Vize Reddine İtiraz Nasıl Yapılır

Vize Reddine İtiraz Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

Son yıllarda, Türk vatandaşlarının vize başvurularındaki reddedilme oranları, ülkelerin izlediği vize politikalarının sıkılaşması sebebi ile daha yaygın hale gelmiştir. Vize başvuruları reddedilen kişiler, başvuru hakkında ret kararını veren dış temsilcilik birimine itiraz ederek, kararın haksız olduğunu bildirebilir ve vize başvurularının tekrar değerlendirilmesini talep edebilirler.

Vize reddine itiraz dilekçesi vize başvurusunu reddeden dış temsilcilik birimine hitaben yazılmalı ve dilekçede, itiraz eden başvuru sahibinin kimlik bilgilerine, pasaport numarasına, ve iletişim bilgilerine yer verilmelidir. Vize reddi itiraz dilekçesi ile vize başvurusunun ne zaman yapıldığı, ne tür vize istendiği, seyahatin amacı, vizenin hangi tarihte ve ne sebeple reddedildiği ve vize reddi sebebinin hangi gerekçe ile hatalı bir değerlendirme olabileceği hususları açıklanmalı ve dilekçe başvuru sahibi tarafından imzalanarak ilgili ülke dış temsilciliğine iletilmelidir.

Vizem.net, vize almak için uygun aday olan ancak vize başvurusu reddedilen kişilere, vize reddine itiraz süreci boyunca, itiraz dilekçesi yazımı ve diğer tüm prosedürlerde danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Vize Reddine İtiraz Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Vize reddine itiraz dilekçesi yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir.

  • Vize ret kararına sebep olan gerekçenin incelenmesi ve itirazın bu gerekçeye uygun olan evraklar sunularak yapılması gerekmektedir.
  • Vize reddine itiraz dilekçesi ile gereken hallerde yeni evraklar da sunulmalıdır.
  • Vize reddi itiraz dilekçesinin, vize başvurusu yapılan ülkenin resmi dilinde veya İngilizce olarak yazılması gerekir. Eğer itiraz dilekçesinin ilgili ülkenin dilinde veya İngilizce olarak yazılması mümkün değilse, dilekçe yeminli tercüman aracılığıyla çevrilerek teslim edilmelidir.
  • Vize reddi itiraz dilekçesinin ıslak imzalı olması gerekmektedir.
  • Vize reddi itiraz dilekçesinin el yazısı ile yazılması veya bilgisayarda yazılarak çıktısının alınması mümkündür.
  • Vize reddi itiraz dilekçesinde, vize başvurusuna ve reddine ilişkin verilen bilgilerin doğru olduğundan emin olunmalıdır.

Vize Reddi İtiraz Dilekçesi Hangi Dilde Yazılmalıdır?

Vize reddi itiraz dilekçesi, vize başvurusunu reddeden ülkenin resmi dilinde veya İngilizce yazılmalıdır; dilekçenin ilgili dilde hazırlanamadığı hallerde, yeminli tercüme eliyle dilekçenin gerekli dile çevrilmesi gerekmektedir.

Vizem.net’ten alınan danışmanlığında yapılan vize reddine itiraz işlemleri kapsamında, itiraz dilekçesi gerekli dilde yazılabilmekte ve gereken hallerde yeminli tercüme ile çevirisi yapılabilmektedir.

Vize Reddi İtiraz Dilekçe Örneği (İngilizce)

Vize reddi itiraz dilekçesi için İngilizce örnek aşağıda verilmiştir.

Vize Reddi İtiraz Dilekçe Örneği (İngilizce)
Vize Reddi İtiraz Dilekçe Örneği (İngilizce)

Vize Reddine İtiraz Ne Kadar Süre İçerisinde Yapılmalıdır?

Vize reddine itiraz süresi, vize başvurusunun yapıldığı ülkenin prosedürlerine ve talep edilen vize türüne göre değişmektedir. Genel olarak, vize ret kararının başvuru sahibine ulaşmasının ardından 15 gün ile 3 aylık süre içerisinde itiraz hakkı kullanılabilmektedir.

Vize Reddine İtiraz Ne Zaman Sonuçlanır?

Vize reddi itirazı kapsamında teslim edilen itiraz dilekçesi ve bulunuyorsa ek evraklar, Konsolosluk vize departmanı tarafından incelenmektedir. Vize reddine itiraz incelemesi, ortalama olarak 90 gün içerisinde sonuçlandırılarak başvuru sahibine bildirilir; temsilciliklerin yoğunluk durumuna göre değerlendirme süresi kısalabilir veya uzayabilir.

Vize Reddine İtiraz Onaylanmazsa Ne Olur?

Vize reddine karşı yapılan itirazın onaylanmaması halinde, başvuru sahibinin vize başvurusu yine reddedilmiş sayılır; bu durumda başvuru sahibinin tekrar vize başvurusunda bulunması mümkün olmakla birlikte, bazı hallerde ilgili ülke mahkemesinde dava da açılabilir.

Vize reddine itirazın reddedildiği ve başvuru sahibine gelen ret cevabında başvurulabilecek yasal düzenlemeler hakkında bilgi bulunması halinde, ret kararına karşı dava açma süresi işlemin tebliğinden itibaren genellikle 1 ay olarak belirtilir. Vize reddine itiraz dilekçesinin reddedildiği ancak gelen ret cevabında yasal düzenlemelere ilişkin bilgi verilmeyen durumlarda, dava açma süresinin cevabın tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl olduğu kabul edilmektedir.

Vize başvurusunda bulunan kişilerin, farklı başvurular sonucunda 2 kere vize reddi ile karşılaşması halinde, her vize başvurusu reddine ayrı olarak itiraz etmesi ve hatta itirazının reddedilmesi üzerine ayrı davalar açması gerekmektedir.

Vize Reddine İtiraz Kabul Edilirse Ne Olur?

Vize reddine karşı yapılan itirazın, Konsolosluk tarafından yapılan değerlendirme sonrasında kabul edilmesi mümkündür. Vize ret kararına itiraz dilekçesinin haklı olduğu kabul edilen durumlarda, ilgili ülkenin dış temsilciliği, verilen iletişim bilgileri üzerinden başvuru sahibine ulaşır ve vize verilmek üzere pasaportunun kendilerine ulaştırılmasını talep eder.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: