Devlet Memurları için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Devlet memurları için uygulanan Schengen vize başvuruları, standart Schengen vize başvurularından yalnızca istenen evraklar hususunda farklılaşmakta olup devlet memuru Schengen vizesi başvurularında daha ayrıntılı bir evrak dosyası hazırlanması gerekmektedir.
Vizem.net danışmanlığında 2018-2022 arasında Türkiye'de 1400'den fazla kamu personeli için Schengen vize onayı alınmıştır.
Bilgi ve ön başvuru: 0850 241 1868
Devlet Memuru Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet memurları için Schengen vize başvuruları 90 günden az süreli C tipi Schengen vizeleri için aracı şirket ve akredite acenteler vasıtasıyla gerçekleştirilirken uzun süreli Schengen vizeleri için başvurular, başvuru yapılacak ülkeye göre farklılaşmaktadır. D tipi vize başvurularında bazı ülkeler, vize başvurusunda bulunacak devlet memurunun aracı kurumlarla başvuru yapmasını talep ederken bazı ülketler başvuruları doğrudan kabul etmektedir.
Standart vize başvuru adımları, başvuru formunun doldurulup gereken belgelerin hazırlanmasından sonra başvuru sahibinin randevu gününde randevuya katılması ve biyometri bilgilerini aktarması şeklinde gerçekleşmektedir. Başvuruyu gerçekleştiren devlet memurunun Schengen vizesi için vize harcını ödeyerek mülakat sürecini tamamlamasından sonra standart vize başvuru adımları sonuçlanmaktadır.
Memurlar için Schengen Vizesi Evrakları Nelerdir?
Memurlar için Schengen vizesi evrakları aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: 10 yıldan eski olmayan ve minimum 2 boş sayfası bulunan ve vizenin bitiş tarihinden en az 90 gün sonrasına kadar geçerliliği olan pasaport gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi: Başvuru sahibine ait nüfus cüzdanının fotokopisi eklenmelidir.
- Schengen vize başvuru formu: Schengen vize başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurularak başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: Biyometrik fotoğraf kriterlerini taşıyan arka fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm boyutlarında başvuru sahibine ait 2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
- İşyeri çalışma ve izin belgesi: Başvuru sahibinin çalıştığı kurumdan alacağı çalışma ve izin belgeleri meslek ayrıntıları ve seyahat tarih aralığı da eklenerek imzalanmalıdır.
- Schengen seyahat sağlık sigortası: Olası bir hastalık ya da ölüm halinde kişinin ülkesine naklini ve acil servis harcamalarını kapsayan en az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası eklenmelidir.
- Maaş bordrosu: Son üç aya ait imzalı ve kaşeli olan maaş bordrosu eklenmelidir.
- Tam vukuatlı kayıt örneği: E-devlet üzerinden alınmış barkodlu tam vukuatlı kayıt örneği eklenmelidir.
- Konaklama belgeleri: Seyahat konaklama bilgilerini içeren belgeler ibraz edilmelidir.
- Ulaşım belgeleri: Gidiş- dönüş tarihlerini gösteren ulaşım rezervasyon bilgileri eklenmelidir.
- Vize harcı: Schengen vizesi başvuruları için vize harcının yatırıldığını gösteren dekont evrak dosyasına eklenmelidir.
- Banka hesap dökümü: Başvuru sahibine ait son 3 aylık banka hesap cüzdanı ya da dökümü ibraz edilmelidir.
- Ek gelir belgeleri: Başvuru sahibine ait tapu, araç ruhsatı ve kira gelirleri gibi belgeler eklenmelidir.
Hangi ülkeden gerçekleştireceğine göre Schengen vizesi memurlar için gerekli evraklar değişmektedir. Başvuruda bulunulacak ülkenin devlet memurları için Schengen vize evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlanarak şahsen veya aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.
Memur Schengen Vizesi İçin İşyeri İzin Yazısı Nasıl Yazılır?
Memur Schengen vizesi için işyeri izin yazısı şirkette ya da devlet dairesinde imza yetkisi bulunan bir yönetici tarafından Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılarak imzalanmalıdır.
Antetli kağıda sahip olan şirketler işyeri izin yazısını antetli kağıda resmi dille konsolosluğa hitaben kaşe ve ıslak imzalı olacak biçimde yazarken antetli kağıda sahip olmayan şirketler, A4 kağıda kaşeli ve imzalı olacak şekilde yazmalıdır.
Devlet memurları için Schengen vizesi işyeri izin belgesi yazısında çalışanın bilgileri, pozisyonu, seyahat tarihleri, seyahat amacı, izin onayı, seyahatin sponsoru, geri döneceğine dair taahhüt ve memurun maaş bilgisi mutlaka belirtilmelidir.
Memur Schengen vizesi için işyeri izin yazılarının içermesi gereken bilgiler başvuru yapılacak konsolosluğa göre değişirken işyeri izin yazısında bulunması zorunlu bilgi izinli olunan tarih aralığıdır.
Kamu Personeli Schengen Vizesi Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Kamu personeli Schengen vizesi başvurusu, konsolosluğa hitaben çoğunlukla İngilizce yazılsa da başvuru yapılacak ülkenin kendi dilinde de yazılabilir.
Kamu personeli Schengen vizesi başvuru dilekçesinin içeriği gidiş ve dönüş seyahat tarihi, seyahat amacı, seyahat sponsoru, geri döneceğine dair taahhüt ve maaş bilgileri gibi temel seyahat bilgilerinden oluşmaktadır.
Schengen vize talep dilekçeleri kamu personelleri için vize danışmanlık hizmeti sunan Vizem.net aracılığıyla devlet memurunun özel şartlarına ve başvurulacak ülkenin diline uygun hazırlanmaktadır.
Schengen Vizesi için Devlet Memurlarının Banka Hesabında Ne Kadar Olmalıdır?
Schengen vizesine başvuracak devlet memurlarının banka hesabında bulunması gereken miktar başvuru yapılacak ülkeye göre değişmektedir.
Schengen vizesi için Belçika Büyükelçiliği’nin devlet memurları adına belirlediği ücret günlük 95 euro olup ucuz bir konaklama yerinde kalınması durumunda 45 euro olmalıdır. Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, kısa süreli vize başvuruları için günlük 42,50 euro belirlerken Danimarka 67,24 euro, Almanya 45 euro ve Estonya 100 euro belirlemiştir.
Kamu Çalışanları için Schengen Vize Ücreti Ne Kadardır?
Kamu çalışanları, standart Schengen vize fiyatlandırmasına tabi olup 80 euro vize harç bedeli ödemekle yükümlüdür.
Başvuru harcı, seyahat sağlık sigortası, rezervasyon işlemleri, başvuru formu doldurma, gereken koşullarda yeminli tercüman ve danışmanlık ücreti dahil 2022 yılında C tipi Schengen vizesi için ödenmesi gereken tutar ortalama 185 euro olmaktadır.
Devlet Memuru Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Devlet memuru Schengen vizesi ortalama 15 gün içerisinde çıkmaktadır. Konsolosluklar tarafından istenen evraklarda eksiklik olması, seyahat edilecek ülkenin dış temsilciliğindeki yoğunluk ve başvuruların konsoloslukların resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde Schengen vizesinin sonuçlanma süresi uzamaktadır.
Memurlar için Schengen Vizesi Almak Zor Mudur?
Devlet memurlarının Schengen vizesi için istenen evrakları tam bir şekilde ibraz etmesi, seyahat amacını ayrıntılı bir şekilde sunması ve ülkeye geri döneceğini kanıtlaması durumunda memurlar için Schengen vizesi almak zor değildir.
Hangi Pasaporta Sahip Devlet Memurları için Schengen Vize Muafiyeti Vardır?
Devlet memurlarının Schengen vize muafiyetleri, sahip oldukları pasaport türüne göre değişmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı arasından Schengen bölgesine üye ülkelere seyahat edecek memurların umuma mahsus pasaport sahibi olmaları durumunda vize alma zorunluluğu bulunurken diplomatik, hususi pasaport ve hizmet pasaportu sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan memurlara Schengen ülkelerine yapacakları kısa süreli seyahatler için vize muafiyeti uygulanmaktadır.
Yeşil Pasaportlu Memurların Aileleri Schengen Vizesi Almak Zorunda Mıdır?
Yeşil pasaporta sahip memurların eşleri vizeden muaf olurken çocukları için vize muafiyet şartları öğrenci ve bekar olmalarına ek olarak ailesiyle birlikte yaşamalarıdır. 25 yaşından büyük ve gerekli şartlara uyan memur çocukları yeşil pasaport sahibi olmaktadır.
Devlet Memurları Vize Başvurusu için Sponsor Olabilir Mi?
Devlet memurları birinci dereceden kan bağı bulunan kişilere vize başvurusu için sponsor olabilmektedir.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.