Schengen Vize Fotoğraf Özellikleri, Ölçüsü ve 2023 Fiyatları
Schengen vize fotoğrafı, tüm Schengen vize başvurularında bulunması gereken evraklardan biridir. Schengen vize başvurusu için belirlenen standartları sağlamayan vize fotoğrafları, başvurunun reddine sebep olabilmektedir. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kurallarına uymayan Schengen biyometrik fotoğrafları ile yapılan başvurular konsolosluk ya da büyükelçilik yetkilileri tarafından reddedilecektir.
Schengen Vizesi İçin Fotoğraf Gerekir Mi?
Evet, Schengen vizesi için fotoğraf gerekmektedir. Schengen vizesi için başvuruda bulunan bireyin, vizeyi alabilmesi için sağlaması gereken belgeler arasında iki adet fotoğraf bulunmaktadır. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler altında görev yapan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün belirlemiş olduğu fotoğraf özelliklerini, Schengen fotoğrafı için ortak olarak uygulamaktadır.
Schengen Vizesi İçin Kaç Fotoğraf Gereklidir?
Schengen vizesi için iki adet fotoğraf gereklidir.
Schengen Vize Fotoğrafı Nasıl Olmalıdır?
Schengen vize fotoğrafı son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı ve kişinin başvuru tarihindeki görünüşüyle çelişmemelidir.
Schengen Vizesi Fotoğraf Özellikleri Nelerdir?
Schengen vize fotoğrafı özellikleri arasında fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması, düz arka plana sahip olması, bireyin direkt olarak kameraya bakması, renkli olması ve düzgün bir ışıklandırmaya sahip olması bulunmaktadır.
Schengen vizesi biyometrik fotoğrafının nasıl olması gerektiğiyle ilgili örnek görsel aşağıda sağlanmıştır.
Schengen Vizesi Fotoğraf Boyutu Ne Olmalıdır?
Schengen vizesi için biyometrik fotoğraf ölçüleri 35 milimetre genişliğinde ve 45 milimetre yüksekliğinde olmalıdır. Fotoğrafta yüzün uzunluğu en az 32 milimetre, en fazla 36 milimetre olmalıdır.
Schengen vizesi fotoğrafı boyutuyla ilgili örnek görsel aşağıda verilmiştir.
Schengen Vize Fotoğrafı Sakal İle Kabul Edilir Mi?
Schengen vize fotoğraflarında, ölçü, renklendirme ve ışık şartları karşıladığı sürece sakal kabul edilmektedir.
Sakal ile çekilmiş Schengen vize fotoğraf ölçüsü aşağıda verilmiştir.
Schengen Vize Fotoğrafında Gözlük Takılabilir Mi?
Schengen vize fotoğrafında gözlük takılması, gözlükten flaş yansıması olmadığı sürece kabul edilir. Birey mümkün olduğunca kalın çerçeveli gözlüklerden kaçınmalı ve ince çerçeveli gözlük kullanmalıdır. Renkli cama sahip gözlükler veya güneş gözlükleri kullanılmamalıdır.
Gözlük bulunan Schengen vize fotoğraf örneği aşağıdadır.
Schengen Vize Fotoğrafında Başörtüsü Takılabilir Mi?
Schengen vize fotoğrafında başörtüsüne, bireyin yüz hatları rahatlıkla görüldüğü sürece izin verilmektedir. Başörtülü fotoğraflarda yüzün alından başlayarak çeneye kadar net şekilde, başörtüsünün gölgesi olmadan görünmesi gerekmektedir.
Başörtülü örnek vize fotoğraf görseli aşağıdadır.
Çocuklar ve Bebekler İçin Schengen Vize Fotoğrafı Nasıl Olmalıdır?
Çocuklar ve bebekler için Schengen vize fotoğraflarının özellikleri daha farklıdır.
5 yaşın altındaki çocukların Schengen vizesi için fotoğraflarında doğal bir yüz ifadesi olmasına ve kafasının dik durmasına gerek yoktur. Çocukların Schengen fotoğraflarında doğrudan kameraya bakmasalar dahi, gözlerinin rengi belirli olmak zorundadır.
Bebekler için vize fotoğraf kuralları daha gevşetilmiştir. İstenen şekilde poz vermeleri daha zor olduğu için 6 ay altındaki bebeklere Schengen vizesi alınması için gereken fotoğraflar yatarken veya bebek sandalyesinde otururken çekilebilmektedir; ancak fotoğrafta bebeği destekleyen ellerin görünmemesi gereklidir. Bebeklerin fotoğraflarının arka planı, genel vize fotoğraf gereksinimlerine uygun olarak açık renkli olmalıdır. Bebeklerin gözlerinin kapalı olması kabul edilebildiği gibi, gözleri açık olan bebeklerin kameraya doğrudan bakmaları da beklenmemektedir; ayrıca fotoğrafta bebeğin ağzının açık olması da mümkündür.
Bebekler için vize fotoğraf görseli aşağıda verilmiştir.
Tüm Schengen Ülkeleri İçin Vize Fotoğraf Özellikleri Aynı Mıdır?
Evet, tüm Schengen ülkeleri için vize fotoğraf özellikleri aynıdır. Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre olmak üzere tüm Schengen ülkeleri aynı vize fotoğraf gerekliliklerini kabul etmektedir.
Online Schengen Vizesi Başvurularında Fotoğraf Nasıl Sunulur?
Online Schengen vizesi başvurularında fotoğrafların sisteme yüklenerek sunulması gereklidir. Resmi vize başvuru portalı üzerinden online vize başvurusu yapmak isteyen kişilerin, fotoğraflarını taramaları veya elektronik olarak yüklemeleri istenebilir; online yüklenmesi istenen fotoğraflar da genel Schengen vize fotoğrafları şartlarını sağlamalıdır.
Çoğu ülke konsolosluğu çevrimiçi başvurularının ardından, vize başvurularının basılı bir kopyasının da sunulmasını istemektedir; bu halde online başvuru ardından Schengen vize başvuru belgeleri sunulurken vize fotoğraflarının da sunulması beklenmektedir.
Biyometrik Schengen Vize Resmi Nerede Çektirilir?
Biyometrik Schengen vize fotoğrafı herhangi bir fotoğraf stüdyosunda çekilebilir. Fotoğraf stüdyolarında genel olarak belirlenen fotoğraf standartlarına dair bilgi bulunmaktadır, ancak kişiler emin olmak için fotoğrafçıya çekilen fotoğrafın Schengen vizesi fotoğrafı gereksinimlerine uyup uymadığını sorarak teyit edebilir. Konsoloslukların veya vize başvuru
merkezlerinin yakınlarında istenen gereksinimlere hakim olan fotoğrafçılar bulmak da mümkündür.
Aracı kurum başvuru ofislerinde biyometri işlemleri yapılırken de ek ücret karşılığında fotoğraf çekilebilmektedir.
Schengen Biyometrik Fotoğraf Fiyatları Ne Kadardır?
Schengen biyometrik fotoğraf fiyatları, Ankara Ticaret Odası tarafından belirlenen fiyat tarifesine göre 2022 yılında, 4 adet biyometrik fotoğraf için 36 Türk lirası, 8 adet biyometrik fotoğraf için 42 Türk lirası,12 adet biyometrik fotoğraf için 48 Türk lirası ve 16 adet biyometrik fotoğraf için 54 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.