Macaristan İçecek Kültürü

Macaristan'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Macaristan İçkileri Nelerdir?

Macaristan içecek kültürü, alkol tüketimi esaslı bir kültürdür. Macaristan’ın dünyaca ünlü birçok içkisi olup bunlardan en popüleri, ülkenin ulusal içeceği ve elma, armut, vişne, yaban mersini veya bal gibi aromalar ile servis edilen bir meyve brendisi olan Pálinka’dır. Pálinka’nın alkol oranı barlarda genellikle %40, ev yapımı versiyonlarda ise %90 civarına kadar çıkabilmektedir.

Macaristan’ın bir diğer popüler içkisi ise, hastalıkların devası olarak görülen Unicum’dur. Unicum’un, sindirimi düzenlemek ve ağrıları azaltmak gibi özellikleri olduğu söylenmektedir. Macaristan’ın ünlü yerel biraları arasında da Pécsi Sör bulunmakta olup ülkede şarap kültürü köklü bir geçmişe sahiptir.

Macaristan’ın Tokaj bölgesi şarap üretimi bakımından öne çıkan yerler arasındadır. MS 5. yüzyılda Romalıların Macaristan’da şarap üretimi yapmaya başlamaları ile birlikte Fransızlar ve İtalyanlar da şarap üretimi için Macarlara ait fıçıları kullanmaya başlamıştır. Macaristan’ın en ünlü şarapları arasında Egri Bikaver ve Tokaji Aszú bulunmaktadır. Macarlar, soda - şarap karışımı olan Fröcs ve İspanyol keşfi olan kola - şarap karışımını tüketmeleri ile de bilinmektedirler.

Macaristan’ın alkollü içecekler yanında çeşitli ünlü alkolsüz içecekleri de bulunmaktadır. Macaristan’ın alkolsüz içecekleri arasında, Amerikan kahvesi olarak da bilinen Hosszú Kávé ve Tejeskávé ve birçok aromalı çay çeşidi bulunmaktadır.

Macaristan’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Macarların Orta Avrupa’ya 10. yüzyılda gelişiyle, alkolün damıtımının keşfi başlamaktadır. Düz ovası, zengin toprağı ve ılıman iklimi ile Macar topraklarında, tarım için uygun olmakla beraber, likörü aromalandırmak için meyveler üretilmektedir. Macar köy bahçelerinde bol miktarda Pálinka’nın temel bileşenleri olan erik, elma, şeftali ve kayısı üretilmektedir. Macar kırsal alanlarının sabahlara Pálinka ile başladığı ve Palinka’nın mide problemlerine birebir çözüm olduğu söylenmektedir. Pálinka’nın günümüzde Budapeşte Pálinka Müzesine de taşınıp tüm dünyaya tanıtılması amaçlanmıştır.

Macaristan barlarında uyulması gereken bazı görgü kuralları vardır. Macaristan barlarındaki görgü kurallarından bazıları, kadehlerin tokuşturulması sırasında en doğru kelimeyi kullanmaya özen göstermektir. Bu kelimeler, Türkçe, sağlığınıza anlamına gelen egészségedre veya sağlığımıza anlamına gelen egészségünkre olmaktadır. Bu kelimeler ile birlikte Macar Kültürü için göz teması da kurulması da oldukça önemlidir. Macaristan’da göz teması kurmamak büyük bir kabalık sayılabilmektedir. Macaristan’da kadeh tokuşturulması her alkollü içecek için şart değildir. Bu içeceklerden birisi biradır. Geleneksel olarak biranın Macarlar tarafından tokuşturulmamasının nedeni, 1840 yıllarında Avusturya generallerinin Macarlara karşı aldığı zafer kutlamalarına dayanmaktadır.

Macaristan İçki Fiyatları Nasıldır?

Macaristan’da marketlerde satılan içki fiyatlarının sıralaması aşağıda verilmiştir.

  • Yerli bira (0,5 litre), 277.04 Macar Forinti
  • İthal bira (0.33 litre), 358.96 Macar Forinti
  • Bir şişe şarap (orta kalite), 1.490.00 Macar Forinti

Macaristan’da Su Ne Kadardır?

Macaristan’da su fiyatları satın alınabilecek yerlere göre değişiklik göstermektedir.

Su almak için Macaristan restoran ve market fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • 330 ml restoran su fiyatı, 276.07 Macar Forinti
  • 1500 ml market su fiyatı, 116.19 Macar Forinti
  • 500 ml market su fiyatı, 68.12 Macar Forinti

Diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Macaristan market fiyatları daha ucuzdur.

En Ünlü Macaristan İçkileri Nelerdir?

Macaristan; alkollü içecekleri Pálinka, Unicum, yerel bira lezzetleri, çeşitli şarapları ile dünya çapında bilinmekte ve tüketilmektedir. Macaristan’ın dünya çapında çok tanınmamış yerel içkileri de vardır.

Macaristan’da en çok tüketilen içkileri aşağıda listelenmiştir.:

  • Pálinka
  • Tokaji Şarabı
  • Kola- Şarap (Cola Wine)
  • Dreher Biraları
  • Soproni Biraları
  • Borsodi Biraları
  • Pécsi Sör
  • Unicum
  • Fröccs

Macar Birası Nedir, Nasıl Üretilir?

Macaristan birası 1000 yılı aşkın süredir Macaristan toprakları üzerinde damıtılmaktadır. Macar bira fabrikalarında ağırlıklı olarak Lager yani Alman birası üretilmekte olup, Lager’ın en iyi bilinen yerli markaları; Dreher, Borsodi ve Soproni’dir. Dreher, en popüler Macar premium birasıdır. Dreher Bak, malt ve karamelin karışımından ortaya çıkmıştır.

Dreher’in üretmiş olduğu başka bir marka olan Arany Ászok, hafif pilsner kategorisine girmektedir ve acı bir tada sahiptir. Günümüzde Heineken grubunun bir üyesi olan Soproni Bira Fabrikası, Macaristan’daki en popüler biralardan ikinci sıraya düşmektedir.

Pálinka Nedir, Nasıl Üretilir?

Macaristan’ın ünlü içkisi Pálinka, çeşitli meyvelerden yapılabilmektedir. Palinka üretiminde en popüler meyveler kayısı, armut ve erik iken dut, vişne, ayva, ceviz ve kestaneden yapılan çeşitleri de bulunmaktadır. Pálinka’nın kalitesi kullanılan meyvenin kalitesi ile doğru orantılıdır.

Pálinka, Macaristan yerlileri ve turistleri için en popüler ve en çok tüketilen içecekler arasında ilk beşte olup çoğu zaman ilk sıraya yerini de taşımaktadır. Meyvenin kokusu ve tadının en iyi şekilde alınabilmesi için Pálinka, 18- 23 °C’de servis edilmelidir. Servis edilen bardağın şekli de içimi keyifli kılması açısından önem taşımaktadır. Palinka genekde lale şeklinde bardaklarda servis edilmektedir.

Cola Wine Nedir, Nasıl Üretilir?

Kola - Şarap yoğunlukla şarap içmeye yeni başlayan Macaristan gençleri arasında popülerdir. Kolanın şekerli tadı, kırmızı şarabın tadını maskeler niteliktedir. Bu karışım Calmocho adlı İspanyol içeceğinin aynısı olduğu için Macarlara has değildir. Macarca bu içeceğe Türkçe’de avcı anlamına gelen vadász denilmektedir.

Craft Beer Nedir, Nasıl Yapılır?

Türkçe’de butik bira olarak anılan Craft beer; arpa, su, şerbetçiotu ve maya ile yapılmaktadır. Mayıs 2011’de Saray Bölgesi’nin (Palotanegyed) arka sokaklarında geçen uzun içki gecelerinin sonucu olarak ortaya çıkan ilk Főzdefeszt (Bira Festivali) organizatörlerin, tadı olmayan seri üretim biralara karşı olduklarını göstermek amacıyla ortaya çıkmıştır.

Bira Festival’inde; Craft beer, organizatörlerinin elinde birkaç el ilanı, çıkartma ve birkaç blog yazısı dışında bir başka materyal olmamasına rağmen yoğun ilgi görmüş ve üretilen biralar hızlıca tükenmiştir. Bira festivali, Macaristan’da bira kültürünün yeşermesini sağlamıştır. Festival ile başlayıp işlerini büyütmüş bira üreticileri arasında Monyo, Mad Scientist ve Horizont vardır.

Fröccs Nedir, Nasıl Yapılır?

Fröccs, Macaristan’da yaz sezonu açıldığında akla gelen içeceklerden birisidir. Soda ve şarabın birbiri ile karıştırılmasından oluşan bu içecek sevenleri tarafından sıcak havalarda daha yoğun tüketilmektedir.

Elektrikli motorun mucidi olan Macar Ányos Jedlik’in endüstri boyutunda ilk kez 1826’da icat etmesi ile bilinen Fröccs, adını koyan Macar şair Mihály Vörösmarty tarafından şiirlere konu olmuş, 19. yüzyılın sonlarına gelmeden nüfusun her kesiminin keyifle içtiği bir içecek haline dönüşmüştür. Bir Fröccs genellikle beyaz şarap veya rosé şaraptan yapılmakta olup Macaristan’da şarabın olduğu her yerde çeşitli aromaları ve değişiklik gösteren alkol ve soda miktarı ile bulunmaktadır. Fröccs, Macaristan’da su bardağında servis edilmektedir. Fröccs’ün bazı çeşitleri; beyaz şarap, soda ve ahududu şurubu ile yapılan ve ahududulu Fröccs anlamına gelen Málnás frocks, fermente edilmiş salatalık suyu ve şarap karışımı ile ikram edilen Újházy- Fröccs’dür.

Unicum Nedir, Nasıl Yapılır?

Likör, 1790’da ortaya çıkmış ve bugün bir Macar markası olan Zwack tarafından kırktan fazla şifalı bitkiden oluşan gizli bir formül ile üretilip içki meşe fıçılarda bekletilmektedir. Unicum, sindirimi destekleyici yapısı ile Macar halkı arasında kırsal alanlarda yaşayan Macar halkının evlerinde de ürettiği bir bitkisel Likör olup popüler Macar içecekleri arasındadır.

Unicum adı, 1790 yılında kendisine sunulduğunda, Türkçe’de bu eşsiz anlamına gelen Almanca das ist unikum cevabını vermiş olan Kutsal Roma İmparatoru II. Joseph hikayesinden gelmekte olup Unicum ve Unicum Plum çeşitlerini tanıtmak için üreticiler tarafından tadım günleri oluşturulmaktadır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: