Erasmus Schengen Vizesi ve Başvuru Süreci
Erasmus programı 1987 yılında kurulan ve üniversite öğrencilerinin Avrupa Birliği üye ülkelerinde kısa süreli eğitim almalarını sağlayan öğrenci değişim programıdır. 2014 yılında Erasmus Plus adıyla hizmet vermeye devam eden program, bu yıla kadar 3,3 milyon öğrencin Avrupa’da eğitim almasını sağlamıştır.
Vizem.net Erasmus programına kabul edilmiş öğrenciler için Schengen Erasmus vizesi alım sürecinde danışmanlık hizmeti veren ve 2019-2022 yılları arasında %93,9 onay oranı ile en yüksek onay oranına sahip akredite acentedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Erasmus için Hangi Vize Türü Alınmalıdır?
Erasmus için alınabilecek iki çeşit vize türü bulunmaktadır. 90 günden kısa süreli Erasmus programlarına katılmak için C tipi kısa süreli Schengen vizesi gereklidir. 90 günden uzun süreli Erasmus programları için başvurulan ülkenin D tipi ulusal vizesi alınmalıdır.
Erasmus Schengen Vizesi Şartları Nelerdir?
Erasmus Schengen vizesi şartları aşağıda listelenmiştir.
- Bir Erasmus programına kabul edilmek
- Geçerli bir pasaporta sahip olmak
- Seyahat için gerekli ekonomik yeterliliğe veya sponsora sahip olmak
- Ülkeye geri dönüleceğini kanıtlayan belgeler sunabilmek
- Daha önce vize ihlalinde bulunmamış olmak
- Temiz adli sicil kaydına sahip olmak
Erasmus için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Erasmus için kısa süreli Schengen vizesi şahsen veya akredite acenteler üzerinden alınabilmektedir. İlk olarak kısa süreli Schengen vize başvuru formu elektronik ortamda veya çıktısı alınarak doldurulmalı ve gerekli evraklar hazırlanmalıdır; Erasmus için seyahat edilecek ülkenin aracı kurum vize başvuru merkezlerinden randevu alınmalı ve hazırlanan evraklarla beraber randevuya şahsen gidilmelidir. Randevuda biyometri kaydı yapıldıktan ve vize ücreti ödendikten sonra, başvuru evrakları teslim edilerek başvuru tamamlanmaktadır. Başvuru süreci sonuçlandıktan sonra, pasaport hazır olduğunda başvuru yapılan yerden başvuru sahipleri pasaportlarını teslim alabilmektedir.
Uzun süreli Erasmus vizeleri ilgili ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerinden alınabilmektedir. Vize başvuru formu, seyahat edilecek ülkelerin uygulamalarına göre online veya el yazısı ile doldurulmalı ve ardından dış temsilcilikten online sistem, telefon veya mail üzerinden randevu alınmalıdır. Başvurulan vize türüne göre gerekli evraklar hazırlanmalı ve randevuda teslim edilmelidir; randevu sırasında biyometri işlemleri gerçekleştirildikten ve vize ücreti ödendikten sonra başvuru işlemleri tamamlanır. Başvuru onaylandıktan sonra başvuru sahipleri pasaportlarını dış temsilcilikten teslim almaktadır.
Schengen Erasmus Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Schengen Erasmus vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Vize başvuru formu: Doğru beyanlarla doldurulmalı ve hiçbir alan boş bırakılmamalıdır. Formun sonuna ıslak imza atılmalıdır.
- Biyometrik fotoğraf: 35 milimetre genişliğinde ve 45 milimetre uzunluğunda, beyaz arka planlı iki adet biyometrik fotoğraf gereklidir.
- Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış ve seyahat bitiş tarihinden sonraki 3 ay geçerli olmalıdır. Kimlik bilgileri bulunan sayfanın fotokopisi sunulmalıdır.
- Geçmiş pasaportlar: Artık geçerli olmayan pasaportlar zımbalanmadan ve zarar verilmeden ibraz edilmelidir.
- İkametgah belgesi: Başvuru gönderilen ülkenin vatandaşı olunduğunu veya oturum iznine sahip olunduğunu kanıtlayan belge gereklidir.
- Yolculuk biletleri veya rezervasyonları: Schengen ülkesine giriş ve çıkış saat ve tarihlerini belirten uçak biletleri ve uçuş numaraları ile seyahat planını gösteren belge gereklidir.
- Seyahat sağlık sigortası: Tüm konaklama süresini kapsayan, en az 30.000 euro teminat kapsamı bulunan ve tüm Schengen bölgesinde geçerli seyahat sağlık sigortası poliçesi ibraz edilmelidir.
- Konaklama belgeleri: Başvurulan ülkede kalınacak yerin adresini içeren otel ya da yurt rezervasyon belgeleri veya davet mektubu gereklidir.
- Üniversite kabul mektubu: Avrupa Birliği üye ülkelerinde bulunan bir üniversiteden gelen imzalı Erasmus programı kabul mektubu gereklidir.
- Ekonomik yeterlilik belgelerii: Schengen bölgesindeki seyahati karşılayabilecek ekonomik yeterliliği kanıtlayan burs belgesi, sponsorluk veya son üç aylık banka hesap özeti gibi belgeler gereklidir.
- Vize harcı: Vize harcının ödendiğine dair fatura gereklidir.
Schengen Erasmus Öğrenci Vize Ücreti Ne Kadardır?
Schengen Erasmus öğrenci vize ücreti standart başvuru fiyatı ile aynıdır. Kısa süreli öğrenci vizesi 18 yaşından büyük kişiler için 80 eurodur. Uzun süreli vize ücreti ülkeler arasında değişmektedir, fakat ortalama olarak 120 eurodur.
Schengen Ülkelerinin Erasmus Vize Ücreti Muafiyeti Var Mıdır?
Schengen ülkelerinin Erasmus vize ücreti muafiyeti, burs alındığı takdirde vardır. Burs alan öğrencilerin vize ve ulaşım masrafları Erasmus eğitim kurumları tarafından karşılanmaktadır.
Erasmus Schengen Vize Kaç Günde Çıkar?
Erasmus Schengen kısa süreli C tipi vizesi ortalama 15 günde çıkmaktadır. Uzun süreli ulusal vize işlem süresi ülkeden ülkeye değişmektedir, fakat genellikle 1-2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Vize başvurularında pandemi şartları vize sürecini aksatabilmektedir.
Schengen Erasmus Vize Reddi Nedenleri Nelerdir?
Schengen Erasmus vize reddi nedenleri ülkelere göre değişmektedir.
En genel Erasmus vizesi ret sebepleri aşağıda listelenmiştir.
- Yurt dışı eğitimi karşılayabilecek ekonomik yeterliliğe sahip olmamak
- Yanlış veya sahte belge ibraz etmek
- Erasmus kapsamında akredite olmayan kuruma kayıt yaptırmak
- Kayıt yaptırılan eğitim kurumu için gerekli ödemeleri yapmamak
- Eğitim bitiminde vatandaşı olunan ülkeye geri döneceğini kanıtlayamamak
- Yetersiz dil ve iletişim becerilerine sahip olmak
- Belirli bir dersi, okulu veya ülkeyi seçme sebebini açıklayamamak
- Mülakat sırasında ikna edici cevaplar verememek
Erasmus için Schengen Vize Reddine İtiraz Edilebilir Mi?
Erasmus için Schengen vize reddine itiraz edilebilir. İtiraz işlemlerinin prosedürleri ile alakalı gerekli bilgi, vize ret kararı bildirimi sırasında verilmektedir. Vize ret kararına itiraz, genellikle vizenin sonuçlanmasından sonraki 1 ay içerisinde yapılmaktadır. İtiraz süreci bazı ülkeler için ücretsizken bazı ülkeler ücret talep edebilmektedir.
Vizem.net uygun adaylar için Erasmus vize reddi itiraz dilekçesi hazırlanmasında tam kapsamlı danışmanlık hizmeti vermektedir. Vizem.net danışmanlığı ile itiraz edilen Erasmus vizelerinin tekrar onaylanma oranı %79'dur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.