Şirket Sahipleri için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen vizesi, hamillerine Schengen ülkeleri içerisinde turistik, iş, kısa süreli eğitim gibi amaçlarla 180 günlük sürede 90 gün boyunca serbest seyahat hakkı sağlayan vize türüdür.
Şirket sahibi Schengen vizesi alırken, standart belgelerin yanı sıra çalışma durumuna göre ek belgeler sunulması gerekmektedir. Kişi şirketin varlığını, resmi kayıtları ve şirketin sahibi veya ortağı olduğunu kanıtlamak amacıyla ek evrak beyan etmelidir.
Vizem.net aracılığı ile 2018-2022 arasında Schengen ülkeleri için 2000'den fazla işyeri sahibi için vize onayı almış akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
İşverenler için Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşverenler için Schengen vize başvurusu, C tipi (kısa süreli) vize için aracı kurum ve akredite acenteler aracılığıyla yapılmaktadır. İşverenler D tipi (uzun süreli) vizeye başvurabilmek için dış temsilciliklere başvurmalıdır. Bazı Schengen ülkeleri D tipi vizeler için de aracı kurumları yetkilendirmiştir.
Schengen vizesine başvurmak için kişi öncelikle tüm gerekli belgeleri, meslek durumuna uygun ek evraklarla birlikte toplamalıdır. Şirketin varlığını kanıtlayıcı belgelerin ek belgeler arasında eksiksiz olarak bulundurulması en önemli adımdır.
Schengen vize başvurusunu eksiksiz doldurduktan sonra yetkili vize merkezinden randevu alınmalıdır. Randevu gününde vize merkezinde kişinin biyometrik bilgileri alınır ve talep edilmesi durumunda mülakat yapılır. Schengen vize harcı ödendikten sonra dekontu alınmalı ve diğer belgelerle birlikte beyan edilmelidir.
Şirket Sahibi için Schengen Vize Evrakları Nelerdir?
Şirket sahipleri için Schengen vize evrakları aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve 2 adet boş sayfası olan pasaport beyan edilmelidir.
- Schengen vize başvuru formu: Eksiksiz ve gerçekle örtüşen bilgilerle doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf: 35 mm genişliğinde 45 mm uzunluğunda fotoğraf gerekmektedir.
- Schengen seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen ülkelerinde geçerli, 30.000 EUR geçerliliğinde sağlık sigortası yapılmalıdır.
- Vize harcı dekontu: Schengen vize ücreti ödendikten sonra dekontu alınarak diğer belgelerle beraber beyan edilmelidir.
- Uçak rezervasyonları: Kişilerin Schengen bölgesine veSchengen bölgesiiçerisinde yapacağı seyahatleri kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.
- Konaklama rezervasyonları: Schengen ülkesinde kalınacak yerin kanıtı olan belgeler sunulmalıdır. Otel ve AirBnB rezervasyon belgeleri konaklama kanıtı olarak kullanılabilmektedir.
- Faaliyet belgesi veya ticaret odası sicil kayıt sureti: 6 aydan eski olmayan faaliyet belgesi beyan edilmelidir. Ankara Büyükelçiliği yetki alanında ikamet edenlerin başvurularında ticaret odası sicil kayıt sureti kabul edilmektedir.
- Banka hesap dökümü: Hem şahsi hem de şirketin son 3 ay içerisindeki faaliyetini gösteren hesap dökümü başvuru tarihinden en fazla 15 gün önce alınıp sunulmalıdır.
- Ticaret sicil gazetesi: Başvuru sahibinin şirket sahibi veya ortağı olduğunu kanıtlayan belge sunulmalıdır.
- Vergi levhası: Son 365 güne ait vergi levhası fotokopisi beyan edilmelidir.
- Ek gelir belgeleri: Tapu, araç ruhsatları veya kira geliri gibi ek gelirleri kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.
Schengen Vizesi için Şirket Hesap Dökümü Nasıl Olmalıdır?
Schengen vizesi için şirket hesap dökümü, Schengen ülkesinin kurallarına göre son 3 veya 6 aylık hareketi göstermelidir. Son 15 gün içerisinde alınmış olması gereken hesap dökümü bankadan imzalı ve kaşeli olmalıdır.
Kişinin şirketi ikamet ettiği ülkede ise, başvuru sırasında şirket hesap dökümü ve kişisel hesap dökümü birlikte beyan edilmelidir. Eğer şirketin ortağı var ise; onay mektubu beyan edildiği sürece ortak hesap dökümü de sunulabilmektedir.
Schengen Vize Başvurusu İçin Şirket Faaliyet Belgesi Nasıl Olmalıdır?
Schengen vize başvurusu için şirket faaliyet belgesi; şirketin bağlı olduğu odadan alınmalıdır. Faaliyet belgesi ülkeye göre son 3 veya 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır. Şirket faaliyet belgesi veya oda kayıt suretinin orijinali yanı sıra kopyalarının da beyan edilmesi gerekmektedir.
Eğer başvuru sahibinin evrakları Ankara Büyükelçiliği yetki alanında ise Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti alması yeterli olmaktadır.
İşverenler için Schengen Vize Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?
İşverenler için Schengen vize dilekçesi, başvuru yapılacak Schengen ülkesinin dış temsilciliğine hitaben yazılmalıdır.
Vize talep dilekçesinde; seyahat sebebi, seyahat tarihleri, seyahat planı ve varsa ticari ortağın adresi ve seyahat planı verilmelidir. Şirket sahipleri için vize dilekçesi İngilizce veya gidilecek ülkenin dilinde yazılmalıdır.
Vizem.net danışmanlığında yapılan Schengen vizesi başvurularında, vize talep dilekçesi başvuru sahibinin kişisel durumuna göre uzman ülke danışmanı tarafından İngilizce olarak hazırlanmaktadır.
Şirket Sahiplerine Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Şirket sahiplerine Schengen vizesi; C tipi turistik vize ise ortalama 15 günde, C tipi ticari vize ise ortalama 10 günde çıkmaktadır.
D tipi (uzun süreli) vize başvuruları ise ülke ve vize tipine göre 2 aya yakın sürede çıkmaktadır.
Eksik veya hatalı belge sunulması, konsolosluklardaki yoğunluklar veya tatil günleri belirlenen vize işlem süresinin uzamasına neden olabilmektedir.
Şirket Sahipleri Hızlı Schengen Vizesi Alabilir Mi?
Şirket sahipleri sadece bazı ülkelerden ekspress Schengen vizesi alabilir.
Almanya, İtalya, Yunanistan ve bazı diğer Schengen ülkeleri konsolosluklarda Schengen hızlı vize seçeneği sunmaktadır. Seyahat edilmek istenen ülkenin hızlı vize hizmeti sunup sunmadığı resmi kaynaklardan kontrol edilmelidir.
Vizem.net üzerinden yapılan başvurularda başvuru sahibinin son 5 yıl içerisinde alınmış Schengen vizesi bulunuyorsa sadece gerekli evrakları İstanbul merkez ofisine göndererek vize başvurusunu tamamlayabilir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.