Uzun Süreli (D Tipi) Schengen Vizesi

Uzun Süreli (D Tipi) Schengen Vizesi Nedir, 2023'te Nasıl Alınır?

Ulusal vize, D tipi uzun süreli Schengen vizesidir. Bir Schengen ülkesinde 90 günden fazla süreler için eğitim almak, çalışmak ya da yaşamak isteyen herhangi bir yabancı uyruklu bireyin Schengen ülkelerine giriş yapabilmesi için ülke vizesi olarak da adlandırılan ulusal vizeyi alması zorunludur.

Ulusal D tipi vizenin alınmış olduğu ülke dışında kalan Schengen bölgesi ülkelerine, ulusal vize ile seyahat etmek ve 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalmak mümkündür.

D tipi vize, ulusal mevzuata uygun olarak ilgili Schengen ülkesinin konsolosluk makamları tarafından verilmektedir; bu nedenle, başvuru sahiplerinin ulusal vize başvurusu için sağlamaları gereken kriterleri ve başvuru aşamalarını öğrenmek için ülkenin temsilcilikleri ile iletişime geçmeleri gereklidir. Ulusal vize, belirli koşullara göre olmak kaydıyla tek veya çok girişli olarak uzun süreli kalış vizesi şeklinde verilebilmektedir.

Vizem.net tüm Schengen ülkeleri için yapılan D tipi vize başvuru işlemlerinde, vize evrakının kontrolünden başvuru takip sürecine dek uzman ülke danışmanları tarafından destek ve danışma hizmetlerini sağlayan akredite kuruluştur.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Ulusal Vize ile Schengen Vizesi Arasındaki Fark Nedir?

Ulusal D tipi vize, 90 günü aşan, ancak 365 günü geçmeyen bir süre için ve ulusal kurallara uygun olarak verilen bir vizedir; ancak kısa süreli Schengen vizesi, 90 günü aşmayan süreler için verilen ve AB'nin uyumlu hale getirilmiş hükümleri tarafından düzenlenen bir vizedir.

Schengen Ulusal Vize Türleri Nelerdir?

Schengen ulusal vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Çalışma vizesi
  • Öğrenci vizesi
  • Aile birleşimi vizesi
  • Erasmus vizesi
  • Staj vizesi
  • İş arama vizesi
  • Start-up vizesi
  • Yatırımcı vizesi

Schengen ülkelerinin farklı D tipi vize uygulamaları olabildiği gibi, her ülkenin vize türlerine göre başvuru şartları da değişebilmektedir.

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nereden Alınır?

Uzun süreli Schengen vizesi, şahsen veya akredite acenteler aracılığı ile seyahat edilecek ülkenin Türkiye'de bulunan dış temsilciliklerinden ya da yetkilendirilmiş aracı kurumlar üzerinden alınır.

Schengen D Tipi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Schengen D tipi vize başvurusu yapılırken ilk olarak, vize başvuru formunun tam ve eksiksiz olarak doldurulması gerekir; vize başvurusu için gerekli belgeler hazırlanarak, başvurunun tamamlanması adına şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla randevu alınarak ilgili ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilciliği vize birimine ya da yetkili aracı kurum ofisine gidilir. Örneğin, Almanya’ya seyahat için C tipi vize başvuruları İdata ofislerine yapılırken, D tipi vize başvuruları İdata websitesi üzerinden randevu alınarak konsolosluklara yapılır; İtalya için ise C tipi ve D tipi vize başvurusu doğrudan İdata merkezlerinden kabul edilir.

Ulusal vize başvurusunda, randevu gününde konsolosluk vize birimine veya vize aracı kurum ofisine gerekli evraklar teslim edilir, vize harç ödemesi yapılır ve biyometri işlemleri tamamlanır. Vize başvurularında kabul ve onay için tek yetkili karar merci vize başvurusunun yapıldığı ilgili ülkenin Türkiye’deki dış temsilciliğidir.

Schengen Ulusal Vize için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Schengen ulusal vize almak için gerekli evraklar, vize türüne göre değişmektedir. Aile birleşimi, eğitim ve çalışma vizesi gibi farklı vize türleri için seyahat amacını kanıtlayan ek belgelerin sunulması gereklidir.

Schengen ülkeleri D tipi vize başvurularında standart olarak istenen belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Ulusal vize başvuru formu: Eksiksiz ve kurallara uygun olarak doldurulmuş şekilde teslim edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Güncel olarak son altı ay içerisinde çektirilmiş, beyaz arka fonlu olmalıdır. Gerekli olan fotoğraf adedi başvuru yapılan ülkeye göre değişmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Ulusal vize başvurusu yapmak için vize süresinin tümünü ve genellikle tüm Schengen bölgesini kapsayan sağlık sigortasının yaptırılması zorunludur.
  • Pasaport: En az seyahat boyunca geçerli olan, 10 yıl içerisinde alınmış ve en az iki boş sayfası bulunan pasaport sunulmalıdır.
  • Adli sicil kaydı: Ulusal vize başvurularında, başvuru sahibine ait, son 5 yıl içerisinde vatandaşı olduğu ve/veya ikamet ettiği ülkelerin yetkili makamlarından alınan adli sicil belgesi sunulmalıdır.

D Tipi Schengen Vize Formu Nasıl Doldurulur?

Schengen D tipi vize formunda istenen tüm bilgilerin eksiksiz olarak ve beyan edilen diğer evraklarla tutarlı şekilde doldurulması gereklidir. Schengen vize başvuru formu elde siyah veya mavi tükenmez kalem ile ya da bilgisayar üzerinden doldurulabilir; ancak başvuru için teslim edilen formun mutlaka ıslak imzalı olması gereklidir. Fransa, Belçika ve İsviçre gibi bazı Schengen ülkeleri için vize başvuru formunun online olarak doldurularak teslim edilmesi talep edilmektedir.

Schengen D tipi vize başvuru formunun ilk sayfasının örneği aşağıda paylaşılmıştır.

D Tipi Schengen Vize Formu Nasıl Doldurulur?
D Tipi Schengen Vize Formu Nasıl Doldurulur?

Schengen Uzun Süreli Vize Ücreti Ne Kadardır?

Schengen uzun süreli D tipi vize harç ücreti, birçok Schengen ülkesi için güncel olarak 120 eurodur.

2022 yılı için vize başvuru harcı, aracı kurum hizmet bedeli, seyahat sağlık sigortası, yeminli tercüme, noter onayı ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere D tipi vize ücreti toplamda 310 ile 360 euro arasında değişmektedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

D Tipi Schengen Vize Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

D tipi Schengen vize başvurusunun sonuçlanma süresi başvuru yapılan vize türü ve ülkeye göre değişebilmektedir.

D tipi Schengen vize başvurularının sonuçlanma süresi genellikle 2 hafta ila 16 hafta arasında değişmektedir. Çalışma vizeleri daha hızlı sonuçlanırken, aile birleşimi vizesi başvurularında vize değerlendirme süreci çok daha uzun sürebilmektedir.

Ulusal Schengen Vize Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Schengen ulusal vize geçerlilik süresi 3 ay ile 12 ay arasındadır. D tipi vize ile ilgili ülkeye giriş yapan kişi gerekli şartları karşıladığı koşullarda en yakın göçmenlik bürosuna oturum izni almak için başvuruda bulunabilmektedir.

Ulusal Vize ile Schengen Bölgesine Kaç Kez Giriş Yapılabilir?

Ulusal vize ile Schengen bölgesine kaç kez giriş yapılabileceği, verilen vizenin tek girişli veya çok girişli olmasına göre değişmektedir.

Schengen ülkelerinde belirli bir sürede tek bir amaç için ikamet etmesi gereken ve ardından ülkelerine geri dönecek olan kişilere ulusal vize, tek girişli olarak verilir ve bu vize ile Schengen bölgesine sadece bir kez giriş yapılabilir.

Ulusal vize çok girişli olarak verilmişse, çok girişli ulusal vize hamilleri Schengen vize geçerlilik süresi boyunca Schengen bölgesine, ek vize gerekliliği de aranmaksızın, istedikleri sayıda giriş-çıkış yapabilmektedir.

Çok Girişli Ulusal Vize Kimlere Verilir?

Çok girişli ulusal vize verilebilecek kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • Uluslararası bir öğrenci programına kayıtlı kişiler
  • Schengen ülkelerinden birinde tam bir eğitim kursuna başlamak üzere olan uluslararası öğrenciler
  • Schengen ülkelerinden herhangi birinde yükseköğretim kurumunda veya araştırma merkezinde, kendisi veya aile üyeleri ile ilgili pedagojik bir çalışma için seyahat edecek kişiler
  • Bir sporcu, sanatçı ya da herhangi bir uzmanlığı olan bir profesyonel olarak, uzmanlığını paylaşmak amacıyla Schengen ülkelerinden herhangi birine seyahat eden kişiler
  • Tıbbi ya da daha farklı acil durumlarda Schengen bölgesini belirlenen zaman diliminde terk etmesinde engel bulunan kişiler

Schengen D Tipi Vize ile Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Schengen D tipi vize ile 180 günlük dönemde 90 günü aşmamak şartıyla seyahat edilebilen ülkeler; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç ve İsviçre’dir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: