C Tipi Vize Nedir, Nasıl Alınır?
C tipi vize, hamiline belirli bir süre için kısa dönemli olarak Schengen bölgesi ülkelerine erişim hakkı sağlayan vize türüdür. C tipi vizeler; turist ziyaretleri, aile veya arkadaş ziyaretleri, kısa süreli iş ziyaretleri, kısa süreli eğitim vizeleri için tahsis edilebilen kısa süreli vizelerdir.
C tipi Schengen vize başvuruları için Türkiye’de danışmanlık hizmetleri sağlayan akredite vize acenteleri arasında en yüksek başvuru oranına sahip olan acente vizem.net’tir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Hangi Vizeler C Vizesi Kapsamında Değerlendirilir?
C tipi vize olarak değerlendirilen vizeler aşağıda listelenmiştir.
- Turist vizeleri
- Ziyaret vizeleri
- İş ziyareti vizeleri
- Eğitim vizeleri
Hangi Eğitim Vizeleri C Tipi Vize Kapsamındadır?
C tipi kapsamında olabilen eğitim vizeleri aşağıda listelenmiştir.
- Dil okulu C vizesi
- Mesleki eğitim C vizesi
- Erasmus staj C vizesi
Eğitim vizeleri içinde C tipi vize kapsamına girenlerin geçerlilik süresi 90 güne kadardır ve 90 günden kısa sürecek eğitim programları için çıkarılmaktadırlar.
C Tipi Vizeler Ne Kadar Süreliğine Düzenlenir?
C tipi vizeler; vizeye başvuran şahsın seyahat geçmişi ve seyahat amacı gibi durumlara bağlı olarak 5 yıla kadar geçerli olacak şekilde çıkarılabilmekte olsa da, hamiline ilgili ülkeye 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olacak şekilde erişim izni sağlamaktadır.
Giriş Sayısına Göre C Vizesi Türleri Nelerdir?
Giriş sayısına göre C tipi vize türleri aşağıda listelenmiştir.
- Tek giriş C tipi vizesi
- Çift giriş C tipi vizesi
- Multi giriş C tipi vizesi
Tek girişli Vize Nedir?
Tek girişli vize, hamiline Schengen bölgesine tek sefer giriş yapmak kaydıyla geçerli olduğu süre boyunca erişim hakkı tanıyan C tipi vize türüdür. Tek girişli C tipi Schengen vizesi hamilleri bu vize kapsamında Schengen bölgesine giriş yaptıktan sonra Schengen bölgesini terk ettikleri takdirde Schengen bölgesine erişim haklarını kaybetmektedirler.
Çift girişli Vize Nedir?
Çift girişli vize, hamiline Schengen bölgesine en fazla iki sefer giriş yapıldığı takdirde geçerlilik süresi boyunca erişim hakkı tanıyan vize türüdür. Çift girişli Schengen vizesi hamilleri, vizelerini geçerlilik süresi boyunca kullanabilmek için Schengen bölgesine girdikten sonra bölgeden yalnızca bir defa çıkabilmektedirler ve bölgeyi ikinci terk edişlerinde vizelerinin geçerliliği sonlanmaktadır.
Çift girişli vize ile Schengen bölgesine seyahat edecek şahıslar 180 gün içerisinde 90 gün kuralını aşmamaya dikkat etmelidirler.
Multi Giriş Vizesi Nedir?
Multi giriş vizesi; hamiline 180 gün içerisinde en fazla 90 gün kuralı ihlal edilmediği sürece, Schengen Bölgesi’ne dilediği sayıda giriş-çıkış yapma hakkı tanıyan vize türüdür.
Schengen bölgesine sıklıkla seyahat etmekte olan ve daha önce birkaç kere tek girişli ve çift girişli vizeler almış olanların multi vize alma ihtimali yükselmektedir.
C Tipi Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
C tipi vize başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- C tipi vize başvuru formu: Eksiksiz ve gerçeklikle uyumlu bilgilerle doldurulmuş olan vize başvuru formu başvuru belgeleri arasında yer almalıdır.
- Pasaport: Başvuru yapacak olan kişinin pasaportu planlanan vize tarihinin bitiminden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır. Seyahat belgesi son 10 yıl içerisinde alınmış olmalıdır ve en az 2 boş sayfası olmalıdır. Eğer varsa, daha önce yapılmış seyahatlerde işlem görmüş pasaport sayfalarının ve pasaportun kimlik bilgilerini içeren sayfaların fotokopileri de başvuruya eklenmelidir.
- Fotoğraf: Vize başvurusu yapılan ülkenin gereklilikleri ile uyumlu vesikalık fotoğraf başvuruya eklenmelidir. Vize için gerekli fotoğraf sayısı ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir.
- Seyahat sağlık sigortası: İlgili seyahat tarihi süresini kapsayan, ilgili ülke veya ülkelerde geçerliliğe sahip seyahat sağlık sigortası eklenmelidir.
- Seyahat ve konaklama rezervasyonu: Konaklanacak mekanlara dair bilgiler, rezervasyonlarla birlikte başvuruya eklenmelidir. Planlanan seyahate dair eğer varsa gidiş-dönüş uçak ve otobüs biletleri ya da diğer seyahat bilgiler başvuruya eklenmelidir.
- Finansal yeterlilik belgeleri: Son 3 aya ait banka hesap hareketlerini ve bakiyeleri gösteren, banka tarafından imzalı ve mühürlü hesap ekstresi eklenmelidir. Eğer başvuran çalışan ya da iş sahibi ise mesleki bilgiler ve maaş bordrosu gibi evraklar başvuruda bulunmalıdır.
C tipi vize başvuruları için gerekli belgeler, başvuru yapılan ülkeye ve başvuru yapılan vize türüne göre değişiklik göstermektedir.
C Tipi Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
C tipi vize başvuru formları doldurulurken vize verilen tüm bilgiler gerçeklikle uyumlu olmalıdır ve form eksiksiz doldurulmalıdır. C tipi vize başvuru formunda kişisel bilgiler, seyahatle ilgili ayrıntılar, pasaport bilgileri, finansal yeterlilik beyanları ve konaklama bilgileri gibi kısımlar yer alabilmektedir. C tipi vize başvuru formu doldurulurken resmi ve yalın bir dil kullanılmalıdır ve gereksiz bilgiler vermekten kaçınılmalıdır.
C Tipi Vize Nasıl Alınır?
C tipi vize almak için; öncelikle yapılacak seyahat türüne uygun bir C vizesi türü kararlaştırılmalıdır ve bu doğrultuda ilgili vize türünün başvurusu için gerekli olan belgeler resmi kurumlardan onaylı olarak ve gerekliyse yetkili tercüme kurumları aracılığıyla gidilecek ülkenin kabul ettiği dillere çevrilmelidir.
C tipi vize başvurusu evraklarının eksiksiz hazırlanmasını takiben; ülkenin dış temsilciliğinden, akredite acentelerden veya ilgili ülkenin Türkiye’deki dış temsilcilikleri tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezinden randevu alınması; randevu tarihinde gerekli evrakların teslim edilmesi ve genellikle vize başvurusunun şahsen tamamlanması gerekmektedir. C tipi vize başvurusunun sonuçlanıp sonuçlanmadığı ilgili aracı kurum tarafından takip edilebilmektedir; ancak kesin sonuç ancak pasaport teslim alındınktan sonra öğrenilmektedir.
C Tipi Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
C tipi vize başvuruları, vize başvurusu yapılacak ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerine ya da bu temsilcilikler tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlara yapılabilmektedir.
Türkiye’nin 81 ilinde ikamet edenler için vizem.net tüm C tipi vize başvurularında danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
C Vizesi Kaç Günde Çıkar?
C vizesi başvurularının sonuçlanma süreleri, başvuru yapılacak olan vize türüne ve ilgili ülkenin konsolosluklarındaki yoğunluğa göre değişiklik göstermektedir.
C tipi vize başvuruları, biyometri işlemleri tamamlandıktan sonra ortalama olarak 15 gün sonrasında sonuçlanmaktadır.
C Vize Ücreti Ne Kadardır?
C vize ücreti harç bedeli birçok Schengen Bölgesi ülkesi için 80 eurodur. C tipi vize ücretleri; biyometri işlemleri, aracı kurum hizmet bedeli, seyahat sağlık sigortası bedeli ve yeminli vize ücretleri göz önünde bulundurulduğunda 2024 yılı için 240-250 eurodur.
C tipi vize ücretlerine dair ayrıntılı bilgi almak için vizem.net ofisleri ile iletişime geçilebilmektedir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
C Tipi Vize Schengen Özellikli Midir?
Evet, herhangi bir Schengen Bölgesi ülkesinden alınan C tipi vize Schengen vizesi vasfındadır.
Schengen bölgesine kısa süreli ziyarette bulunmak isteyenler, yapacakları C tipi Schengen vizesi başvurularu için vizem.net ile iletişime geçebilmektedirler.
C Tipi Vize ile Transit Geçiş Yapılabilir Mi?
C tipi vize ile transit geçiş yapmak hedeflenen ülkeye erişim hakkı olduğu takdirde mümkündür. Schengen vizesi hamili olunduğu takdirde vize tek giriş özellikli olsa dahi Schengen bölgesi dışına çıkılmadığı sürece Schengen bölgesi ülkeleri arasında transit geçiş yapmak mümkündür.
C Tipi Vize ile Gidilebilecek Ülkeler Nelerdir?
C tipi vize ile gidilebilecek ülkeler, vizenin alındığı ülkeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı ülkeler birbirleri arasındaki anlaşmalarla ilgili ülkelerden birisinin vizesine sahip olana anlaşmalı diğer ülkelere erişim hakkı sağlamaktadır ve Schengen Bölgesi bunun en büyük örneğidir.
C tipi Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler aşağıda sıralanmıştır.
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Yunanistan
- Macaristan
- İzlanda
- İtalya
- Letonya
- Lihtenştayn
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Hollanda
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.