Aile Birleşimi Vizesi Başvuru ve İşlem Merkezi

Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Prosedürleri

Aile birleşimi, uluslararası kanunlar ile tanınmış bir haktır ve aile birleşimi vizesi alınarak yabancı bir ülkede yaşayan eş/ partner, ebeveyn, kardeş veya çocuğun yanına yerleşilebilmektedir.

Son 5 yılda %95,3 ile eş birleşimi vize onay oranı en yüksek akredite kuruluş olan Vizem.net aile birleşmi vizesi başvuruları için sürecin tamamını kapsar şekilde danışmanlık ve takip hizmeti vermektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 186

Aile Birleşimi Vizesi Nedir?

Aile birleşimi vizesi, yabancı bir ülkede yaşayan bir veya daha fazla aile üyesinin yanına yerleşmek isteyen kişilerin başvurması gereken uzun süreli bir vize türüdür. Aile birleşimi hakkı uluslararası kanunlar tarafından tanınmıştır ve birçok ülke kendi göç politikası çerçevesinde aile birleşimine izin vermektedir.

Aile birleşimi amaçlı vizeye hangi aile üyelerinin başvurabileceği ülkeden ülkeye değişmesine rağmen çoğu ülkede eş, ebeveyn, kardeş veya 18 yaşından küçük çocuğun aile birleşimi yapmasına izin verilmektedir.

Aile birleşimi vizesi, hamiline genellikle ikamet, çalışma, eğitim ve bazı ülkelerde vatandaşlığa başvurma hakkı sağlamaktadır.

Kimler Aile Birleşimi Vizesine Başvurabilir?

Aile birleşimi vizesine başvurabilecek kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • Eş: Başvuru sahibinin kanunen birlikte olduğu eşi aile birleşimi vizesine başvurabilmektedir.
  • Partner: Başvuru sahibinin evliliğe benzer bir ilişki sürdüğü kişi aile birleşimi vizesine başvurabilmektedir. Partner vize başvurusunda ilişkinin sürekliliğinin kanıtlanması gerekmektedir.
  • Çocuk: Başvuru sahibinin biyolojik çocuğu ve evlat edindiği çocuğunun 18 yaşından küçük olması halinde aile birleşimi vizesine başvurabilmektedir. Başvuru sahibinin fiziksel veya mental engeli bulunan çocuğu için yaş sınırı olmadan vize başvurusu yapabilmektedir.
  • Ebeveyn: Başvuru sahibinin 65 yaşından büyük ebeveynleri (anne veya baba) ve eşleri veya eşinin ebeveynleri, başvuru sahibinin bakımında olmaları koşuluyla aile birleşimi vizesine başvurabilmektedir.

Aile birleşimi yapabilecek kişilerin kapsamı ve aile birleşimi yapma şartları ülkeden ülkeye değişebilmektedir.

Aile Birleşimi Vizesi Türleri Nelerdir?

Aile birleşimi vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Eş vizesi: Yabancı bir ülkede eşi veya partneri olanların başvurabileceği aile birleşimi vizesi türüdür.
  • Ebeveyn vizesi: Yabancı bir ülkede çocuğu olanların başvurabileceği aile birleşimi vizesi türüdür.
  • Çocuk vizesi: Yabancı bir ülkede ebeveyni olan, 18 yaşından küçük kişilerin başvurabileceği aile birleşimi vizesi türüdür.
  • Yakın akraba vizesi: Yabancı bir ülkede kardeş, büyükanne, büyükbaba gibi yakınları bulunanların başvurabileceği aile birleşimi vizesi türüdür. Sadece birkaç ülkede bulunmaktadır.

Aile Birleşimi Vizesi Şartları Nelerdir?

Aile birleşimi vizesi şartları, başvuran kişinin; eş, partner, çocuk, ebeveyn veya yakın akraba olmasına göre değişebilmektedir.

Eş olarak aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunmak için şartlar; başvuru sahibi ve eşinin 18 yaşından büyük olması, resmi olarak evli olunması, yabancı ülkede yaşayan partnerin ülkenin vatandaşı veya oturma izni sahibi olması ve geçim sağlanacak maddi kaynaklara sahip olunması şeklinde sıralanabilmektedir.

Partner olarak aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunmak için şartlar; başvuru sahibi ve eşinin 18 yaşından büyük olması, en az 2 yıl birlikte yaşanmış olması, yabancı ülkede yaşayan partnerin ülkenin vatandaşı veya oturma izni sahibi olması ve maddi yeterliliğe sahip olunması şeklinde sıralanabilmektedir.

Çocuk olarak aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunmak için şartlar; başvuru sahibinin 18 yaşından küçük olması, ebeveynin yaşadığı ülkenin vatandaşı veya oturma izni sahibi olması ve geçim için maddi yeterliliğin olması şeklinde sıralanabilmektedir.

Ebeveyn olarak aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunmak için şartlar; başvuru sahibinin 65 yaşından büyük olması, çocuğunun yaşadığı ülkenin vatandaşı veya oturma izni sahibi olması ve yeterli maddi kaynağa sahip olunması şeklinde sıralanabilmektedir.

Aile Birleşimi Vizesi için Dil Şartı Var Mıdır?

Aile birleşimi vizesi için dil şartı, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmek ile beraber genellikle bulunmaktadır ve vize başvurusu yapılan ülkenin ana dilinin temel seviyede bilindiğine dair sınav sonucu sunarak kanıtlanması gerekmektedir.

Aile Birleşimi Sınavı Nedir?

Aile birleşimi sınavı, dil yeterliliğini kanıtlamak için girilmesi gereken sınavdır ve sınavlar ülkelere göre değişmektedir.

Almanya için girilebilecek sınavlar arasında bulunan Deutsch test für Zuwanderer (Göçmenler için Almanca Dil Testi - DTS), göçmenler için özel olarak tasarlanmış bir sertifikadır ve genellikle bir kursun sonunda 195 euro verilerek girilmektedir.

İngiltere için girilebilecek sınavlar arasında bulunan IELTS, yılda 48 kez yapılmaktadır ve ücreti 1950 TL’dir.

İsviçre için girilebilecek dil sınavları arasında bulunan Almanca Fide testi, 250 CHF (4420 TL) tutmaktadır.

Aile Birleşimi Vizesi Nasıl Alınır?

Aile birleşimi vizesi almak için; başvuru yapılacak ülkenin vize başvuru formunun doldurulması, aile birleşimi vizesi için gerekli evrakların hazırlanması, başvuru yapılacak ülkenin Türkiye’deki konsolosluğundan, büyükelçiliğinden veya yetkili vize randevu merkezinden randevu alınması, randevu gününde başvuru merkezine gidilerek gerekli evrakların sunulması, vize ücretinin ödenmesi ve talep ediliyorsa vize mülakatına girilmesi gerekmektedir.

Aile birleşimi vize başvurusunda bulunan kişi için başvuru sonuçlanma süresi ülkeden ülkeye değişmektedir.

Aile Birleşimi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Aile birleşimi vize başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış olması, en az 2 karşılıklı boş sayfa içermesi ve en az ülkede kalınması planlanan tarihten sonraki 3 ay için geçerli olması gerekmektedir.
  • Başvuru formu: Tamamen, eksiksiz, doğru bilgilerle doldurulmuş başvuru formunun başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru yapılacak ülkeninaile birleşimi vize evraklarında belirtilmiş boyutlarda ve özelliklerde biyometrik fotoğraf sunulması gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonu: Başvuru yapılacak ülkeye giderken tercih edilen uçak, araba, tren gibi ulaşım aracı rezervasyonunun sunulması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Ülkede kalınacak sürede yaşanabilecek sağlık problemleri, acil sağlık bakımı, acil hastane tedavisi veya ölüm durumunda kişinin ülkesine geri gönderilmesi ile ilişkili doğabilecek tüm masrafları kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırılması gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Aile birleşimi yapılacak kişi tarafından yazılmış, masrafları kimin karşılayacağına dair bilgileri içeren davet mektubu sunulması gerekmektedir.
  • Finansal yeterlilik kanıtı: Başvuru sahibinin masraflarının aile birleşimi yapılacak kişi tarafından karşılanmadığı durumlarda kimin tarafından ve hangi şekilde karşılanacağını gösteren, banka hesabı veya taşınmazlara ait belgeler sunulması gerekmektedir.
  • Dil yeterlilik belgesi: Başvuru yapılan ülkenin ana dilinde yeterlilik sağlayan sınav sonucu, sertifika gibi belgelerin sunulması gerekmektedir.

Aile birleşimi vizesinde gerekli evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir.

Aile Birleşimi Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Aile birleşimi vize randevusunun nasıl alındığı ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.

Bazı ülkeler için aile birleşimi vize randevusu konsolosluktan veya büyükelçilikten alınırken; bazı ülkeler için VFS Global, iData, As Visa, Kosmos Vize, TLS Contact gibi yetkili vize başvuru merkezlerinden alınmaktadır.

Vize başvuru merkezlerinin online randevu sistemi bulunmaktadır ve aile birleşimi vize randevuları; mail, telefon ya da online randevu sistemlerinden oluşturulabilmektedir.

Aile Birleşimi için Konsoloslukta Sorulan Sorular Nelerdir?

Aile birleşimi için konsoloslukta sorulan sorular aşağıda listelenmiştir.

  • Hangi aile birleşimi vize tipine başvuruyorsunuz?
  • Nerede ikamet etmeyi planlıyorsunuz?
  • Ülkenin ana dilini biliyor musunuz?
  • Aile birleşimi yaptığınız kişi ne zamandan beri gidilecek ülkede ikamet ediyor?
  • Daha önce hiç gidilecek ülkede bulundunuz mu?
  • Gidilecek ülkeden ne zaman dönmeyi planlıyorsunuz?
  • Eğitim seviyeniz nedir?
  • Şu anda çalışıyor musunuz?
  • Türkiye'de ailenizle mi yoksa yalnız mı yaşıyorsunuz?
  • Gidilecek ülkeye hangi tarihte seyahat etmeyi planlıyorsunuz?

Aile birleşimi türüne göre vize mülakatında sorulacak sorular değişiklik göstermektedir. Evliler için vize mülakatı ek sorularının arasında evliliğe dair sorular yer alırken, çocuk için aileyle alakalı ek sorular sorulmaktadır.

Aile Birleşimi Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

2022 yılında aile birleşimi vizesi ücreti, vize harcı ve ek masrafların ülkeden ülkeye farklılık göstermesi sebebiyle 160 dolar ile 1500 dolar arasında değişebilmektedir.

Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Aile birleşimi vizesi, genellikle 3 ay ile 2 yıl arasında çıkmaktadır.

Avustralya gibi bazı ülkeler, vize tipine bağlı olarak, vize sonuçlanana kadar başvuru sahibinin ülkede kalmasına izin verebilmektedir.

Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Süre için Verilir?

Aile birleşimi vizesi, başvuru sahibinin aile birleşimi yapacağı kişinin ilk başta aldığı vize süresiyle aynı süre için verilmektedir ve genellikle 5 ile 10 yıl arasında olmaktadır.

Aile Birleşimi için En Çok Başvurulan Ülkeler Hangileridir?

Aile birleşimi için en çok başvuran ülkeler aşağıda listelenmiştir.

Kısa Süreli Aile Ziyaretleri için Hangi Vize Alınmalıdır?

Kısa süreli aile ziyaretleri için aile birleşimi vizesi alınmasına gerek olmamaktadır.

Aile birleşimi vizesi, ilgili ülkede yaşayan aile üyesinin yanına yerleşmek için alınmaktadır ve kısa süreli ziyaretler için aile, akraba ve arkadaş ziyareti vizesi alınması gerekmektedir.

Aile, akraba ve arkadaş ziyaret vizesi başvurusunda bulunabilmek için, vize alınacak ülkede ikamet eden veya vatandaşı olan bir kişiden vize davet mektubu alınması şart olmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: