Schengen Vizesi için Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?
Schengen ülkeleri için yapılacak vize başvurularında adli sicil kaydı gerekliliği, başvuru yapılan vize türüne ve vize başvurusunda bulunulan ülkeye göre değişiklik gösterir.
Schengen vizesine başvuru yapan kişi daha önce bir suç işlemiş ve bu suç ile ilgili adli kaydı bulunuyorsa veya kişinin halen devam eden bir ceza kovuşturması mevcutsa, yapılan vize başvurusu reddedilebilir. Schengen bölgesinde bulunan ülkelerin vize başvurularında bir kriter olarak vize almaya engel suçlar değerlendirilir ve başvuruyu yapan kişinin vize almaya engel olan suçlar kapsamında bir sicil kaydı bulunuyorsa değerlendirmeler sonucu kişiye vize verilmez.
Sabıka Kaydı Olan Birisi Schengen Vizesi Alabilir Mi?
Sabıka kaydı olan kişi belirli şartlar altında Schengen vizesi alabilmektedir. Sabıka kaydı bulunan kişinin mahkumiyet süresi 3 yılı geçmiyorsa ve kişi insan kaçakçılığı ile uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlardan dolayı ceza almadıysa Schengen vizesine başvurabilir ve vize alabilir.
Schengen bölgesindeki ülkelerde 2023 yılında uygulamaya geçecek ETIAS yani Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi uygulaması ile Schengen bölgesine giriş yapmak isteyen kişiler için daha geniş geçmiş taramaları yapılacağından, adli sicil kaydı bulunan kişilerin bölgeye giriş yapması zorlaşacaktır.
Hangi Schengen Vize Türleri için Adli Sicil Kaydı Gerekir?
Schengen bölgesine 90 günden daha kısa süreli seyahatler için alınacak C tipi vize başvurularında, adli sicil kaydı belgesinin sunulması zorunlu değildir; ancak ilgili dış temsilcilik tarafından vize başvurusu esnasında adli sicil kaydı belgesi talep edilebilmektedir.
Schengen bölgesine 90 günden uzun süreli seyahatler için adli sicil kaydı sunulmasını gerektiren vize türleri aşağıda listelenmiştir.
- Schengen çalışma vizesi
- Schengen aile vizesi
- Schengen öğrenci vizesi
- Schengen staj vizesi
- Schengen Erasmus vizesi
- Schengen iş arama vizesi
- Schengen start-up vizesi
- Schengen yatırımcı vizesi
Schengen ülkelerinin farklı ulusal, yani D tipi vize uygulamaları bulunabilmektedir; başvurulan vize türüne göre adli sicil kaydı belgesi gerekliliği değişebilmekte ve gerekli görüldüğü durumlarda belgenin sunulması talep edilebilmektedir.
Schengen Vizesi Sabıka Kaydı Nereden Alınır?
Schengen vizesi sabıka kaydı E-devlet üzerinden, kaymakamlıklardan veya adliyelerden alınabilmektedir.
180 günden daha uzun süreli seyahatler için vize başvurusunda bulunan reşit kişilerin, kendi ülkeleri veya son 5 yıl içerisinde ikamet ettikleri tüm ülkelerin yetkili birimlerinden alınan adli sicil kayıt belgelerinin asıllarını ve kopyalarını sunmaları gerekmektedir.
Schengen Vizesi için Adli Sicil Kaydı E-devlet Üzerinden Nasıl Alınır?
Schengen vizesi için adli sicil kaydını E-devlet üzerinden almak isteyen kişilerin, kendi E-devlet hesapları üzerinden sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan kişiler PTT aracılığı ile yeni bir şifre alarak E-devlet’e erişim sağlayabilir.
Schengen vizesi için adli sicil kaydı talebinde bulunacak kişiler, E-devlet’e giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan arama bölümüne “Adli sicil kaydı” yazarak Adalet Bakanlığı’nın ilgili sayfasına erişmelidir.
İlgili sayfa ile ilgili görsel aşağıda verilmiştir.
Adalet Bakanlığı’nın adli sicil kaydı sorgulama sayfası açıldıktan sonra kişinin öncelikle bilgilendirme ve onay yazısını okuyup onay vermesi gerekmektedir.
Bilgilendirme ve onay yazısının kabulünden sonra kişiye ait kimlik bilgileri ve altında adli sicil kaydı belgesinin hangi kuruma verilmek üzere hazırlanması gerektiğine dair sorular çıkar. Kurum türü ile belgenin nereye ve neden verileceği seçilerek devam edilir.
Belirtilen aşama ile ilişkili görsel aşağıda verilmiştir.
Üçüncü ve son aşamada sorgulanan belge görüntülenir ve bu sayfadan adli sicil kaydı belgesi indirilebilir. Adli sicil kaydı belgesi ekranda görüldükten sonra üst kısımda bulunan uyarı dikkate alınarak, sayfanın direkt olarak yazdırılmaması ve barkodlu hali ile indirilip sonra çıktısının alınması gerekir.
Schengen Vize Başvurusu için Adli Sicil Kaydı Hangi Dilde Alınmalıdır?
Schengen vize başvurusu için sunulacak olan adli sicil kaydının, vize başvurusunun yapılacağı ülkenin diline tercüme ettirilmesi ve vize başvurusunda adli sicil kaydının orjinali ile tercüme edilmiş halinin birlikte sunulması gerekmektedir.
E-devlet üzerinden veya yetkili makamlardan Türkçe olarak alınan adli sicil kaydı belgesi, Vizem.net’in danışmanlık hizmeti kapsamında yeminli tercümanlar tarafından gereken dile çevrilir ve noter onayı işlemleri yapılır.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.