Amerika Vize Başvurusu

2023'te Amerika Vize Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika vizesi, ABD vize rejimine göre vizeye tabi ülke vatandaşlarının Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yapmaları ve ülkede yasal olarak bulunmaları için alınması gereken bir seyahat iznidir. Türkiye'den yapılacak Amerika vize başvurularının toplanması ve karar bağlanmasında yetkili olan makamlar ABD dış temsilcilikleridir.

2021 yılında Türkiye'deki Amerika dış temsilcilikleri tarafından verilen vize onayı rakamları aşağıdaki gibidir.

Dış TemsilcilikGöçmen Olmayan VizelerGöçmen Vizeleri
ABD Ankara Büyükelçiliği7.7922.587
ABD İstanbul Başkonsolosluğu11.949-

ABD vize bilgi ve danışmanlık hattı: 0850 241 1868

Amerika T.C. Vatandaşlarından Vize İstiyor Mu?

Evet, pasaport türü ve seyahat süresi fark etmeksizin tüm T.C. vatandaşları Amerika Birleşik Devletleri seyahatleri için vizeye tabidir.

ABD Vize Başvurusuna Uygunluk Durumu

Amerika vizeleri için, seyahat amacı ve vize türüne göre değişen çeşitli başvuru şartları getirilmiştir.

Amerika vizesi alabilmek için seyahat amacınızdan ve başvuracağınız vize türünden bağımsız olarak aşağıdaki durumları sağladığınızdan emin olmalısınız.

  • Amerika'ya yapacağınız seyahat geçici olmalı ve bunu belgelerle kanıtlamalısınız.
  • Tüm seyahat masraflarını karşılamaya yetecek kadar mali kaynağınız olmalıdır.
  • Vize sürenizin sonunda Türkiye'ye döneceğinize dair yeterli kanıt sunabilmelisiniz.

Amerika Vize Türleri

Amerika vizeleri en temelde göçmen olmayan (Nonimmigrant, NIV) ve göçmen (Immigrant, MRV) vizeleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki ana kategori, kişilerin ABD'de bulunma amaçlarına göre kendi içlerinde alt vize sınıflarına ayrılır.

Göçmen ve göçmen olmayan vizeler arasındaki temel fark, vize sahibinin ABD'de kalmasına izin verilen sürenin uzunluğudur. Amerika göçmen olmayan vize geçicidir, yani geçerliliği sona erer ve vize süresi sona erdiğinde vize hamili derhal kendi ülkesine dönmelidir. Göçmen vizeleri ise yeşil kart olarak bilinir ve kalıcıdır. ABD göçmen vizesi aldıktan sonra kişiler kendi ülkelerine dönmek için bir son tarih olmadan ABD'ye taşınabilir ve orada istedikleri kadar kalabilir.

ABD Vizeleri Giriş Sayısına Göre Farklılaşır Mı?

Hayır, tüm Amerika vize türleri çok girişli olarak düzenlenmektedir. Vize geçerlilik süreniz boyunca ABD'ye birden fazla kez giriş-çıkış yapma hakkınız bulunur.

Vize giriş sayısına ilişkin tek istisna K grubu Amerika nişanlılık vizesi için getirilmiştir. K vizesi hamilleri ABD'ye vizeleri ile bir kez girdikten sonra, orada 90 gün içerisinde evlenmeleri beklendiği için vize de tek girişli olarak verilir.

Amerika Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Amerika'ya turistik seyahat, iş gezisi, eğitim ve çalışma gibi amaçlarla geçici olarak gidecekseniz, ilgili vize türüne göre başvurunuzu ABD Ankara Büyükelçiliği veya ABD İstanbul Başkonsolosluğuna yapabilirsiniz.

Amerika'ya kalıcı olarak yerleşmek için alınması gereken göçmenlik vizesi başvurunuzu ise sadece Amerika Büyükelçiliği göçmenlik departmanına yapabilmeniz mümkündür.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Adana ve İzmir illerinde bulunan dış temsilcilikleri vize işlemlerinde yetkili değildir.

Amerika Vizesi İçin Aracı Kurum Var Mıdır?

Hayır, ABD Dışişleri Bakanlığı vize başvurularının toplanması için herhangi bir aracı kurumu yetkilendirmemiştir. Tüm vize başvuruları doğrudan ABD dış temsilciliklerine yapılır.

Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika vize başvurusu yapmak için aşağıda verilen adımları sırasıyla takip etmeniz gerekmektedir.

  • Online vize başvuru formunu (DS-160) doldurun ve onay sayfası çıktısını alın.
  • ais.usvisa-info.com adresinde hesap oluşturun ve vize başvuru harcını ödeyin.
  • Aynı sayfada devam ederek ABD konsolosluğundan vize görüşme randevusu alın.
  • Başvurduğunuz vize türüne temel başvuru evraklarını ve destekleyici dökümanlarınızı hazırlayın.
  • Randevu tarihinde Konsolosluğa giderek evraklarınızı teslim edin ve parmak izi kaydınızı verin.
  • Konsolosluk görevlisiyle vize mülakatınızı gerçekleştirin.

Vize mülakatı, Amerika vize başvuru işlemlerinin son adımıdır ve mülakat sonunda vizenizin onaylanıp onaylanmadığı size bildirilecektir. Onaylanan başvurular için pasaport, randevu alma işlemi sırasında seçilen PTT merkezinden kurye ile veya elden teslim alınabilir.

Amerika Vize İşlemleri Kaç Günde Sonuçlanır?

Amerika vize işlemlerinin sonuçlanma süresi vize türü, başvuru yapılan tarih ve konsoloslukların yoğunluğuna göre değişmektedir. ABD Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'deki konsolosluklarda vize işlem süresiyle ilgili net bilgi vermemekte, ancak vize randevusu için tahmini bekleme sürelerini güncel olarak paylaşmaktadır.

Geçmiş örneklerden edindiğimiz bilgiye dayanarak, göçmen olmayan bir ABD vize türüne başvurduysanız ve vizeniz mülakat sonunda onaylandıysa, ortalama 7-10 gün içerisinde pasaportunuzun elinize geçmesini bekleyebilirsiniz.

Amerika Vize Takip ve Sorgulama İşlemi

Amerika vize takip ve başvuru sorgulama işlemleri Konsolosluk Elektronik Başvuru Merkezi https://ceac.state.gov/CEAC/ adresi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sayfada başvuru yaptığınız vize kategorisini (göçmen olmayan veya göçmen) seçip, ardından mülakata girdiğiniz ABD dış temsilciliği ve dosya numarasını girerek başvurunuzun hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.

ABD vize takip ve sorgu ekranı aşağıdaki gibidir.

Amerika Vize Takip ve Sorgu Ekranı
Amerika Vize Takip ve Sorgu Ekranı

ABD konsoloslukları, vize başvurularının durumuyla ilgili telefonda veya mail yoluyla bilgi vermemektedir. Mülakat sonrasında vize onayı aldıysanız ve pasaportunuz gönderim aşamasına geldiyse takip ekranında aşağıdaki gibi bir “Issued” bildirimi çıkacaktır.

“Issued” bildiriminin göründüğü takip ekranı görseli aşağıdaki gibidir.

Olumlu Dönüş Alınan Amerika Vize Başvuru Ekranı
Olumlu Dönüş Alınan Amerika Vize Başvuru Ekranı

Amerika Vizesi Kaç Yıllık Verilir?

ABD vizesinin geçerlilik süresi seyahat amacına bağlı olarak değişmektedir. Örneğin Amerika B1/B2 grubu turistik ziyaretçi vizeleri 10 yıl geçerlilik süresi ile verilirken, öğrenci ve geçici çalışma vizeleri 5 yıl geçerlilik süresiyle verilir. Ancak vizenizin üzerinde yazan geçerlilik tarihinin, Amerika'da ne kadar süre kalabileceğinizi ifade etmediğini unutmayın.

Amerika vizesi görseli aşağıdaki gibidir.

Örnek Amerika Vize Görseli
Örnek Amerika Vize Görseli

ABD vizesi etiketinin üzerindeki son kullanma tarihi, vizeyi yalnızca o zamana kadar ABD'ye varmak için kullanabileceğiniz anlamına gelmekte; ancak o zamana kadar ABD'de kalabileceğiniz anlamına gelmemektedir. ABD'ye girmenize izin verilip verilmeyeceğine ve ABD'de ne kadar kalabileceğinize giriş noktasındaki ABD İç Güvenlik Bakanlığı görevlisi karar vermektedir.

Amerika Vizesi Kalış Süresi

Amerika vizesi ile yapılan seyahatlerde Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş izni verilen hallerde, ABD İç Güvenlik Bakanlığı görevlisi pasaportunuza bir kabul damgası basar veya elektronik bir form olan Form I-94 kaydını sağlar ve damgada veya elektronik formda sizin için bir kalış süresi veya tarih bulunur. Damganız veya elektronik formunuz belirli bir tarih içeriyorsa, o zaman Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmanız gereken tarih bu tarihtir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunma izninizi gösterdiğinden, giriş damganız veya Form I-94 kaydını pasaportunuzda bulundurmanız önemlidir.

Form I-94 görselini aşağıda verilmiştir.

Form I-94 Görseli
Form I-94 Görseli

Amerika Vizesi Almak Zor Mudur?

Amerika vizesi alma sürecinin, son dönemde artan başvuru yoğunluğu, vize randevusu bekleme süreleri ve vize ret kararlarının sıklığı dikkate alındığında, kolay bir süreç olduğu söylenemez. Ancak ABD vize düzenlemeleri kapsamında gerekli şartları sağlıyorsanız ve bunu yeterli destekleyici dokümanlarla kanıtlayabilirseniz, Amerika vize alma sürecinde bir sorunla karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz.

Burada en önemli noktalar şüphesiz sizin Konsolosluk görevlisini, yeterli maddi kaynağa sahip olduğunuz ve vize süresi sonunda Türkiye'ye döneceğiniz konusunda ikna etmenizin gerekliliğidir. ABD vize politikası uyarınca size vize verilmesine ilişkin değerlendirmede bu iki hususa dikkat edilmektedir. Diğer bir deyişle, Amerika'ya gitme amacınızın göçmenlik niyeti içermediğini belgelerle açıklamanız gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Türkiye'den yapılacak Amerika vize başvuruları hakkında uzmanlarımıza en sık yöneltilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.

Başka Ülkeden Amerika Vizesi Alabilir Miyim?

Evet, başka bir ülkeden ABD vizesi alabilirsiniz ancak bunun için belirli şartları sağlamanız ve konsolosluk görevlilerini neden o ülkeden başvuru yaptığınızla ilgili ikna etmeniz gerekecektir.

Başka bir ülkeden ABD vizesi alabilmek için, o ülkede yasal oturum izni sahibi olmanız gerekmektedir. Oturum izninizin olmadığı bir ülkeden ABD vizesi alma şansınızın sıfıra yakın olduğunu söyleyebiliriz, çünkü başvurunuzu alan konsolosluk memuru ABD'den ayrılmayacağınızı varsayacaktır.

Ancak oturum izni de tek başına yeterli değildir, vize süresi sonunda yaşadığınız ülkeye döneceğinizi çalışma belgesi, eğitim kanıtı gibi çeşitli belgelerle de ispat etmeniz beklenir.

ABD Vizesi İçin Mülakata Girmem Şart Mı?

Evet, 14-79 yaş arasındaysanız ve size istisnai durumlarda geçerli olan mülakat muafiyeti tanınmamışsa, Amerika vizesi almak için Konsoloslukta mülakata katılmanız zorunludur. Vize mülakatı, Amerika vize işlemleri arasındaki en önemli aşamalardan biridir. Mülakatta vize başvuru sahibi olarak Konsolosluk görevlisiyle yüzyüze gelir ve ABD'ye seyahat amacınızı, kişisel koşullarınızı ve ülkeye geri dönme niyetinizi açıklarsınız.

Daha önce ABD vizesini yenilemiş olan veya yaş ile ilgili kriterleri sağlayan kişilerin, vize mülakatına katılmaktan muaf tutulması mümkündür. Amerika vize başvurusu için randevu alınırken size sorulan sorulara göre Amerika vize görüşmesi muafiyet durumu belirlenir. Vize yetkililerinin herhangi bir başvuru sahibini mülakata çağırma hakkı bulunmaktadır.

Vizem Onaylandı, Pasaportumu Nasıl Teslim Alabilirim?

Onaylanan Amerika vize başvurularından sonra pasaport, PTT merkezine giderek elden veya kargo hizmeti kullanarak teslim alınabilmektedir. Pasaportunuzu teslim alacağınız PTT merkezini, vize randevusu alırken belirlemeniz gerekmektedir. Randevu aldıktan sonra seçilen PTT merkezi değiştirilmek istenirse, bu işlemin randevudan en fazla 24 saat öncesine kadar yapılması gerekir.

ABD Konsolosluk Bölümü vize belgelerini kuryeye teslim ettikten sonra, belgelerin teslim alınmaya veya teslime hazır hale gelmesi 3 iş günü kadar sürer.

Amerika Yeşil Kartın Vizeden Farkı Nedir?

Amerika yeşil kartı, göçmenlik vizesi hamili olan kişilerin veya göçmen olmayan bir vize sonrasında göçmen statüsüne geçen kişilerin aldıkları, Amerika’da kalıcı olarak yaşama hakkı veren oturum iznidir. Amerika vizesi ise sadece Amerika’ya girişe ve vize türüne göre yapılması mümkün olan faaliyetlerde bulunulmasına izin veren giriş belgesidir.

Amerika göçmen vizesi alan kişiler, ABD’ye giriş yaptıktan sonra ABD Green Card alarak Amerika’da süresiz olarak kalabilmektedir.

ABD yeşil kart görseli aşağıdaki gibidir.

Amerika Yeşil Kart Örnek Görseli
Amerika Yeşil Kart Örnek Görseli

Amerika Vize Danışmanlığı Nasıl Alınır?

Amerika vize danışmanlık hizmeti, Türkiye'de TÜRSAB'a kayıtlı akredite vize acenteleri üzerinden, hem göçmen olmayan hem de göçmen tipi vizeler için alınabilmektedir.

Amerika vizesi işlemleri için yetkili bir aracı kurum bulunmamaktadır; bu nedenle vize merkezlerinin adını vererek randevu veya sağlık sigortası satışı yapmaya çalışan kişilere ve internet sitelerine itibar etmemenizi tavsiye ederiz.

Amerika Vize Danışmanlık Ücretleri Ne Kadardır?

Amerika vize danışmanlık ücretleri, başvuru yapılacak vize türüne ve danışmanlık hizmeti kapsamına göre değişiklik göstermektedir.

Vizem.net danışmanlığında yapacağınız ABD göçmen olmayan vize başvurularında; online işlemler, randevu alma ve evrak kontrolünü kapsayan temel danışmanlık paketinin ücreti ortalama 120 $'dır. Bu tutar, seyahat sağlık sigortası ve yeminli tercüme gerekli olduğu durumlarda artabilir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: