Tayland Oturma İzni

Tayland Oturma İzni Nedir, 2023'te Nasıl Alınır?

Tayland oturma izni, farklı ülke vatandaşlarının geçici veya kalıcı olarak Tayland’da ikamet etmelerine imkan tanıyan izin türüdür. Aile birleşimi, evlilik, eğitim ve çalışma gibi uzun süreli vize türleri ile Tayland’a giden kişilerin en fazla 1 yıllık geçici oturma izni almaları mümkündür. Geçici oturma izni, Tayland tarafından belirlenen kriterlerin sağlanması halinde uzatılabilmektedir. Sahip olunan vize türüne göre değişkenlik gösteren bazı şartların yerine getirilmesi durumunda ise kişinin Tayland kalıcı oturma izni alabilmesi mümkündür. 5 sene boyunca kalıcı oturma izni sahibi olan yabancı ülke vatandaşlarının Tayland vatandaşlığı başvurusu yapma hakları bulunmaktadır.

Türkiye’den uzun süreli bir Tayland vizesine ve oturma iznine başvuracak kişilere akredite acente Vizem.net tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Tayland'da Oturma İzni Veren Vize Türleri Hangileridir?

Tayland’da oturma izni veren vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Tayland çalışma vizesi
  • Tayland emeklilik vizesi
  • Tayland aile birleşimi vizesi
  • Tayland evlilik vizesi
  • Tayland öğrenci vizesi
  • Tayland elit vize

Tayland Kalıcı Oturma İzni Başvuru Şartları Nelerdir?

Tayland kalıcı oturma izni başvuru şartları sahip olunan vize türüne göre değişiklik göstermekte ve her vize türü için farklı şartların yerine getirilmesi istenmektedir.

Tayland kalıcı oturma izni başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Çalışma vizesi ile Tayland kalıcı oturum iznine başvurabilmek içinkişinin en az üç yıldır Tayland çalışma vizesi ve çalışma izni sahibi olması, kalıcı oturma izni başvurusundan önce geçici oturma izninin süresini uzatmış olması, en az bir yıldır mevcut şirketinde çalışıyor olması ve son iki senedir aylık 80.000 Tayland bahtı maaş alıyor veya iki senedir 100.000 baht üzerinde yıllık gelir vergisi ödüyor olması şartları aranmaktadır.
  • Yatırım vizesi ile Tayland kalıcı oturum iznine başvurabilmek için,Tayland’daki bir limited veya halka açık şirkete en az 3 milyon Tayland bahtı yatırım yapılmış olması gerekmektedir.
  • Aile vizesi ile Tayland kalıcı oturum iznine başvurabilmek içinbaşvuruda bulunacak kişinin bir Tayland vatandaşının anne-babası, çocuğu veya eşi olması gerekmektedir.
  • Uzman kişilerin Tayland kalıcı oturum iznine başvurabilmesi içinkişinin en az lisans diploması almış olması ve en az üç sene aralıksız çalışacağı bir iş pozisyonunda bulunuyor olması gereklidir.

Tayland, her ülkeden yılda en fazla yüz kalıcı oturma izni başvurusu onaylamaktadır. Kalıcı oturma izni başvurusunda bulunan kişinin vatandaşı olduğu ülkeye ait yıllık kotanın dolması durumunda kişinin oturma izni alması mümkün değildir.

Tayland Kalıcı Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tayland kalıcı oturma izni başvuruları yılın belirli dönemlerinde kabul edilmektedir. Oturma izni başvuruları genellikle ekim, kasım ve aralık aylarında kabul ediliyor olsa da tarihler her yıl değiştiği için öncelikle hangi tarih aralığında başvuru yapılması gerektiği öğrenilmelidir. Başvuruların açıldığı dönemde gerekli evrakların toplanarak en yakın Tayland Göçmenlik Ofisi’ne başvurulması gerekmektedir.

Kalıcı oturma izni başvurusu için gerekli belgeler teslim edildikten sonra Göçmenlik Ofisi’nde Tayca dilinde yapılan mülakattan ve yazılı testlerden geçilmektedir. Başvurunun tamamlanması için işlem ücreti olarak 7.600 Tayland bahtı ödenmekte ve kişinin parmak izi alınmaktadır.

Oturma izni başvurusu tamamlandıktan sonra başvurunun değerlendirmesi sürerken kişiye 180 günlük geçici oturma izni verilmektedir. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda Ta Bian Ban isimli belge düzenlenmektedir ve kişinin bölgedeki Emniyet Müdürlüğüne giderek yabancı kimlik belgesi almasıyla başvuru süreci tamamlanmaktadır.

Tayland Krallığı Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?

Tayland oturma izni başvurusu bölgede bulunan Tayland Göçmenlik Ofisi’ne yapılmaktadır.

Tayland Daimi Oturum İznine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Tayland daimi oturum iznine uzun süreli bir Tayland vizesi ile Tayland’da en az 3 yıl ikamet ettikten sonra başvurulmaktadır. Kalıcı oturum izni alınması için Tayland tarafından belirlenen şartların sağlanması gerekmektedir.

Tayland Kalıcı Oturma İzni Başvuru Evrakları Nelerdir?

Tayland kalıcı oturma izni başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Geçerli bir pasaportun yanı sıra pasaportta bulunan düzenlenme ve son geçerlilik tarihinin, kişisel bilgilerin ve daha önceki Tayland vizelerinin bulunduğu sayfaların birer kopyasının ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: 4 cm genişliğinde ve 6 cm uzunluğunda, son altı ay içinde çekilmiş biyometrik özellikli bir fotoğrafın teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Tayland kalıcı oturum başvuru formu (TM.9): Eksiksiz bir şekilde doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
  • Konut tescil defteri : Tabien Baan olarak bilinen sarı renkli tescil defterinin başvuru sırasında teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Çalışma belgeleri : Çalışma izninin bir kopyası ve İşe Alma Departmanı’nın alt birimi olan Yabancı Vatandaşların Mesleki Kontrol Dairesi (Alien Occupational Control Division) tarafından düzenlenmiş bir Çalışma Geçmişi Sertifikası belgelerinin ibraz edilmesi talep edilmektedir.
  • Gelir belgeleri : Aylık gelir vergisi formunun ve kişinin son üç yıla ait finansal durumunu gösteren bilanço, gelir-gider belgesi gibi tüm belgelerin birer kopyasının teslim edilmesi gerekmektedir.

İstenen belgelerden bazılarının hem elçilik hem de Bangkok’ta bulunan Dışişleri Bakanlığı tarafından tescil edilmesi talep edilebilmektedir. Kalıcı oturma izni için istenen evraklar kişinin sahip olduğu Tayland vize türüne göre değişiklik göstermekte ve gerekli görünen durumlarda ek belgeler de talep edilmektedir.

Tayland Oturum İzni Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Tayland oturum izni başvuru ücreti 7.600 Tayland bahtıdır.

Tayland’a çalışma, yatırım, uzmanlık gibi vize türleri ile gelmiş olanların oturum izni onaylandıktan sonra ekstra 191.400 Tayland bahtı ödeme yapmaları gerekmektedir. Oturum izni onaylandıktan sonra ödenmesi gereken ek ücret evlilik vizesi ile Tayland’a gelenler için 95.700 Tayland bahtıdır.

Tayland Kalıcı Oturma İzninin Avantajları Nelerdir?

Tayland kalıcı oturma izninin avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Beş yıl sonunda Tayland vatandaşlığına başvuru hakkı elde edilmektedir.
  • Kişinin Tayland’da doğacak çocuklarına vatandaşlık verilmektedir.
  • Vatandaşlığı olmayan aile üyeleri için vize uzatma veya kalıcı oturma izni başvurusu yapılması mümkündür.
  • Halka açık bir Tayland şirketinde yöneticilik yapılması mümkündür.
  • Her yıl vize uzatma gerekliliği ortadan kalkmaktadır.
  • Yurt dışından fon transferi yapılmasına gerek kalmadan mülk satın almak mümkündür.
  • Ta Bian Ban aracılığıyla konut tescili yapmak mümkündür.
  • Çalışma izni almak daha kolaydır.
  • Yabancı Kayıt Belgesi sahibi olmak mümkündür.

Tayland Süresiz Oturum İzni Sahipleri Vatandaşlık Alabilir Mi?

Evet, Tayland süresiz oturum izni sahiplerinin Tayland vatandaşlığı almaları mümkündür. 5 yıl süreyle kalıcı oturum izni sahibi olan yabancı ülke vatandaşlarının Tayland vatandaşlığı için başvuru yapma hakları bulunmaktadır.

Evlilik yoluyla Tayland’a gelmiş ancak kalıcı oturum izni sahibi olmayan yabancı ülke vatandaşları arka arkaya üç yıl oturum izni uzatmaları durumunda Tayland vatandaşlık başvurusu yapma hakkı elde etmektedir.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: