Lihtenştayn Kültürü

Lihtenştayn Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lihtenştayn kültürünün din, dil ve sanat da dahil olmak üzere büyük bir kısmı, Avrupa’nın Avusturya, Baden-Württemberg, Bavyera, İsviçre ve özellikle Tirol ve Vorarlberg gibi Almanca konuşulan güney bölgelerinden güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Lihtenştayn halkı bağımsız milletleri ile gurur duymakta ve gezginlerin kendilerini İsviçreli, Avusturyalı veya Alman olarak adlandırmasından hoşlanmamaktadır.

Lihtenştayn oldukça dindar bir devlettir. Lihtenştayn’da resmi din Katolik Hristiyanlığıdır. Lihtenştayn’da ibadet günü olan Pazar günleri, başkent Vaduz’da ve Balzers’de birçok dükkan ve işletme kapalıdır.

Müzik ve tiyatro da Lihtenştayn kültürünün önemli bir parçasıdır. Lihtenştayn’da müzik ve tiyatro alanında çeşitli sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir.

Lihtenştayn'ın Dini Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn'ın Dini Kültürü Nasıldır?
Lihtenştayn'ın Dini Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn’da dini ağırlıklı olarak Katolik Hristiyanlığı olup, azınlıkta Protestanlar, herhangi bir dine bağlı olmayanlar ve İslam, Ortodoks Hristiyanlığı gibi diğer dinlere mensup olanlar bulunmaktadır.

Roma Katolik Kilisesi, Lihtenştayn Anayasası ile resmi devlet kilisesi ilan edilmiştir ve tamamen hükümet tarafından korunmaktadır. Lihtenştayn’da anayasal düzenlemeler ile inanç seçme özgürlüğü, bireysel ibadet özgürlüğü, ahlak ve kamu düzeni çerçevesinde toplu ibadet yapma veya dini törenler düzenleme hakkı tanınmaktadır. Hükümet, Lihtenştayn dini kültürünü ve halkın çıkarlarını korumayı öncelik olarak görmektedir.

Lihtenştayn’da Roma Katolik bayramları, Üç Magi’nin bebek İsa’yı ziyaretini anan Epifani ile 6 Ocak’ta başlar. İsa’nın Mabede Takdimi Bayramı olarak da adlandırılan Candlemas, Simeon’un İsa Mesih’in “milletleri aydınlatmak için bir ışık olacağını” ilan etmesi anısına 2 Şubat’ta kiliselerde mum yakılarak kutlanmaktadır. Aziz Joseph Günü Katolik Kilisesi için oldukça önemli dini bayramlardan biridir ve 19 Mart’ta Hz. Yusuf ile Hz. Meryem anısına kutlanmaktadır.

Paskalya, her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen, Kutsal Cuma (Paskalyadan önceki Cuma) ile Paskalya Pazartesisi (Paskalyadan sonraki Pazartesi) arasında kutlanan, Hristiyanlıktaki en eski bayramdır. Paskalya’dan 40 gün sonra İsa Mesih’in cennete yükseldiği gün olarak bilinen Yükseliş Günü kutlanmaktadır. Paskalya’dan 50 gün sonra Hamsin Yortusu veya Pentekost olarak adlandırılan Whitsunday’de kilisenin doğuşu kutlanmaktadır. Ertesi gün, Pentekost Pazartesisi olarak adlandırılan Whitmonday resmi tatil günüdür. 8 Aralık’ta Tanrı'nın tek oğlunu doğurması için Hz. Meryem’i seçmesi kutlanmaktadır.

Noel yılın en önemli tatilidir ve 25 Aralık’ta başlamaktadır. Noel arifesinde aileler Noel ağacının çevresinde toplanmakta ve birbirlerine hediyelerini vermektedir. Noel günü dinlenilmekte ve 26 Aralık’ta arkadaşlar ve aileler ziyaret edilmektedir.

Lihtenştayn'ın Mutfak Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn'ın Mutfak Kültürü Nasıldır?
Lihtenştayn'ın Mutfak Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn mutfağı çeşitlidir ve çevre ülkelerin mutfaklarından özellikle İsviçre, Avusturya ve Orta Avrupa mutfağından etkilenmiştir. Lihtenştayn’ın mutfak kültüründe peynir ve çorbalar önemli bir yere sahiptir. Lihtenştayn’daki gelişmiş süt endüstrisinden kaynaklı, süt ürünleri Lihtenştayn mutfağında yaygındır. Lihtenştayn’da yeşillikler, patates ve lahana yaygın olan sebzelerdendir. Yaygın olarak tüketilen etler arasında sığır, tavuk ve domuz eti bulunmaktadır.

Lihtenştaynlılar genellikle günde üç öğün yemek yemektedir. Zmorga denilen kahvaltıları genelde kahve ve jöleli ekmekten oluşmaktadır. Zmittag denilen öğle yemekleri çorba, ana yemek, salata ve tatlıdan oluşmaktadır. Znacht denilen akşam yemeklerinde daha hafif, farklı türlerde etli ve peynirli sandviçleri tercih edilmektedir. Kasknopfl un,su ve yumurta karışımının delikli bir tahtadan geçirilerek erişte haline getirilmesiyle yapılan ve Lihtenştayn yemek kültürü içinde çok popüler olan bir yemektir.

Erişteler rendelenmiş peynir ve kızarmış soğan ile pişirilmekte ve genellikle elma püresi veya salata ile servis edilmektedir.

Lihtenştayn'ın Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Lihtenştayn yemekleri aşağıda listelenmektedir.

  • Hafalaab
  • Kasknopfl
  • Ribe
  • Rösti
  • Saukerkas
  • Şnitzel
  • Torkarebl
  • Wurst

Lihtenştayn'ın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Lihtenştayn'ın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?
Lihtenştayn'ın Geleneksel Kıyafetleri Nasıldır?

Lihtenştayn’ın geleneksel kıyafetleri halk tarafından özel günlerde, bayramlarda ve hatta günlük hayatta dahi tercih edilebilmektedir. Lihtenştayn’da kadınların geleneksel kıyafetleri dirndl, erkeklerinki lederhosen olarak adlandırılmaktadır: yerel kıyafetlerden tracht adıyla da bahsedilebilmektedir.

Dirndl üç parçadan oluşan, beli dar, eteği diz kapağının altında tercih edilen bir elbisedir. Dirndl’ın vücudu topladığı ve formda bir görüntü verdiği düşünülmektedir. Lederhosen, kısa veya diz boyu deri pantolonlara denilmektedir. Lederhosen kumaş giysilerden daha dayanıklı olduğu için eskiden zorlu fiziksel işler için giyilmiştir. Lederhosen bugün çoğunlukla günlük hayatta, festivallerde tercih edilmektedir.

Lihtenştayn'ın Müzik Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn müzik kültürünün kökeni Avrupa’nın üç müzik başkentinin ortasında olmasından kaynaklı Fransa, Almanya ve İtalya’dan gelmektedir. Lihtenştayn müzik kültürü en çok Almanya’nınki ile bağlantılıdır. Lihtenştayn müziğinin en ünlü bestecisi, Alman besteci Engelbert Humperdinck'in akıl hocası olarak anılan Josef Rheinberger'dir. Lihtenştayn’da müzik eğitimini destekleyen ana okullardan biri olan Lihtenştayn Müzik Okulu, Josef Rheinberger’in 1839’da doğduğu binada bulunmaktadır.

Lihtenştayn’da her yıl çok sayıda çeşitli müzik festivalleri düzenlenmektedir. Lihtenştayn müzik kültürü korolar, senfoni orkestraları, caz ve blues grupları ile oldukça zengindir. Lihtenştayn müzik kültüründe genellikle tiyatro dans ve müzik birleştirilmektedir. Lihtenştayn’da ulusal kutlamalarda müzik ve dans gösterileri sergilenmektedir.

Lihtenştayn'ın Geleneksel Halk Dansı Nasıldır?

Lihtenştayn'ın Geleneksel Halk Dansı Nasıldır?
Lihtenştayn'ın Geleneksel Halk Dansı Nasıldır?

Lihtenştayn’ın geleneksel halk dansı Polka’dır. Polka dansı 19. yüzyılın ortalarında, şimdi Çek Cumhuriyeti’nin bir parçası olan Bohemya'da ortaya çıkmıştır. Polka dansı 1800’lü yıllarda ortaya çıkmış olup, zaman içerisinde yaygınlaşmıştır.

Lihtenştayn Düğün Gelenekleri Nelerdir?

Lihtenştayn düğün geleneklerine göre, ülke Katolik ilke ve inançları üzerine kurulmuş olduğundan, evlilik törenlerinin çoğu Roma Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilmektedir. Lihteynştayn düğün geleneklerinin ilginç ve güzel olması misafirlerin, gelin ve damadın kutlamaları canlı bir şekilde hatırlamasını sağlamaktadır.

Lihtenştayn düğünlerinde Kranzna adı verilen çiçekli bir taç aracılığıyla gelin ve damada şans ve kutsanma dilenmektedir. Gelin evinin ön kapısına beyaz veya renkli kağıt çiçeklerle süslenmiş çam çalılarından yapılma bir çelenk takılmaktadır. Nikah töreninden sonra, genellikle düğün yemeği esnasında gelinin kaçırılması, gelini ele veren kişinin salon parasını ödeyerek gelini fidye ile kurtarmış olması sahnelenmektedir.

Lihtenştayn'da Spor Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn'da Spor Kültürü Nasıldır?
Lihtenştayn'da Spor Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn’da spor kültürünü oluşturan en yaygın spor dalları futbol, kayak gibi kış sporları, motor sporları ve yüzmedir.

Lihtenştayn futbol takımları, İsviçre futbol liglerinde oynamaktadır. Lihtenştayn Futbol Kupası, her yıl bir Lihtenştayn takımının UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne katılmasına olanak sağlamaktadır. İsviçre futbolunun ikinci bölümü olan Swiss Challenge League'de oynayan FC Vaduz, Lihtenştayn Futbol Kupası'nın en başarılı takımıdır. Lihtenştayn milli futbol takımı eleme maçlarındaki düşük performansından dolayı İngiliz yazar Charlie Connelly’nin 2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde takımı takip etmesine sebep olmuştur. Lihtenştayn milli futbol takımının sekiz maçı da gol atamadan kaybetmesi ile sonuçlanan 2002 FIFA Dünya Kupası, "Stamping Grounds: Liechtenstein's Quest for the World Cup" adı altında kitaplaştırılmıştır.

Lihtenştayn bir Alp ülkesi olarak yokuş aşağı kayak sporlarına olanak tanımaktadır. Hanni Wenzel 1976 Kış Olimpiyatları'nda bronz, 1980 Kış Olimpiyatları’nda iki altın ve bir gümüş madalya kazanmıştır. Andreas Wenzel 1980'de bir gümüş ve 1984'te dev slalom etkinliğinde bronz madalya ve kızı Tina Weirather 2018’de Super-G'de bronz madalya kazanmıştır. Lihtenştayn kış olimpiyatlarında toplamda on madalya ile kişi başına diğer tüm uluslardan daha fazla olimpiyat madalyası elde etme başarısını ülkeye kazandırmıştır. Lihtenştaynlı diğer önemli kayakçılar Marco Büchel, Willi Frommelt, Paul Frommelt ve Ursula Konzett'tir.

Lihtenştayn'ın Ünlü Sporcuları Kimlerdir?

Litheynştayn’ın ünlü sporcuları aşağıda listelenmiştir.

  • Marco Büchel, Kayakçı
  • Paul Frommelt, Kayakçı
  • Willi Frommelt, Kayakçı
  • Ursula Konzett, Kayakçı
  • Tina Weirather, Kayakçı
  • Andreas Wenzel, Kayakçı
  • Hanni Wenzel, Kayakçı
  • Mario Frick, Futbolcu
  • Nicolas Hasler, Futbolcu
  • Peter Jehle, Futbolcu
  • Wolfgang Ospelt, Futbolcu
  • Fabienne Wohlwend, Yarış pilotu

Lihtenştayn'da Sinema Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn’da sinema sanatsal etkinlikler kapsamında önemli bir role sahiptir. Little Buda, Eugenie, Hotel Lux, Paris I Love You, Nightmares Come at Night filmleri Lihtenştayn’da popüler olan filmlerden bazılarıdır.

Lihtenştayn’da her yıl iki film festivali düzenlenmektedir. Ruggell ve Vaduz Film Festivali’nde Lihtenştayn filmleri ve daha birçok film ziyaretçilere sunulur.

Lihtenştayn'ın Sanat ve Edebiyat Kültürü Nasıldır?

Lihtenştayn’ın sanat ve edebiyat kültürü çeşitli ilgi alanlarını içinde barındırmaktadır. Lihtenştayn’da sepet dokuma, ahşap oymacılığı, çömlekçilik ve benzeri el sanatları yaygındır. Lihtenştayn’da canlı bir sanat ortamı vardır. Lihtenştayn’da sanat müzeleri ve galeriler popüler yerlerdir ve özel sergiler birçok sanatseveri bir araya getirmektedir.

Lihtenştayn, Avrupa'nın büyük sanat başkentleri arasında yer aldığından, yakınlarda da bulunabilecek çok sayıda sanat okulu vardır. Lihtenştayn Sanat Okulu, ülkenin önde gelen sanat okuludur. Lihtenştayn Sanat Okulu sadece yetişkinler için değil, aynı zamanda çocuklar ve gençler için dersler sunmaktadır. Lihtenştayn Sanat Okulu’nda çizim ve heykeltıraşlık gibi klasik sanatların yanı sıra grafiti, fotoğrafçılık ve mücevher yapımı gibi modern sanatlar da popülerdir.

Lihtenştayn küçük bir ülke olmasına rağmen, ülkede birçok yerli yazar vardır fakat güçlü bir ulusal edebi soy yoktur. Lihtenştayn'daki yaşam hakkında edebi eserler yazmada yeni eğilimler ortaya koyan büyük bir yazar grubu yoktur. Lihtenştayn’da Edebiyat Evi ve Kirchplatz Tiyatrosu’nda yazarlar bir araya gelerek bir edebiyat tarihi yaratmaya çabalamaktadır.

Lihtenştayn'ın Ünlü Yazarları Kimlerdir?

Lihtenştayn’ın ünlü yazarları aşağıda listelenmiştir.

  • Stefan Sprenger
  • Hans-Jörg Rheinberger
  • Iren Nigg
  • Jens Dittmar
  • Mathias Ospelt
  • Hansjörg Quaderer

Lihtenştayn'ın Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?

Lihtenştayn’ın ünlü sanatçıları aşağıda listelenmiştir.

  • Hans Kliemand, Ressam
  • Georg Malin, Ressam
  • Anne Marie Jehle, Ressam
  • Fabio Corba, Ressam
  • Evi Kliemand, Ressam

Lihtenştayn'da Gece Hayatı Nasıldır?

Lihtenştayn’da gece hayatı küçük bir ülke için şaşırtıcı derecede zengin ve çeşitlidir. Başkent Vaduz’un trafiğe kapalı bölgesi Stadle’daki, kaliteli bira ve yerel şaraplar sunan barlar sakin vakit geçirmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Schaan, Balzers, Malbun ve Nendel’de de çok sayıda bar görmek mümkündür.

Lihtenştayn’da gece kulüpleri oldukça azdır. Gençler çoğunlukla Balzers’te bulunan sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenme fırsatı sunan, dj performanslarına, canlı müzik gruplarına ve konserlere ev sahipliği yapan Coco Loco Night Club'ı tercih etmektedir.

Lihtenştayn'ın Milli Bayramları Nelerdir?

Lihtenştayn’ın milli bayramları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 Ocak: Yeni Yıl
  • 6 Ocak: Epifani
  • 2 Şubat: Candlemas/İsa’nın Mabede Takdimi
  • 19 Mart: Aziz Yusuf Günü
  • Nisan: Kutsal Cuma
  • Nisan: Paskalya
  • Nisan: Paskalya Pazartesisi
  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı
  • Mayıs: Yükseliş Günü
  • Haziran: Hamsin Yortusu/Pentekost
  • Haziran: Pentekost Pazartesisi
  • Haziran: Katolik Yortusu
  • 15 Ağustos: Lihtenştayn Eyalet Kutlaması
  • 8 Eylül: Meryem’in Doğuşu
  • 1 Kasım: Azizler Günü
  • 8 Aralık: Meryem’in Günahsız Gebeliği
  • 24 Aralık: Noel Arifesi
  • 25 Aralık: Noel Günü
  • 26 Aralık : Aziz Stefen Günü
  • 31 Aralık: Yılbaşı Arifesi

Lihtenştayn'da Geleneksel Olarak Kutlanan Günler Nelerdir?

Lihtenştayn'da Geleneksel Olarak Kutlanan Günler Nelerdir?
Lihtenştayn'da Geleneksel Olarak Kutlanan Günler Nelerdir?

Lihtenştayn’da geleneksel olarak kutlanan günler aşağıda listelenmiştir.

  • Lihtenştayn Ulusal Bayramı: 15 Ağustos’ta kutlanmaktadır. Prens Franz-Josef II'nin doğum günü ile bağlantılıdır. 1940’ta kutlanmaya başlamıştır.
  • Christmas Market: Her yıl Aralık ayında Vaduz’da kurulmaktadır. Hediyelik eşya ve Noel süslerinin satışı yapılmaktadır.
  • Sığır Geçit Töreni: Yaz sonunda sığırların Alpler'in yüksek meralarından aşağı sürülmesi halk tarafından hayranlıkla izlenmektedir ve bu bir seremoni haline getirilmiştir.
  • Wimmlete: Şarap yapmak için üzüm seçme geleneğine Wimmlete denilmektedir. Üzüm hasadı günü kilise çanları çalmakta ve halk kendi şarabını üreten akrabalarına dostlarına yardıma gitmektedir. Yardımları karşılığında kişiler, yiyecek ile şarap almaktadır.
  • Funkensonntag: Lihtenştayn’da büyük bir şenlik ateşi yakılarak kutlanmaktadır. "Funkenhexe" olarak bilinen bir cadı tasviri, havai fişeklerle doldurulmakta ve kış sembolü olarak şenlik ateşinin üstüne yerleştirilmektedir; bu heykel patlar patlamaz kışın bittiği söylenir.
  • Karnaval: İlk karnaval 1952’de Schaan’da gerçekleştirilmiştir. Yerli halka dans etmek ve eş aramak için fırsat tanımakta ve bunları yaparken maske takılmaktadır.
  • Yıllık Fuar: Tüccarların ürünlerini yerel çiftçilere satacakları hayvan pazarının bir parçası olarak yıllık fuar düzenlenmektedir. Her yıl sonbaharda düzenlenmektedir.
  • Donkey Festival in Malbun: Her sene ağustosta gerçekleştirilmektedir. Engelli parkurda eşekler yarıştırılmaktadır.

Lihtenştayn'da Ziyaret Edilebilecek Sanat ve Kültür Merkezleri Nelerdir?

Lihtenştayn’da ziyaret edilebilecek sanat galerileri ve kültür merkezleri aşağıda listelenmiştir.

  • Eski Parish Evi, Balzers
  • DoMus Müze ve Galeri, Schaan
  • Gazometre Kültür Merkezi, Triesen
  • Lihtenştayn Sanat Müzesi, Vaduz
  • Kuefer Martis Huus Müzesi,Ruggell
  • Lawena Müzesi, Triesen
  • Lihtenştayn Ulusal Müzesi, Vaduz
  • Lihtenştayn Saat Müzesi, Vaduz
  • Posta Müzesi, Vaduz
  • Geleneksel Çiftlik Evi Müzesi,Schellenberg
  • Lihtenştayn Prensliği Hazine Odası, Vaduz
  • Walser Müzesi, Triesenberg

Lihtenştayn'ın Ünlü Opera Sahneleri Nelerdir?

Lihtenştayn'ın Ünlü Opera Sahneleri Nelerdir?
Lihtenştayn'ın Ünlü Opera Sahneleri Nelerdir?

Lihtenştayn’da opera eski ve gururlu bir geleneğe sahiptir. Lihtenştayn’ın ünlü opera sahneleri Balzers Opera ve Vaduz Opera’dır. Balzers ve Vaduz’da 1977’den bu yana her yıl yaklaşık 10.000 ziyaretçi her yıl değişen iki lokasyonda performansların tadını çıkarmaktadır.

Vaduz'daki En Ünlü Heykeller Nelerdir?

Vaduz'daki En Ünlü Heykeller Nelerdir?
Vaduz'daki En Ünlü Heykeller Nelerdir?

Vaduz’daki en ünlü heykeller aşağıda listelenmiştir.

  • Afrika Kralı - Gunther Stilling
  • Barınaktaki Figür - Henry Moore
  • Büyük Kavallo - Nag Arnoldi
  • Yüksek Koltuk - Robert Indermaur
  • Monoform 29 - Gottfried Honegger
  • Anka Kuşu - Doris Bühler
  • 3 Stelde Bir Formun İlerlemesi - Christian Megert
  • Uzanmış Kadın - Fernando Botero
  • Rönesans - Daniel Spoerri
  • Ayaktaki Figür - Herbert Albrecht
  • İsviçre Çeşmesi - Roman Signer
  • Üç At - Nag Arnoldi
  • İki Işık Prizması - Heinz Mack
  • Z Küp - Georg Malin

Lihtenştayn heykeltıraşlık alanında başarılı yapıtlara sahiptir. Usta ellerde yapılmış birçok heykel Lihtenştayn başkenti Vaduz’da bulunmaktadır.

Lihtenştayn'da Düzenlenen Kültürel Etkinlikler Nelerdir?

Lihtenştayn’da düzenlenen kültürel etkinlikler aşağıda listelenmiştir.

  • FL1.LIFE- Lihtenştayn Festival Schaan: Her yıl temmuz ayında “SAL” olarak bilinen etkinlik merkezinde düzenlenmektedir. Konserler ve performanslar sergilenmektedir.
  • Lihtenştayn Uluslararası Ustalık Sınıfları: Her yıl temmuz ayının ilk haftasında Lihtenştayn Müzik Okulu tarafından düzenlenmektedir. Klasik müzikten caza kadar her türü kapsayan konserler vermek için ustalar ile öğrencilerin buluşmasıyla gerçekleştirilmektedir.
  • Lihtenştayn Gitar Günleri: Her yıl temmuz ayında ülkenin kuzeyindeki Unterland bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Lihtenştayn Gitar Günleri, çok çeşitli konserlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından ünlü müzisyenlerin yer aldığı dans geceleri ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
  • Edebiyat Evi: Edebiyat hayranları için kurulmuş olan etkinlik evidir. Yılda bir kez metin ve eleştiri günleri düzenlenmektedir.
  • LLB Avlusu’nda Yaz: Yılda iki ile üç hafta klasik caz, blues, Britpop ve İtalyan rock gibi türlerde, Lihtenştayn ve çevresindeki bölgeden gelen sanatçılar konser vermektedir.
  • Ruggell Film Festivali: Yılda bir kez Ruggell'deki Küefer Martis Huus'ta düzenlenmektedir.
  • Lihtenştayn Prensi Orkestrası: Eylül ayında Schellenberg harabelerinde gerçekleştirilmektedir. 2012 yılından beri düzenlenen uluslararası bir müzik etkinliğidir.
  • Vaduz Film Festivali: 1996 yılında oluşturulmuştur ve her yaz düzenlenmektedir.

Yurtdışından Lihtenştayn’daki sanatsal etkinliklere katılmak isteyen gezginler, Lihtenştayn için vize randevusu alarak vize başvurusunda bulunabilmektedir.

Lihtenştayn ve Türk Kültürü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Lihtenştayn ve Türk kültürü arasındaki farklılıklar özellikle din ve sanatta belirgin bir şekilde gözlenmektedir. Lihtenştayn dini Hristiyanlık olup, ibadet şekilleri, dini bayramları Türk kültüründen ve İslam dininden net bir şekilde farklılık göstermektedir.

Sanatsal anlamda Lihtenştayn kültürü Türk kültüründeki gibi el sanatlarını içermektedir. Edebi anlamda Lihtenştayn Türk edebiyatındaki güçlü bir edebi soya sahip değildir.

Lihtenştayn kültürü her ne kadar Türk kültüründen farklı olsa da Lihtenştayn mutfağındaki bazı yemekler Türk mutfağı ile benzerlik göstermektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: