Vize Reddi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Vize Reddi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Vatandaşı olunmayan ülkeye seyahat etmek için yapılan vize başvurusunda belgelerin eksik olması veya sunulan evrakın ilgili ülkenin dış temsilciliği tarafından inandırıcı olarak değerlendirilmemesi gibi çeşitli sebeplerle oluşan durumlarda vize reddi yaşanabilmektedir. Vize reddi uygulaması ülkeden ülkeye göre farklılık göstermektedir.

Vizem.net, vize reddi almış kişiler için ret kararına itiraz süreçleri ve yeniden başvuru süreçleri için danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Vize Reddi Nasıl Anlaşılır?

Vize reddi, başvuru sahiplerine bir mektup yolu ile bildirilmektedir. Konsolosluklar vize reddi sebepleri hakkında bir liste hazırlamaktadır. Vize başvuru sahipleri, reddedilme sebeplerini ve gerekçelerini mektupta bulunan liste ile öğrenmektedir.

Vize Reddi Pasaporta İşlenir Mi?

Vize reddi pasaporta işlenmemektedir. Vize ret cevabı, başvuru sahibine mektup yoluyla bildirilmektedir. Vize reddine dair bilgiler vize başvurusu yapılan ülke tarafından kaydedilmektedir ve saklı tutulmaktadır.

Schengen ülkeleri aynı sistemi kullandıklarından bir Schengen ülkesinden vize reddi alınması halinde başka bir Schengen ülkesi tarafından görülebilmektedir.

Vize Reddinin Sebepleri Nelerdir?

Vize reddinin sebepleri aşağıda listelenmiştir.

  • Vize başvuru evraklarının eksik olması
  • Vize evraklarındaki bilgilerin yanlış veya yetersiz olması
  • Yanlış vizeye başvuru yapmak
  • Vize mülakatı sırasında kendinden aşırı emin olmak
  • Vize mülakatı yapan konsolosluk görevlisine saygısızlık yapmak
  • Daha önce vize ihlali yapmak
  • Gidilecek ülkenin halk sağlığı ve toplum güvenliği için tehdit riski taşımak

Vize Reddi Madddeleri Neyi İfade Eder?

Vize başvurusu yapılan ülkenin diğer ülke vatandaşlarına yönelik uyguladığı vize politikasına uymayan durumlarda vizenin reddedilmesine sebep olan ret maddesi başvuru sahibine iletilmektedir. Vize reddine gerekçe olarak gösterilen maddeler göz önünde bulundurularak itiraz etmek mümkün olmaktadır veya yeni bir vize başvurusu yapılabilmektedir.

Vize Reddini Kim Verir?

Vize reddini veren kurum, başvuru yapılan ülkenin konsolosluk veya büyükelçiliğinin vize departmanlarıdır.

Vize Reddi Nasıl Bildirilir?

Vize reddinin bildirim yolu, başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Vize reddinin bildirimi mail veya başvuru merkezi aracılığıyla yapılmaktadır. Vize ret bildirimi, başvuru merkezi aracılığıyla yapıldığında başvuru sahibi vize başvurusunun reddedildiğini ancak pasaportunu geri teslim aldığında öğrenebilmektedir.

Vize Reddi Alan Birisi Ne Yapmalıdır?

Vize reddi alan kişiler için itiraz yolu açıktır. Vize reddi alan kişiler, ret kararına itiraz edebilir ya da yeni bir vize başvurusunda bulunabilmektedir.

Yaptığı vize başvurusu reddedilmiş kişiler, vize reddine yönelik aldığı mektupta bildirilen gerekçeyi göz önünde bulundurarak vize reddi itiraz dilekçesi yazmaktadır. Vize reddine itiraz dilekçesi resmi bir dille ilgili ülkenin dış temsilciliğine hitaben yazılmaktadır. Vize reddine itiraz etmek isteyen kişilerin yazacağı dilekçede ad, soyad, pasaport numarası, adres, doğum yeri ve tarihi, iletişim bilgileri, hangi tarihte başvuru yapıldığı, seyahat amacı, vize ret sebebinin yersiz olduğunu destekleyen beyanların yer alması gerekmektedir.

Vize Reddi Alındıktan Sonra Tekrar Ne Zaman Vize Başvurusunda Bulunulabilir?

Vize reddi alındıktan hemen sonra tekrardan vize başvurusunda bulunmak mümkün olmaktadır.

Vize Reddi Ne Zaman Silinir?

Vize ret kararının silinmesi mümkün değildir ancak vize reddinden sonra aynı ülkeye tekrar vize başvurusu yaparak vize alan kişiler için geçmişte kalan vize reddi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

Başvuru sahibinin pasaportu yenilendiğinde, geçmişteki vize reddi yeni pasaport için ortadan kalkmış olmaktadır.

Vize Reddi Almış Olmak Sonraki Vize Başvuruları için Risk Oluşturur Mu?

Vize başvuru belgeleri kapsamında sahte evrak düzenlemek, kasten yanlış beyanlar vermek, dolandırıcılığa teşebbüs etmek başvuru sahibinin siciline olumsuz olarak işlemektedir. Vize başvuru veritabanlarında olumsuz kayıtlarına sahip olan vize başvuru sahipleri için gelecekteki vize başvurularının reddedilme ihtimali bulunmaktadır.

Türkiye’de En Çok Vize Reddi Hangi Tür Vize Başvuruları için Verilir?

Türkiye’de en çok vize reddi verilen vize türü dil okulu vizeleridir.

Yurtdışında bulunan dil okullarının tam ücreti ödenmeden yapılan vize başvuruları reddedilebilmektedir. Dil okulu vize reddi almak istemeyen kişilerin, dil okulu eğitim ücretinin tamamını ödemesi, uçak bileti alması ve konaklama için rezervasyon yaptırması gerekmektedir.

2 Kere Vize Reddi Alan Başvuru Sahibi Ne Yapmalıdır?

2 kere vize reddi alan kişiler, ret kararının haksız yere verildiğini düşünüyorsa profesyonel bir danışmandan yardım alması tavsiye edilmektedir.

2 kere vize reddi almış başvuru sahiplerinin Vizem.net danışmanlarının yardımıyla yaptığı 3. başvuruların onay oranı son 3 yılda %79,4 oranında olmuştur.

2 Kere Schengen Vize Reddi Alan Başvuru Sahibi Ne Yapmalıdır?

2 kere Schengen vize reddi alan başvuru sahipleri, vize ret kararlarının haksız olduğunu düşündüğü takdirde, önceki ret aldığı ülke dışındaki farklı bir Schengen bölgesindeki ülkeden veya vize reddine gerekçe olarak gösterilen maddeye göre Avrupa Birliği’nde yer alıp Schengen ülkesi olmayan ülkeden vize başvurusunda bulunabilmektedir.

2 kez vize reddi almış kişiler için Vizem.net danışmanlığında yapılan yeni vize başvuruları esnasında geçmişte alınan ret sebepleri göz önünde bulundurulmaktadır. Schengen vize reddi alan kişilerin kayıtları tüm Avrupa Birliği ülkeleri tarafından takip edilebilmektedir. Vize reddi alan kişilerin, yeni vize başvurularını profesyonel vize danışmanları ile yapmaları büyük önem taşımaktadır.

Vize Reddi Sonrası Pasaport Yenilenmeli Midir?

Vize reddi sonrası pasaportun yenilenmesine gerek yoktur. Ancak pasaportun geçerlilik süresi, 6 aydan daha kısa ise yeni başvuru için yeni pasaportun alınması gerekmektedir.

Ücretsiz Otel ve Uçak Rezervasyonu Yaptırmak Vize Reddine Sebep Olabilir Mi?

Evet, ücretsiz otel ve uçak rezervasyonu yaptırmak vize reddine sebep olabilmektedir. Konsolosluklar, vize başvuru sahibinin seyahat planını ve evraklarını değerlendirmeye almaktadır. Vize başvurusunda olası bir şüpheli veya sahte rezervasyonların tespit edilmesi durumunda vize reddi kararı verilebilmektedir.

Vize için otel ve vize için uçak rezervasyonu belgelerinin vize başvurusu esnasında sunulması gerekmektedir.

Vize Reddi Alan Kişilere Vize Ücret İadesi Yapılır Mı?

Vize reddi alan kişilere ücret iadesi yapılmamaktadır.

Vizem.net danışmanlığında yapılan vize başvurularında vize reddi alınması durumunda bazı vize türleri için danışmanlık ücreti %80 oranında iade edilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: