Çift Girişli Vize Nedir Nasıl Alınır

Çift Girişli Vize Ne Demektir, Nasıl Alınır?

Çift girişli vize, sahibine Schengen bölgesinde bulunan ülkelere, 6 ay içinde 90 güne kadar iki kez girme hakkı veren, kısa süreli (C tipi) bir vize türüdür. Çift girişli Schengen vizesi almak için; detaylı seyahat planı, kalınacak gün sayısı, giriş ve çıkış yapılacak ülke bilgileri ve diğer başvuru belgeleri hazırlanarak, ilgili ülke konsolosluğundan veya aracı kurumdan randevu alınıp vize başvuru sürecinin başlatılması gerekmektedir.

Çift Girişli Vize Hangi Durumlarda Verilir?

Çift girişli vize, başvuru sahibinin yakın zaman içerisinde seyahat edeceği ülkeye ikinci kez girmesi gereken durumlarda verilmektedir. Çift girişli vizenin geçerlilik süresi boyunca Schengen alanına bir defa giriş - çıkış yapıldıktan sonra, ikinci kez tekrar giriş yapılabilmektedir. Çift girişli vize ile seyahat edilen Schengen alanından ikinci kez çıkış yapıldıktan sonra vize geçerliliği sona ermektedir.

Çift Girişli Vize Nasıl Alınır?

Çift girişli vize almak için başvuru yapan kişinin; vize başvuru formu, pasaport, fotoğraf, seyahat edeceği ülkeye 2 kez giriş yapacağını belgeleyen konaklama rezervasyonları, detaylandırılmış seyahat planı, uçak rezervasyonları ve uzun süreli seyahat sağlık sigortası gibi gerekli belgeleri sunması beklenmektedir. Vize başvurusunda bulunan kişinin, vize talep dilekçesinde çift girişli vizeye ihtiyacı olduğunu açıkça belirtmesi gerekmektedir.

2016 ve 2021 yılları arasında Vizem.net danışmanlığında yapılan vize başvurularında, %68,3 oranında çift girişli vize alınmıştır.

Çift Girişli Vize için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çift girişli vize başvurusu için gerekli evraklar aşağıdaki listede belirtilmiştir.

  • Çift girişli vize başvuru formu: Vize başvuru formunun, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulması ve imzalanması gerekmektedir. Vize başvuru formunun ilgili kısmında, çift giriş talep edildiği işaretlenmelidir. Vize başvuru formu çevrimiçi ortamdan indirilebilir.
  • Çift girişli vize talep dilekçesi: Çift girişli vize talep dilekçesinde, Schengen bölgesine ilk ve ikinci kez yapılacak olan seyahatlerin giriş ve çıkış tarihleri belirtilmeli ve detaylı seyahat planı açıklanmalıdır.
  • Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış pasaportun, başvurulan vizenin bitiş tarihinden sonra 3 ay daha geçerli olması ve en az 2 karşılıklı sayfasının boş olması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru evrakları ile birlikte, son 6 ay içerisinde çekilmiş, 35 mm ve 45 mm boyutlarında, arka planı beyaz olan ve biyometri standartlarına uygun şekilde pozlamış bir fotoğrafın teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Schengen seyahat sağlık sigortası: Seyahat sağlık sigortası, vize başvurusunda bulunan kişinin Schengen bölgesinde bulunduğu süre boyunca, karşılaşabileceği sağlık sorunlarına ilişkin masrafların karşılanması için gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortasının, bütün Schengen ülkelerinde geçerli olması ve kapsamının en az 30.000 Euro olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonu: Vize için başvurulan Schengen bölgesine giriş ve çıkış tarihlerini gösteren, başvuru sahibi adına düzenlenmiş ulaşım rezervasyonu veya biletlerinin beyan edilmesi beklenmektedir.
  • Detaylandırılmış seyahat planı: Vize başvurusu yapılan Schengen bölgesinde, seyahat sürecinde konaklama yapılması planlanan alanlar ile ilgili, otel rezervasyonu veya kira sözleşmesi gibi belgelerin, vize başvuru evraklarına eklenmesi gerekmektedir.
  • Mali duruma ilişkin kanıt: Çift girişli vize başvurusunda bulunan kişinin, seyahati boyunca kendi masraflarını üstlenebileceğine dair, banka hesap dökümü veya maaş bordrosu gibi belgeleri beyan etmesi gerekmektedir.

Yukarıda verilen çift girişli vize evrakları, standart bir belge listesidir ve istenen evraklar başvuru yapılacak ülkeye ve başvurulan vize türüne göre değişiklik göstermektedir.

Çift Girişli Vize Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Çift girişli vize dilekçesi, Schengen bölgesinde gidilecek olan ülke konsolosluklarına hitaben yazılması ve vize başvurusunda ibraz edilmesi gereken belgeler arasındadır. Çift girişli vize dilekçesinde; başvuru sahibine ait kişisel bilgiler, seyahat etme amacı, Schengen bölgesine yapılacak ilk ve ikinci giriş tarihleri, ülkede kalış süresi ve seyahat planına dair bilgilerin (ulaşım araçları, konaklama bilgileri vb.) ayrıntılı şekilde yazılması istenmektedir. Çift girişli vize dilekçesinin, beyaz A4 boyutlu bir kağıda yazılması ve başvuru sahibi tarafından, tarih atılarak ıslak imza ile imzalanması gerekmektedir.

Vizenin Çift Girişli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Vizenin çift girişli olduğu, vizenin üzerinde yer alan giriş sayısının, 02 olarak yazılmış olmasından anlaşılmaktadır. Aşağıdaki görselde çift girişli bir vize örneği verilmiştir ve giriş sayısı kırmızı ile işaretlenmiştir.

Çift Girişli Vize Örneği
Çift Girişli Vize Örneği

İlk Vize Başvurusunda Çift Girişli Vize Alınabilir Mi?

Vize başvurusunda bulunan kişi, vize almak için gerekli olan belgeleri hazırlayıp istenen şartları sağladığı takdirde, ilk vize başvurusu talebinde çift girişli vize alabilmektedir.

İki Girişli Vize ile Çok Girişli Vize Arasındaki Fark Nedir?

İki girişli vize Schengen bölgesinden ayrıldıktan sonra ilgili ülkeye sadece ikinci kez girebilme izni vermekte; çok girişli vize ise, vize sahibine 180 günlük bir süre içinde 90 günden fazla kalmamak koşuluyla, Schengen bölgesine istediği kadar giriş - çıkış yapma hakkı vermektedir.

Schengen bölgesinde belirli seyahat şartlarının sağlanması koşuluyla alınabilen çok girişli vize başvuru sahibinin seyahat sıklığına göre, 1 yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık olarak düzenlenmektedir.

En Fazla Çift Girişli Vize Başvurusu Yapılan Ülkeler Hangileridir?

Vizem.net’in danışmanlık hizmeti ile en fazla çift girişli vize başvurusu yapılan ülkeler aşağıda verilmiştir.

  • Çin çift girişli vize
  • Hindistan çift girişli vize
  • Rusya çift girişli vize
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: