Tayland Çalışma Vizesi

2023 Tayland Çalışma Vizesi Başvuru Şartları

Tayland çalışma vizesi, Tayland'a çalışma niyetiyle girildiğinde başvurulması gereken göçmenlik dışı Tayland vizelerinin “B” kategorisidir. Tayland vatandaşı olmayan ve Tayland'da çalışmak isteyen herkes, Tayland çalışma vizesi almak zorundadır ancak Tayland’da çalışma vizesi almak, çalışmak için tek başına yeterli olmamaktadır. Tayland'da çalışmaya izin verilebilmesi için, ülkeye girdikten sonra çalışma izni alınması ve kalış süresinin uzatılması gerekmektedir.

Sürdürülen güçlü büyüme ve hızla modernleşen bir ekonomi, Tayland'ı güçlü bir şehir merkezine sahip üst orta gelirli bir ülke haline getirmiştir. Tayland’da yoksulluğun azalmasıyla, eğitim ve sağlık hizmetleri önemli ölçüde genişlemiş ve gelişmiştir. Ticaret, tarım, lojistik, iletişim, inşaat, finans, eğitim, otel, restoran ve madencilik sektörleri, sanayi ve hizmet sektörlerinden sonra Tayland ekonomisinde ön sıralarda yer almaktadır. Tayland’da telekomünikasyon ve hizmet ticareti, endüstriyel genişleme ve ekonomik rekabetin merkezleri olarak ortaya çıkmaktadır.

Tayland iş fırsatları ve yaşam standartları açısından oldukça cezbedici bir ülkedir. Tayland’ın başkenti Bangkok’ta, çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda göçmen bulunduğu için küresel bir ağ oluşturmak oldukça kolaydır. Tayland’da farklı kültürlerle bir arada çalışmak, bir bütün olarak iletişim kurma şeklinin çeşitlenmesini beraberinde getirmektedir. Tayland’da yaşamak ve çalışmak, yeni ortamlara ve durumlara kolaylıkla uyum sağlama yeteneğini geliştirmektedir.

Vizem.net, Tayland'da bir iş bularak çalışma amacıyla gitmeyi planlayan kişilere Tayland çalışma vizesi başvuru işlemlerinde danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur.

Ön bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kimler Tayland Çalışma Vizesi Alabilir?

Tayland vatandaşı olmayan ve Tayland'da çalışmak isteyen herkes, kendi ülkesinden Tayland çalışma vizesi almak zorundadır. Tayland çalışma izni başvurusunda bulunmak için göçmenlik dışı Tayland vizesine sahip olunması gerekmektedir, bu nedenle Tayland turist vizesinden muaf olanlar bile çalışma vizesi almak zorundadır.

Tayland Çalışma Vizesine Nasıl Başvurulur?

Tayland çalışma vizesine başvurmak için öncelikle Tayland'da faaliyet gösteren bir işveren tarafından işe alınmak ve Çalışma Bakanlığı’ndan onay yazısı almış olmak gerekmektedir. Onay yazısı bulunan kişilerin Tayland çalışma vizesi başvurusu için Ankara Tayland Büyükelçiliği'ne şahsen veya akredite acenteler aracılığıyla başvurmaları zorunludur.

Tayland çalışma vizesi başvuruları için öncelikle online olarak vize randevusunun alınması, sonrasında gerekli vize evraklarının hazırlanması gerekmektedir. Tayland çalışma vizesi için alınan randevu gününde büyükelçiliğe giderek evrak teslimi ve vize ücretinin ödenmesi işlemlerinin tamamlanması ile vize başvurusu gerçekleştirilmektedir.

Tayland Krallığı Çalışma Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?

Tayland çalışma vizesi için başvuru randevusu online olarak https://rteankara.setmore.com/ adresi üzerinden alınabilmektedir; adres üzerinden Tayland çalışma vizesi seçeneğinin başvurulmak üzere seçilmesi, sonrasında tarih ve saat seçiminin yapılması gerekmektedir. Tayland vize randevusunda son aşama olarak kişisel bilgilerin (isim-soyisim, telefon, mail adresi, ikamet adresi vs.) girilmesi ve onaylanması ile randevu işlemi tamamlanmaktadır.

Tayland Krallığı Çalışma Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?
Tayland Krallığı Çalışma Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?

Vizem.net danışmanlığında başvurulacak Tayland çalışma vizeleri için randevu alma işlemi başvuru sahibi adına Vizem.net danışmanları tarafından yapılmaktadır.

Tayland Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tayland çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Tayland vize başvuru formu: Eksiksiz olarak ve doğru bilgilerle doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
  • Fotoğraf: Başvuru sahibine ait son 6 ay içinde çekilmiş olan 4x6 cm ölçülerinde beyaz arka plana sahip ve yüzün tamamının görünür olması şartını karşılayacak 2 adet fotoğraf talep edilmektedir.
  • Pasaport: En az 6 ay geçerliliği olan pasaport ve bir adet fotokopisi gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Tayland'daki şirketten başvuru sahibine gönderilen işe alım şartlarının yerine getirildiğinin kanıtı olarak sunulmalıdır.
  • Çalışma Bakanlığı onay yazısı: Tayland Çalışma Bakanlığı tarafından verilen onay mektubu gerekmektedir. Tayland'daki işveren, Tayland Çalışma Bakanlığı İstihdam Departmanındaki Yabancı İşçiler İdaresi’neWP3 formu sunmalıdır.
  • Özgeçmiş: Çalışma deneyiminin ve eğitim seviyesinin kanıtlanması gerekmektedir.
  • Oturma izni belgesi: Başvuru sahibi Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklu bir kişi ise oturma izninin bir adet fotokopisini ibraz etmesi gerekmektedir.

Tayland çalışma vizesi başvurusu esnasında sunulan tüm belgelerin her sayfasının başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.

Tayland Çalışma Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Tayland tek girişli çalışma vizesi başvuru ücreti 80 dolar; çok girişli çalışma vizesi başvuru ücreti 200 dolardır. Tayland çalışma vizesi başvuru ücretinin Tayland Büyükelçiliği'ndeki vize randevusu sırasında, dolar cinsinden ilgili memura ödenmesi gerekmektedir.

Tayland çalışma vizesi masrafları 2022 yılı için tüm vize başvuru harcı, form doldurma, seyahat sağlık sigortası, ulaşım rezervasyonları, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil ortalama 180-295 dolar tutmaktadır.

Tayland Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Tayland çalışma vizesi sonuçları genellikle 2-3 iş günü içinde çıkmaktadır.

Tayland dış temsilciliği tarafından ek belge talep edilmesi, yoğunluk ve resmi tatiller gibi gerekçelere bağlı olarak Tayland çalışma vizesi sonuçlanma süresi uzayabilmektedir.

Tayland Krallığı Çalışma Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Tayland Krallığı çalışma vizesinin geçerlilik süresi en fazla 1 yıldır.

Çalışma Vizesi ile Tayland'a Gittikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Çalışma vizesi yabancı ülke vatandaşlarının Tayland'da çalışması için tek başına yeterli olmamaktadır. Tayland çalışma vizesi ile ülkeye giriş yapıldıktan sonra çalışma iznine ve oturma izninin uzatılması için ilgili yerlere başvuruda bulunulması gerekmektedir. Tayland'da 90 günden fazla kalan kişilerin ilgili yerlere check-in yapmaları gerekmektedir.

Tayland Krallığı’na girişte, başvuru sahibi veya atanmış temsilcileri, başvuru sahibinin gelir vergisi ödemekle yükümlü olacağı Çalışma Bakanlığı ve Yabancı İşçiler İdaresi’ne çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Tayland çalışma izni başvurusu, vizenin süresi dolmadan ve çalışmaya başlamadan önce yapılmalıdır.

Tayland vizesi başvuru sahibinin bağlı bulunduğu şirket, Tayland’ın farklı illerinde bulunuyorsa, başvuru sahibinin o ilin iş kurumuna başvurması gerekmektedir. Tayland oturma ve çalışma izni uzatma işlemleri için yaşanan bölge üzerinde yargı yetkisine sahip olan Tayland Göçmenlik Dairesi’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Tayland'da Çalışmak için Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Tayland’da çalışmak için göçmenlik dışı Tayland vizesi alındıktan ve Tayland'a seyahat ettikten sonra başvuru sahibi veya işveren tarafından Çalışma Bakanlığı'na Tayland çalışma izni başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Tayland çalışma vizesi için hem başvuru sahibi hem de işvereninin başvuruyu desteklemek için gerekli belgelere sahip olması zorunluluğu bulunmaktadır. Tayland çalışma izni başvurusu, başvuru sahibinin süresi dolmadan ve çalışmaya başlamadan önce yapılmalıdır.

Tayland çalışma izni başvurusu gönderildikten sonra, Tayland Çalışma Bakanlığı'nın çalışma iznini işleme koyması genellikle yaklaşık 7 basamakta gerçekleşmektedir. Çalışma izni alındıktan sonra gerekli formaliteleri tamamlamak için Tayland Çalışma Bakanlığı’na geri dönülmesi gerekmektedir.

Tayland çalışma iznini aldıktan sonra, göçmenlik memurlarının işyeri ziyaretleri yapması ve Tayland çalışma izni belgesini görmek istemesi durumunda başvuru sahibi tarafından izin belgesinin ibraz edilmesi şarttır. Tayland çalışma izni yanında bulunmayan kişilere para cezası verilebilmektedir.

Tayland'da Çalışmak için Oturma İzni Nasıl Uzatılır?

Tayland çalışma izni başvurusu onaylanan kişiler Tayland’da çalışmaya başlayabilmektedir. Tayland'da uzun süre kalınması gerekli olan koşullar için Tayland Göçmenlik Bürosu’na kalış süresinin uzatılmasını talep etmek gerekmektedir.

Tayland’a ait mevcut vizenin süresi dolmadan, yani Tayland'a girdikten sonraki 90 gün içinde, çalışma vizesinin uzatılması için başvuru yapılmalıdır. Tayland oturma izni uzatma süresi, Tayland’a giriş yapıldıktan itibaren 1 yıllığına verilmektedir ve Tayland oturma izni için uzatma süresi dolduktan sonra 1 yıl süre ile tekrar uzatma başvurusu yapılabilmektedir.

Tayland’da 90 Gün Check-In'i Nasıl Yapılır?

Tayland'da üç aydan fazla kalan herkes her ne sebeple olursa olsun varlığını her 90 günde bir Tayland Göçmenlik Departmanı’na bildirmek zorundadır. Tayland’da varlık sürdürmeye başlandığı kesin tarihin 15 gün öncesinden başlayarak ve 7 gün sonrasına kadar şahsen en yakın göçmenlik bürosuna giderek, taahhütlü posta yoluyla en yakın göçmenlik bürosuna belge göndererek veya Tayland Göçmenlik Departmanı'nın elektronik sistemi üzerinden çevrimiçi olarak bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Tayland çalışma vizesi ve Tayland'da çalışma hakkında en sık aldığımız sorulara ve cevaplarına aşağıda yer verilmiştir.

Çalışma Vizesi Sahibi Kişilerin Aileleri Tayland'a Gelebilir Mi?

Evet, çalışma vizesi sahibi kişilerin aileleri, aile birleşimi vizesi ile Tayland’a gidebilmektedir. Bağımlı vize olarak da bilinen aile birleşimi vizesi, Tayland'da çalışan yabancıların aile üyeleri için özel olarak tasarlanmıştır. Tayland bağımlı vizesi, Bangkok'taki Tayland Göçmenlik Bürosu'ndan alınabilmektedir.

Bağımlı vize, Tayland'da çalışan kişinin aile üyeleri veya Tayland vatandaşının eşi için geçerlidir. Tayland bağımlı vizesi çoğu durumda, çalışan bir gurbetçi için Tay vatandaşı olmayan eşlerini ve üvey çocukları da dahil olmak üzere çocuklarını içermektedir. 20 yaşından büyük çocuklar ve ebeveynleri, tıbbi bir neden olmadıkça ve yasal olarak bağımlı sayılmadıkça Tayland aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunamamaktadır.

Tayland Çalışma Vizesi ile Kalıcı Oturma İzni Alınabilir Mi?

Evet, Tayland çalışma vizesi ile kalıcı oturma izni alınabilmektedir.

Tayland çalışma vizesi ile Tayland’da en az üç yıl yaşadıktan sonra, daimi ikamet izni başvurusunda bulunmaya hak kazanılması mümkündür. Tayland kalıcı oturma izni için birden fazla göçmenlik dışı vize sahipleri başvuramamakta ve vizeyi almaya hak kazanmak için 3 ardışık yıllık uzatmaya sahip olmak gerekmektedir. Tayland oturma izni başvurusunu gönderirken göçmenlik dışı vize sahibi olmak zorunludur.

Tayland Çalışma Vizesi ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Tayland çalışma vizesi ile vatandaşlık alınabilmektedir. Tayland’da üç yıl yaşamak, Tayland’da daimi oturma izni sahibi olmak veya evli olmak gibi seçenekler Tayland vatandaşlığı kazanmak için karşılanması gereken kriterlerdir.

Tayland vatandaşlığına hak kazanılması ayrıca bir puan sistemine dayanmaktadır. Puan sistemi Tayland’da tam zamanlı çalışan, makul bir maaş alan ve bir miktar eğitim düzeyine sahip olan kişiler için Tayland vatandaşlık başvurusunun kolaylaştırılmasını hedeflemektedir. Tayland sistemi ile aynı zamanda Tayland’da kalış süresine ek olarak, Tayca konuşma, okuma ve yazma yeteneği de puanlanmaktadır.

Tayland'da İş İmkanları Nasıldır?

Tayland'da işsizlik oranı Tayland Bankası verilerine göre, 2022'nin ilk çeyreğinde %1.53 düzeyindedir. Tayland, Güneydoğu Asya'daki en büyük ikinci ekonomidir ve geçtiğimiz on yıl içinde milyonlarca yabancı emekliyi, göçmeni ve işçiyi ağırlamıştır.

Tayland’da iş fırsatlarının en fazla olduğu alanlar arasında satış, mühendislik, bilgi teknolojileri, muhasebe ve yönetim yer almaktadır. Bangkok, Chiang Mai ve Phuket Tayland’da çalışmak için en uygun fırsatları sunan cazip şehirlerdir.

Tayland Krallığı'nda Çalışma Koşulları Nasıldır?

Taylandlı işçiler genellikle uzun saatler çalışmaktadır, ortalama çalışma haftası sanayi sektörü çalışanları için 48 saat ve ticari sektör çalışanları için 54 saati bulmaktadır. Tayland’da işgücünün neredeyse %70'i haftada 40 saatten fazlasını işte geçirmektedir. Tayland’da fazla mesai tazminat oranı, normal ortalama saatlik ücret oranının 1.5 katından 3 katına kadar değişmektedir.

Tayland'da devlet tarafından zorunlu kılınan bir asgari ücret uygulaması vardır ve Tayland'daki hiçbir işçiye bu zorunlu Tayland asgari ücret oranından daha az ödeme yapılamamaktadır. Tayland’da asgari ücret, Tayland Bankası verilerine göre, 2022'de günlük 336 THB’dir. Tayland’da çalışanların haftada sadece 36 saat fazla mesai yapmasına izin verilmektedir. Tayland’da işverenin fazla mesai ücreti ödememesi durumunda işçi, yıllık %15 oranında gecikme zammı ve faizi talep ederek yasal yollara başvurabilmektedir.

Tayland’da 60 yaşında emekli olabilen memurlar dışında yasal emeklilik yaşı yoktur. Tayland’da bir yıl üst üste çalışan işçi, altı iş günü yıllık izin hakkına sahiptir. Tayland’da kadın çalışanlar için doğum izninin ilk yarısı %100, ikinci yarısı %50 ücretli olmak üzere tatil günleri dahil 98 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Tayland’da kamu sektöründe çalışanlar için 15 gün babalık izni hakkı bulunmasına rağmen, özel sektör çalışanları için ücretli babalık izni bulunmamaktadır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: