Polonya Ekonomisi

Polonya'nın Ekonomisi Nasıldır?

Polonya ekonomisi, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2019 Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu’nda 37. sırada yer almaktadır.

Polonya ekonomisi sanayileşmiş, karma bir sistemdedir. 1988’den beri istikrarlı bir liberalizasyon politikası izleyen ve 2008 krizinden en az etkilenen ekonomilerinden biri olan Polonya ekonomisi 2019 yılından itibaren son 28 yıldır istikrarlı bir şekilde büyümektedir.

Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ekonomi olarak sınıflandırılan Polonya ekonomisi 2017 yılında GSYİH açısından dünya ülkeleri arasında 23. sırada yer almıştır. Birleşmiş Milletler 2019 verilerine göre, Polonya’da kişi başı yıllık gelir 15.727 dolardır.

Polonya ekonomisinin %62,3’ünü hizmet sektörü oluştururken, %34,2’sini sanayi sektörü ve %3,5’ini tarım oluşturmaktadır.

Polonya Ekonomisi Dünyada Kaçıncı Sıradadır?

Polonya ekonomisi, dünya ekonomisinde 22. sırada yer almaktadır. Dünya ekonomisi listesinde Polonya’dan bir önceki sırada Tayvan ve bir sonraki sırada ise İsveç bulunmaktadır. Polonya ekonomisi, Avrupa Birliği’nin 6. en büyük ve Doğu Avrupa ülkelerinin en güçlüsü olan gelişmiş bir ekonomidir.

Polonya Para Birimi Nedir?

Polonya’nın para birimi zlotidir. Zloti kullanılmadan önce Polonya para birimi olarak Polonya markası kullanılmaktaydı. Polonya’da para birimi olarak zlotiye geçilmesi ile beraber 1924’te Polonya markasının kullanımı sona ermiştir.

Varşova para birimi de Polonya’nın başkenti olduğu için zlotidir.

Polonya’nın Para Birimi Kısaltması Nedir?

Polonya para birimi kısaltması PLN olup simgesi zł şeklindedir.

1 Polonya Zlotisi Kaç TL’dir?

1 Polonya zlotisi, 2,22 Türk lirasına tekabül etmektedir.

1 Dolar Kaç Polonya Zlotisi’dir?

1 dolar, 3,82 Polonya zlotisine tekabül etmektedir.

Polonya Para Birimi Kaç Euro’dur?

1 Euro 4,52 Polonya zlotisine tekabül etmektedir.

Polonya Neden Euro Kullanmamaktadır?

Polonya, Avrupa Birliği’nin ekonomik kriterlerini karşılayamamaları nedeniyle euroya geçiş yapamamaktadır. Polonya’nın euroya geçiş yapabilmesi Euro kullanımı hakkında referandum yapılmış ve halk tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.

Polonya’da Bulunan Bankalar Hangileridir?

Polonya bankaları aşağıda listelenmiştir.

  • PKO BP
  • Pekao Bankası
  • BZ WBK
  • mBank
  • ING Bank Śląski
  • BGZ BNP Paribas
  • Millenium Bankası
  • Getin Noble Bankası
  • Alior Bankası
  • Citi Handlowy

Polonya Merkez Bankası Nerededir?

Polonya merkez bankası olan Narodowy bankası Varşova’da bulunmaktadır. Polonya merkez bankası başkanı Adam Glapiński’dir. Polonya merkez bankası faiz oranı ise %0.1’dir.

Polonya’da Türk Bankası Var Mıdır?

Hayır, Polonya’da Türk bankası bulunmamaktadır fakat Türkiye ile anlaşmalı bazı bankalar bulunmaktadır.

Polonya Ziraat Bankası ile anlaşmalı Santander isimli bankaya ev sahipliğin yapmaktadır. TEB Polonya anlaşmalı bankalar arasında ise BNP Paribas bulunmaktadır. Yapı Kredi Polonya’daki anlaşmalı banka ise UniCredit’tir.

Polonya’ya Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

Polonya’ya para gönderme işlemi için birçok yol vardır. Polonya’ya para göndermek için öncelikle kişinin bir IBAN numarası ve swift koduna sahip olması gerekmektedir. Türkiye’daki bankalarının çoğunluğu aracılığıyla Polonya’ya para gönderilebilmektedir. Bu bankalar arasında, İş Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Denizbank gibi bankalar yer almaktadır. Polonya’ya dolar, sterlin veya Euro gibi farklı döviz şekillerinde para gönderilebilmektedir. Polonya’daki alıcının IBAN numarasının başına PL yazılarak para gönderme işlemi yapılabilmektedir. Polonya’ya para gönderme işleminde %4-%12 arasında işlem ücreti ve kur değişimi nedeniyle transfer ücreti alınmaktadır.

Polonya’ya para gönderme işlemi yapmak için Türkiye’deki bankalarla anlaşmalı olan Western Union, Money Gram gibi özel operatörler de kullanılabilmektedir. Polonya’ya para gönderme işleminde operatörler hem göndericiden hem alıcıdan %5-%6 civarında komisyon almaktadır.

Polonya’ya para gönderme işlemi için internet bankacılığı kullanmak isteyen vatandaşların Paypal’ın Türkiye’de hizmet vermediğini bilmesi gerekmektedir.

Polonya’da Saatlik Asgari Ücret Ne Kadardır?

Polonya’da asgari ücret 2021 yılında 2800 zlotidir (627.97 euro). Polonya`da saatlik çalışma ücreti ise 18,30 zlotidir (4,10 euro).

Polonya asgari ücret 2020 yılında saatlik 17 zloti iken 2021 yılında 18,30 zloti olmuştur.

Polonya da dünyanın geri kalanı gibi COVID-19 pandemisinden olumsuz etkilenmesine rağmen, salgın sürecinde AB ülkeleri içerisinde en az ekonomik küçülme Polonya’da görülmüştür. Polonya Avrupa ülkeleri arasında işsizliğin en az görüldüğü ülkelerden biridir. Polonya iş imkanları açısından zengin bir yer olsa da çalışma hayatında kurulacak iletişimin sağlığı için Lehçe veya İngilizce bilmek önemli bir faktördür.

Polonya Haftalık Çalışma Saati Kaçtır?

Polonya’da haftalık çalışma süresi 40 saattir. Polonya’da günlük çalışma saati ortalama 8 saattir. Polonya’da günde 8 saat çalışma prensibine uygun olarak oluşturulan kural ile birlikte kişiler bu süreden fazla çalışmaları halinde saatlik mesai ücreti alırlar.

Polonya diğer ülkelerin çoğuna göre yüksek asgari ücret veren bir ülkedir. Polonya’da yaşam asgari ücret ile rahatça sürdürebilmektedir.

Polonya’nın Geçim Kaynakları Nelerdir?

Polonya enerji kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Polonya’da kömüre dayalı demir ve çelik endüstrisi büyük oranla ekonomiye katkı sağlamaktadır. Polonya’da patates, şeker pancarı, tütün, keten, çavdar, arpa, buğday ve yulaf gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Polonya’da mısır ve buğday gibi tarım ürünleri genellikle güney ve batı bölgelerinde yetişmektedir ve bu tarım ürünleri Polonya’nın geçim kaynakları arasında bulunmaktadır. Polonya’da madencilik ve maden sanayisi de oldukça gelişmiştir. Polonya’da geçim kaynağı olarak hayvancılık da yapılmaktadır ve genellikle sığır ve koyun yetiştirilmektedir. Polonya’da en çok çalışan iş kolları arasında ormancılık, balıkçılık, giyim gibi sektörler bulunmaktadır.

Polonya’da İnşaat Sektörü Nasıldır?

Polonya’da inşaat sektörü hızla gelişen sektörlerden bir tanesi olmaya devam etmektedir. Polonya’daki inşaat sektörü, 2020 yılının Temmuz ayına göre, 2021 yılında yüzde 5,60 artış göstermiştir. Polonya inşaat hizmetlerinde önemli bir ihracatçı ülke konumunda bulunmaktadır. Polonya inşaat sektöründe yaklaşık 550 bin işçi istihdam edilmektedir.

Polonya’da Otomotiv Sektörü Nasıldır?

Polonya otomotiv sektöründe Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biridir. Polonya otomotiv üretiminde her yıl daha da büyümektedir. 2013 yılında 590.159 adet olan otomotiv üretimi 2017 yılında 689.729 adet olarak artış göstermiştir. Polonya’da Fiat, Opel, Ford gibi birçok otomotiv markalarının üretimi yapılmaktadır. Polonya’da otomotiv sektöründe birçok çalışan istihdam edilmektedir ve iş gücü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Polonya araba fiyatları Türkiye’ye göre daha cazip fiyatlardadır. Türkiye vatandaşlarının araba satın alabilmesi için “Al.Jerozolimskie 28” adresinde bulunan devlet dairesine gerekli evraklarla birlikte gidip form doldurmaları ve daha sonra banka hesabına istenen ücreti yatırması gerekmektedir.

Polonya Tarım Sektörü Nasıldır?

Polonya’nın tarım sektörü, çeşitli tarımsal, bahçecilik ve hayvansal kökenli ürünler üretildiği için Avrupa ve küresel pazar için hayati önem taşımaktadır.

Polonya topraklarının yaklaşık %59.1‘i tarıma elverişli arazi (18.5 milyon hektar) olup, bu arazinin %76.2’sinde ekim yapılabilmektedir. Polonya`nın en önemli tarımsal ürünleri; şeker pancarı, buğday, çavdar, arpa ve yulaf ve Polonya yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan patatestir.

Polonya’da tarım küçük ve orta büyüklükte olan özel çiftliklere dayanmaktadır. Tarım arazisinde en verimli topraklar Polonya’nın güney ve batı kısımlarında bulunmaktadır. Polonya’nın güney ve batı bölgelerinde buğday ve mısır üretimi ağırlıklıdır.

Polonya çavdar, üzüm ve ahududu üretiminde dünyada 2. sırada yer almaktadır. Polonya’da tarım sektörü ekonominin %3,5’ini oluşturmaktadır. Polonya nüfusunun %12’si tarım sektöründe çalışmaktadır ancak gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) %3.8 oranında katkıda bulunmakta ve bu da bağıl olarak düşük bir verimliliği yansıtmaktadır.

Polonya Hazır Giyim Sektörü Nasıldır?

Polonya hazır giyim sektöründe ithalatçı ülke konumunda bulunmaktadır. Polonyalı kadınlar için hazır giyim ürünleri sektörde büyük ölçüde öne çıkmaktadır. Polonya’da hazır giyim sektörünü Zara, Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti ve Pull&Bear gibi popüler giyim markaları işletmektedir. Polonya, dünya hazır giyim ithalatında 22. sırada yer almaktadır. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü verilerine göre, Polonya’da hazır giyim ithalatı 2008 yılında 3.1 milyar Dolar iken 2012 yılında 3.5 milyar Dolar olarak kaydedilmiştir. Çin, Bangladeş, Türkiye gibi ülkeler Polonya’nın hazır giyim sektöründe en önemli tedarikçileri arasında yer almaktadır.

Polonya’da İlaç Sektörü Nasıldır?

Polonya, Orta ve Doğu Avrupa’daki en büyük ilaç pazarı olmakla birlikte Avrupa’daki altıncı en büyük ilaç pazarıdır. Pek çok ilaç şirketinin Orta ve Doğu Avrupa’daki merkezlerinin Polonya’da bulunmaktadır. Polonya’nın ilaç pazarında geniş deneyime sahip çok sayıda yüksek nitelikli personeli bulunmaktadır. Polonya’nın biyoteknoloji ve moleküler biyoloji alanında çalışan yaklaşık 3.000 araştırmacı ile 110’dan fazla bilimsel kurumdan oluşan bir ağa sahip olduğunu bilinmektedir.

Polonya sağlık sektörü bünyesinde birçok tecrübeli ve iyi eğitim seviyesine sahip doktorlar ve hemşireler barındırmaktadır. Polonya’da sağlık hizmetleri, 1989 yılından beri sürekli sistemi geliştirmeye yönelik reformlar yapılarak geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Polonya Maden Sektörü Nasıldır?

Polonya, Silezya kömür bölgesindeki Karolina Madeni’nin 1788 gibi çok eski bir tarihte açılmasıyla uzun bir madencilik geçmişine sahiptir. Polonya, dünyanın en büyük dokuzuncu kömür üreticisi ve Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük kömür üreticisi konumundadır. Çıkarılan başlıca emtialar; taş kömürü, linyit, bakır ve kükürttür. Dünya Enerji Konseyi tarafından Polonya’nın geri kazanılabilir taş kömürü ve linyit rezervlerinin 3,09 milyar ton olduğu tahmin edilmektedir. Polonya’da kömür endüstrisi sektörde çalışan 85.000’den fazla kişiyle önemli bir iş gücü bulunmaktadır. Çeşitli maden yatakları, esas olarak Polonya’nın güney bölgelerinde ve bitişik bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Polonya’da bir diğer önemli maden kaynağı, Silezya ve Lublin kömür havzalarında bulunan taş kömürüdür. Polonya ayrıca, esas olarak Turoszów, Konin ve Bełchatów şehirlerini çevreleyen havzalarda bulunan önemli linyit yataklarına sahiptir. Dünyanın en büyük kükürt yataklarından bazıları Polonya’nın güneydoğudaki Tarnobrzeg şehri yakınlarında bulunmaktadır ve büyük bakır rezervleri ise Silezya’da bulunmaktadır.

Polonya’nın 2017’de taş kömürü üretimi yaklaşık 66 milyon ton olurken kömür ihracatı ise 5 milyon ton olmuştur.

Polonya Turizm Sektörü Nasıldır?

Polonya, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katıldıktan sonra turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir ülke haline gelmiştir. Polonya, her yıl artan turist sayısı nedeniyle küresel turizm pazarında önemli bir yere sahiptir. 2016 yılında Polonya’daki turizm ekonomisinin toplam değeri, 2015 yılına göre %7,7’lik bir artışla 110,3 milyar zloti olarak hesaplanmıştır. Polonya`da turizmden elde edilen gelir, Polonya’nın GSYİH’sına %6’lık bir katkı sağlamaktadır. Polonya’da turistler arasında en popüler şehirler Kraków, Varşova, Wrocław, Gdańsk, Poznań, Lublin ve Toruń’dur.

Polonya turistik vize ile ülkeye giriş yapanlar Polonya ve Schengen bölgesinde vizelerinin kapsadığı tarihler içerisinde serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadırlar. Polonya turistik vize kısa süreli bir vize türü olup vize sahipleri 6 aylık süre içerisinde 90 gün boyunca Polonya ve Polonya’nın da dahil olduğu Schengen bölgesinde kalma imkanına sahip olmaktadırlar.

Polonya vize başvurusu hakkında bilgi almak için vizem.net uzmanları ile iletişime geçilebilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Polonya’nın İhracat Politikası Nasıldır?

Polonya, Avrupa’nın kalbinde yer alan önemli ve dinamik bir pazardır. Polonya; büyük nüfusu, iyi eğitimli ve rekabetçi iş gücü, güçlü ekonomik büyüme beklentileri ve 500 milyonluk Avrupa Birliği pazarına kolay erişim sağlayan konumu nedeniyle Amerikalı ihracatçılar ve yatırımcılar tarafından ilgi görmektedir.

Polonya’nın 2019 yılındaki ihracatı OEC verilerine göre 256 milyar Dolar değerinde olmuştur. Ekonomik Karmaşıklık Endeksi verilerine göre Polonya 2019 yılında dünya sıralamasında toplam ihracatta 22. ekonomi olarak kayıtlara geçmiştir.

Polonya’nın başlıca ihracat ortakları aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya %27 (68.4 milyar dolar)
  • Birleşik Krallık %7 (15.3 milyar dolar)
  • Çek Cumhuriyeti %7 (15.4 milyar dolar)
  • Fransa %5 (14.7 milyar dolar)
  • İtalya %5 (11.9 milyar dolar)

Polonya İhracat Rakamları Nedir?

Comtrade verilerine göre, Polonya 2019 yılında toplam 251,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken 2020 yılında 322 milyar Dolar gerçekleştirmiştir.

Polonya’nın İhracat Ürünleri Nelerdir?

Polonya’nın ihracat ürünleri aşağıda listelenmiştir.

  • Bilgisayar destekli makineler: 36,5 milyar Dolar (%13,5)
  • Elektrikli makineler, ekipmanlar: 34,3 milyar Dolar (%12,6)
  • Arabalar: 26,3 milyar Dolar (%9,7)
  • Mobilyalar, aydınlatma, tabelalar, prefabrik binalar: 14,8 milyar Dolar (%5,4)
  • Plastikler, plastik eşyalar: 13,1 milyar Dolar (%4,8)
  • Demir veya çelik eşyalar: 8,6 milyar Dolar (%3,2)
  • Et: 5,53 milyar Dolar (%2)
  • Ahşap: 5,53 milyar Dolar (%2)
  • Optik, teknik, tıbbi cihaz: 5,47 milyar Dolar (%2)
  • Kauçuk, kauçuk eşyalar: 5,3 milyar Dolar (%2)

Polonya İthalat Politikası Nasıldır?

Polonya’da ithalat doğrudan tüketici için değil, imalat ve endüstriyel takım yenileme için gereken sermaye malları içindir. Polonya Ekonomi Bakanlığı, ithalat izni ve imtiyazlar vermekte ayrıca kotaları düzenlemektedir. Bazı ürünlerin ithalatı Polonya bakanlıkları tarafından özel izinlere tabi tutulmaktadır. Polonya bakanlıklıkları bir ürün için ithalat izni vermeden önce, ürünün niteliğine bağlı olarak bir veya daha fazla denetim kurulu veya teknik birlik tarafından ürünün gözden geçirilmiş olup olmadığını kontrol etmektedir.

Polonya’nın ithalat ortakları arasında 55 milyar Dolar ile %21 Almanya, 36 milyar Dolar ile %14,4 Çin, 12.7 milyar Dolar ile %5,01 İtalya, 11,5 milyar Dolar ile %4,52 Rusya, 10 milyar Dolar ile %3,93 Hollanda bulunmaktadır.

Polonya’dan Ne İthal Edilir?

Polonya’nın ithal ettiği ürünler aşağıda listelenmiştir.

  • Arabalar (11,4 milyar dolar)
  • Ham Petrol (10 milyar dolar)
  • Araba Parçaları (9,01 milyar dolar)
  • Paketlenmiş İlaçlar (5,21 milyar dolar)
  • Yayın Ekipmanı (5,11 milyar dolar)

Polonya ve Türkiye’nin Ekonomik İlişkileri Nasıldır?

Türkiye-Polonya ilişkileri 1414 yılında diplomatik ilişkilerin kurulması ile başlamıştır ve nadir görülen savaş durumları dışında her zaman dostane olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından 1918’de bağımsızlığını kazanan Polonya, 1923’te Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından bir gün önce bir Dostluk Anlaşması imzalayarak Türkiye’yi tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştur.

Türkiye ile Polonya arasındaki köklü ilişki, 2009 yılında imzalanan “Türkiye-Polonya Stratejik Ortaklık Bildirgesi” ile stratejik bir nitelik kazanmıştır

Türkiye ile Polonya arasındaki ikili ticaret hacmi 2018 yılında 6,45 milyar Dolar olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye ile Polonya`nın ortak hedefi, ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak yönünde belirlenmiştir.

Polonya’nın Temel Ekonomik Verilerinin Yıllara Göre Dağılımı Nasıldır?

Polonya’nın GSYİH ve kişi başına düşen GSYİH, IMF verilerine göre aşağıdaki tabloda yıllara göre listelenmiştir.

YıllarGSYİH (milyar $)Kişi başına düşen GSYİH ($)
2018587,1515.461
2019592,415.601
2020580,8915.304
2021634,916.740

Polonya’da Vergiler ve Sosyal Yardımlar Nelerdir?

Polonya’nın vergi sistemi, 1990’lı yılların başından itibaren, bir yandan AB mevzuatına uyum sağlanması, diğer yandan da yabancı yatırımların cazip hale getirilmesi amacına yönelik olarak reforma tabi tutulmuştur.

Polonya’da doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki çeşit vergi uygulanmaktadır; KDV ve tüketim vergisi Polonya bütçesinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

Polonya’da şirket kurmak isteyenler ilk 2 yıl boyunca vergilerini %50 indirimli şekilde verebilmektedir. Polonya’da çalışan herkes gelir vergisi ödemek zorundadır.

Polonya vatandaşları, Avrupa Birliği vatandaşları ve diğer yabancılar, eğer gelirleri ilgili gelir kriterini aşmıyorsa sosyal yardım yardımlarından yararlanabilmektedirler.

Polonya’da verilen sosyal yardımlar aşağıda listelenmiştir.

  • İşsizlik Yardımı
  • Çocuk Yardımı
  • Sağlık Hizmeti Yardımı
  • Emeklilik Yardımı
  • Eğitim Yardımı
Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: