cezayir, Afrika ve Akdeniz havzasındaki en büyük ülkelerden biridir ve güney kısmı Sahra Çölü’nün önemli bir bölümünü içermektedir.

Cezayir Harita Üzerinde Nerededir?

Cezayir, Kuzey Afrika'da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır.

Cezayir haritası görseli aşağıda verilmiştir.

Cezayir Harita Üzerinde Nerededir?
Cezayir Harita Üzerinde Nerededir?

Cezayir'in Komşu Ülkeleri Hangileridir?

Cezayir'in Komşu Ülkeleri Hangileridir?
Cezayir'in Komşu Ülkeleri Hangileridir?

Cezayir’in komşuları arasında doğuda Tunus ve Libya, güneyde Nijer, Mali ve Moritanya, batıda Fas ve Batı Sahra ve kuzeyde Akdeniz yer almaktadır.

Cezayir Türkiye Arası Kaç Km'dir?

Cezayir Türkiye arası mesafe kara yolu ile 3.325 kilometredir.

Cezayir'in Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?

Cezayir, Fas ile 1601 km, Mali ile 1376 km, Libya ile 982 km, Tunus ile 965 km, Nijer ile 956 km, Moritanya ile 463 km ve Batı Sahra ile 42 km uzunluğunda sınırını paylaşmaktadır.

Cezayir Yüzölçümü Nedir?

Cezayir yaklaşık 2.4 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ile Kuzey Afrika'nın en büyük ülkesidir. Cezayir yüzölçümü bakımından Fransa’nın veya ABD'nin Teksas eyaletinin yaklaşık 3.5 katı büyüklüğündedir.

Cezayir Fiziki Haritası Nasıldır?

Cezayir fiziki haritası aşağıda verilmiştir.

Cezayir Fiziki Haritası Nasıldır?
Cezayir Fiziki Haritası Nasıldır?

Cezayir'in Coğrafi Özellikleri Nasıldır?

Cezayir'in Coğrafi Özellikleri Nasıldır?
Cezayir'in Coğrafi Özellikleri Nasıldır?

Cezayir’in güney kısmı Sahra'nın önemli bir bölümünü içermektedir. Tell Atlas ve Sahra Çölü doğu Cezayir'de birleşme eğilimindedir. Aures ve Nememcha'nın geniş dağ sıraları, kuzeydoğu Cezayir'in tamamını kaplamakta ve Tunus sınırı tarafından belirlenmektedir.

Cezayir’in en yüksek noktası 3.003 metre ile Tahat Dağı'dır. Cezayir kıyı bölgesinin çoğu tepelik veya dağlık olsa da birkaç doğal liman bulunmaktadır. Tell Atlas'ın güneyinde Sahra Atlası ile biten bir bozkır manzarası bulunurken daha güneyde, Sahra Çölü konumlanmıştır. 1.622 kilometrelik kıyı şeridine sahip olması Cezayir’in coğrafi konumu özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Cezayir'in Denize Kıyısı Var Mıdır?

Kuzeybatı Afrika'da yer alan Cezayir'in Akdeniz'de 1.025 km uzunluğunda kıyısı bulunmaktadır.

Cezayir'in İklimi Nasıldır?

Cezayir coğrafi konumu itibariyle ılıman bölgededir ve ılıman bir Akdeniz iklimine sahiptir. Cezayir iklim koşullarında yıldan yıla değişiklikler görülmesi muhtemeldir.

Cezayir’de kışlar soğuk olmasa da nem oldukça yüksektir. Tell'de, yaz aylarında ortalama sıcaklıklar 30 ila 43 °C arasında iken, Cezayir iklimi özellikleri nedeniyle kışın 10 ila 12 °C'ye düşmektedir. Tell Atlas'ın kıyı kesimi boyunca yağış miktarı oldukça fazladır ve yıllık olarak 400 ila 670 milimetre arasında değişmektedir.

Cezayir'in Nüfusu Kaçtır?

Cezayir'in nüfusu, Birleşmiş Milletler verilerine göre 2022 yılı itibariyle 45.635.300 kişidir. Cezayir nüfusu, toplam dünya nüfusunun %0.56'sına eşittir ve Cezayir, nüfusa göre ülkeler ve bağımlılıklar listesinde 33. sırada yer almaktadır.

Cezayir’in toplam arazi alanı 2.381.740 kilometrekaredir ve Cezayir nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 18 kişidir. Cezayir vilayeti, Boumerdas, Oran, Tebessa ve Constantine şehirlere göre Cezayir’in nüfus dağılımı bazında ilk sıradadırlar.

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin İdari Yapılanması Nasıldır?

Cezayir’in siyasi harita görseli aşağıda verilmiştir.

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin İdari Yapılanması Nasıldır?
Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin İdari Yapılanması Nasıldır?

18 Aralık 2019'dan önce 48 ile sahip olan Cezayir 18 Aralık 2019'dan beri 58 vilayet ve 1.541 belediyeye ayrılmıştır. Cezayir, Oran, Constantine, Setif ve Anaba nüfusu en yüksek olan Cezayir vilayetleri arasındadır.

Cezayir'in Başkenti Neresidir?

Cezayir'in Başkenti Neresidir?
Cezayir'in Başkenti Neresidir?

Cezayir, Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir. Cezayir şehri Cezayir'in kuzey-orta kesiminde yer almaktadır. Beyaz Şehir olarak bilinen Cezayir, Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Cezayir ile Boumerdes arası 39 kilometre, Tipaza arası 56 kilometre ve Ouzou arası 90 kilometredir. Cezayir’in yüzölçümü 1.190 kilometrekare ve nüfusu 1.977.663 kişidir.

4 Temmuz 1830'da General Bourmont komutasındaki ordu Fransız konsolosluğuna hakaret edildiği gerekçesi ile şehre saldırmış ve Fransızlar zafer kazanmıştır. Cezayir böylelikle Fransız mandasındaki Cezayir'in başkenti olmuş ve birçok Avrupalı ​​Cezayir'e yerleşmiştir. Cezayir’in 1962'de bağımsızlığını kazanması ile Cezayir vilayeti, Cezayir'in başkenti olmaya devam etmiştir.

Cezayir, önemli bir ekonomi, ticaret ve finans merkezidir. Cezayir hammaddelerin, sanayi mallarının ve genel malzemelerin ithalatı için bir liman olmasının yanı sıra idari ve mali merkez olmaya devam etmektedir. Cezayir ilinin başlıca ihracat ürünleri şarap, sebze, portakal, demir cevheri ve fosfattır.

Akdeniz ve Afrika şehri olan başkent Cezayir, dört farklı kültürün etkisi altındadır. Şaraplarıyla da ünlü olan Cezayir, dünyanın şarap üreten en eski şehirlerinden biridir. Cezayir'de görülmesi gereken yerlerin başında Botanik Bahçesi Hamma, Cezayir Şehitler Anıtı ve Notre-Dame d'Afrique yer almaktadır. Cezayir’in modern şehir merkezinde Cezayir Üniversitesi ile birlikte çok sayıda yabancı elçilik ve az ama artan sayıda gökdelen bulunmaktadır.

Cezayir'in Şehirleri Hangileridir?

Cezayir’de bulunan 58 şehirden nüfusu en fazla olan şehirler aşağıda listelenmiştir.

  • Algiers
  • Boumerdas
  • Oran
  • Tebessa
  • Constantine
  • Biskra
  • Setif
  • Batna
  • Bab Ezzouar
  • Annaba
  • Sidi Bel Abbes
  • Blida
  • Tiaret
  • Chlef
  • Bordj Bou Arreridj
  • Ech Chettia
  • Bejaia
  • Skikda
  • El Achir
  • Souk Ahras

Cezayir Nereye Bağlıdır?

Cezayir hiçbir yere veya ülkeye bağlı olmayan bağımsız bir ülkedir.

Cezayir Kuruluş Tarihi Nedir?

Cezayir’in Fransız yönetimine karşı başlattığı savaş, Mart 1962’de Evian anlaşmaları ve Temmuz 1962’de kendi kaderini tayin referandumunun ardından tam bağımsızlık kazanmasıyla sona ermiştir. Cezayir 5 Temmuz 1962 tarihinde bağımsız bir ülke olarak resmen kurulmuştur.

Cezayir Ana Dili Nedir?

Cezayir resmi dili, nüfusun tahminen %81'i tarafından konuşulan Arapçadır. 2016'da Berberice, Cezayir'in ikinci resmi dili olarak kabul edilmiş olsa da nüfusun sadece %19'u Berberice konuşmaktadır.

Cezayir Arapçası, dünyanın diğer bölgelerinde yaygın olarak konuşulan Arapçadan biraz farklıdır. Resmi Cezayir dili Arapça, Berberi dilinden, Türkçe ve Fransızcadan büyük ölçüde etkilenmiştir. Cezayir’de Fransızca da oldukça yaygın şekilde kullanılan dillerdendir.

Cezayir'in Bayrağı Nasıldır?

Cezayir'in Bayrağı Nasıldır?
Cezayir'in Bayrağı Nasıldır?

Cezayir bayrağı yeşil ve beyaz arasında eşit olarak bölünmüş bir alanda, kırmızı bir yıldız ve hilale sahiptir. Cezayir bayrağının üst alanındaki yeşil kısım, İslam'ın bir sembolü olarak Orta Doğu'daki diğer birçok ulusla paylaşılan tasarımın bir yönüdür. Beyaz kısım barışı temsil ederek Cezayir bayrağı anlamını oluşturur. Cezayir bayrağı resmi üzerinde görülen ay simgesi İslam mirasının sembolüdür ve Cezayir bağımsızlık savaşı sırasında Cezayirlilerin döktüğü kanı temsil etmek için kırmızı renkte gösterilmektedir.

Cezayir'in modern bayrağı, milletin Fransa'ya karşı bağımsızlık savaşını kazanmasından sonra 1962'de kullanıma girmiştir. Ortadoğu'daki diğer birçok milletten farklı olarak Cezayir bayrağı, ilk kabul edildiğinden beri değişime uğramamıştır.

Cezayir'in Siyasi Yapısı Nasıldır?

Cezayir siyaseti, anayasal bir yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşmektedir. Cezayir Cumhurbaşkanı devlet başkanı, Cezayir Başbakanı ise hükümet başkanıdır.

1990'lardan itibaren, resmi destekle sosyalist ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçiş devam etmektedir.

1988'den itibaren iktidardaki Ulusal Kurtuluş cephesi (FLN) dışındaki partilere izin verilmiş ve çok partili seçimler yapılmıştır. Abdülmecid Tebbun 17 Aralık 2019 tarihinden beri Cezayir cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktayken, Aymen Benabderrahmane ise 30 Haziran 2021'den beri Cezayir başbakanıdır.

Cezayir Yönetim Şekli Nedir?

Cezayir, devlet başkanı olan cumhurbaşkanının beş yıllık bir dönem için halk oylamasıyla seçildiği çok partili bir cumhuriyettir. Cezayir’in 1962'deki bağımsızlığından 1989'da çok partili siyaseti getiren ve Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin tekeline son veren yeni bir anayasanın onaylanmasına kadar Cezayir’in yönetim şekli tek parti egemenliğine dayanmıştır.

Cezayir'in Dış Politikası Nasıldır?

Cezayir, 1962'de Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından itibaren aktivist bir dış politika izlemiştir. 1960'lar ve 1970'lerde Cezayir özellikle üçüncü dünya politikalarına ve bağımsızlık hareketlerine verdiği destekle dikkat çekmiştir. Cezayir, bağımsızlığından bu yana Arap Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler üyesidir. Cezayir 100'den fazla yabancı ülke ile diplomatik ilişkilere sahiptir ve 90'dan fazla ülke Cezayir'de diplomatik temsilciliğe sahiptir.

Cezayir Afrika kıtasında jeostratejik etkisini genişletmek için kendi kaderini tayin hakkını ve sömürgecilik karşıtı tavırları diplomatik bir araç olarak benimsemiştir. Cezayir makamları sürekli olarak Afrika kurtuluş hareketleri, Filistin halkı ve Polisario Cephesi ile dayanışma içinde olduklarını ifade etmiş ve onlara diplomatik, mali ve lojistik destek sağlamıştır. Cezayir, tek taraflı siyasi ve askeri müdahaleler yerine bölgesel işbirliğinin güçlü bir savunucusu olmuştur.

Cezayir NATO Üyesi Midir?

Cezayir NATO üyesi olmasa da, 2000 yılından beri NATO’nun Akdeniz ortakları arasında yer almaktadır.

Cezayir Birleşmiş Milletler'e Üye Midir?

Cezayir 8 Ekim 1962'de Birleşmiş Milletler'e katılmıştır.

Cezayir Askeri Gücü Nasıldır?

2022 yılı Küresel Ateş Gücü sıralamasına göre Cezayir 142 ülke içerisinde 31. sırada iken aynı listede Türkiye 13. sıradadır. Cezayir Halk Ulusal Ordusu yaklaşık 130.000 toplam aktif personele sahipken Türkiye’deki aktif personel sayısı 425.000 kişidir.

Cezayir’in savunmaya ayırdığı bütçe Türkiye’nin bütçesinden 10 milyon dolar fazladır. Cezayir’de 18 yaş gönüllü askerlik hizmeti için yasal asgari yaş iken, zorunlu hizmet 19-30 yaş arasıdır.

Cezayir Ekonomisi Nasıldır?

Cezayir Ekonomisi Nasıldır?
Cezayir Ekonomisi Nasıldır?

Cezayir ekonomik özgürlük puanı 45.8 ile 2022 Endeksinde en özgür 167. ülkedir. Cezayir, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 14 ülke arasında 13. sırada yer almaktadır.

Cezayir gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yaklaşık %8'ine katkıda bulunan ve işgücünün %14'ünü istihdam eden tarım sektörü, ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayamadığı için gıdanın yaklaşık %45'i ithal edilmektedir.

Cezayir’de üretilen birincil ürünler buğday, arpa ve patatestir. Cezayir topraklarının sadece %3'ü ekilebilir arazidir.

Cezayir mineraller açısından zengindir; ülkede birçok demir, kurşun, çinko, bakır, kalamin, antimon ve civa madenleri bulunmaktadır. Gıda endüstrisi, Cezayir ekonomisini oluşturan sektörler arasında en büyüğüdür.

Cezayir bölgesi olan Bordj-Bou-Arreridj Afrika'nın en büyük elektronik direğidir; yerel şirketler ihtiyacın %83'ünü karşılarken, diğer ürünleri ihraç etmektedir. Cezayir akıllı telefonlar, tabletler ve televizyonlar dahil olmak üzere %100 ev yapımı elektronik ürünler üretmeye başlamıştır.

Türkiye 771.4 milyar dolar GSYİH ile dünyanın 19. en büyük ekonomisi olurken, Cezayir 173.8 milyar dolar ile 56. sırada yer almaktadır. Cezayir’de ekonomiye katkıda bulunan petrol ve doğal gaz ihracatı hakimdir.

Cezayir'in Para Birimi Nedir?

Cezayir'in para birimine Cezayir dinarı adı verilmektedir.

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde Yaşam Şartları Nasıldır?

Cezayir, CEOWORLD dergisinin 2021 raporuna göre, yaşam kalitesi açısından Afrika'da bir numaralı ülke seçilmiştir. Cezayir'in ekonomisi büyük ölçüde hidrokarbon gelirine bağlıdır ve ülke, gezegendeki en büyük 10. doğal gaz rezervine sahiptir. Petrol sektörü, GSYİH'nin %30'unu ve ihracat yoluyla elde edilen kazancın %95'ini oluşturmaktadır

Cezayir'in zenginleri ve fakirleri arasında servet bakımından büyük farklılıklar bulunduğundan küçük bir azınlık kaliteli sağlık ve eğitimden yararlanmaktadır. Cezayir hükümeti GSYİH'sinin %4.3'ünü eğitime ayırmaktadır. Cezayir’de erkeklerin %86.1'i ve kadınların %73.9'u okuma yazma bildiğinden, genel okuryazarlık oranı %79.6'dır. Cezayir’de genel olarak işsizlik kadınlar ve genç nüfus arasında daha yaygındır.

Cezayir’de Suç Oranları Nasıldır?

Numbeo sitesi 2022 yılı verilerine göre Cezayir, 53.47'lik bir suç endeksi elde etmiştir ve bu oran ülkedeki suç seviyelerinin ortalama olduğu anlamına gelmektedir.

Cezayir’de en çok işlenen suçlar arasında insan kaçakçılığı, uyuşturucu madde kullanımı ve satımı, araba hırsızlığı, yolsuzluk, rüşvet, vandalizm ve hırsızlık yer almaktadır. Türkiye ile Cezayir suç düzeyi açısından karşılaştırıldığında Türkiye daha güvenilir bir ülke pozisyonunda kalmaktadır.

Cezayir'de Hayat Pahalı Mıdır?

Mercer'in 2020 Yaşam Maliyeti Anketinde Cezayir, 209 şehir arasında 194. sırada yer almış ve Cezayir dünyada yaşamak için en ucuz ülkelerden biri seçilmiştir.

Cezayir'de yaşamanın ortalama maliyeti 391 dolardır ve bu da dünya ortalamasından 2.38 kat daha ucuzdur. Cezayir, yaşam maliyetine göre yaşanacak en iyi 114. ülkedir ve Cezayir’de yaşamak için en ucuz şehirler Skikda, Relizane, El Soud, M’Sila iken en pahalı şehir Chlef ve başkent Cezayir’dir.

Cezayir'de Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Cezayir şehir merkezinde 1 yatak odalı daire kiraları ortalama 15.000-40.000 Cezayir dinarı (1.979-5.278 TL) iken, merkez dışında Cezayir ev kiraları aylık 10.000-20.000 Cezayir dinarı (1.319-2.639 TL) arasında değişmektedir. Cezayir şehir merkezinde 3 yatak odalı daire kiraları ortalama 25.000-65.000 Cezayir dinarı (3.298-8.576 TL) dolaylarındayken, merkez dışında 15.000-45.000 Cezayir dinarı (1.979-5.937 TL) civarındadır.

Cezayir şehir merkezinde daire satın almak için metrekare başına fiyat 80.000-300.000 Cezayir dinarı (10.555-39.584 TL) iken, Cezayir’de satılık ev fiyatları merkez dışında metrekare başına ortalama 40.000- 200.000 Cezayir dinarı (5.278-26.389 TL) tutarındadır.

Cezayir Eğitim Olanakları Açısından Nasıl Bir Ülkedir?

Cezayir Eğitim Olanakları Açısından Nasıl Bir Ülkedir?
Cezayir Eğitim Olanakları Açısından Nasıl Bir Ülkedir?

Cezayir'de eğitim, 6 ila 15 yaş arasındaki Cezayirliler için ücretsiz ve zorunludur. 2015’te okuryazarlık oranı Cezayirli erkekler arasında %87, Cezayirli kadınlar arasında %73 olmuştur. Cezayir’de ilkokul 5 yıl sürmektedir ve ardından öğrenciler 4 yıllık ortaokula ve 3 yıllık lise öğrenimine geçmektedirler.

Cezayir’de Enseignement Fondamental olarak adlandırılan ilk ve ortaöğretim, herkesin alması gereken temel eğitim iken, öğrenciler yükseköğrenim görmek isterlerse, ulusal bir sınav olan bakalorya sınavına girmek zorundadırlar.

Cezayir’de 27 üniversite, 13 üniversite merkezi, 6 ulusal okul, 6 ulusal enstitü ve 4 öğretmen yetiştirme enstitüsü dahil olmak üzere yaklaşık 57 yükseköğretim kamu kurumu vardır. Cezayir üniversitelerinde lisans derecesi için 3 yıl, yüksek lisans programı için 2 yıl ve doktora için 3 yıl öğrenim verilmektedir.

Cezayir genel Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasında 15 üniversiteye sahiptir. Cezayir'deki en yüksek dereceli üniversite, 501-600 arasında sıralanan Ferhat Abbas Sétif Üniversitesi’dir. UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre Cezayir’de eğitim sistemi kalite açısından 140 Arap ve yabancı ülke arasında 119. sırada yer almaktadır.

Cezayir Kültürü Nasıldır?

Cezayir'in ulusal kimliği, Berberi ve Arap kültürlerinin bir kombinasyonuna dayanmaktadır.

Cezayir, Hristiyan ve Yahudi azınlıkların yaşadığı Müslüman bir ülkedir. Cezayir nüfusunun yaklaşık %99'u Müslümandır. İslam, Cezayirlilerin çoğunluğu tarafından uygulanmaktadır ve hala Cezayirlilerin kişisel, politik, ekonomik ve yasal hayatlarını yönetmektedir.

Cezayirliler misafirperverlikleri ve cömertlikleri ile tanındıkları için ülkede ev ziyaretleri, çoğunlukla geniş aile çevresi içinde, sosyal yaşamın temel dayanağıdır. Cezayir’de ev ziyaretleri esnasında ve özellikle ibadet yerlerinde ayakkabıları çıkarmak Cezayir’in kültürel özellikleri arasında yer alan adetlerdendir. Cezayirli kadınların, özellikle kırsal alanlarda mütevazı giyinmeleri de toplumsal bir kuraldır.

Cezayir’in Yemek Kültürü Nasıldır?

Cezayir’in Yemek Kültürü Nasıldır?
Cezayir’in Yemek Kültürü Nasıldır?

Cezayir mutfağı Berberi kökenli bir Akdeniz ve Kuzey Afrika mutfağının kombinasyonudur. Cezayir'in ulusal yemeği, kuzu veya tavuk, pişmiş sebzeler ve sos ile servis edilen kuskus, buğulanmış irmik buğdayıdır. Cezayir mutfağında kullanılan yaygın tatlandırıcılar arasında soğan, şalgam, kuru üzüm, nohut ve kırmızı biberin yanı sıra tuz, biber, kimyon ve kişniş bulunmaktadır. Cezayir yemeklerinden kuskus alternatif olarak bal, tarçın veya badem ile tatlandırılmış şekilde servis edilebilmektedir.

Cezayir mutfağında kuzu eti de oldukça popülerdir ve genellikle açık ateşte hazırlanan ve ekmekle servis edilen yemeğe mechoui denilmektedir. Diğer yaygın yiyecekler chorba, baharatlı çorba; dolma, domates ve biber karışımı ve soğanlı kıyma ve sahanda yumurtadan oluşan ve sarılıp kızartılan Cezayir spesiyalitesi olan börektir. Cezayirli yoksul insanlar arasında geleneksel Berberi ya da Cezayir yemekleri arasında, karışık tahıllardan yapılan bir kek ve ezilmiş keçi peyniri, hurma ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen bir içecek bulunmaktadır.

Cezayir’de kayısı veya diğer şekerli meyve sularının yanı sıra siyah kahve ve şekerli nane çayı da popülerdir. Cezayir üzüm yetiştiricisi bir ülke olarak kendi şarabını üretse de, alkol İslam dini tarafından yasaklandığı için yaygın olarak tüketilmemektedir.

Cezayir’de Sinema Kültürü Nasıldır?

Cezayir’de Sinema Kültürü Nasıldır?
Cezayir’de Sinema Kültürü Nasıldır?

Cezayir'de sinemanın ilk ortaya çıkışı Fransız sömürgeciliği döneminde (1830-1962) olmuştur. 2018 yılında Ahmed Bey filmi, son on yılda vizyona giren en büyük Cezayir filmi olarak bilinmektedir. Cezayir'de bir film vizyona girdiğinde, Cezayir, Oran, Annaba veya Konstantin gibi büyük şehirlerde bulunan birkaç sinemada gösterilmekte, ardından film arşiv raflarına geri dönmektedir.

Cezayir yapımı filmler arasında yer alan türlerin dram ya da savaş ağırlıklı olduğu dikkat çekmektedir. En iyi Cezayir filmleri listesinde Z (1969), London River (2009), Papicha (2019), Cezayir Savaşı (1966), Eyes of a Thief (2014), DNA (2020) filmleri ilk sırada yer almaktadır. Tony Gatlif, Kad Merad ve Mohammed Lakhdar-Hamina Cezayir sineması denince akla gelen yönetmenlerdendir. Yvan Attal, Alain Chabat, Reda Kateb ve Lyna Khoudri tanınmış Cezayirli film oyuncularıdır. El Badra, Nas Mlah City ve Djemai Family Cezayir televizyon dizileri içerisinde oldukça popülerdir.

Cezayir'in Müzik Kültürü Nasıldır?

Cezayir'in Müzik Kültürü Nasıldır?
Cezayir'in Müzik Kültürü Nasıldır?

Cezayir müzikleri, yabancılar arasında Raï ile neredeyse eş anlamlıdır. Endülüs müziği özellikle Cezayir'de gelişmiştir. Batı müziği ile Bedevi müziğinin karışımı olan Cezayir Rai müziği, Fas, Fransa, Tunus, Türkiye, Libya ve Mısır'da popüler olmakla kalmayarak uluslararası üne kavuşmuştur.

Yerel Cezayir ve Batı popüler müzik tarzlarının bir karışımı olan raï, 1980'lerin sonlarında büyük bir dünya müziği türü olarak ortaya çıkmıştır. Raï adı verilen Cezayir müziği aşkı ve romantizmi ifade etmek için kullanılmaktadır. Cezayir halk müziği tarzları arasında kadın vokal müziğinin bir türü olan hofii ve Konstantin'den zindalii bulunmaktadır. Cezayirli ünlü şarkıcılar arasında Cheb Mami, Biyouna ve Souad Massi yer almaktadır. Cezayir’in geleneksel müzik aletleri mandolin, zurna, mizwad, sintir ve bendirdir.

Cezayir'de İnanılan Dinler Hangileridir?

Cezayir Anayasası, İslam'ı devletin resmi dini olarak ilan etmekte ve devlet kurumlarının İslam'a aykırı davranmasını yasaklamaktadır.

Cezayir’de inanılan dinler ve yüzdelik oranları aşağıda listelenmiştir.

  • %99.1, Müslümanlar
  • %0.4, Hristiyanlar
  • %0.4, herhangi bir dini inancı olmayan kişiler
  • %0.1, Yahudiler

Cezayir Anayasası, tüm bireylere, kamu düzenine ve düzenlemelerine saygı göstermeleri halinde dinlerini yaşama hakkı ve özgürlüğü vermektedir. İslam'ı reddeden vatandaşlar Cezayir dini inancına aykırı davrandıkları gerekçesiyle genellikle aileleri ve komşuları tarafından dışlanmaktadır.

Cezayir'in Sembolleri Nelerdir?

Cezayir’in sembolleri ve anlamları aşağıda verilmiştir.

  • Cezayir bayrağı: Ortasında kırmızı bir yıldız ve hilal bulunan, ülkenin önde gelen inancı olarak İslam'ın bir sembolü olan yeşil ve beyaz iki eşit dikey çubuktan oluşan Cezayir’in bağımsızlık sembolüdür.
  • Cezayir marşı: Kassaman adı verilen 1962’de Mısırlı besteci Mohamed Fawzi tarafından bestelenen milli marştır.
  • Cezayir arması: Amblemde, Cezayir bayrağında da bulunan ve İslam'ın bir sembolü olan hilal bulunmaktadır. Cezayir armasını çevreleyen metinde Arapça Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti yazmaktadır. Cezayir’in geleneksel bir sembolü olan Fatma'nın eli, Atlas Dağları'nın önünde, yeni bir dönemi temsil eden yükselen bir güneşin altında belirmekte, binalar sanayiyi, bitkiler ise tarımı temsil etmektedir.
  • Cezayir nişanları: Ulusal Liyakat Nişanı Cezayir'e yapılan her türlü hizmet için verilen bir liyakat nişanıdır.

Cezayir'in Neyi Meşhurdur?

Cezayir'in Neyi Meşhurdur?
Cezayir'in Neyi Meşhurdur?

Cezayir’in meşhur şeyleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Couscous
  • Harira
  • Mahjouba
  • Rechta
  • Mazagran
  • Chorba frik
  • Chakhchoukha
  • Baghrir
  • Tajine zitoune

Cezayir'in Turistik Yerleri Nerelerdir?

Cezayir’de görülmesi gereken turistik yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Eski Kasbah
  • Afrika Meryem Ana Katolik Katedrali
  • Aziz Augustine Bazilikası
  • Ketşava Camii
  • Tlemsen Katedral Camii
  • Mzab vadisi
  • Moritanya Kraliyet Mozolesi
  • Tipaza kasabası
  • Antik Roma şehri Timgad
  • Beni-Hammad Antik Kenti
  • Fort Santa Cruz
  • Jurjur Ulusal Parkı
  • Ahaggar Yaylaları

Cezayir’de bulunan Ketşava Camii 1612 yılında Türkler tarafından inşa edilen Bizans ve Mağribi tarzlarının bir karışımıdır ve yıllar içinde restore edilerek görünümü birkaç kez değiştirilmiştir. Ketşava Camii Fransız işgali sırasında St. Philip'in Katolik katedrali işlevinde kullanılmıştır.

Cezayir’in turistik yerlerini ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vizeye ihtiyaç duyanların, Cezayir’e turist vizesi başvuruları için şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla Türkiye'deki Cezayir konsolosluklarına başvurmaları gerekmektedir.

Cezayir Seyahati Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Cezayir seyahati öncesinde bilinmesi gereken faydalı bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Türkiye Cezayir Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?

Türkiye Cezayir arası İstanbul’dan aktarmasız uçuşlar yaklaşık 3 saat 30 dakika sürmektedir. Türkiye’den Cezayir’e Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antakya, Antalya, Batman, Bingöl, Bodrum, Dalaman, Denizli, Diyarbakır, Edremit, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Muş, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon ve Van’dan aktarmalı seferler bulunmaktadır.

Cezayir Türkiye Saat Farkı Ne Kadardır?

Cezayir Türkiye saat farkı 2 saattir. Cezayir saati, Türkiye saatinden 2 saat geridedir.

Cezayir'in Uluslararası Kısaltması Nedir?

Cezayir’in uluslararası kısaltması DZ şeklindedir.

Cezayir Posta Kodu Nedir?

Cezayir posta kodu 16000 ve 16006’dır.

Cezayir Telefon Kodu Nedir?

Cezayir telefon kodu 213’tür. Türkiye’den Cezayir’i ararken +(213) kodunun kullanılması gerekmektdir.

Cezayir İnternet Uzantısı Nedir?

Cezayir internet uzantısı .dz biçimindedir ve Cezayir domain uzantısı ile toplamda 7.790 internet sitesi bulunmaktadır. Cezayir’de domain uzantısı almak için herhangi bir resmi belge ibraz edilmesine gerek yoktur.

Cezayir Konsolosluğu Türkiye'de Hangi İllerde Bulunur?

Cezayir Konsolosluğu Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da bulunmaktadır.

Ankara'da büyükelçilik ve İstanbul'da başkonsolosluk statüsünde hizmet vermekte olan toplamda 2 adet Türkiye Cezayir Konsolosluğu bulunmaktadır.

Cezayir'de Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu Nerededir?

Türkiye Cumhuriyeti’ne ait diplomatik temsilcilik Cezayir’in Cezayir vilayetinde büyükelçilik statüsünde hizmet vermektedir.

Türkiye'den Cezayir'e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Cezayir’e gidecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından umuma mahsus pasaport sahipleri vizeye tabi iken; hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri Cezayir’e yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

Gerekli vize evrakları hazırlandıktan sonra vize randevusu alınarak şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla Ankara Cezayir Büyükelçiliği’ne ya da randevu almadan İstanbul Cezayir Başkonsolosluğu’na başvuru yapılarak Cezayir vize işlemleri başlatılabilmektedir.

Son 5 yılda danışmanlık hizmeti verdiği Cezayir vizesi başvurularında elde ettiği %96,7'lik onaylanma oranı ile Vizem.net, Türkiye'deki en yüksek onaylanma skoruna sahip olan akredite danışmanlık şirketidir.

Detaylı bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: